Κεντρική NBA NCAA Τα… μπασκετικά γονίδια των παικτών του Final-4! (vids+pics)

Τα… μπασκετικά γονίδια των παικτών του Final-4! (vids+pics)

ncaa rush tillie corchiani pritchard

ncaa-rush-tillie-corchiani-pritchard

Ένα σύνηθες φαινόμενο στον χώρο του μπάσκετ και κατ’επέκταση του αθλητισμού είναι η διοχέτευση του ταλέντου και της αγάπης για το σπορ κατά μήκος μιας οικογένειας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενασχόληση πολλαπλών μελών της με την πορτοκαλί μπάλα. Η μπασκετική σχέση πατέρα και γιου συναντάται συχνότερα ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αδερφών (με το πιο σύγχρονο παράδειγμα να είναι τα αδέρφια Μπολ, τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν στο μέλλον) ή ακόμη και σχέσεις θείου-ανιψιού (!), οι οποίες αφήνουν το δικό τους στίγμα στο άθλημα.

Oλα τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και του ΝΒΑ, στις καλύτερες αποδόσεις από την 2winbet.gr προς τους πελάτες, με live betting και με πλούσιες στοιχηματικές επιλογές!

Η οικογενειακή παράδοση είναι κάτι που κυριαρχεί κατά μήκος των ρόστερ του φετινού Final-4 στο NCAA. Συνολικά, 8 παίκτες από τις 4 ομάδες που απαρτίζουν το φετινό “πάρτι” του Φοίνιξ (1-3 Απριλίου) κατάγονται από μπασκετικό σόι, διατηρώντας τη σημαία του ονόματος ψηλά και διαγράφοντας τη δική τους, ξεχωριστή πορεία πάνω στα παρκέ. Η καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις διακρίνεται από ενδιαφέρουσες ιδιομορφίες και αξιομνημόνευτες ιστορίες.

Τόμι Κορτσιάνι (Σάουθ Καρολάινα)

tommy-corchiani

Ο freshman των “Gamecocks” δεν έχει την ευκαιρία να πατάει συχνά παρκέ, καθώς έχει αγωνιστεί μόλις για 11 λεπτά συνολικά φέτος! Ο νεαρός γκαρντ της “Σταχτοπούτας” του φετινού Final Four, όμως, δεν είναι ο πρώτος Κορτσιάνι που έχει απασχολήσει τον κόσμο του μπάσκετ…

Ο πατέρας του, Κρις Κορτσιάνι διέγραψε ξεχωριστή πορεία στον χώρο του μπάσκετ, τόσο σε κολεγιακό επίπεδο, όσο και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε για 3 σεζόν στο NC State (1989-91), με 11.5 πόντους και 8.5 ασίστ ανά αγώνα, όντας μάλιστα ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της 1ης κατηγορίας του NCAA με 1.000 ασίστ συνολικά! Μάλιστα, είχε συνθέσει και ένα περίφημο δίδυμο με τον “παρτενέρ” του στην περιφέρεια, Ρόντνι Μονρό, ονόματι “Fire & Ice“, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους! Η παρουσία του στο NBA ήταν μάλλον αδιάφορη (112 παιχνίδια, 3.7 πόντοι, 2.2 ασίστ με Σέλτικς, Μάτζικ και Μπούλετς), με αποτέλεσμα να στραφεί στην Ευρώπη, εκεί όπου αγωνίστηκε σε Μπενετόν, Εφές Πίλσεν και Σιένα, μεταξύ άλλων, προτού κλείσει την καριέρα του στην Ταού Κεράμικα.

Πατέρας και γιος, σαν δυο σταγόνες νερό.
Πατέρας και γιος, σαν δυο σταγόνες νερό.

