Η Ελλάδα που φεύγει

efivoi

efivoi

galanis-dimitris

Πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που έγραψα. Ο λόγος είναι προφανής: Αθήνα, Κων/πόλη, Σόφια, Σκόπια,Τρίκαλα, Γκίτιγκεν, Μιλάνο, Ρόδος κ.α. ήταν προορισμοί μπάσκετ, αλλά η επιστροφή στη βάση σίγουρα γεμίζει με παραστάσεις και έμπνευση.

Ξεκινάμε: Πολύς κόσμος στο “Νίκος Γκάλης“, την προηγούμενη Παρασκευή, οι οποίοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Ζοτς, δείγμα αθλητικού πολιτισμού. Ο ίδιος ήταν αρκετά νευρικός, έφτασε 2-3 φορές να έχει “dominated attitude” (διαμαρτύρομαι για τη διαμαρτυρία του άλλου), ο Πασκουάλ επιτυχώς αντέδρασε λίγο, μα το βασικό, ο Παναθηναϊκός νίκησε δίκαια. Η Φενέρ με 2 “πεντάρια” στο βασικό σχήμα και συνολικά 3 γκαρντ, δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Γίνεται εύκολη λεία σε up-tempo ομάδες (θυμηθείτε το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα).

Γιορτή της Ένωσης της πόλης μου (ΕΚΑΣΘ), πριν από λίγες ημέρες, για τα 40 χρόνια της και με λυπεί η εικόνα των… 40 παρευρισκομένων.

Ο Βαγγέλης Αγγέλου επανέρχεται σε μία ομάδα με προοπτική και ελπιδοφόρους αθλητές. Ο κόουτς τολμά με τους νέους. Καλή τύχη!

ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός: Παρακολούθησα τον αγώνα και θα αναφερθώ μόνο στους διαιτητές: Τα κριτήριά τους αντιφατικά από ημίχρονο σε ημίχρονο. Νικητές και ηττημένοι, έφυγαν όλοι με παράπονα. Κάτι σημαίνει αυτό.

Θα αναφερθώ, επίσης, στην αποτυχία της Εθνικής Εφήβων, σε συνάφεια με ένα άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην κυριακάτικη “Καθημερινή” (“Η Ελλάδα που φεύγει”). Η αποτυχία συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη. Τα media, ο κόσμος, ίσως και η Ομοσπονδία νιώθουν για την Εθνική ότι είναι μία υπόθεση “λίγο κουρασμένη, απελπισμένη, η οποία σταματάει να πιστεύει στις δυνάμεις της”. Ένα άλλο κομμάτι είναι η συγγενής επιλογή προσώπων, το βόλεμα, “η αποδοχή της μετριότητας και του χαμηλότερου κοινού παρονομαστή”. Και, φυσικά, μετά υπάρχουν εύκολες εξηγήσεις και καμία ευθύνη.

Ποιος, όμως, είναι ο κίνδυνος και αυτό που ήδη συμβαίνει;

Η εξέλιξη και η παιδεία αυτών και όλων των παιδιών. Η μπασκετική παιδεία μας “είναι αυτή που μπόλιαζε το όραμα, με τον δυναμισμό”. Γι’ αυτό ήμασταν περήφανοι για την Εθνική μας και είχαμε επιτυχίες.

Κάποιοι, θα πουν “κάνει αντιπολίτευση”, ή θα μας κοσμήσουν με κάποιον χαρακτηρισμό. Όχι, μιλώ ειλικρινά και λέω ξεκάθαρα ότι το μέλλον μας, το άμεσο μέλλον γράφεται σήμερα.

Καλησπέρα και καλή τύχη σε όλους!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Γαλάνης
Περισσότερα σε Η γωνιά του κόουτς

Δειτε επισης

Ναν: «Yπήρξαν κάποια αμφισβητούμενα σφυρίγματα»

Στα αμφισβητούμενα σφυρίγματα στάθηκε ο Κέντρικ Ναν. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Μακάμπ…