Κεντρική Basket League Ο θρυλικός Στόγιαν, γίνεται 52! (vids)

Ο θρυλικός Στόγιαν, γίνεται 52! (vids)

vrankovic pao

vrankovic-pao

Πρόκειται για μια περίπτωση παίκτη, που κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του. Μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, συμμετοχές στο NBA και φυσικά, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, με τον μεγάλο “Στόικο”, να κλείνει τα 52 του χρόνια σήμερα.

Οι ικανότητές του στην άμυνα, έχουν μείνει αξέχαστες, καθώς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους μπλοκέρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, προστατεύοντας το καλάθι με πρωτοφανή τρόπο. Με ύψος 2,18 και θεόρατα άκρα, “τρομοκρατούσε” τους πάντες, με την ικανότητά του αυτή, να του εξασφαλίζει μια θέση στο ρόστερ των Μπόστον Σέλτικς, τις σεζόν 1990-1991 και 1991-1992. Παρ’όλα αυτά, η αθλητικότητα των παικτών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν ασυναγώνιστη, με τον Βράνκοβιτς να μην βρίσκει χρόνο συμμετοχής. Με μόλις 5,4 και 5,8 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα αντίστοιχα, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά, αν και μοίραζε 1 τάπα ανά αγώνα, ακόμη και σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IUb9Pochsow]

Έχοντας κατακτήσει το νταμπλ με τη φανέλα του Άρη, τη σεζόν 1989-90, ο Βράνκοβιτς επέστρεψε στην Ελλάδα, ώστε να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μονοπάτια επιτυχιών. Μπορεί, εντός των τειχών, να κατέκτησε μονάχα το Κύπελλο, το 1993, αλλά, υπήρξε πρωταγωνιστής, σε μια από τις πιο αστραφτερές και αξέχαστες στιγμές, στην ιστορία των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μοιράζοντας μια απίστευτη τάπα στον Μοντέρο, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπαρτσελόνα, το 1996, χάρισε στους “πράσινους” τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία τους. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Γιαννάκης: “Ο Βράνκοβιτς έτρεξε σαν τον.. Καρλ Λιούις από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη, για να σταματήσει τον Μοντέρο!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=01BLdnIOgnY]

Σαφώς, δεν έλειψαν και οι διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο, όντας μέλος της αξέχαστης γενιάς των Γιουγκοσλάβων, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989, το ασημένιο στην Ολυμπιάδα του 1988, καθώς και το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 1986 και στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Η “καταιγίδα” μεταλλίων συνεχίστηκε και με την εθνική Κροατίας: ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του 1992, καθώς και 3 χάλκινα, στα Ευρωμπάσκετ του 1993 και του 1995 και στο Παγκόσμιο του 1994.

Αμέσως μετά το θαύμα του Παρισιού, ο Βράνκοβιτς ξαναδοκίμασε την τύχη του στην Αμερική, με ελάχιστα μεγαλύτερη επιτυχία. Αγωνίστηκε σε Τίμπεργουλβς και Κλίπερς, έχοντας 3,1 πόντους ανά αγώνα, 3,6 ριμπάουντ και 1,1 τάπες (σταθερή αξία), σε 120 παιχνίδια. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του, ήταν η Φορτιτούντο Μπολόνια, έχοντας ακόμη το ρεκόρ των περισσότερων μπλοκ σε ένα παιχνίδι, με 10(!), τον Φεβρουάριο του 2001. Τη χρονιά εκείνη, αποφάσισε να κρεμάσει τα σνίκερς του, σε ηλικία 37 ετών.

Πλέον, είναι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Κροατίας, παραμένοντας απόλυτα ενεργός και προσηλωμένος στον τομέα που έμαθε να υπηρετεί καλύτερα από κάθε άλλον. Χρόνια πολλά “Στόικο”!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=YGd77Z7pTF0]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LyHf9nUC5Hc]

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

ΕΣΑΚΕ: Αλλαγή ημέρας και ώρας στο Λαύριο – Καρδίτσα

Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε την αλλαγή της ημέρας του αγώνα ανάμεσα στο Λαύριο με την Καρδίτσα. Ο Ε…