Κεντρική Basket League Προμηθέας Πατρών Μακένζι Μουρ: Ένα “κακό” παιδί στην Πάτρα

Μακένζι Μουρ: Ένα “κακό” παιδί στην Πάτρα

moore4

moore4

Η Μυθολογία μας διδάσκει πως ο Προμηθέας ήταν εκείνος που έκλεψε τη φωτιά από τους Ολύμπιους Θεούς και την προσέφερε στον άνθρωπο. Ο Τιτάνας, όμως, για να εξιλεωθεί, έμαθε στους κοινούς θνητούς τις σπονδές και τις θυσίες κι έτσι πέρασε αλώβητος από τους κεραυνούς του Δία. Στις μέρες μας, ο παίκτης του σύγχρονου Προμηθέα, που κατοικοεδρεύει στην Πάτρα, Μακένζι Μουρ, έφτασε από το ναδίρ στο ζενίθ χάρη στο μπάσκετ παρ’ όλο που εκτός παρκέ, δεν γλίτωσε από τις κακοτοπιές και “κάηκε” πολλές φορές.

Ο γκαρντ των Πατρινών γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1992, στην Καλιφόρνια και στα πρώτα του αθλητικά βήματα στο σχολείο έδειξε πως θα ασχοληθεί με το μπάσκετ από τη θέση του γκαρντ. Τη σεζόν 2010-11, που ήταν και η τελευταία του πριν από το κολέγιο, είχε εξαιρετικά νούμερα και πιο συγκεκριμένα 18 πόντους, 11 ασίστ και 6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Οι επιδόσεις του οδήγησαν το College Park να κλείσει τη σεζόν με ρεκόρ 22-3 και να σπάσει το παλιό ρεκόρ που κατείχε. Ο ίδιος αναδείχθηκε 3 φορές πολυτιμότερος παίκτης σε αντίστοιχες διοργανώσεις και έδειξε πως το μέλλον είναι όλο μπροστά του. Την ίδια σεζόν είχε συμφωνήσει προφορικά με το κολέγιο του Σεντ Μέρι, αλλά ποτέ δεν υπέγραψε το προσύμφωνο και άρχισε να δείχνει τις κακές πτυχές του χαρακτήρα του.

moore3

O Μουρ την πρώτη σεζόν μετά το τέλος του σχολείου εγγράφηκε στο Σίτι Κόλετζ του Σαν  Φραντσίσκο, χωρίς όμως να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση με τα κατορθώματά του. Το τελευταίο 6μηνο του 2012 βρέθηκε στο κολέγιο του UTEP και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς συμμετείχε στην ανδρική ομάδα, μέχρι το τέλος της σεζόν. O 19χρονος, τότε, γκαρντ εμφανίστηκε σε 25 αναμετρήσεις και έκανε αισθητή την παρουσία του με 8.6 πόντους, 5.2 ριμπάουντ, 2 ασίστ σε 24 λεπτά κατά μέσο όρο. Αυτά τα στατιστικά τον οδήγησαν να διακριθεί σε εθνικό επίπεδο με κορυφαία τιμή το ότι συμπεριελήφθη στην ανδρική ομάδα των ΗΠΑ σε πανσπουδαστικό επίπεδο. Η κορυφαία του εμφάνιση ήρθε στις 30 Ιανουαρίου του 2013 όταν και σκόραρε 18 πόντους απέναντι στην Αλαμπάμα.

Μετά την πρώτη χρονιά που ήταν γεμάτη ελπίδες για το μέλλον ήρθε η αμφισβήτηση απέναντι στον Αμερικανό γκαρντ και όλα ξεκίνησαν όταν έμεινε εκτός στην 10η αγωνιστική, όταν και τιμωρήθηκε από τον προπονητή του κολεγίου, Τιμ Φλόϊντ, για ανάρμοστη συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα όταν ο Μουρ έγινε αλλαγή πέρασε στον πάγκο χωρίς να δώσει το χέρι σε κανέναν και κάθισε σχεδόν στο τέλος του πάγκου, αυτό εκνεύρισε τον τεχνικό του UTEP, ο οποίος πήγε έξαλλος κοντά του και του φώναξε να πάει στα αποδυτήρια, όμως ο παίκτης έμεινε ατάραχος και ακίνητος εκνευρίζοντας ακόμη περισσότερο τον προπονητή του. Ο Φλόϊντ σχολίασε την συμπεριφορά του νεαρού γκαρντ και ανέφερε: “Δεν μου άρεσε η συμπεριφορά του όταν τον έκανα αλλαγή, θα πρέπει να μάθει να χειραγωγεί το ταλέντο που έχει και να είναι συμπαίκτης”.

