Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Μίλος Τεόντοσιτς: Από το ναδίρ στο ζενίθ (pics, vids)

Μίλος Τεόντοσιτς: Από το ναδίρ στο ζενίθ (pics, vids)

Ce kuT5WIAEbmLO

teodosic-cska-moscow

Ένα από τα ερωτήματα της Ευρωλίγκα των τελευταίων ετών ήταν εάν είναι “looser” ή όχι. Ο λόγος για τον Μίλος Τεόντοσιτς που απάντησε μόνος του και “έκλεισε” τα στόματα όσων αμφισβήτησαν το ταλέντο του και τον θεώρησαν υπεύθυνο για τις ήττες σε Final 4 με τον Ολυμπιακό αλλά και με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τα λόγια που τον έκαναν να πεισμώσει

Το 2015 όταν η “Ρώσικη αρκούδα” δεν κατάφερε να κατακτήσει την Ευρωλίγκα και ηττήθηκε από την πρώην ομάδα του Σέρβου γκαρντ, όλοι τον κατηγόρησαν πως ήταν ο μεγάλος υπεύθυνος για την αποτυχία. Οι Ρώσοι του άσκησαν δριμεία κριτική και ανέφεραν χαρακτηριστικά: “διώξτε τον, αλλιώς δεν θα πάρετε ποτέ Ευρωλίγκα“, αυτά τα λόγια δεν άφησαν τον 29χρονο γκαρντ σε ησυχία και με σκληρή δουλειά ήρθε να αποδείξει σε όλους πως κάνουν μεγάλο λάθος.

Το ασημένιο που ισούται με χρυσό στο Ρίο

Το καλοκαίρι του 2016 τον βρήκε στα γήπεδα της Βραζιλίας, υπό τις οδηγίες του Σάσα Τζόρτζεβιτς να προσπαθεί να οδηγήσει την Εθνική του σε ένα μετάλλιο.

milos teodosic

Ο ηγέτης των Σέρβων με 12.1 πόντους και 5.4 ασίστ οδήγησε την ομάδα του στον τελικό απέναντι στους παντοδύναμους Αμερικανούς, έδωσε ίσως μία από τις κορυφαίες no-look πάσες και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, που ισούται με χρυσό καθώς οι αντίπαλοι του ήταν από άλλο πλανήτη.

Καθόλου άσχημη άσχημη πορεία και ασίστ για κάποιον που έχει ακούσει τα εξ αμάξης.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2x5vRwe0ZhY]

Η καταξίωση και η κατάκτηση της πολυπόθητης Ευρωλίγκα

Μετά τα εξαιρετικά κατορθώματα του Σέρβου στο Ρίο πολλοί από τους κατακριτές τους άρχισαν να σκέφτονται τα όσα έλεγαν και να περιμένουν την σεζόν για να παρακολουθήσουν τον Τεόντοσιτς. Ο Δημήτρης Ιτούδης έδωσε τα “κλειδιά” της ΤΣΣΚΑ στον 29χρονο γκαρντ και τον έχρισε ηγέτη της ομάδας. Όλα πλέον περνούσαν από τα χέρια του, κάτι που απέδειξε πως του άρεσε και απέδωσε 100%. Ο Έλληνας προπονητής προσέφερε στον Μίλος ηρεμία και τον εμπιστεύτηκε για να κουμαντάρει το καράβι, κάτι που πέτυχε χωρία καμία αμφιβολία. Πλέον το μόνο που έλειπε από τον Σέρβο, ήταν η κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου που τα τελευταία χρόνια “ξεγλιστρούσε” από τα χέρια του.

Φτάνοντας λοιπόν στο Final 4, ο Τεόντοσιτς βρήκε απέναντι του γνωστούς και φίλους, ο λόγος για τον Ομπράντοβιτς, τον Μπουρούσης και τον Μπαρτζώκας. Τα φώτα είχα πέσει πάνω στην πρωτάρα Κουμπάν, στην μάχη των αδερφικών φίλων Ιτούδη και Ομπράντοβιτς, αλλά και στον σεληνιασμένο Έλληνα σέντερ, κάτι που ίσως βοήθησε και τον Μίλος καθώς δεν είχε πάνω του όλη την πίεση. Σίγουρα υπήρχαν και αυτοί που περίμεναν να δουν με ποιον τρόπο θα καταφέρει αυτή τη φορά ο Σέρβος να χάσει την κούπα.