Κιγιάν Τιγί (Γκονζάγκα)

killian-tillie-gonzaga

Το επώνυμο του 19χρονου Γάλλου παραπέμπει άμεσα τους φίλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ προς… Ισπανία μεριά και δικαίως. Ο παίκτης των Bulldogs (και MVP στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2014, όπου είχε 14.3 πόντους και 9.6 ριμπάουντ) είναι ο αδερφός του Κιμ Τιγί, ο οποίος τα πηγαίνει περίφημα ως παίκτης-κλειδί της Μπασκόνια. Τα αθλητικά γονίδια, όμως, είχαν μάλλον “κέφια” στην περίπτωση της οικογένειας αυτής.

Πέρα από τους δύο μπασκετικούς, τον αθλητικό “πλανήτη” υπηρετεί και ο 3ος αδερφός, ονόματι Κέβιν. Ο 26χρονος είναι διεθνούς φήμης βολεϊμπολίστας και μέλος της πανίσχυρης Εθνικής Γαλλίας, με αρκετές διακρίσεις στο παλμαρέ του!

αριστερά ο Κιμ Τιγί, δεξιά ο Κιγιάν, στη μέση ο Κέβιν.
Αριστερά ο Κιμ Τιγί, δεξιά ο Κιγιάν, στη μέση ο Κέβιν.

Ντάστιν Τριάνο (Γκονζάγκα)

dustin-triano

Το όνομα που “κουβαλάει” ο πλέι-μέικερ του Γκονζάγκα είναι ένα από τα πιο “βαριά” στη σύγχρονη ιστορία του καναδικού μπάσκετ (κυρίως σε προπονητικό επίπεδο) αλλά ο παίκτης των “Bulldogs” δεν φαίνεται ικανός να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, έχοντας πολύ μέτρια παρουσία τις 3 τελευταίες σεζόν.

Ο πατέρας του, Τζέι Τριάνο έχει καταγράψει σπουδαίες διακρίσεις στο βιογραφικό του, κυρίως ως μέλος της Εθνικής Καναδά, με την οποία αγωνίστηκε 2 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ κέρδισε και 3 μετάλλια σε Παναμερικανικά πρωταθλήματα. Ως προπονητής, έχει να επιδείξει 229 παιχνίδια ως head coach στους Ράπτορς, 11 χρόνια συνολικά στην Εθνική Καναδά (1998-2004, 2012-σήμερα) αλλά και θητεία σε 3 διαφορετικούς πάγκους στο NBA ως βοηθός, ευρισκόμενος αυτή τη στιγμή στους Φοίνιξ Σανς. Οι Έλληνες φίλαθλοι ίσως τον θυμούνται περισσότερο από τον αλησμόνητο καυγά του με τον Μέμο Ιωάννου στο Τουρνουά Ακρόπολις του 1987

Πέιτον Πρίτσαρντ (Όρεγκον)

payton-pritchard

Ο συμπαίκτης του Τάιλερ Ντόρσεϊ στους Ντακς τα πηγαίνει αρκετά καλά στην πρώτη του χρονιά σε κολεγιακό επίπεδο, έχοντας 7.4 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ ανά αγώνα. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση οικογενειακής παράδοσης, καθώς ο πατέρας του δεν είναι άλλος από τον πρώην NBAer και νυν τζένεραλ μάνατζερ των Πέισερς, Κέβιν Πρίτσαρντ. Ο 49χρονος αγωνίστηκε σε 5 ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη ενώ αναδείχθηκε πρωταθλητής στο κολεγιακό πρωτάθλημα με το Κάνσας το 1988, κάτι που θα επιχειρήσει να πετύχει και ο γιος του σε λίγες μέρες.

Ντίλαν Ένις (Όρεγκον)

dylan-ennis-oregon

Άλλος ένας Καναδός φιγουράρει στη λίστα, με τον βασικό κουμανταδόρο του Όρεγκον να είναι ο αδερφός του πλέι-μέικερ των Λος Άντζελες Λέικερς, Τάιλερ Ένις. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση αυτή είναι το γεγονός ότι ο Τάιλερ αγωνίζεται στο NBA, παρά το γεγονός ότι είναι 3 χρόνια νεαρότερος του κολεγιόπαιδου, Ντίλαν! Μάλιστα, έχει ήδη καταφέρει να παίξει σε 4 ομάδες (Σανς, Μπακς, Ρόκετς, Λέικερς), έχοντας ρόλο 2ου ή 3ου πόιντ-γκαρντ.

