Κεντρική NBA “Εφτάψυχοι” Σπερς, επιβλήθηκαν στο “θρίλερ” του Τέξας! (vids)

“Εφτάψυχοι” Σπερς, επιβλήθηκαν στο “θρίλερ” του Τέξας! (vids)

kawhi leonard james harden

kawhi leonard james harden

Χάρη στο γκολ-φάουλ του Ντάνι Γκριν και την “επική” τάπα του Μάνου Τζινόμπιλι στο φινάλε, οι Σαν Αντόνιο Σπερς επιβλήθηκαν στην παράταση των Χιούστον Ρόκετς με 110-107, παίρνοντας κεφάλι στη σειρά με 3-2! Τα “σπιρούνια” έχουν πλέον 2 match-ball, ώστε να πάρουν την πρόκριση στους Τελικούς της Δύσης, καταφέρνοντας να θριαμβεύσουν, παρά την αποχώρηση του Κουάι Λέοναρντ λόγω τραυματισμού. Το περιορισμένο rotation του κόουτς, Μάικ Ντ’Αντόνι έμεινε από δυνάμεις στα τελευταία λεπτά ενώ, ο Γκρεγκ Πόποβιτς είχε την ευτυχία να διαθέτει 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, αξιοποιώντας στο έπακρο τις small-ball πεντάδες του.

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

//platform.twitter.com/widgets.js

Ο Έρικ Γκόρντον αντικατέστησε τον Ράιαν Άντερσον στη βασική πεντάδα, με τους Ρόκετς να ξεκινούν το παιχνίδι με μια ιδιαίτερα κοντή πεντάδα. Το Σαν Αντόνιο επέλεξε να στηριχθεί στο παιχνίδι με πλάτη και σε συνδυασμό με την ευστοχία του Πάτι Μιλς πήρε κεφάλι με 20-11. Η παραγωγικότητα του Χιούστον αυξήθηκε με την είσοδο του Ράιαν Άντερσον στο παρκέ ενώ τα συνεχή “όργια” του Χάρντεν (15 πόντοι) έβαλαν την ομάδα στον ίσιο δρόμο. Ο Πόποβιτς, όμως επέλεξε από νωρίς το σχήμα με τον Τζόναθον Σίμονς στο “4” και έναν εκ των Όλντριτζ/Λι στο “5”, με συνέπεια να διατηρήσει το προβάδισμα έως το τέλος της 1ης περιόδου (32-29).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eVN6r-b5iAk]

Το παιχνίδι διατηρούνταν σε απόλυτη ισορροπία στη 2η περίοδο, με τον Λέοναρντ να παίρνει μπρος και τις δύο ομάδες να εκτελούν συχνά από μακρινή απόσταση ενώ ο Χάρντεν ήταν ακαταμάχητος, με 23 πόντους και 5 ασίστ! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Ρόκετς εκτελούσαν με 65%, όταν ο “Beard” δημιουργούσε το σουτ αλλά μόλις με 42.1% σε αντίθετη περίπτωση! Ο Πάτρικ Μπέβερλι ήταν ήδη διψήφιος (11 πόντοι) και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με απόσταση 2 πόντων (58-60).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TuR71TnZi3c]

Η βαριά πεντάδα των Σπερς (Όλντριτζ-Γκασόλ) δεν λειτουργούσε ομαλά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, με τους Ρόκετς να βρίσκουν συνεχώς miss-match αλλά και ελεύθερα σουτ. Έτσι, κατάφεραν να προηγηθούν με 9 (63-72), με τους Σπερς να επαναφέρουν τον Σίμονς στο “4“. Το Χιούστον εκτέλεσε 15 τρίποντα εντός του 3ου δωδεκαλέπτου (!), τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ελεύθερα, απόρροια της επιλογής των Σπερς να περιορίσει τις διεισδύσεις των αντιπάλων, βοηθώντας μακριά από τους σουτέρ. Οι γηπεδούχοι, όμως, κατόρθωσαν να βρουν πηγές σκοραρίσματος, με αποτέλεσμα να πάρουν το προβάδισμα στο τέλος της 3ης περιόδου (86-85), χάρη σε ένα τρίποντο του Γκριν!

