Κεντρική Διεθνή Στέφανος Δέδας στο eBasket.gr: “Καλύτερες οι ελληνικές από τις τουρκικές ομάδες”

Στέφανος Δέδας στο eBasket.gr: “Καλύτερες οι ελληνικές από τις τουρκικές ομάδες”

stefanos dedas

stefanos-dedas

Η μοίρα έφερε τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίσει την Εφές Αναντολού στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και τον Παναθηναϊκό να συγκρουστεί με τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δύο ελληνοτουρκικές μάχες, δηλαδή, με φόντο το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Ποιος έχει, όμως, τον πρώτο λόγο για πρόκριση στα ημιτελικά; Θα μπορέσουν οι δύο ελληνικές ομάδες να κάνουν το 2/2 κόντρα στους γείτονες; Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος να δώσει απαντήσεις σ’αυτά τα ερωτήματα από τον Στέφανο Δέδα, τον προπονητή της Γκαζιαντέπ, ο οποίος πραγματοποιεί εξαιρετική δουλειά στη γειτονική χώρα, όντας από τους πιο καταξιωμένους προπονητές του τουρκικού πρωταθλήματος.

Κρίσιμες “μάχες” στην Ελλάδα και όλα τα ματς που θα γίνουν στην Ευρώπη αλλά και στο ΝΒΑ, θα προσφερθούν από την 2winbet.gr προς τους πελάτες της με τις καλύτερες αποδόσεις της αγοράς αλλά και με live betting!

Ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές τη Φενέρμπαχτσε και την Εφές Αναντολού ανέλυσε στο eBasket.gr τις ελληνοτουρκικές μονομαχίες στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, δίνοντας τον πρώτο λόγο για πρόκριση στο φάιναλ φορ στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

dedas-zdovc

Για το τι πρέπει να προσέξουν οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός:

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε: “Η Φενέρμπαχτσε δείχνει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Παίζει καλύτερα εκτός έδρας, ακόμα κι αν δεν πάρει το αποτέλεσμα. Έχει πιο μεγάλη συγκέντρωση και καλύτερη οργάνωση στο παιχνίδι της, εν αντιθέσει με το γήπεδο της που τα πιο πολλά παιχνίδια τα κερδίζει με ανατροπές, με πολύ σκληρές άμυνες, με εκτός πλάνου παιχνίδι, με καρδιά και ψυχή. Θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο λόγω φόρμας. Οι “πράσινοι” είναι σε πολύ καλή κατάσταση, εν αντιθέσει με τους Τούρκους που είναι σε πολύ κακή, με τραυματισμούς και μπερδεμένο ρόστερ.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσέξει στην έδρα τις στιγμές που η Φενέρμπαχτσε αρχίζει να σκοράρει τρίποντα με όλους τους παίκτες της, Μπογκντάνοβιτς, Ντίξον, Ντατόμε, Άντιτς κ.α. Έχει κάποια διαστήματα η Φενέρ που είναι πολύ καλή στα τρίποντα. Ακόμα πρέπει να προσέξει τα δύο διαφορετικά σχήματα της Φενέρ. Το ένα είναι αυτό που παίζει ο Βέσελι με τον Ούντο μαζί, οι οποίοι έχουν κακό spacing αλλά είναι πολύ δυνατοί στην άμυνα αλλά και μέσα στην ρακέτα. Το άλλο είναι αυτό με τον Κάλινιτς και τον Ντατόμε στο 3-4 (εναλλάσσονται στη θέση αυτή) που είναι πιο ευκίνητοι και μπορούν να απλωθούν καλύτερα στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει προσαρμογές σ’αυτές τις δύο καταστάσεις.

Δεν νομίζω ότι η Φενέρμπαχτσε έχει την ποιότητα να κάνει διπλό στην έδρα του Παναθηναϊκού. Θεωρώ πως θα δούμε, πάντως, αρκετά παιχνίδια, με τον πρώτο αγώνα να είναι για μένα το κλειδί της σειράς”.

Ολυμπιακός – Εφές: “Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή πηγή προετοιμασίας για το παιχνίδι με την Εφές, από το τελευταίο τους ματς στην Τουρκία, όπου η ομάδα του Περάσοβιτς τα έδωσε όλα για τη νίκη, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Εφές είναι μία ομάδα που για να σε κερδίσει εκτός έδρας θα πρέπει να σκοράρει πολλά τρίποντα και να κάνει πολλούς αιφνιδιασμούς. Είναι γνωστός ο τρόπος που παίζει. Έχει πολύ καλή δημιουργία στο πικ εν ρολ με τους Ερτέλ – Ντάνστον, ενώ δεν έχει τόσο μεγάλη ποιότητα στο 5 εναντίον 5, καθώς διαθέτει κυρίως παίκτες που μόνο σουτάρουν. Για παράδειγμα ο Χάνεϊκατ έχει μόνο σουτ, ο Τόμας επίσης έχει μόνο σουτ. Το πρόβλημα της Εφές είναι η δεύτερη δημιουργία, αν δεν πιάσει το πικ εν ρολ του Ερτέλ με τον Ντάνστον.

Έχουν κοινά χαρακτηριστικά ο Ολυμπιακός με την Εφές. Ο Ολυμπιακός στηρίζεται πολύ στο πικ εν ρολ Σπανούλη-Μπιρτς, όπως και η Εφές στο πικ εν ρολ Ερτέλ-Ντάνστον. Οι δύο ομάδες διαθέτουν δύο τεσσάρια (Πρίντεζης-Μπράουν), τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους. Δεν είναι τεσσάρια μόνο με σουτ. Έχουν low post κινήσεις και μπορούν να βάλουν την μπάλα στο παρκέ. Το ματς απ Πρίντεζη-Μπράουν είναι πολύ σημαντικό για την έκβαση της σειράς.

