Κεντρική Basket League Ολυμπιακός “Να είμαστε συνεπής στην άμυνα απέναντι στην Εφές”

“Να είμαστε συνεπής στην άμυνα απέναντι στην Εφές”

papapetrou 1

papapetrou

O Ιωάννης Παπαπέτρου έγραψε στο blog της Ευρωλίγκα για τις αναμετρήσεις απέναντι στην Αναντολού Εφές, αναφέρθηκε ακόμη στην επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη, ενώ έκανε και τον απολογισμό της πορείας της ομάδας του στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Έλληνας φόργουορντ:

“Ήταν μία εξαιρετική κανονική διάρκεια για εμάς. Πήραμε το αβαντάζ έδρας και ήταν μία καλή εμπειρία με το νέο φορμάτ. Κάναμε καλή δουλειά και είμαστε χαρούμενοι μέχρι τώρα, ακόμη κι αν έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ήταν διασκεδαστικό και δίκαιο ταυτόχρονα. Ο καθένας πήρε αυτό που του άξιζε. Παίζεις απέναντι σε όλες τις ομάδες, εντός κι εκτός έδρας, οπότε δεν μπορείς να κρύψεις τις αδυναμίες σου. Είναι επίσης δίκαιο για τα βραβεία, αφού πρέπει να παίζεις απέναντι σε όλους και να είσαι ανταγωνιστικός. Νομίζω πως η πιο εντυπωσιακή εμπειρία ήταν το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Ήταν υπέροχο! Δεν είχα την ευκαιρία να παίξω στην Κόμπανκ Αρένα στο παρελθόν εξαιτίας τραυματισμών. Οι περισσότερες ομάδες πλέον έχουν τρομερά γήπεδα και ήταν υπέροχο να παίζω σε όλα μέσα σε μία σεζόν.

Αισθανόμαστε καλά πριν από τα πλέι οφ. Όπως είπαμε, είχαμε μία καλή σεζόν μέχρι τώρα. Χάσαμε μερικά παιχνίδια τώρα τελευταία, αλλά τελικά τερματίσαμε τρίτοι και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Όλοι ξέρουν ότι τα μεγαλύτερα ματς ξεκινούν τώρα και πρέπει να έχουμε έξτρα κίνητρο και να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι. Δεν θέλαμε να χαλαρώσουμε και να χάσουμε αυτά τα παιχνίδια. Δεν παίξαμε καλά και τα χάσαμε, αλλά το τάιμινγκ είναι ιδανικό για να επιστρέψουμε στις νίκες. Ο Ματ Λοτζέσκι είναι εκτός τώρα και ελπίζουμε να επιστρέψει σύντομα, αλλά όλοι οι άλλοι είναι υγιείς και έτοιμοι, το οποίο είναι σπουδαίο και αποτελεί ευλογία για εμάς. Περιμένουμε να επιστρέψει ο Ματ και να έχουμε ένα πλήρες ρόστερ για τα πιο σημαντικά παιχνίδια της χρονιάς.

Φυσικά, ο Μπίλι (σ.σ. Σπανούλης) είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα όπως πάντα. Επέστρεψε μετά τον τραυματισμό και αισθάνεται κάθε μέρα καλύτερα. Νομίζω ότι είναι έτοιμος τώρα, αλλά ακόμη κι αν δεν είναι, θα είναι όταν έρθουν τα μεγάλα ματς, γιατί αυτός ακριβώς ο παίκτης είναι. Ο Μπίλι θέλει να καταλάβουμε πόσο μεγάλα είναι αυτά τα παιχνίδια απέναντι στην Εφές και πόσο μεγάλη είναι η ευκαιρία να πάμε στο Final 4. Θέλει να νιώθουμε όλοι τυχεροί και προνομιούχοι που είμαστε στα πλέι οφ και μας λέει σε όλους ότι δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να διεκδικήσουμε θέση στο Final 4. Γι’ αυτό, ο κάθε παίκτης πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Ίσως να μην έχουμε ποτέ άλλη ευκαιρία να βρεθούμε στο Final 4 κατά τη διάρκεια της καριέρας μας. Πρέπει να δώσουμε περισσότερο από το 100% για να είμαστε εκεί.

