Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός Το θέατρο με τον Γκιστ

Το θέατρο με τον Γκιστ

gist euroleague

gist - euroleague

Η ήττα από τη Ζαλγκίρις έβαλε σε περιπέτειες τον Παναθηναϊκό, αναδεικνύοντας και μια σειρά από προβλήματα, που είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, αλλά καλύφθηκαν από νίκες όπως αυτή επί της Ούνικς Καζάν (με το τρίποντο buzzer του Τζέιμς), ή επί της Μακάμπι στην παράταση (με το τελευταίο σουτ της κανονικής περιόδου στα χέρια των αντιπάλων). Κι όμως, οι “πράσινοι” πήγαν στο Κάουνας, έχοντας περισσότερο στο μυαλό τους την εικόνα, παρά την ουσία κι αυτό φάνηκε από το… θέατρο με τον Γκιστ.

Ο Αμερικανός δεν είναι ακόμα σε θέση να αγωνιστεί. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι δικοί του άνθρωποι, όσοι παρακολουθούν την πορεία της αποθεραπείας του. Θα χρειαστεί 10-20 μέρες για να είναι σε θέση να αγωνιστεί, αλλά χθες ήταν στη 12άδα! Γιατί; Ποιος επέλεξε να κατεβεί με 11 παίκτες ο Παναθηναϊκός στη “Ζαλγκίριο Αρένα“;

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έλεγε πως όσοι συμμετέχουν στη 12άδα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν. Αν το θεωρήσουμε (όχι επειδή το έλεγε ο Ζοτς, αλλά επειδή είναι απολύτως λογικό) ότι ο Γκιστ ήταν έτοιμος να προσφέρει, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε τη στιγμή που ο Κένι Γκάμπριελ χρεώθηκε με δύο φάουλ από το… ζέσταμα (συνολικά ήταν κακός), όταν ο Αντώνης Φώτσης (δεν ήταν κακός) ξεχάστηκε στον πάγκο;

Είναι πρόδηλο ότι δεν μπήκε στη 12άδα για να παίξει. Στέρησε, όμως, μια θέση σε περιφερειακό (τον Λευτέρη Μποχωρίδη), ο οποίος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, τη στιγμή που Νικ Καλάθης και Μάικ Τζέιμς ήταν “πάρε τον έναν και βάρα τον άλλον“. Μα, θα πει κανείς, δεν έχει παίξει στην Ευρωλίγκα ο Μποχωρίδης. Προσεγγίζουμε την ουσία.

Ο Τσάβι Πασκουάλ διάλεξε (ή δέχθηκε) τον Αλεσάντρο Τζεντίλε, ως… ενίσχυση, τη στιγμή που ακόμα και προπονητής Β’ ΕΣΚΑ αντιλαμβάνονταν ότι ο Παναθηναϊκός πονάει στον άσο. Το γιατί, ίσως εξηγείται από την άποψη που είχε καταθέσει ο Νίκος Μπουρλάκης (γνωρίζει καλύτερα από μένα τη νοοτροπία των “πράσινων“), όταν αποκτήθηκε ο Ιταλός.

Ακόμα κι αν στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν βοήθησε καθόλου, είχε λογική η απόκτησή του, είναι παράλογο να μην παίρνει ευκαιρίες ο Μποχωρίδης, τη στιγμή που ο Καλάθης περνά παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, για να μπει στη 12άδα ο Γκιστ, που δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Όλο αυτό δεν είναι ορθολογιστική αντιμετώπιση ενός κρίσιμου αγώνα, αλλά θεατρική παράσταση και δη κακοπαιγμένη.

Ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ έχασε επειδή δεν έπαιξε ο Μποχωρίδης, ή επειδή ήταν στη 12άδα ο Γκιστ, όμως είναι εμφανές ότι περισσότερο ασχολούνται (συμπεριλαμβανομένου του Πασκουάλ) με το θεαθήναι παρά με την ουσία. Το αποτέλεσμα ήρθε να επιβεβαιώσει πως το άθλημα τιμωρεί. Θα μπορούσαν να είχαν μπει τα τρίποντα και να είχε νικήσει ο Παναθηναϊκός, όπως συνέβη και σε άλλα ματς, όμως αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Παναθηναϊκός

Δειτε επισης

Ο Ναζ Ριντ καλύτερος 6ος παίκτης της χρονιάς.

Με 352 βαθμούς ο Ναζ Ριντ κατέκτησε το βραβείο του 6ου παίκτη της χρονιάς. Μια σημαντική δ…