Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Xρόνια πολλά στη… σημαία του ΠΑΟΚ! (vids)

Xρόνια πολλά στη… σημαία του ΠΑΟΚ! (vids)

paok 1

paok-bane-prelevic

Tα 50 χρόνια του κλείνει σήμερα (19/12) ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο “τίγρης” είναι γνωστό σε όλους το πόσο μεγάλη προσωπικότητα αποτελεί και σε ό,τι αφορά τις… μέρες του ως παίκτης του ΠΑΟΚ, είναι καλύτερο να “δανειστούμε” αυτό που αναφέρει η ασπρόμαυρη ΚΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της, στην ενότητα “Ιστορία”.

“Η περίοδος 1988-89 ξεκινά με την παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς στην ομάδα, του παίκτη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας του μπασκετικού ΠΑΟΚ…”, αναφέρει η ΚΑΕ για τον “τίγρη” και μέσα σε αυτό το μικρό κομμάτι (στο τέλος της πρότασης) “εξηγείται”… άριστα το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά του Μπάνε στον “Δικέφαλο” ως καλαθοσφαιριστής.

Ο “τίγρης” αποτελούσε και αποτελεί την “σημαία” του ΠΑΟΚ, την ζωντανή ιστορία της ομάδας της Θεσσαλονίκης όσον αφορά το μπάσκετ… Το ebasket.gr εύχεται στον Πρέλεβιτς χρόνια πολλά και σε ό,τι αφορά την παρουσία του στον ΠΑΟΚ, ετοίμασε επτά “κεφάλαια” (επίτηδες διαλέξαμε να είναι τόσα γιατί το νούμερο “7” ήταν αυτό με το οποίο μεγαλούργησε στον “Δικέφαλο” ο Μπάνε). Ιδού…

Ηγέτης σε νίκες και τίτλους

Η αγωνιστική αξία του Πρέλεβιτς ήταν τεράστια… Ήταν πάρα πολλά τα ματς στα οποία πήρε από το… χεράκι τον ΠΑΟΚ και τον οδήγησε σε σπουδαίες νίκες. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν κάποια παιχνίδια με τον Άρη λόγω της μεγάλης κόντρας που είχαν οι δύο ομάδες, οι οποίες παλαιότερα πρωταγωνιστούσαν και “έβλεπαν” μόνο το πρωτάθλημα (γενικότερα είχαν ως μοναδικό στόχο τους τίτλους).

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το παιχνίδι Άρης-ΠΑΟΚ της σεζόν 1991-92 όταν με το σκορ να είναι στο 96-96, ο “τίγρης” στο τελευταίο δευτερόλεπτο ευστόχησε σε τρίποντο σχεδόν από το κέντρο και έκανε το τελικό 96-99; Ή για παράδειγμα την νίκη του ΠΑΟΚ επί των “κιτρίνων” στον ημιτελικό Κυπέλλου (το 1995) που έγινε στη Λαμία, τότε που ο “Δικέφαλος” κέρδισε με 80-63 και ο Πρέλεβιτς είχε 29 πόντους (στον τελικό οι “ασπρόμαυροι” πήραν το τρόπαιο)… Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές νίκες του ΠΑΟΚ που είχαν την “σφραγίδα” του Μπάνε, απλώς αναφέραμε δύο ματς απέναντι στον Άρη λόγω των μεγάλων “μαχών” που έδιναν παλαιότερα οι δύο ομάδες.

Πάμε όμως στους τίτλους του ΠΑΟΚ και στα… κατορθώματα του “τίγρη” σε αυτούς (στο διάστημα που κέρδισε τρόπαια με τον “Δικέφαλο”). Έχουμε και λέμε… Το 1991 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και στον τελικό (76-72) απέναντι στην Σαραγόσα ο Πρέλεβιτς είχε 31 πόντους. Στο πρωτάθλημα του 1992, όταν ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό με 82-97 και “πάτησε” κορυφή στην Ελλάδα, ο Μπάνε είχε 20 πόντους ενώ 30 πόντους πέτυχε στο εκτός έδρας ματς με την Στεφανέλ το 1994. Ηταν ο δεύτερος τελικός (ήταν δύο τότε, εντός και εκτός έδρας) απέναντι στους Ιταλούς για το Κύπελλο Κόρατς το οποίο κατέκτησε ο ΠΑΟΚ με το “διπλό” που είχε πάρει με σκορ 91-100. Στον τελικό Κυπέλλου του 1995, ο “Δικέφαλος” νίκησε τον Πανιώνιο με 72-53 και ο Πρέλεβιτς πέτυχε 27 πόντους.

