Κεντρική NBA Έλαβε τέλος το “ταξίδι” του Μιλγουόκι (vids)

Έλαβε τέλος το “ταξίδι” του Μιλγουόκι (vids)

giannis antetokounmpo bucks raptors 2

giannis-antetokounmpo-bucks-raptors

Οι Μιλγουόκι Μπακς επέδειξαν πληθώρα ψυχικών αποθεμάτων, παλεύοντας για τη ζωή τους στο 6ο παιχνίδι εναντίον των Τορόντο Ράπτορς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατέβαλλε συγκινητική προσπάθεια, τα “ελάφια” επέστρεψαν από το -25 (!) αλλά αυτό δεν αρκούσε, ώστε να επεκτείνουν την παρουσία τους στη φετινή σεζόν. Οι Ράπτορς επικράτησαν με 89-92 στις λεπτομέρειες, κερδίζοντας τη σειρά με 4-2 και παίρνοντας την πρόκριση για τον 2ο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσουν το Κλίβελαντ. Ο Αντετοκούνμπο πήρε την ομάδα στις πλάτες του, αγωνίστηκε σχεδόν σε όλο το 48λεπτο αλλά το ντεπόζιτο “στέρεψε” στο τέλος.

 

 

Ο Έλληνας σούπερ-σταρ σταμάτησε στους 34 πόντους (12/21 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 7/13 βολές), σε 47 λεπτά συμμετοχής (!) ενώ μάζεψε 9 ριμπάουντ, μοίρασε 3 ασίστ, έδωσε 2 τάπες και έκανε 3 κλεψίματα. Στην τελευταία φετινή του “παράσταση”, ο Γιάννης ήταν τρομερά επιθετικογενής από το ξεκίνημα, πετυχαίνοντας τους 10 από τους πρώτους 12 πόντους της ομάδας του, σκοράροντας και κερδίζοντας φάουλ σε δυναμικά drives και σε συνθήκες post-up. Ο “Greek freak” φαινόταν απόλυτα προσηλωμένος στον στόχο, “διψώντας” σε πρωτοφανή βαθμό για τη νίκη. Στη 2η περίοδο σκόραρε μόλις 2 φορές, σε αντίθεση με τους 14 πόντους του πρώτου δωδεκαλέπτου, με την προσωπική του απόδοση να καθορίζει στον μέγιστο βαθμό την ομαδική ευημερία.

 

Με τους Μπακς να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ο Αντετοκούνμπο έλαβε και πάλι δράση, σκοράροντας σε φάσεις απομόνωσης και εκμαιεύοντας συνεχώς φάουλ από τους αντιπάλους. Το Μιλγουόκι επέστρεψε δυναμικά, το γήπεδο είχε πάρει “φωτιά” και ο Γιάννης ήταν το απόλυτο επίκεντρο, συμβάλλοντας και στον ανασταλτικό τομέα, όντας θεμελιώδες κομμάτι στην επιθετική άμυνα της ομάδας. Με 3.5” για τη λήξη, ο Γιάννης κάρφωσε, μειώνοντας στον πόντο αλλά η επαναφορά μετά τις δύο βολές του ΝτεΡόζαν δεν ήταν επιτυχημένη, με αποτέλεσμα να γραφτεί ο επίλογος της φετινής, ονειρικής σεζόν για τον ηγέτη των Μπακς!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uYM2ZNFnpAA]

Ο ΝτεΡόζαν ήταν ο κορυφαίος παίκτης των νικητών, αποδεικνύοντας ότι οι Ράπτορς αλλάζουν τελείως πρόσωπο, με τον “DeMarvellous” σε καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα, σταμάτησε στους 32 πόντους, με 12/24 σουτ, έχοντας 26.5 πόντους ανά αγώνα στις 4 νίκες των Ράπτορς στα πλέι-οφς και μόλις 17.5 στις δύο ήττες! Όπως και ο Γιάννης, έτσι και αυτός μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, καταφέρνοντας να νικήσει ουκ ολίγες φορές τους αθλητικούς και μακριούς παίκτες των “ελαφιών”. Είχε ήδη 16 πόντους από το 1ο ημίχρονο και 24 στο τέλος της 3ης περιόδου ενώ επέδειξε και το clutch ένστικτό του στο τελευταίο, κρίσιμο λεπτό. Ειδικότερα, πέτυχε ένα φοβερό κάρφωμα, με 48.7” πριν από το τέλος, στέλνοντας τη διαφορά στους 5 (82-87) ενώ ευστόχησε σε 2 ελεύθερες βολές, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zn_iCvDmFMg]

