Το υπερθέαμα του NBA έχει φθάσει σε κάθε άκρη του πλανήτη, με τους ιθύνοντες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη να παίρνουν άριστα στον τομέα του μάρκετινγκ. Η επένδυση στην κινεζική αγορά έχει αποδώσει καρπούς, με το NBA να έχει ενταχθεί πλήρως στην καθημερινότητα των κατοίκων της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη και να κερδίζει εκατομμύρια νέους φανς. Το ίδιο ισχύει και για την αφρικανική αγορά, με την ομοσπονδία του πρωταθλήματος να διοργανώνει δεκάδες camps στην ήπειρο αυτή. Πλέον, η Ινδία είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος, με την πρώτη επαγγελματική ακαδημία του ΝΒΑ να είναι γεγονός!
Η Ινδία αριθμεί περίπου 1.3 δισεκατομμύρια κατοίκους αλλά μόλις 5 εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με το μπάσκετ. Το τοπικό πρωτάθλημα δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας ενώ, μόλις 3 παίκτες έχουν αγγίξει το κατώφλι του NBA, με τον “γίγαντα”, Σιμ Μπιουλάρ να είναι ο μόνος που αγωνίστηκε σε επίσημο ματς. Πλέον, όμως, το σχέδιο για την επέκταση του μπάσκετ στη χώρα αυτή είναι έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά, με το NBA να αναζητά τον πρώτο Ινδό μπασκετμπολίστα που να αποτελεί σημείο αναφοράς.
Συγκεκριμένα, το NBA ίδρυσε μια επαγγελματική ακαδημία στην πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, η οποία θα λάβει χώρα σε ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο! Εκεί, θα φιλοξενηθούν ταλέντα από όλη τη χώρα (άνδρες και γυναίκες), τα οποία θα ανιχνευθούν από επαγγελματίες προπονητές. Η αισιοδοξία των ιθυνόντων του πρωταθλήματος είναι διάχυτη και πηγάζει από την πεποίθηση ότι η χώρα αυτή φιλοξενεί σπάνια “διαμάντια”.
“Η Ινδία έχει την προοπτική να γίνει η νέα Κίνα για εμάς”, τόνισε ο αναπληρωτής κομισάριος του NBA, Μαρκ Τέιτουμ και συνέχισε λέγοντας: “Υπάρχουν ορισμένα ταλέντα εκεί, τα οποία έχουν την ευκαιρία να διακριθούν. Ένας από τους λόγους της σπουδαιότητας του εγχειρήματος αυτού είναι το γεγονός ότι θα προσφέρουμε προπόνηση παγκόσμιας κλάσης, σε συνθήκες NBA, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα φθάσουν στο υψηλότερο δυνατό σημείο”.
“Το κρίκετ είναι το νο.1 άθλημα εδώ. Αυτό σημαίνει ότι το μπάσκετ δεν διδάχθηκε και δεν παίχθηκε στις μικρές ηλικίες. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να παίξουν μπάσκετ, κυρίως στο σχολείο. Ο στόχος είναι τα ταλέντα που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να φθάσουν στο απόγειο των ικανοτήτων τους εντός των επόμενων 5 ετών, είτε αυτό σημαίνει ότι θα παίξουν σε κολέγιο, είτε στη G-League, είτε στο NBA“.