Η ατυχία εφευρίσκει συνεχώς νέους τρόπους για να πλήξει το ρόστερ του Ολυμπιακού, καθώς οι πρωταθλητές Ελλάδος θα στερηθούν των υπηρεσιών του Ματ Λοτζέσκι για περίπου 1 μήνα, εξαιτίας του τραυματισμού που αποκόμισε στη “χθεσινή” μάχη με τη Ρεάλ. Μπορεί να γλίτωσε τα χειρότερα αλλά το διάστημα της απουσίας του είναι υπεραρκετό, ώστε να θέσει μια σειρά από προβληματισμούς στο κεφάλι του Γιάννη Σφαιρόπουλου και του επιτελείου του. Ο Βέλγος άσος έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στη φετινή, θαυμαστή πορεία της ομάδας του και η απουσία του θα “κυνηγήσει” την ομάδα του Πειραιά, τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα ματς των πλέι-οφς της Ευρωλίγκα.
Somebody was watching over me today! Lucky lucky man…
— Matt Lojeski (@lojokid10) 24 Μαρτίου 2017
Μέχρι τις 21 Απριλίου, ο Ολυμπιακός θα έχει ήδη δώσει τα δύο πρώτα του παιχνίδια στα πλέι-οφς (τα οποία θα είναι εντός έδρας, λόγω του πλεονεκτήματος που θα έχει), εκεί όπου ο “Velvet Hammer” ενδέχεται να μην δώσει το παρών. Το 3ο ματς θα διεξαχθεί είτε στις 24, είτε στις 25 Απριλίου και το 4ο (αν χρειαστεί) μεταξύ 26 και 27. Εντός εκείνης της εβδομάδας υπολογίζεται η επάνοδος του Λοτζέσκι αλλά το ποσοστό των αγώνων της προημιτελικής φάσης, όπου θα δώσει το παρών δεν δύναται να εκτιμηθεί με ακρίβεια ακόμη.
Εξυπακούεται βεβαίως ότι θα χάσει τα δύο τελευταία (και αδιάφορα) παιχνίδια της κανονικής περιόδου, απέναντι στην Εφές και την ΤΣΣΚΑ ενώ θα λείψει από τα 4 τελευταία ματς και στην Basket League, απέναντι στο Ρέθυμνο, τον ΠΑΟΚ, τον Προμηθέα και την Κύμη. Βάσει του timeline που ισχύει αυτή τη στιγμή (4 εβδομάδες), ο γκαρντ/φόργουορντ του Ολυμπιακού ίσως λείψει και από τα προημιτελικά του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά η απουσία του δύσκολα θα στοιχίσει εντός των συνόρων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ολυμπιακού εντός των επόμενων 4 εβδομάδων
- 27 Μαρτίου: Ρέθυμνο – Ολυμπιακός
- 30 Μαρτίου: Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός
- 2 Απριλίου: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
- 7 Απριλίου: ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός
- 10 Απριλίου: Προμηθέας – Ολυμπιακός
- 13 Απριλίου: Ολυμπιακός – Κύμη
- 18-19 Απριλίου: 1ο ματς των πλέι-οφς στην Ευρωλίγκα
- 20-21 Απριλίου: 2ο ματς των πλέι-οφς στην Ευρωλίγκα
Τα στατιστικά
Σε 26 ματς στην Ευρωλίγκα φέτος, ο Λοτζέσκι έχει 9.9 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ ανά αγώνα (πηγή: Euroleague.net). Εκτελεί με 56.5% στα δίποντα, 42% στα τρίποντα και 82.7% στις βολές ενώ αγωνίζεται 21 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα ανά αγώνα. Είναι 27ος σε εύστοχα τρίποντα και 23ος σε ποσοστό ευστοχίας ενώ η αποδοτικότητά του αντανακλάται και στα αναλυτικά στατιστικά (πηγή: realgm.com). Συγκεκριμένα, το effective field goal percentage του ανέρχεται στο 63.4% (2ος του Ολυμπιακού πίσω από τον Μπιρτς) ενώ στο PER (η οποία είναι η πλέον διαδεδομένη μονάδα αποδοτικότητας) βρίσκεται στην 22η θέση (3ος της ομάδας του)!