Το παιχνίδι ήταν μια μικρογραφία της σειράς ανάμεσα στις δύο ομάδες, με την αστάθεια και την ασυνέπεια στην απόδοση να χαρακτηρίζει αμφότερες τις ομάδες. Στην 1η περίοδο, όμως, τα πράγματα ήταν ισορροπημένα. Το παιχνίδι παιζόταν σε χαμηλούς ρυθμούς και ο Γιάννης ήταν ο απόλυτος ηγέτης της επίθεσης ενώ η αμυντική λειτουργία τα πήγαινε αρκετά καλά, επιλέγοντας να χρησιμοποιεί συνεχείς “παγίδες”. Οι Καναδοί, όμως, έτρεξαν ένα σερί 2-8 και ολοκλήρωσαν το πρώτο δωδεκάλεπτο, όντας μπροστά με 4 πόντους (24-28).

Στη 2η περίοδο, ο Γιάννης δεν έκανε αισθητή την παρουσία του, με αποτέλεσμα να κλονιστεί ολάκερη η επιθετική λειτουργία της ομάδας. Η πλειοψηφία των επιθέσεων του Μιλγουόκι κατέληγαν σε κάποιο μη αποδοτικό σουτ, το οποίο είχε προέλθει από φάση απομόνωσης, με αποτέλεσμα τα ποσοστά ευστοχίας της ομάδας να καταποντιστούν. Από την άλλη, ο ΝτεΡόζαν είχε ήδη φθάσει τους 16 πόντους, οι Ράπτορς ήταν πολύ δυνατοί στο επιθετικό ριμπάουντ και το προβάδισμα έγινε αμέσως διψήφιο. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 38-51.

Η κλίση της “κατηφόρας” φαινόταν πως είναι υπερβολικά μεγάλη, ώστε να τη διαχειριστούν αποτελεσματικά οι Μπακς. Οι Ράπτορς φάνταζαν σαν ένα ασταμάτητο “τρένο”, το οποίο καλπάζει ξέφρενα προς τον προορισμό του. Με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα και αναχαίτιση της αναποτελεσματικής επίθεσης των αντιπάλων, οι Ράπτορς έφθασαν στο +25 (46-71), με τον Κάιλ Λάουρι να έχει πάρει μπρος (13 πόντοι συνολικά). Οι πιθανότητες των Μπακς για να πάρουν τη νίκη ήταν τρομερά περιορισμένες, όπως διαφαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Και όμως, όλα άλλαξαν! Με σερί 15-3, οι Μπακς μείωσαν στους 13 πόντους (61-74), με τη λήξη της 3ης περιόδου, με τους Μίντλετον (19 πόντοι) και Ντελαβεντόβα (12 πόντοι) να είναι καθοριστικοί παράγοντες.  Η επίθεση των Ράπτορς ήταν ξαφνικά αργή και δυσλειτουργική, με τη διαφορά να γίνεται αμέσως μονοψήφια. Το Μιλγουόκι, όμως, δεν αρκέστηκε σε αυτό. Με τρομερή ευστοχία από μακριά, τον Γιάννη σε “ημιάγρια” κατάσταση και τον Τζέισον Τέρι να προσφέρει την απαραίτητη εμπειρία, οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά στο σκορ με 80-78 (!), 3 λεπτά πριν από τη λήξη! Το συνολικό σερί της ομάδας έφθασε στο 34-9 αλλά οι Ράπτορς είχαν το know-how στα τελευταία λεπτά.

Με τον ΝτεΡόζαν να είναι ο κορυφαίος στο τέλος και χάρη στο πολύ κρίσιμο τρίποντο του Κόρι Τζόζεφ, 1.27′ πριν από το τέλος, οι Ράπτορς πήραν το προβάδισμα (82-85). Το κάρφωμα του ΝτεΡόζαν έστειλε τη διαφορά στους 5 αλλά το Μιλγουόκι είχε λίγο απόθεμα ακόμη. Το τρίποντο του Τέρι μείωσε στους 2 (87-89) και οι Μπακς είχαν την μπάλα, με τη διαφορά στους 3 (87-90)! Ο Γιάννης, όμως, δεν βρήκε αμαρκάριστο παίκτη στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να πάει στο κάρφωμα (89-90). Ο ΝτεΡόζαν ευστόχησε σε δύο βολές (89-92), η επαναφορά των Μπακς ήταν αποτυχημένη και έτσι γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο της φετινής σεζόν για το Μιλγουόκι.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=p7KnfRt7990]

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…