Η Εφές δεν πρόκειται να κάνει προσαρμογές. Δεν είναι ευέλικτοι σε προσαρμογές και τακτικές. Θα παίξει το παιχνίδι της. Ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα θα χάσει στην έδρα του, αρκεί να περιορίσει τον Ερτέλ, όχι τόσο στο σκοράρισμα αλλά στη δημιουργία, και να περιορίσει τα τρίποντα της Εφές. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να έχει καλή ισορροπία στην επίθεση, να μην κάνει λάθη, ώστε να μην βρει τις ευκαιρίες να τρέξει η Εφές στον αιφνιδιασμό. Οι Τούρκοι είναι πολύ καλοί στο ανοιχτό γήπεδο.

Το πρώτο παιχνίδι είναι και πάλι το κλειδί στη σειρά. Αν κάνει το 1-0, ο Ολυμπιακός, η Εφές θα αρχίσει να σκέφτεται αυτόματα τα παιχνίδια στην Κωνσταντινούπολη”.

Για το πόσο σημαντικό είναι το πλεονέκτημα έδρας των ελληνικών ομάδων: “Στην Ελλάδα είναι μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί οι ομάδες διαθέτουν πολύ δυνατές έδρες. Βέβαια, το πλεονέκτημα φέρνει και πίεση. Θεωρώ πως το πλεονέκτημα έδρας σε μία τόσο μεγάλη σειρά αγώνων που κρίνεται στις τρεις νίκες, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, όσο ο κόσμος πιστεύει. Αν είσαι καλός αντίπαλος, και με μειονέκτημα έδρας, θα έχεις την ευκαιρία να πάρεις κάποιο από τα παιχνίδια στην έδρα του αντιπάλου. Πιο σημαντική είναι η φόρμα των ομάδων και η μέρα που θα βρεθούν, όχι το πλεονέκτημα έδρας.

Για τα σημεία που υπερτερούν οι ελληνικές ομάδες:

Ολυμπιακός – Εφές: “Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερους ρόλους από της Εφές, δηλαδή οι Έλληνες παίκτες, όπως οι Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Μάντζαρης με τους αντίστοιχους Τούρκους. Δεν αναφέρομαι στον Σπανούλη και τον Πρίντεζη που έχουν ηγετικό ρόλο. Αυτοί οι 2-3 παίκτες δεν έχουν καμία σχέση με τους αντίστοιχους Τούρκους της Εφές, δηλαδή τους Οσμάν και Μπαλμπάι. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο που παίζει ρόλο σε μία μεγάλη σειρά, έχει την έδρα καθώς και την εμπειρία και τη φανέλα. Καλύτεροι ρόλοι, βάθος πάγκου, έδρα κι εμπειρία είναι τα στοιχεία που υπερτερεί ο Ολυμπιακός της Εφές”.

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε: “Οι “πράσινοι” θεωρώ πως έχουν περισσότερη δίψα, περισσότερη ορμή και θέληση. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερο κίνητρο και καλύτερη ομάδα από τη Φενέρ, όχι απαραίτητα σε ονόματα, αλλά σε χημεία και φόρμα. Η Φενέρ έκανε καλή σεζόν πέρυσι, αλλά φέτος δεν πάνε καλά τα πράγματα. Έχει προβλήματα, δεν έχει καλή φόρμα, έχει τραυματισμούς και δεν του βγήκε του Ομπράντοβιτς η επιλογή να κρατήσει κατά 90% τους ίδιους παίκτες”.

Όσο για την άποψη των Τούρκων για τις μάχες με τις ελληνικές ομάδες, ο Στέφανος Δέδας ανέφερε: “Οι τουρκικές ομάδες χάνουν την πίστη τους όταν παίζουν με ελληνικές ομάδες. Ξέρουν ότι είναι ένα βήμα πίσω, ότι είναι πάντα τα αουτσάιντερ. Ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός, επειδή έχουν την ποιότητα και το πλεονέκτημα έδρας, νομίζω ότι κάνει τους Τούρκους να μην πιστεύουν στην πρόκριση και να μην αισθάνονται τόσο ο άγχος. Ο δυνατός έχει την πίεση και η Εφές με τη Φενέρ θα παίξουν πιο ελεύθερα και με λιγότερο άγχος. Οι Τούρκοι θεωρούν πως είναι πολύ δύσκολες οι διασταυρώσεις”.

Ο τεχνικός της Γκαζιαντέπ δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη, εκφράζοντας την επιθυμία του να δει ωραία και κυρίως πολλά παιχνίδια.

“Το 90% των μπασκετικών θεωρούν πως ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός θα περάσουν στο φάιναλ φορ κι έχουν δίκιο γιατί διαθέτουν καλύτερες ομάδες. Δεν πρέπει, πάντως, να κάνουμε προβλέψεις γιατί είναι μεγάλη σειρά. Καλύτερα να κάτσουμε και να το απολαύσουμε. Εγώ σαν ουδέτερος, θέλω να δω πέντε παιχνίδια για να δω τον πέμπτο τελικό, όχι μόνο σ’ αυτά τα δύο ζευγάρια, αλλά γενικά στα πλέι οφ”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια 90-74 (vid)

Η Ρεάλ έκανε εύκολα το 1-0 Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς να δυσκολευτεί διατήρησε το πλεονέκτημα έ…