Κεντρική Ασίστ Basketbase Ιστορικό χαμηλό λαθών για τον ΠΑΟ στην Ευρωλίγκα (infographic)

Ιστορικό χαμηλό λαθών για τον ΠΑΟ στην Ευρωλίγκα (infographic)

pao omadiki

pao-omadiki

petridis-giorgosΠέντε νίκες και πέντε ήττες. Χωρίς σοβαρές διακυμάνσεις, χωρίς αποτελέσματα εκτός προγράμματος κύλησε για τον Παναθηναϊκό το πρώτο τρίτο του “μαραθωνίου” της Ευρωλίγκα. Το eBasket.gr ανακάτεψε τους αριθμούς και οδηγήθηκε σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την αγωνιστική παρουσία των “πράσινων” στη διοργάνωση, στο “Νίκος Γκάλης” αλλά και μακριά από αυτό συνολικά αλλά και ανά δεκάλεπτο. Η σύγκριση δε των αριθμών του με εκείνους του παρελθόντος του στην Ευρωλίγκα έχουν επίσης την αξία τους.

Όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα ο Παναθηναϊκός σκοράρει ελαφρώς περισσότερο ως γηπεδούχος αλλά ως φιλοξενούμενος το παθητικό του αυξάνεται κατά εννιά πόντους. Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μακριά από την Αθήνα σουτάρει καλύτερα τόσο στις βολές όσο και στα τρίποντα. Στο γήπεδο του πάντως είναι καλύτερoς στα ριμπάουντ, στα λάθη –έχοντας μονοψήφιο μέσο όρο- στα κλεψίματα και στα κοψίματα. Εκτός έδρας, τουλάχιστον με τα δεδομένα των 10 αγωνιστικών, εμφανίστηκε πιο δημιουργικός.

pao1

Άσε με να (μην) κάνω λάθος

Συγκρίνοντας τους αριθμούς του Παναθηναϊκού με αυτούς του παρελθόντος του στη διοργάνωση, οδηγούμαστε σε επιπλέον συμπεράσματα για την ως τώρα πορεία του. Οι “πράσινοι” εμφανίζονται εντυπωσιακά σταθεροί ως προς την επιθετική παραγωγικότητα τους σημειώνοντας 75,6 πόντους ανά αγώνα καθώς πέρσι είχαν 75,7 και πρόπερσι 75,1. Το αμυντικό παθητικό τους όμως είναι ανεβασμένο κατά δύο πόντους, αφού δέχονται 75,4 πόντους έναντι των 73,6 της περσινής Ευρωλίγκα.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος με το 70,7% με το οποίο σουτάρει από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” τουλάχιστον όχι αν αυτό το ποσοστό συγκριθεί με τα αντίστοιχα των προηγούμενων σεζόν του στη διοργάνωση καθώς είναι το χειρότερο τουλάχιστον των τελευταίων 12 χρόνων.
Παρότι εμφανίζεται αποτελεσματικός από μέση και κοντινή απόσταση με ποσοστό 50,7% στα δίποντα, το ποσοστό αυτό είναι πεσμένο σε σχέση με πέρσι όταν είχε 53% ενώ σουτάροντας με 35,8% στα τρίποντα παρουσιάζεται βελτιωμένος σε σχέση με την περσινή διοργάνωση στην οποία είχε 33,6%.

Μικρή πτώση σε σχέση με τους περσινούς του αριθμούς έχει ο Παναθηναϊκός και στις τρεις κατηγορίες των ριμπάουντ έχοντας συνολικά 33,9 έναντι των 34,7 που είχε τη σεζόν 2015-16. Εκεί όπου οι αριθμοί του Παναθηναϊκού στο 1/3 του “μαραθωνίου” της Ευρωλίγκα είναι εντυπωσιακά καλοί είναι στα λάθη αφού ο μέσος όρος των 10,5 είναι ο χαμηλότερος της ιστορίας του στη διοργάνωση με αυτή τη μορφή της–από την περίοδο 2001-02. Ο προηγούμενος χαμηλότερος ήταν εκείνος της σεζόν 2011-12 στην οποία είχε 12,69 λάθη.

Αρχίζει καλά αλλά πέφτει στο δεύτερο ημίχρονο

Η σύγκριση των αριθμών της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ -που κοουτσάρισε πάντως στους οχτώ από τους 10 αγώνες της Ευρωλίγκα- ανά δεκάλεπτο την εμφανίζουν να μπαίνει δυνατά στα εντός έδρας παιχνίδια της αλλά να μην έχει ανάλογη συνέχεια στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 1/3 του δρόμου του στην πρώτη φάση, ο Παναθηναϊκός έχασε στα τέσσερα από τα πέντε εκτός έδρας παιχνίδια του και η κατανομή των πόντων ανά δεκάλεπτο φανερώνει ως βασική αιτία την εικόνα του στην τρίτη περίοδο.

pao2 pao3

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Ναν: «Yπήρξαν κάποια αμφισβητούμενα σφυρίγματα»

Στα αμφισβητούμενα σφυρίγματα στάθηκε ο Κέντρικ Ναν. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Μακάμπ…