Οσον αφορά τα πλέι οφ η ομάδα μας έχει βρεθεί σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Πριν από λίγα χρόνια νικήσαμε την Σιένα με διαφορά που ήταν κοντά στους 50 πόντους (σ.σ. 89-41), αλλά δεν καταφέραμε να προκριθούμε στo Final 4. Η Σιένα την επόμενη σεζόν προηγήθηκε με 1-0, αλλά τα καταφέραμε. Αυτά δείχνουν πως τα πλέι οφ είναι θέμα συνέπειας και πως πρέπει να βελτιώνεις το παιχνίδι κατά την διάρκεια της σειρά. Δεν γνωρίζεις ποτέ αν θα είναι μεγάλη ή μικρή μια σειρά, αλλά δεν έχει σημασία αν αυτή θα κρατήσει τρία, τέσσερα ή πέντε παιχνίδι. Πρέπει να είσαι συνεπής, να κάνεις καλά, ό,τι κάνεις καλά και ανάλογα το πώς ανταποκρίνονται οι αντίπαλοί σου, να αλλάζεις την τακτική σου.

Το πλεονέκτημα έδρας μπορεί να μην σημαίνει τίποτα ή μπορεί να είναι πραγματικά σημαντικό, με βάση το τι θα πάρεις από αυτό. Φυσικά, οι οπαδοί μας είναι εξαιρετικοί, το γήπεδό μας εκπληκτικό και περιμένω sold out σε αυτά τα ματς. Αυτό είναι πολύ καλό για εμάς, αλλά δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να πάμε να παίξουμε με τον τρόπο που το κάνουμε, να δείξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε πως μπορούμε να παίξουμε και μετά όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Όπως είπα, είναι καλό να έχεις το πλεονέκτημα έδρας, γιατί γι’ αυτό παλέψαμε όλη τη σεζόν. Οι οπαδοί μας θα δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα πλέι οφ γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία να δουν την ομάδα τους στην έδρα τους σε αγώνες της Euroleague φέτος. Όλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, έχουν κίνητρο και είναι έτοιμοι να παίξουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δουλέψαμε για πέντε μήνες για να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας και δεν μπορούμε να χάσουμε τώρα ένα ματς. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, γιατί τίποτα από όσα έκανες μέχρι τώρα δεν μετρούν σε αυτή τη σειρά. Αν υποτιμήσεις τον αντίπαλό σου θα έχεις κάνει μεγάλο λάθος. Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στο Game 1, να νικήσουμε στην έδρα μας και τότε μόνο να σκεφτούμε για το Game 2.

Η Εφές είναι μια πολύ αθλητική ομάδα και έχει παίκτες που μπορούν να ελέγξουν την επιτυχία τους, όπως ο Τόμας Ερτέλ, ο Τζέισον Γκρέιντζερ και ο Ντέρικ Μπράουν. Η μπάλα μοιράζεται κυρίως σε αυτούς τους τρεις παίκτες στην επίθεση, οι οποίοι είναι κυρίως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Φυσικά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε και να προσπαθήσουμε να κόψουμε το τρανζίσιον τους. Η Εφές είναι μια αποτελεσματική ομάδα όταν τρέχει και παίζει τρανζίσιον. Μπορούν να κάνουν ένα σερί και να σκοράρουν 10 ή 15 πόντους πολύ γρήγορα. Δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στην άμυνα, όπως ήμασταν όλη τη χρονιά. Έχουμε παίκτες που μπορούν να παίξουν δυνατά και θέλουμε να αγωνιστούμε έτσι. Είναι μέρος της μπασκετικής μας ταυτότητας.

Προφανώς, στα πλέι οφ υπάρχει περισσότερη προσοχή, μεγαλύτερη άγχος και επιπλέον πίεση. Για εμάς είναι το ίδιο γιατί παλεύουμε πάρα πολύ για κάθε νίκη, σαν να είναι το τελευταίο ματς που θα δώσουμε. Αυτό θα κάνουμε σε κάθε ματς αυτής της σειράς, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε πάνω από το 100%. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της σεζόν για εμάς τους παίκτες και πιστεύω και για όλους τους άλλους. Έχουμε μεγάλα ματς παντού και οι τίτλοι καθορίζονται τους επόμενους δύο μήνες. Όλα τα ματς μετρούν, κάθε παιχνίδι έχει σημασία, μία ήττα μπορεί να σε πληγώσει και μια νίκη να σε “σηκώσει”. Είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση και περιμένουμε εσάς, τους οπαδούς του Ολυμπιακού, να μας βοηθήσετε πολύ. Θα τα πούμε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…