Ο πρώτος γύρος της κανονικής περιόδου της Basket League ολοκληρώθηκε χθες με το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Εύβοια απέναντι στην Κύμη. Οι 13 αγωνιστικές δεν επεφύλασσαν ιδιαίτερες εκπλήξεις ως προς τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας τις οποίες μοιράστηκαν, ακριβώς με την ίδια σειρά, οι ομάδες που τις κατέλαβαν στο τέλος της περσινής σεζόν. Το ερώτημα είναι πως συμπεριφέρθηκαν αγωνιστικά και ποιές είναι οι διαφορές τους με το αντίστοιχο κομμάτι του περσινού πρωταθλήματος.
Το eBasket.gr παρουσιάζει συγκριτικούς πίνακες για τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ αντιπαραθέτοντας τους αριθμούς τους στον πρώτο γύρο της φετινής με την περσινή Basket League στο ίδιο ακριβώς σημείο, στο τέλος δηλαδή του πρώτου γύρου.
Ολυμπιακός: Σουτάρει καλύτερα στο τρίποντο, δημιουργεί λιγότερο
Η σύγκριση των αριθμών του Ολυμπιακού οδηγεί σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα ως προς τη φετινή ομάδα που σκοράρει χωρίς μεγάλες αποκλίσεις (-0,69 πόντοι ανά αγώνα) αλλά έχει χειρότερη αμυντική παραγωγικότητα (+2,23 πόντοι ανά αγώνα). Οι μεγαλύτερες διαφορές του φετινού Ολυμπιακού σε σχέση με τον περσινό πρώτο γύρο είναι στα σουτ, στα ριμπάουντ και στη δημιουργία.
Οι ερυθρόλευκοι φέτος έχουν μια ελαφριά πτώση στα δίποντα (-1,7%) αλλά σουτάρουν καλύτερα από τη γραμμή του φάουλ (+1,69%) και κυρίως από τη γραμμή του τριπόντου (+7,29%). Μάλιστα η εκτόξευση του ποσοστού στα σουτ τριών πόντων συνδυάστηκε και με αριθμητική αύξηση με τον Ολυμπιακό να έχει 20 περισσότερα εύστοχα σουτ σε σχέση με το αντίστοιχο κομμάτι του περσινού πρωταθλήματος.
Στον αντίποδα ωστόσο ο φετινός Ολυμπιακός μαζεύει λιγότερα ριμπάουντ (-2,7 ανά αγώνα), κάνει ελαφρώς περισσότερα λάθη (+0,69 ανά αγώνα) και κυρίως είναι λιγότερο δημιουργικός (-2,54 ασίστ ανά αγώνα). Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν σε πτώση του ομαδικού ranking που παρέμεινε πάντως τριψήφιος.
Παναθηναϊκός: Έβγαλε το παιχνίδι του προς τα έξω
Η αντιπαράθεση των αριθμών του Παναθηναϊκού του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου της Basket League με εκείνους του αντίστοιχου διαστήματος της περσινής σεζόν, δείχνει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες. Λογικό και αναμενόμενο. Οι “πράσινοι” έχουν άλλον προπονητή και ένα ρόστερ που υπέστη αναπόφευκτο “λίφτινγκ“. Αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων είναι και η διαφοροποίηση σε σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού.
Ο Παναθηναϊκός σκοράρει περισσότερο (+3,54 πόντους ανά αγώνα) ενώ έχει ελαφρώς χειρότερη άμυνα (+0,62 πόντοι ανά αγώνα). Σουτάρει καλύτερα σε όλες τις κατηγορίες των σουτ (+2,63% στις βολές, +1,35% στα δίποντα) με σημαντικότερη άνοδο σε εκείνη των τριπόντων. Οι “πράσινοι” μετατόπισαν το παιχνίδι τους από τη ρακέτα στην περιφέρεια. Είχαν αθροιστικά 41 λιγότερες προσπάθειες για δίποντο και 19 λιγότερα εύστοχα αφού στον αντίποδα επιχείρησαν 39 περισσότερα τρίποντα έχοντας 26 περισσότερα εύστοχα. Έτσι ανέβηκε και το ποσοστό ευστοχίας πίσω από τα 6,75 (+3,85%).
Ο φετινός Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου έχει λιγότερα ριμπάουντ (-1,31 ανά αγώνα), λιγότερες ασίστ (-1,92 ανά αγώνα), λιγότερα κλεψίματα (-0,3 ανά αγώνα) αλλά και λιγότερα λάθη (-1,46 ανά αγώνα) για να προκύψει ο βελτιωμένος ομαδικός αριθμός στο ranking (+3,92 ανά αγώνα).
ΑΕΚ: Καλύτερη επιθετικά και αμυντικά, ίδιος ο απολογισμός
Για την ΑΕΚ ο 1ος γύρος έκλεισε με τον απολογισμό αποτελεσμάτων που είχε και πέρσι, 10 νίκες και τρεις ήττες. Η σύγκριση όμως των αριθμών της με το αντίστοιχο διάστημα του περσινού πρωταθλήματος φανερώνει κάποιες διαφορές που μόνο αδιάφορες δεν είναι. Η φετινή ομάδα στο πρώτο μισό της κανονικής περιόδου, ήταν πιο αποτελεσματική τόσο στην επίθεση (+2,62 πόντοι ανά αγώνα) όσο και στην άμυνα (-4,08 πόντοι ανά αγώνα). Το έκανε μάλιστα έχοντας πάνω-κάτω τα ίδια ποσοστά με τον πρώτο γύρο της περσινής σεζόν, έχοντας σαφώς λιγότερα λάθη (-3,39 ανά αγώνα) αλλά και περισσότερα κλεψίματα (+1,69 ανά αγώνα).
