Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα  Κωνσταντινούπολη 2017 Η Κωνσταντινούπολη στο κέντρο τρομοκρατικών επιθέσεων

Η Κωνσταντινούπολη στο κέντρο τρομοκρατικών επιθέσεων

ekrixi konstantinoupoli besiktas

ekrixi konstantinoupoli besiktas

Γιώργος ΚογκαλίδηςΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Όσοι έχουν αποφασίσει να βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη και να παρακολουθήσουν δια ζώσης το Φάιναλ Φορ και την προσπάθεια του Ολυμπιακού, είναι προφανές ότι δεν… τρομάζουν εύκολα. Και καλά κάνουν, αν και η γειτονική χώρα έχει θρηνήσει πάνω από 200 άτομα (μόνο το 2016), θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν πλήξει και την τουρκική οικονομία, καθώς μόνο στο Καπαλί Τσαρσί (τη μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά της Πόλης) 500 από τα 3.600 εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει. Η κατάσταση είναι δραματική, σε μια πόλη όπου ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός της οικονομίας.

Το 2016 ο τουριστικός κλάδος υπέστη βαθύ πλήγμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Κωνσταντινούπολης o αριθμός των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά 26% από το 2015.

Νωπές είναι ακόμα οι εικόνες από το κλαμπ Ρέινα, ένα από τα πιο γνωστά βραδινά στέκια της Πόλης, όπου την Πρωτοχρονιά, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 69 τραυματίστηκαν. Ένοπλος, που φορούσε στολή Άι Βασίλη, άνοιξε πυρ στην πασίγνωστη ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης όπου σύχναζαν πολλές διασημότητες αλλά και ξένοι τουρίστες. Πολλοί θαμώνες έπεσαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του δράστη της επίθεσης.

Όχι για να σας τρομάξουμε (άλλωστε εμείς θα είμαστε εκεί), παραθέτουμε τα τρομοκρατικά χτυπήματα, που έγιναν ΜΟΝΟ στην Κωνσταντινούπολη το 2016.

Στις 12 Ιανουαρίου, 12 Γερμανοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην πολυσύχναστη πλατεία Σουλτάν Αχμέτ (με το Μπλε Τζαμί). Οι Αρχές έδειξαν το ISIS.

Στις 19 Μαρτίου, τέσσερις τουρίστες (τρεις Ισραηλινοί κι ένας Ιρανός), σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι. Οι αρχές κατηγόρησαν το Ι.Κ..

Στις 7 Ιουνίου, 11 νεκροί, ανάμεσά τους έξι αστυνομικοί, από επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, η οποία είχε στόχο αυτοκίνητο των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών στο Μπεγιαζίτ, στην Κωνσταντινούπολη. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση TAK.

Στις 28 Ιουνίου, 47 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ξένοι, σκοτώθηκαν σε τριπλή επίθεση ενόπλων ζωσμένων με εκρηκτικά στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Η επίθεση, που συγκλόνισε τον κόσμο, αποδόθηκε στο ISIS.

Στις 6 Οκτωβρίου 2016 σημειώθηκε έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Στις 10 Δεκεμβρίου, διπλή επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στοίχισε τη ζωή σε 44 ανθρώπους (υπήρξαν άλλοι 100 τραυματίες). Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής Μπεσίκτας, την ώρα που διερχόταν από το σημείο όχημα της αστυνομίας, ενώ ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ένα λεπτό μετά σε ένα κοντινό πάρκο, με στόχο ομάδα αστυνομικών. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), που οι τουρκικές αρχές θεωρούν προσκείμενη στο PKK.

Μετά την Πρωτοχρονιά στο Ρέινα, είχαμε και μια έκρηξη σε πούλμαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, από την οποία τραυματίσθηκαν έξι άτομα. Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Απριλίου, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα. Ίσως γιατί δεν αντέχει άλλα τέτοια η Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε  Κωνσταντινούπολη 2017

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Η παρακάμερα της νίκης επί του Προμηθέα (vid)

Όσα έγιναν στον αγώνα με τον Προμηθέα, μέσα από την κόκκινη παρακάμερα Ο Ολυμπιακός άνοιξε…