Κεντρική Διεθνή “Δύσκολη η δημιουργία κλειστής Ευρωλίγκα”

“Δύσκολη η δημιουργία κλειστής Ευρωλίγκα”

vatounin

vatounin

Ο Αντρέι Βατούνιν μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο “Sport Express”, αναφέρθηκε στον νέο τρόπο διεξαγωγής της Ευρωλίγκα, ενώ σχολίασε και το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστής λίγκας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

Για τον νέο τρόπο διεξαγωγής της Ευρωλίγκα: “Οι ομάδες άρχισαν να βγάζουν χρήματα. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Υπάρχει μπόνους 200.000 ευρώ. Περίπου 37.000 αντιστοιχούν σε κάθε νίκη. Αν υποθέσουμε πως χρειάζεσαι 16 νίκες για να πας στα πλέι οφ, μια ομάδα έχει ήδη εισπράξει τουλάχιστον 600.000 ευρώ πριν τα πλέι οφ. Μια νίκη στα πλέι οφ δίνει 70.000 ευρώ, έτσι αυτό σημαίνει 210.000 ευρώ αν φτάσεις στο Final 4. Ο τροπαιούχος παίρνει ένα εκατ. ευρώ ως μπόνους 500.000 ευρώ, η τρίτη θέση σημαίνει 300.000 ευρώ και η τέταρτη 150.000 ευρώ. Έτσι ο πρωταθλητής θα εισπράξει γύρω στα 2 εκατ. και από αυτά περίπου 150.000 ευρώ πάνε σε έξοδα διαιτητών. Και επίσης παίρνεις χρήματα από τηλεοπτικά δικαιώματα. Για την ΤΣΣΚΑ το ποσό είναι 178.000 ευρώ, όμως το τηλεοπτικό συμβόλαιό μας είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες. Η Μακάμπι παίρνει από την τηλεόραση του Ισραήλ 3,5 εκατ. ευρώ”.

Για την σύγκριση των εσόδων με το ΝΒΑ: “Πρέπει να μεγαλώσουμε τους μισθούς των σταρ μας για να παραμείνουν στην Ευρώπη αντί να πάνε στο ΝΒΑ. Είμαι ότι η αύξηση θα έρθει αφού η λίγκα είναι ελκυστική οικονομικά, όμως από την άλλη υπάρχουν λίγες ομάδες που μπορούν να αντέξουν τα έξοδα όπως τις πτήσεις τσάρτερ με αυτό το πρόγραμμα. Στα δικά μου μάτια και οικονομικά στάνταρ, δύο ρωσικές ομάδες, μία ισπανική και η Μπάγερν μπορούν να προστεθούν. Πρέπει να προσέξουμε πολλά πράγματα και ειδικά όσον αφορά την αποθεραπεία των παικτών γιατί υπάρχουν περισσότερα παιχνίδια και λιγότερες προπονήσεις. Σχεδιάζουμε αυτό το καλοκαίρι να στείλουμε τους γιατρούς μας στο Σαν Αντόνιο. Ήδη έχουμε μιλήσει γι’ αυτό με τον Ετόρε Μεσίνα“.

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστής Ευρωλίγκα: “Η εμπειρία και οι δείκτες δείχνουν ότι μια επαγγελματική λίγκα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και κλειστή. Μόνο αυτό το μοντέλο φέρνει πραγματικά οφέλη. Καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι στο πρώτο επίπεδο του ενδιαφέροντος για όλες τις μεγάλες ομάδες. Αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο ομάδων, αλλά να λαμβάνονται σε συνάρτηση με οικονομικούς όρους και πολλούς άλλους. Ως πρόεδρος ομάδας θέλω να δώσω στους φιλάθλους ένα καλύτερο προϊόν με περισσότερα έσοδα. Σήμερα δεν είναι πιθανό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ να τολμήσει κάποιος και να αποσύρει τις καλύτερες ομάδες από τα εθνικά πρωταθλήματα. Ίσως δεν είναι απαραίτητο. Όμως είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε γρήγορα στην πραγματικότητα”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…