Στα 15 από τα 26 παιχνίδια της Ευρωλίγκα είχε διψήφιο αριθμό πόντων, δείγμα της σταθερότητας και της συνέπειάς του ενώ το χρονικό σημείο, όπου έφθασε στο peak των δυνατοτήτων του ήταν μεταξύ της 9ης και της 14ης αγωνιστικής. Εκεί έφθασε τους 15.8 πόντους ανά αγώνα, με 47.8% στα σουτ 3 πόντων (11/23), αποδεικνύοντας σε τι επίπεδα μπορεί να ανέλθει, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yO7MjVZ48Y0]
Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα: σε 20 ματς έχει 12.6 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ, σε 22.5 λεπτά ανά παιχνίδι (πηγή: esake.gr). Εκτελεί με 44.4% στα τρίποντα, κάτι εύλογο διότι οι άμυνες των ελληνικών ομάδων “ανοίγουν” πολύ ευκολότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρωλίγκα. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι ο Λοτζέσκι είναι 3ος στο σύστημα αξιολόγησης, πίσω μονάχα από τους Κιθ Κλάντον και Κρις Σίνγκλετον!
Τρόπος παιχνιδιού
Η “δράση” του Λοτζέσκι εντός του παρκέ περιστρέφεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό γύρω από την εκτελεστική του δεινότητα. Αποτελεί τον πιο κλασικό σουτέρ στο ρόστερ του Ολυμπιακού και αυτή είναι η αιτία που καθιστά αισθητή την απουσία του. Η μηχανική του στο σουτ είναι άρτια και ταχύτατη, με την ενέργεια να μεταφέρεται ομαλά από τα πόδια στα χέρια του. Συνηθίζει να κάνει ένα μικρό άλμα (hop) πριν σηκωθεί για το σουτ, κάτι που τον βοηθά ιδιαίτερα στην καλή ισορροπία ενώ χρησιμοποιεί και το turn, δηλαδή μια μικρή περιστροφή στον αέρα, ώστε ο αγκώνας, ο ώμος και ο τετρακέφαλος να “γυρίσουν” προς το καλάθι. Με τον τρόπο αυτό, παράγει περισσότερη ενέργεια, με σκοπό να σουτάρει όσο το δυνατόν καλύτερα. Λεπτομέρειες του turn παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pa1Q3-Z2Fpg]
Ο Λοτζέσκι συνηθίζει να παραμονεύει στην αδύνατη πλευρά του γηπέδου, με σκοπό να πάρει το ελεύθερο σουτ. Τα ρήγματα που προκαλούνται στην αντίπαλη άμυνα, κυρίως από τις διεισδύσεις του Σπανούλη, του δίνουν τη δυνατότητα να βρεθεί ελεύθερος, όντας “φονικός” κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακόμη, οι συμπαίκτες του τον πετυχαίνουν συχνά αμαρκάριστο μέσω της καλής κυκλοφορίας της μπάλας στην περιφέρεια, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η προσοχή της άμυνας στρέφεται στην μπάλα και όχι σε ό,τι συμβαίνει μακριά από αυτή.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UDxfe_EtrMw]
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αξιοποιεί το σουτ του Λοτζέσκι, “χτίζοντας” αρκετά συστήματα με βάση το σουτ του. Τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνουν κάποιο σκριν μακριά από την μπάλα (συνήθως down screens ή flare), ώστε να σουτάρει πίσω από αυτά ενώ τον βάζει συχνά να δώσει σκριν ο ίδιος, προτού “πεταχτεί” στην περιφέρεια για να εκτελέσει (το λεγόμενο screen the screener).
Όλες οι δράσεις αυτές αφορούν σουτ, όπου ο Λοτζέσκι εκτελεί σε συνθήκες catch-n-shoot. Ο 31χρονος άσος, όμως, είναι ένας πλήρης σκόρερ, έχοντας την ικανότητα να βάλει την μπάλα κάτω. Μπορεί να φτιάξει το δικό του σουτ μετά από ντρίμπλα ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και το πικ-εν-ρολ προς όφελός του, σε ό,τι αφορά τον τομέα του σκοραρίσματος (καθώς δεν είναι και ο πιο πρόθυμος πασέρ).
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QoFtl81UXMo]
Σε γενικές γραμμές, ο Λοτζέσκι θα λείψει, λόγω των ξεχωριστών χαρακτηριστικών του, τα οποία δεν αναπληρώνονται εύκολα. Έχει αποδειχθεί, όμως, ότι ο Ολυμπιακός έχει μάθει να “κρύβει” τις απουσίες του, κάτι που έχει πράξει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν τα “όπλα” από τον πάγκο και την απαραίτητη προσήλωση στον ανασταλτικό τομέα, ώστε να αντέξουν την απώλεια. Απλά η παρουσία του “βελούδινου σφυριού” δίνει το κάτι παραπάνω, έναν έξτρα άσο στο “μανίκι” του Σφαιρόπουλου. Ο σκοπός είναι να μην βρεθεί σε θέση να τον αναζητήσει, όσο ο “άσος” αυτός θα βρίσκεται καθηλωμένος στα “πιτς”.