Σύνθημα το όνομά του

Γνωστή η λατρεία των οπαδών του ΠΑΟΚ για τον Πρέλεβιτς… Σε αμέτρητα παιχνίδια ακούστηκε το σύνθημα “Ω Μπάνε Μπάνε…” αφού οι φίλοι του “Δικεφάλου” αναγνώριζαν την μεγάλη αγωνιστική προσφορά του “τίγρη”, όταν εκείνος έπαιζε στους “ασπρόμαυρους”. “Δέθηκε” με τον κόσμο του ΠΑΟΚ και ακόμη και τώρα, τόσα πολλά χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του ως παίκτης, ο Πρέλεβιτς “παίρνει” αγάπη από φίλους του “Δικεφάλου” και υπάρχουν στιγμές που υπογράφει… αυτόγραφα σε μικρούς φίλους του μπάσκετ.

Το… κλάμα για το χαμένο τρόπαιο απέναντι στην Ρεάλ

paok

Ήταν 17/3/92 όταν ο ΠΑΟΚ έχανε από την Ρεάλ Μαδρίτης με 65-63 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Ο Φασούλας είχε κάνει τραγικό λάθος στο τέλος του αγώνα, η μπάλα μετά από πάσα του κατέληξε στον Μπράουν ο οποίος με δίποντο έδωσε την νίκη στους Ισπανούς.

Ο Μπάνε δεν το “άντεξε” αυτό… Έπεσε στο παρκέ και “λύγισε” βάζοντας τα κλάματα. Έκανε μεγάλη προσπάθεια για να πάρει αυτό το τρόπαιο ο ΠΑΟΚ. Είχε 29 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ αλλά και τέσσερα κλεψίματα. Ωστόσο αυτά δεν αποδείχτηκαν αρκετά για τον “Δικέφαλο”…

Έπαιζε ακόμη και με προβλήματα τραυματισμών…

Ένας ακόμη λόγος που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έτρεφαν (και τρέφουν) μεγάλη εκτίμηση στον Πρέλεβιτς είναι γιατί ο Μπάνε έκανε τα… πάντα για να βοηθήσει τον “Δικέφαλο”, ακόμη και με προβλήματα τραυματισμών. Πολλές φορές χρειάστηκε να κάνει ενέσεις για να παίξει σε κάποια ματς ενώ άτομα που τον “έζησαν” ως παίκτη, γνωρίζουν σκηνικό που ο Πρέλεβιτς χρειάστηκε να φορέσει μεγαλύτερο νούμερο παπουτσιού για να παίξει σε ματς καθώς το πόδι του ήταν μπαταρισμένο.

Επίσης στις 3/1/1990, όταν ο ΠΑΟΚ στο Παλέ κέρδιζε την Ρεάλ Μαδρίτης με 80-77, ο “τίγρης” (28 πόντους τότε) αγωνίστηκε με σπασμένα δόντια γιατί είχε δεχτεί χτύπημα από τον Φερνάντο Ρομάι. “Αισθάνθηκα αίμα στο στόμα μου, αλλά και τα κομμάτια από τα δόντια που είχαν σπάσει. Ακούγεται δύσκολο, αλλά εκείνη την ώρα δεν αισθάνεσαι πόνο, το ματς ήταν πολύ σημαντικό και συνέχισα”, είχε πει ο Μπάνε για εκείνο το περιστατικό.

Το “διαζύγιο”, οι δηλώσεις του και η επιστροφή ως αντίπαλος

paok-bane-prelevits

Ήταν το 1996 όταν ο Πρέλεβιτς αποχωρούσε από τον ΠΑΟΚ… Για αρκετό καιρό και σύμφωνα με όσα έγραφε εκείνη την εποχή ο Τύπος, το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του “τίγρη” έμοιαζε… τυπικό. Τελικά όλα άλλαξαν και ο Μπάνε συνέχισε στην Μπάκλερ Μπολόνια. Ο Πρέλεβιτς στις 3 Ιουλίου του 1996 παραχωρούσε αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου και προτίμησε να μην κατηγορήσει τα στελέχη του ΠΑΟΚ για το “διαζύγιο”.