Η παρουσία του στις δύο αναμετρήσεις “έκλεισε” τα στόματα και παρουσίασε τον πιο ήρεμο και σοβαρό Τεόντοσιτς των τελευταίων ετών. Οι εμφανίσεις του αλλά και όλης της ΤΣΣΚΑ οδήγησαν την ομάδα στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα και στην πρώτη κατάκτηση για τον ίδιο.

milos-teodosic-euroleague-trophy-cska-moscow-csska

Στον τελικό απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στο Βερολίνο τελείωσε την αναμέτρηση 19 πόντους, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 2 κλεψίματα και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 101-96, αλλά και στην κατάκτηση του τροπαίου στα 29 του(!!!). Κλείνοντας η σεζόν τον βρήκε με τρομερά νούμερα καθώς είχε 16.1 πόντους ,2.7 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 3 λάθη κατά μέσο όρο. Πλέον ο Μίλος είχε βγάλει από πάνω του την “ρετσινιά” του αποτυχημένου και αυτοί που τον αποκαλούσαν έτσι άρχισαν να αλλάζουν άποψη και να τον αποθεώνουν. Ο Σέρβος δεν κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότερου καθώς κατέληξε στον “διόσκουρο” του, Νάντο Ντε Κολό, αλλά επιβραβεύτηκε με την παρουσία του στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης κάτι που δεν φάνηκε να τον ενοχλεί καθόλου.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SlxHzbEG8HY]

Ο σεληνιασμένος Μίλος και οι φήμες για το ΝΒΑ

Ο Ιτούδης έβαλε το χεράκι του και δημιούργησε -μπορεί να θεωρηθεί ως υπερβολή- ίσως τον καλύτερο γκαρντ των τελευταίων ετών. Τα περσινά του κατορθώματα έκαναν τους πάντες να περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσει η σεζόν, ώστε να δουν τι άλλο θα σκαρφιστεί ο πολυμήχανος Τεόντοσιτς. Την φετινή σεζόν παίζει ίσως το κορυφαίο μπάσκετ της καριέρας του, διαβάζει ιδανικά το παιχνίδι, δεν παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες, κάνει ελάχιστα λάθη και μαζί με τον Ντε Κολό αποτελούν πλέον το καλύτερο δίδυμο στην Ευρώπη. Κανείς από τους δύο δεν προσπαθεί να επισκιάσει τον άλλον και να πάρει όλη την δόξα, αλλά ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και εκτοξεύουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην κορυφή.

milos-teodosic-cska-moscow

Την φετινή σεζόν έχει εκτοξεύσει τα νούμερα του με 17.7 πόντους, 7.8 ασίστ, 2.2 ριμπάουντ και κάτι λιγότερο από 3 λάθη. Απέναντι στην Μπασκονία πέρασε και στην ιστορία της Ευρωλίγκα καθώς με τις 10 ασίστ που μοίρασε έγινε ο τρίτος παίκτης που ξεπερνά τις 1000 τελικές πάσες μετά τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Βασίλη Σπανούλη. Ακόμη μία σημαντική φετινή κατάκτηση είναι η τέταρτη θέση των πρώτων σκόρερ της Ευρωλίγκα. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=giX15KH9mNc]

Μία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση πήρε ακόμη μέσα στο 2016 ο Τεόντοσιτς, καθώς αναδείχθηκε κορυφαίος Σέρβος μπασκετμπολίστας για το 2016. Ο 29χρονος γκαρντ ψηφίστηκε από 31 δημοσιογράφους που πήραν μέρος στη σχετική ψηφοφορία, έχοντας κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο, αλλά και την Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Μετά τις τρομερές εμφανίσεις που πραγματοποιεί δεν θα ήταν δυνατόν ομάδες από το NBA να ρίχνουν κλεφτές ματιές στον Σέρβο και να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να τον αποκτήσουν. Ακόμη κάποιος σύλλογος από την Αμερική δεν έχει εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον για τον Τεόντοσιτς αλλά δεν θα αργήσει να έρθει και αυτό.

Ο ίδιος πάντως σε πρόσφατη ερώτηση για το θέμα δήλωσε: “Παλιότερα ένιωθα πως το να παίξω στο ΝΒΑ δεν ήταν κάτι κοντινό ως ενδεχόμενο και προοπτική. Πλέον, το σκέφτομαι και θέλω να πάω στις ΗΠΑ και να αγωνιστώ στο ΝΒΑ, να ανταγωνίζομαι απέναντι στους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Από την άλλη βρίσκομαι στην καλύτερη φάση της καριέρας μου, παίζω στους πρωταθλητές Ευρώπης και απολαμβάνω το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, το μπάσκετ”.

Πριν λίγα χρόνια ο μπασκετικός κόσμος τον θεωρούσε ως την αιτία των αποτυχιών του Ολυμπιακού, της ΤΣΣΚΑ αλλά και της Εθνικής Σερβίας. Πλέον όλοι τον αποθεώνουν και τον αποκαλούν τον κορυφαίο γκαρντ. Έτσι είναι η ζωή μπορεί από το μηδέν να σε ανεβάσει στο εκατό, αλλά αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά όπως απέδειξε ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης, Μίλος Τεόντοσιτς.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Παθιασμένη καλημέρα

Ο Ολυμπιακός είπε καλημέρα με ένα βίντεο γεμάτο πάθος από το ματς με την Παρτιζάν. Ο Ολυμπ…