Κεντρική NBA NCAA Ένα… πολυπολιτισμικό Final Four! (pics+vids)

Ένα… πολυπολιτισμικό Final Four! (pics+vids)

final four 2017 countries

final-four-2017-countries

Το άθλημα του μπάσκετ στις ΗΠΑ έχει πάψει να αποτελεί υπόθεση μονάχα των ντόπιων παικτών. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι ξένοι παίρνουν τη γενναία απόφαση να δοκιμάσουν την τύχη τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, επωφελούμενοι από το άρτιο αναπτυξιακό πρόγραμμα ενώ άλλοι ζουν και μεγαλώνουν εκεί, αποτελώντας “σπλάχνα” του αμερικανικού μπάσκετ, παρά την καταγωγή τους. Η διείσδυση των διεθνών παικτών διαφαίνεται κυρίως στο NBA, όπου αγωνίζονται 113 μη Αμερικανοί από 41 διαφορετικές χώρες (ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος) ενώ στο περσινό ντραφτ επιλέχθηκαν 28 διεθνείς (σε σύνολο 60 παικτών), με τους 8 εξ αυτών να βρίσκονται στην πρώτη 13άδα!

Η… παγκοσμιοποίηση αυτή έχει επηρεάσει φυσικά και το NCAA. Πολλές εκατοντάδες παιδιά ενσωματώνονται σε κάποιο κολέγιο, με απώτερο σκοπό το “κυνήγι” του περιβόητου “αμερικανικού ονείρου“. Αν λάβει κανείς υπόψη μόνο τις 4 ομάδες (συγκεκριμένα τις 3, διότι το Νορθ Καρολάινα δεν διαθέτει κανέναν) που απαρτίζουν το επερχόμενο Φάιναλ Φορ του Φοίνιξ (1-3 Απριλίου), θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν 15 μη Αμερικανοί από 11 χώρες και 5 ηπείρους, με τον καθένα να “κουβαλάει” τη δική του, ξεχωριστή ιστορία.

Γκονζάγκα

przemek-karnowski

Συνολικά 5 μη Αμερικανούς διαθέτουν οι “Bulldogs”, με το πολωνικό “τανκ” των 216 εκατοστών και των 136 κιλών, Πρζέμεκ Καρνόφσκι να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στο ρόστερ. Με 12.2 πόντους και 5.8 ριμπάουντ ανά αγώνα, πρόκειται για έναν από τους πιο αγαπητούς παίκτες του κολεγίου και μετά τον σοβαρό, περσινό τραυματισμό του φαίνεται έτοιμος να τα “σαρώσει” όλα!

Ιδιόμορφη είναι και η περίπτωση του Γάλλου πρωτοετή, Κιγιάν Τιγί, καθώς είναι ο αδερφός του γνωστού μας, Κιμ Τιγί, που αγωνίζεται στην Μπασκόνια! Ο νεαρός φόργουορντ αγωνίζεται 12.4 λεπτά ανά αγώνα, έχοντας 4.4 πόντους και 3.1 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ακόμη μια περίπτωση τήρησης της οικογενειακής παράδοσης συναντάται και στο πρόσωπο του Καναδού γκαρντ του Γκονζάγκα, Ντάστιν Τριάνο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον γιο του πρώην διεθνή με την Εθνική Καναδά και νυν βοηθού προπονητή των Φοίνιξ Σανς, Τζέι Τριάνο! Παρά τα γονίδια που έχει κληρονομήσει, το μπασκετικό μέλλον του υιού δεν φαντάζει και πολύ… λαμπρό, διότι έχει πενιχρούς μέσους όρους.

Ακόμη, το ρόστερ των “Bulldogs” συμπληρώνει ένας Ιάπωνας, ο πρωτοετής Ρούι Χατσιμούρα, ο οποίος δεν παίρνει ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής αλλά και ο Δανός (!) σέντερ, Τζέικομπ Λάρσεν, με την ατυχία να “χαμογελά” στον νεαρό πριν την έναρξη της σεζόν, καθώς τραυματίστηκε στο γόνατο, με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί καθόλου φέτος.