“Δεν θέλω να κατηγορήσω την διοίκηση και ας πούμε ότι φταίω εγώ… Πάντως το συμβόλαιό μου με την Μπάκλερ είναι με λιγότερα χρήματα και για δύο χρόνια. Έζησα πολλές καλές και κακές στιγμές. Φεύγω έχοντας μαζί μου όλους τους τίτλους που κατακτήσαμε. Είχα ενημερώσει τους συνεργάτες μου ότι δεν θα ήθελα να πάω σε άλλη ελληνική ομάδα”, είπε πει ο Πρέλεβιτς ο οποίος τελικά σε ελληνική ομάδα έπαιξε αργότερα. Μετακόμισε στην ΑΕΚ στην οποία ήταν την περίοδο 1997-99 και την σεζόν 1997-98 επέστρεψε στο Παλέ ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ, σε ένα ματς που ο “Δικέφαλος” του Βορρά νίκησε με 47-39 (ο Πρέλεβιτς 9 πόντους).

Υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ από… όλες τις θέσεις

Έχει “δώσει” πολλά στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ από πολλές θέσεις ο Πρέλεβιτς και έχει αποτελέσει “στρατιώτη” του “Δικεφάλου”… Ήταν στον ΠΑΟΚ παίκτης (1988-1996 και 1999-00), βοηθός προπονητή (2001-02), πρώτος προπονητής (2002-05), τζένεραλ μάνατζερ (2006-07) και τώρα πρόεδρος. Στις 19/6/2011 ανέλαβε την προεδρία της ΚΑΕ και “αντέχει” ακόμη…

O ΠΑΟΚ, που “πάλεψε” απέναντι στον Ολυμπιακό, έχει μπροστά του το κρίσιμο ματς κόντρα στην Bαρέζε στο Champions League. Ποντάρετε τα παιχνίδια του “Δικεφάλου” στην 2winbet.gr στην οποία υπάρχουν οι καλύτερες αποδόσεις!

Έβαλε… τάξη στα οικονομικά της ΚΑΕ

paok

Δεν είναι και λίγες οι φορές που η κριτική στην διοίκηση Πρέλεβιτς είναι “σκληρή”, ειδικά μετά από ήττες. Όχι ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν κάτι με τον “τίγρη”… Είναι γνωστή η αγάπη τους, απλώς είναι… απαιτητικοί γιατί “έμαθαν” τον “Δικέφαλο” παλαιότερα να είναι ψηλά έχοντας ως ηγέτη τον Μπάνε. Έτσι ψηλά θέλουν τώρα τον ΠΑΟΚ και με πρόεδρο τον “τίγρη”, αλλά τα οικονομικά αποτελούν… μόνιμο εμπόδιο-“αγκάθι”.

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει στον Πρέλεβιτς, είναι πως έβαλε… τάξη στα οικονομικά της ΚΑΕ. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό τόσο από τον ίδιο, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης (χρειάστηκε φυσικά και η… υπομονή του Μαρκόπουλου καθώς τα τελευταία χρόνια καλείται να δουλέψει με έναν ΠΑΟΚ που έχει μικρό μπάτζετ βάσει της ιστορίας του).

Ο κίνδυνος να “βγει” η KAE εκτός άρθρου 99 και να πτωχεύσει, έχει περάσει… Αυτό δεν είναι λίγο όταν δεν υπάρχει ιδιοκτήτης. Από εκεί και πέρα παλαιότερα είναι γεγονός πως ο “Δικέφαλος” είχε πολύ κακή φήμη στην πιάτσα των ατζέντηδων λόγω οφειλών σε παίκτες. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει… πρόοδος και σε αυτό το θέμα με το “νοικοκύρεμα” που έχει μπει στα οικονομικά.

Πριν ποντάρεις μπες στο Kolpobet.gr. Τα καλύτερα προγνωστικά για το στοίχημα

 

 

  • porter paok

    ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62

    Ο ΠΑΟΚ νίκησε το Μαρούσι και μπήκε στα playoff της Basket League Την είσοδο του στα playof…
  • Μαρούσι - Απόλλων Πάτρας

    Basket League: Αυλαία στα play out

    Ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Μαρούσι για τη Stoiximan Basket League Η τελευταία αγωνιστική …
  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
  • porter paok

    ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62

    Ο ΠΑΟΚ νίκησε το Μαρούσι και μπήκε στα playoff της Basket League Την είσοδο του στα playof…
  • paok

    ΚΑΕ ΠΑΟΚ: «Εμείς μαζί για μια ζωή»

    Πολύ ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή για τον ΠΑΟΚ καθώς συμπληρώνει 98 χρόνια ζωής. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ …
  • levin porter jr paok

    ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 85-70

    Νίκη για ΠΑΟΚ με “όργια” του Κέβιν Πέτερ Τζούνιορ Ακόμη ένα βήμα για την είσοδ…
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Euroleague: Οι διαιτητές στα game 5 Παναθηναϊκού & Ολυμπιακού

Τα game 5 του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού διεξάγονται σήμερα και αύριο. Παναθηναϊκός και Ο…