Στην συνέχεια όμως ο Μουρ δεν έδειξε σημάδια βελτίωσης αλλά συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα. Έπειτα από 3 αγώνες ο ίδιος, ο Τζάλεν Ράγκλαντ και ο Τζάστιν Κρόσγκιλ κατηγορήθηκαν για στοιχηματισμό σε αθλητικά γεγονότα, κάτι που οδήγησε στην αποβολή τους επ’ αόριστον. Το θέμα έφτασε μέχρι το FBI το οποίο ερευνούσε την υπόθεση, κάποιοι όμως ανέφεραν πως αυτή ήταν η δικαιολογία και οι παίκτες στην πραγματικότητα κατηγορήθηκαν για άλλα ατοπήματα τα οποία δεν μαθεύτηκαν ποτέ. Οι υπάλληλοι του κολεγίου δεν κατάφεραν να βρουν αν ισχύει η συγκεκριμένη κατηγορία, που θα σήμαινε και το τέλος της καριέρας για τους τρεις νεαρούς. Κανένας τους δεν επέστρεψε στο UTEP και ο Μουρ ολοκλήρωσε την τελευταία του σεζόν εκεί με 13.1 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ.

moore2

Επόμενος σταθμός για τον γκαρντ του Προμηθέα ήταν οι Νέλσον Τζάιαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου και υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2015. Η βοήθεια που έδωσε στην ομάδα του ήταν ιδιαίτερα σημαντική και την οδήγησε στην 3η θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 13-5, όμως στα ημιτελικά ηττήθηκε και έμεινε εκτός τελικού. Μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τους Τζάινατς, μονόδρομος ήταν η επιστροφή στην Αμερική για την συμμετοχή του σε κάποιο καλοκαιρινό καμπ, που ίσως να του έδινε ένα συμβόλαιο στον ΝΒΑ. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήρθε ποτέ αφού η συμμετοχή του στο τουρνουά των Μπακς, που συμμετείχε σε 3 αναμετρήσεις χωρίς όμως να καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο με τους Λέουβεν Μπερς, όπου και εκεί δεν κατάφερε να στεριώσει και αποχώρησε έπειτα από 1 μήνα.

moore

Το 2016 ο Μουρ υπέγραψε συμβόλαιο με τους Καντερμπούρι Ραμς ως αντικαταστάτης του τραυματία Τζέιμι Άνταμς, που φάνηκε να είναι μία από τις τελευταίες του ευκαιρίες για κάτι καλό. Εκεί ο 24χρονος ήταν εξαιρετικός και οδήγησε την ομάδα του στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 13-5 και είχε 22.4 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Οι εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια της σεζόν οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου για τον πολυτιμότερο παίκτη της σεζόν. Στη συνέχεια προσπάθησε πάλι να συμμετάσχει στο ΝΒΑ όταν και συμμετείχε στο καλοκαιρινό τουρνουά των Μάβερικς, χωρίς όμως η ομάδα του Ντάλας να του προσφέρει συμβόλαιο.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν το καλοκαίρι του 2016, η Ελλάδα και ο Προμηθέας Πατρών όπου δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με τους προηγούμενους σταθμούς που είχε περάσει. Φέτος ο Μουρ κάνει πράγματα και θαύματα με την φανέλα των Πατρινών που σε 23 αναμετρήσεις έχει σχεδόν 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όρο. Ο 24χρονος κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου και να της έχει δώσει ανάσα στη μάχη για την παραμονή.

Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί εάν ένα “κακό παιδί” βρήκε τη δική του… φωτιά στον Προμηθέα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε Προμηθέας Πατρών

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…