Σαν σήμερα, πριν από 49 χρόνια, το ελληνικό μπάσκετ εισακούστηκε στα πέρατα της Γηραιάς Ηπείρου. Ήταν η μέρα όπου ολάκερος ο ελληνικός αθλητισμός απολάμβανε μια επιτυχία πρωτοφανούς μεγέθους, που όμοιά της δεν είχε υπάρξει μέχρι τότε, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να προκαλούν μια “μεθυστική” ατμόσφαιρα. Ήταν η νύχτα του θριάμβου της ΑΕΚ, η οποία επικράτησε με 89-82 της Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ελληνικού, ομαδικού αθλητισμού!
Η καρδία του ελληνισμού “χτυπούσε” στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, εκεί όπου συντελέσθηκε ένα μοναδικό ρεκόρ. 80.000 ψυχές συνωστίσθηκαν εντός του γηπέδου και πολλοί ακόμη βρίσκονταν στα περίχωρα αυτού, με σκοπό να γίνουν και οι ίδιοι κομμάτι της ιστορίας, η οποία έπαιρνε σάρκα και οστά μπροστά στα “εμβρόντητα” μάτια τους. Σε πείσμα του ασφυκτικού, χουντικού καθεστώτος, οι Έλληνες βρίσκονταν εκεί, σαν μια γροθιά και με την ώθησή τους “παρέσυραν” την θρυλική ΑΕΚ στον θρίαμβο!
Η Σλάβια Πράγας ήταν ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος, με ανώτερη ποιότητα, συγκριτικά με αυτή των “κιτρινόμαυρων”. Διέθετε πολλά μέλη της πανίσχυρης Εθνικής Τσεχοσλοβακίας (η οποία είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1967), με παίκτη-ορόσημο τον θρυλικό, Γίρι Ζίντεκ. Η αποστολή δεν θα ήταν εύκολη και ο δρόμος προς τον απόλυτο θρίαμβο αναμενόταν να είχε πολλές παγίδες. Η ΑΕΚ, όμως, συμπεριφέρθηκε σαν αληθινή “βασίλισσα”! Έχοντας στο ρόστερ της παίκτες εγνωσμένης αξίας, όπως τον Αμερικάνο και τον Τρόντζο κοίταξαν κατάματα το “θηρίο” και το “κατασπάραξαν”, με την κατάθεση ψυχής παικτών και κόσμου να λυγίζουν “σίδερα”!
Τα χιλιάδες κεριά που άναψαν λίγο πριν από τη λήξη της αναμέτρησης δεν σηματοδοτούσαν απλώς μια μεγάλη νίκη και έναν θρίαμβο για την ΑΕΚ και την Ελλάδα αλλά τη συγγραφή του πρώτου κεφαλαίου στο “βιβλίο” με τις κορυφαίες επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Οι αναμνήσεις παραμένουν ολοζώντανες και οι ιαχές του κόσμου έχουν αποτυπωθεί μονίμως στη μνήμη όσων είχαν την ευλογία να βρίσκονται εκεί.
Ο απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας “Equipe” κατάφερε να αποδώσει σε τέλειο βαθμό το κλίμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς: “Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ασφαλώς σε ολόκληρο τον κόσμο 80.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δυο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού, καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο”.
“Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον… θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή “ΑΕΚ-ΑΕΚ” κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο”.
“Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χτες βράδυ στην Αθήνα. Ποτέ δεν έχει γίνει μια παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους”.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στη ραδιοφωνική περιγραφή του μυθικού Βασίλη Γεωργίου. Μια περιγραφή, η οποία περικλείει μέσα της σε υπερθετικό και ανατριχιαστικό βαθμό όλα τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει ο αθλητισμός. Οι ατάκες του έχουν μείνει στην ιστορία, προσδίδοντας ακόμα πιο “επικό” τόνο στον θρίαμβο της Ένωσης: “Οι χιλιάδες των Ελλήνων φιλάθλων κλαίνε. Χιλιάδες κεριά έχουν ανάψει. Χιλιάδες φωτοβολίδες. Βαρελότα. Η ατμόσφαιρα είναι φανταστική. Κλαίει ο κόσμος, ο ελληνικός κόσμος. Είτε έβλεπε, είτε δεν έβλεπε. Έρχεται ο Σαπόρτα. Να δώσει το Κύπελλο Ευρώπης στην ομάδα μας. Στα παιδιά μας. Στους ήρωές μας. Και το παίρνουνε και κάνουνε το γύρο του θριάμβου. Όλη η Ελλάς τους αποθεώνει. Η ΑΕΚ είναι η “Βασίλισσα” της Ευρώπης. Το όνειρο έγινε πραγματικότης. Η Ελλάς ενίκησε. Η ΑΕΚ ενίκησε. Και το τρίπτυχο, που μέσα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο διεμορφώθη είναι “ΑΕΚ, Ελλάς, Ευρώπη!”
Οι συνθέσεις των ομάδων του Τελικού:
AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Δημητριάδης, Νεσιάδης.
ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Άμερ.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=G3XC2Z85WME]