Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Όταν ο Ολυμπιακός παρέμενε στον “θρόνο” της κορυφής! (vids)

Όταν ο Ολυμπιακός παρέμενε στον “θρόνο” της κορυφής! (vids)

spanoulis 2013

spanoulis 2013

Το δύσκολο δεν είναι να κατακτήσεις την κορυφή αλλά να διατηρηθείς σε αυτή“. Πρόκειται για ένα από τα πιο λατρεμένα κλισέ του παγκόσμιου αθλητισμού αλλά επιβεβαιώνεται σε πάμπολλες περιπτώσεις. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν και η πορεία της ομάδας του Ολυμπιακού το 2013. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε αποχωρήσει από το “λιμάνι”, αφήνοντας την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδος, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο της διαδοχής. Εν μέσω δυσκολιών (τραυματισμός Μάντζαρη, αντικατάσταση Ντόρσεϊ) και ορισμένων μέτριων εμφανίσεων, οι “ερυθρόλευκοι” κατόρθωσαν να φθάσουν στο Final Four του Λονδίνου, με σκοπό την υπεράσπιση του στέμματος.

olympiakos 2013

Με συνολικό ρεκόρ 17-7 και μετά από μια συγκλονιστική σειρά πλέι-οφ απέναντι στην Εφές, οι “ερυθρόλευκοι” κατάφεραν να συμπεριληφθούν ανάμεσα στις 4 κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, προκαλώντας, μάλιστα πάταγο στον ημιτελικό. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας εμφανιζόταν ως το απόλυτο φαβορί, με παίκτες όπως ο Τεόντοσιτς, ο Γουιμς και ο Κρστιτς αλλά ο Μπαρτζώκας έκανε “ματ” στον Έτορε Μεσίνα, χάρη στις καταπληκτικές του αμυντικές τακτικές και την ταχύτητα της ομάδας στο τρανζίσιον. Ο Ολυμπιακός θριάμβευσε με 69-52, με τον Κάιλ Χάινς να είναι ο κορυφαίος του αγώνα (13 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και η ελληνική ομάδα έδωσε ραντεβού στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μια μέρα σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου του 2013.

aggelopouloi mpartzokas

Οι Μαδριλένοι “διψούσαν” για την κατάκτηση του τίτλου, ο οποίος απουσίαζε από την τροπαιοθήκη της επί 18 χρόνια, μπαίνοντας πολύ δυναμικά στην αναμέτρηση. Συγκεκριμένα, προηγήθηκαν με 10-27, χάρη στην εξαιρετική απόδοση του ισπανικού κορμού της (Φερνάντεθ, Μίροτιτς, Ροντρίγκεζ, Γιουλ) αλλά η αντίδραση του ψυχωμένου Ολυμπιακού ήταν άμεση. Με τον ρυθμό να πέφτει αισθητά, την άμυνα να σφίγγει και την ευστοχία να αυξάνεται, ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια όντας μόλις στο -4 (37-41). Η πραγματική “έκρηξη”, όμως, έμελλε να έρθει στο 2ο ημίχρονο.

spanoulis mvp

Ο Βασίλης Σπανούλης μπήκε “αφιονισμένος” στην επανάληψη, φορτώνοντας το καλάθι της Ρεάλ με 3 σερί τρίποντα και βάζοντας την ομάδα του οριστικά μπροστά στο σκορ! Ο Έισι Λο είχε καθοριστική παρουσία, με 20 πόντους, ο Χάινς προσέφερε το highlight της χρονιάς, με την επική τάπα του στον Μίροτιτς, σε συνδυασμό με τη μοναδική προσφορά του στην άμυνα ενώ οι Περπέρογλου, Σλούκας και Άντιτς έβαλαν το δικό τους “λιθαράκι”. Ο Σπανούλης σφράγισε οριστικά τη μοίρα του αγώνα, με το 5ο του τρίποντο (από τα 10 μέτρα) και έτσι, οι Πειραιώτες έγιναν μόλις η 3η ομάδα στα χρονικά της Ευρωλίγκα που κατακτά 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα, μετά τη Γιουγκοπλάστικα και τη Μακάμπι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που φθάνει στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου, με τον Ολυμπιακό να θριαμβεύει, “σπάζοντας” το φράγμα των 100 πόντων, σε ένα από τα πιο ανεπανάληπτα “πάρτι” στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wQLNGEVX_dM]

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12, Λο 20 (1), Άντιτς 10 (1), Σπανούλης 22 (5), Περπέρογλου 10 (2), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Φερνάντεθ 21 (3), Σουάρεθ 5, Ρέγες 4, Μίροτιτς 7(1), Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5 (1), Γιουλ 14 (4)

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

ΑΕΚ: Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ΚΑΕ

Ανακοίνωση για την τιμωρία στο BCL με τον Προμηθέα έβγαλε η ΚΑΕ ΑΕΚ. Με ανακοίνωση η ΚΑΕ Α…