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vOuS_zpvD5M]

Ο Λέοναρντ παρέμεινε στον πάγκο στο πρώτο μισό της 4ης περιόδου, με τον Όλντριτζ να πετυχαίνει κρίσιμα καλάθια και τον Μάνου Τζινόμπιλι να γυρίζει τον χρόνο πίσω, θυμίζοντας την παλαιά έκδοση του εαυτού του! Οι Σπερς στάθηκαν τυχεροί, καθώς το Χιούστον αστόχησε σε πληθώρα ελεύθερων σουτ αλλά είχε το προβάδισμα με 94-99, 2’30” πριν από το τέλος. Παρ’όλα αυτά, τα “σπιρούνια” είχαν και άλλα περιθώρια αντίδρασης, με τον Τζινόμπιλι να ισοφαρίζει με ένα υπέροχο λέι-απ σε 101-101! Ο Χάρντεν έκανε επιθετικό φάουλ στην επόμενη φάση, με τους Σπερς να έχουν την ευκαιρία για τη νίκη αλλά το τρίποντο του Μιλς ήταν εκπρόθεσμο, μετά από μία κακή επίθεση.

Το παιχνίδι βρισκόταν πλέον στην παράταση, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στα όριά τους και τις επιθέσεις να είναι πολύ μονοδιάστατες. Το τρίποντο του Μπέβερλι, 2 λεπτά πριν από το τέλος έκανε το 101-104 αλλά ο Γκριν έδωσε προβάδισμα στο Σαν Αντόνιο με 106-104, 56.5” πριν από το τέλος. Ο Άντερσον απάντησε (106-107) αλλά ο Γκριν έμελλε να είναι πάλι ο ήρωας, με γκολ-φάουλ, διαμορφώνοντας το 109-107! Η τελευταία επίθεση του αγώνα έμελλε να σημαδευτεί από τον “αειθαλή” Τζινόμπιλι, ο οποίος έκανε το άλμα στο σωστό timing και τάπωσε τον Χάρντεν, καθορίζοντας οριστικά τη μοίρα αυτού του απίθανου παιχνιδιού!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9YecWeZMts8]

Ο Λέοναρντ ήταν ο πρώτος σκόρερ για τους Σπερς, παρά τα προβλήματά που τον ταλαιπώρησαν, με 22 πόντους και 15 ριμπάουντ. Ο Όλντριτζ είχε 18 πόντους και 14 ριμπάουντ, 9 εκ των οποίων ήταν επιθετικά (!) ενώ ο Μιλς σάρωσε από την περιφέρεια, με 20 πόντους και 5/12 τρίποντα. Οι απόλυτοι x-factors της αναμέτρησης, όμως, ήταν ο Μάνου Τζινόμπιλι, με 12 τεράστιους πόντους, ο Σίμονς, με 12 πόντους και με τρομερή προσφορά από τη θέση “4” αλλά και ο Γκριν, με 16 πόντους και πληθώρα κρίσιμων καλαθιών στο τέλος.

Στον αντίποδα, οι Ρόκετς πλήρωσαν το γεγονός ότι αγωνίστηκαν μόλις με 7 παίκτες, όντας τρομερά κουρασμένοι στο φινάλε ενώ όφειλαν να ευστοχήσουν σε περισσότερα τρίποντα, διότι πολλά εξ αυτών ήταν ελεύθερα. Ο Χάρντεν είχε 33 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ, ο Μπέβερλι είχε 20, με 5/7 τρίποντα ενώ ο Ράιαν Άντερσον είχε 19. Συνολικά, οι “ρουκέτες” είχαν 16/48 τρίποντα και σούταραν με καλύτερα ποσοστά εντός πεδιάς αλλά δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν τον “ατσάλινο” χαρακτήρα και την αυταπάρνηση των αντιπάλων.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Τενερίφη – Περιστέρι 97-93

Έφτασε μέχρι τέλους αλλά δεν τα κατάφερε το Περιστέρι… Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έφτασε …