Η φετινή ΑΕΚ εμφανίστηκε χειρότερη στο πρώτο μισό της σεζόν ως προς την Basket League και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, σε όλες τις κατηγορίες των ριμπάουντ (-4,16 ανά αγώνα), με λιγότερες ασίστ (-2,69) και λιγότερα κοψίματα (-0,62). Τελικώς το σύστημα αξιολόγησης του πρωταθλήματος, εμφανίζει την περσινή ομάδα ελαφρώς καλύτερη αφού είχε τρεις επιπλέον βαθμούς στο ranking.
Άρης: Έχασε πόντους στην άμυνα και στα ριμπάουντ
Η αντιπαράθεση των αριθμών του Άρη στις 13 πρώτες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου με το αντίστοιχο περσινό κομμάτι του πρωταθλήματος, οδηγεί σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα που από μόνη της η αναφορά του αρνητικού απολογισμού του (σημείωσε μία νίκη λιγότερη) δεν μπορεί να κάνει. Ο φετινός Άρης είναι λίγο-πολύ στα ίδια δεδομένα επιθετικά (σημείωσε τέσσερις επιπλέον πόντους αθροιστικά) σουτάροντας ωστόσο καλύτερα εντός παιδιάς (+1,6% στα δίποντα, +1,58% στα τρίποντα) και σαφώς χειρότερα από τη γραμμή του φάουλ (-5,4%).
Εκεί όπου ο φετινός Άρης εμφανίζεται ξεκάθαρα χειρότερος του περσινού είναι η άμυνα και τα ριμπάουντ. Έχει παθητικό μεγαλύτερο κατά 5,46 πόντους ανά αγώνα ενώ μαζεύει και 4,31 ριμπάουντ λιγότερα από πέρσι σε μέσο όρο. Στους τομείς της οικονομίας οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Σε απόλυτους αριθμούς η φετινή ομάδα έκανε ένα επιπλέον λάθος (179 έναντι 178), είχε δύο περισσότερες ασίστ (204 έναντι 202 του περσινού πρώτου γύρου), τέσσερις κλεψίματα λιγότερα (88 έναντι 92) και μία τάπα παραπάνω (32 έναντι 31). Όλα αυτά οδηγούν σε χειρότερο ranking (-3,69 βαθμοί ανά αγώνα).
ΠΑΟΚ: Μόνο οι φανέλες έμειναν ίδιες
Η ομάδα με τις μεγαλύτερες στατιστικές αποκλίσεις στη σύγκριση του πρώτου γύρου, πέρσι και φέτος φαίνεται να είναι ο ΠΑΟΚ παρότι στον βαθμολογικό πίνακα η “γεύση” είναι η ίδια (7-6). Ο “δικέφαλος” όμως σκοράρει περισσότερο (+4 πόντοι ανά αγώνα) και κυρίως έχει σαφέστατα χειρότερη άμυνα (+8,77 πόντους ανά αγώνα). Η φετινή ομάδα παρουσιάζεται χειρότερη στις βολές (-2,88%) και στα τρίποντα (-4,28%).
Είναι χαρακτηριστικό στο κομμάτι των σουτ τριών πόντων ότι ο ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου επιχείρησε σε απόλυτους αριθμούς 84 τρίποντα λιγότερα από πέρσι, έχοντας και 39 λιγότερα εύστοχα. Το επιθετικό παιχνίδι μετατοπίστηκε κοντά στο καλάθι με την ομάδα του Μαρκόπουλου να έχει στον φετινό πρώτο γύρο 119 περισσότερες προσπάθειες δύο πόντων, 68 περισσότερες εύστοχες και καλύτερο ποσοστό (+1,29%).
Ο ΠΑΟΚ έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό αμυντικών ριμπάουντ (319) -όπως και κλεψιμάτων με 88- όμως πηγαίνει πολύ περισσότερο στο επιθετικό ριμπάουντ που ήταν πέρσι άλλωστε μια από τις βασικότερες αδυναμίες του. Έτσι εμφανίζεται δυνατότερος στα ριμπάουντ (+3,16 ανά αγώνα). Μεγάλες διαφορές υπάρχουν στους τομείς της οικονομίας αλλά κατά βάση με αρνητικό πρόσημο. Ο φετινός ΠΑΟΚ κάνει περισσότερα λάθη (+3,77 ανά αγώνα) έχοντας όμως και λιγότερες ασίστ (-2,62 ανά αγώνα). Είναι καλύτερος μόνο στα κοψίματα (+1,24 ανά αγώνα). Τελικώς το ranking εμφανίζει τη φετινή ομάδα, χειρότερη -στατιστικά τουλάχιστον- της περσινής (-2,08 ανά αγώνα).