Σάουθ Καρολάινα

chris-silva-south-carolina

Η “Σταχτοπούτα” του φετινού τουρνουά, στην πρώτη παρουσία της σε Final-4, έχει έντονο τo διεθνές στοιχείο, με 5 μη Αμερικανούς. Ο Κρις Σίλβα είναι η πιο ξεχωριστή περίπτωση εξ αυτών, με τον δευτεροετή φόργουορντ από την Γκαμπόν να εντυπωσιάζει με τα αθλητικά του προσόντα. Ο Σίλβα έχει κάνει αλματώδη πρόοδο, με 10.1 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 1.3 τάπες ανά αγώνα, διπλασιάζοντας τους μέσους όρους του σε σχέση με πέρσι. Και όλα αυτά από έναν παίκτη που δεν είχε παίξει ποτέ οργανωμένο μπάσκετ μέχρι το 2012!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=0HBJgjrrCXc]

Θεμελιώδη ρόλο στην ομάδα έχει ακόμη ο Καναδός γκαρντ, Ντουέιν Νότις, ο οποίος “γράφει” 10.2 πόντους ανά αγώνα, σε 33.1 λεπτά συμμετοχής, στην και τελευταία χρονιά του στο NCAA. Στο ρόστερ ανήκουν επίσης ο Εσθονός σέντερ, Μάικ Κότσαρ (5.9 πόντοι, 4.8 ριμπάουντ ανά αγώνα), ο Αυστραλός, Ραν Τουτ και ο Σενεγαλέζος, Καντίμ Γκουεί, με τους δύο τελευταίους να απολαμβάνουν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής.

Όρεγκον

tyler-dorsey-dillon-brooks-oregon

Ο Ντίλον Μπρουκς ξεχωρίζει ανάμεσα στους 5 “καθαρόαιμους” μη Αμερικανούς στο ρόστερ των Ντακς. Ο Καναδός φόργουορντ είναι ένας εξαιρετικός all-around σκόρερ, έχοντας 16.3 πόντους φέτος (πρώτος σκόρερ της ομάδας), αν και δεν σουτάρει με τα καλύτερα ποσοστά στο τουρνουά της March Madness. Η επιλογή του στο επερχόμενο ντραφτ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SLTP3ugLeYo]

Ο Κρις Μπουσέρ είναι ο 2ος Καναδός της ομάδας αλλά και ο μεγάλος άτυχος, καθώς υπέστη ρήξη χιαστών στο τουρνουά της Pac-12 και φυσικά έμεινε εκτός του υπολοίπου της σεζόν. Παρά την απουσία του ευέλικτου φόργουορντ, το Όρεγκον ξεπέρασε τις προσδοκίες και βρέθηκε στο μεγάλου “ραντεβού” των 4 κορυφαίων. Στην καναδική “παροικία” ανήκει και ο Ντύλαν Ένις, αδερφός του NBAer, Τάιλερ Ένις, με τον 24χρονο γκαρντ να έχει 10.7 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ ανά αγώνα.

Την πεντάδα των μη Αμερικανών κλείνει ο Άγγλος, Καβέλ Μπίγκμπι-Γουίλιαμς, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικά αθλητικά προσόντα αλλά και ο Ισραηλινός, Ρόμαν Σόρκιν, με τους παίκτες αυτούς να μην έχουν θεμελιώδη χρόνο συμμετοχής.

Bonus: Τάιλερ Ντόρσεϊ

tyler-dorsey-oregon

O σούτινγκ γκαρντ των Ντακς δεν ανήκει πλήρως στις παραπάνω κατηγορίες αλλά οι ελληνικές ρίζες του τον “προσγειώνουν” στο αφιέρωμα αυτό από το… παράθυρο. Η μητέρα του, ονόματι Σαμία Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στο Ισραήλ από Έλληνες γονείς, με το γεγονός αυτό να του δίνει την ευχέρεια να βγάλει ελληνικό διαβατήριο και να ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από το επερχόμενο κιόλας καλοκαίρι!

Ο Ντόρσεϊ έχει καταπλήξει τα πλήθη στη φετινή March Madness, με 24.5 πόντους στα 4 τελευταία παιχνίδια, σουτάροντας με 17/26 τρίποντα (65.3%) και 17/25 δίποντα (68%)! Μπορεί το φετινό Final Four να κατακλύζεται από μη Αμερικανούς αλλά όλα τα ελληνικά μάτια θα επικεντρωθούν πάνω στον “Μr March“, ο οποίος είναι ικανός να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, χάρη στην εκτελεστική του δεινότητα και την ικανότητά του στα κρίσιμα σημεία!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=n5F9nwJS0T0]

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NCAA

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…