Τζέικομπ Λάρσεν (Γκονζάγκα)

jacob-larsen

Η παρακάτω οικογενειακή υπόθεση κατακλύζεται, δυστυχώς, από ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Ο Τζέικομπ Λάρσεν αγωνίζεται στους “Bulldogs“, αν και δεν έχει κατορθώσει να πατήσει παρκέ φέτος, λόγω του σοβαρού τραυματισμού που υπέστη στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Δανός σέντερ θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας του. Πρόκειται για έναν ορισμό, με τον οποίο χαρακτηριζόταν και ο μεγάλος αδερφός του. Η ζωή, όμως, είχε άλλα σχέδια…

O Ράσμους Λάρσεν είχε την προοπτική να φθάσει ψηλά αλλά το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα στις 13 Μαΐου 2015, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Η καρδιά του τον “πρόδωσε”, το διάστημα όπου αγωνιζόταν στο Βέλγιο, με τον αδερφό του πλέον να κρατά ψηλά το “λάβαρο” της οικογένειας.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nNM_Nszw38A]

Μάικλ Τζούνιορ Κέιτζ (Όρεγκον)

mj-cage

Ο πρωτοετής παίκτης του Όρεγκον δεν έχει πάρει ακόμη το βάπτισμα του πυρός με τους Ντακς αλλά, αν η επίδραση των γονιδίων είναι αποτελεσματική, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα! Ο πατέρας του δεν είναι άλλος από τον δυναμικό Μάικλ Κέιτζ, ο οποίος άφησε το στίγμα του στα 15 χρόνια που αγωνίστηκε στο NBA.

Οι ικανότητές του φάνηκαν από το κολέγιο, όπου ήταν ο ηγέτης του Σαν Ντιέγκο Στέιτ. Επιλέχθηκε στο νο.14 του ντραφτ (1984), κάνοντας μια αξιοσέβαστη καριέρα, με 7.3 πόντους και 7.6 ριμπάουντ σε 1.140 ματς. Μάλιστα, ανακηρύχθηκε πρώτος ριμπάουντερ του NBA τη σεζόν 1987-88 με τη φανέλα των Κλίπερς, μαζεύοντας 13 ανά αγώνα ενώ είχε κατορθώσει να πάρει 30 (!) σκουπίδια σε ένα ματς!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OrvT67vLZd4]

Σέι Ρας (Νορθ Καρολάινα)

shea-rush

Για το τέλος έμεινε η πιο ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη περίπτωση οικογενειακής παράδοσης στο φετινό Final Four. Ο πρωτοετής των “Ταρ Χιλς”, Σέι Ρας (με απειροελάχιστη συμμετοχή φέτος) είναι ο γιος του ΤζαΡόν Ρας, ο οποίος αγωνίστηκε στο UCLA με μεγάλη επιτυχία αλλά δεν κατάφερε να γνωρίσει κάποια διάκριση έπειτα, αντιμετωπίζοντας ακόμη και προβλήματα αλκοολισμού! Κάποιοι άλλοι από την οικογένεια, όμως, τα κατάφεραν καλύτερα…

Ο λόγος γίνεται φυσικά για τους δύο θείους του νεαρού παίκτη από το Νορθ Καρολάινα. Ο πρώτος είναι ο Καρίμ Ρας, ο οποίος αγωνίστηκε σε 346 παιχνίδια στο NBA, με το “γλυκό” σουτ του να ξεχωρίζει. Ο έτερος είναι ο Μπράντον Ρας, πρωταθλητής το 2015 με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και επίσης γνωστός για την εκτελεστική του δεινότητα! Πλέον αγωνίζεται στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, έχοντας 4 πόντους ανά αγώνα σε 21 λεπτά συμμετοχής.

Μπράντον Ρας αριστερά, Καρίμ Ρας δεξιά.
Μπράντον Ρας αριστερά, Καρίμ Ρας δεξιά.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NCAA

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…