Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Η ανασκόπηση του 2016

Η ανασκόπηση του 2016

diamantidis3

diamantidis3

Μία χρονιά φεύγει, μία καινούργια έρχεται. Αν μας ρωτούσε κανείς ποια χρονιά ήταν καλύτερη θα λέγαμε σίγουρα το 2015 κι όχι το 2016. Είναι αυτό ακριβώς που λέμε, κάθε πέρσι και καλύτερα! Ευτυχώς όμως, για εμάς τους λάτρεις της πορτοκαλί μπάλας το 2016 ήταν αρκετά γενναιόδωρο.

Μας στέρησε κάποια πράγματα, κάποιους ανθρώπους συγκεκριμένα, ωστόσο τα θετικά ήταν λίγο περισσότερα και συνέβαλαν στο να θυμόμαστε τη χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες με χαρά και υπερηφάνεια. Πάμε να δούμε τις καλύτερες στιγμές του 2016.

Οταν μιλάει ο αρχηγός

spanoulis-diamantidis

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα γεγονότα που αφορούν τις ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας για το 2016, “σκοτώνοντας” τον Παναθηναϊκό τόσο στο ΣΕΦ, όσο και στο “Νίκος Γκάλης”. Πρωταγωνιστής φυσικά, δεν ήταν άλλος από τον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός των Πειραιωτών “μίλησε” στο τέλος -και στα τρία παιχνίδια που ακολούθησαν την ήττα στο ΣΕΦ- και με τρίποντα στην εκπνοή των αγώνων στην έδρα του Παναθηναϊκού χάρισε στην ομάδα του το πολυπόθητο τρόπαιο για δεύτερη σερί χρονιά.

Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός, το χειροκρότημα στον Φάρο

panathinaikos-kipello-aponomiΤα τρόπαια όμως, για μία ακόμη χρονιά μοιράστηκαν στους “αιώνιους”, αφού ο Παναθηναϊκός για 5η συνεχόμενη χρονιά στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος, νικώντας τον Φάρο Κερατσινίου στον μεγάλο τελικό.

Ο Φάρος αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του προκρίθηκε σε τελικό κυπέλλου, στέλνοντας στο καναβάτσο πιο πριν τον ΠΑΟΚ με 69-65. Στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όμως, δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τον ανώτερο Παναθηναϊκό και ηττήθηκε με 101-54.

Diamonds are forever

diamantidis-giannakopoulosΣτην ανασκόπηση των ελληνικών γεγονότων την τελεία θα έβαζε φυσικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Η αποχώρηση του μεγάλου αρχηγού που συγκίνησε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στο γήπεδο και όχι μόνο. Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Παναθηναϊκός διοργάνωσε μία εκδήλωση προς τιμήν του εμβληματικού του αρχηγού, κάνοντας ακόμη και τους τοίχους του “Νίκος Γκάλης” να… ανατριχιάσουν, όταν η φανέλα με τον αριθμό 13 υψώθηκε στην οροφή.

O “Βασιλιάς” στον θρόνο του

CavaliersΤα γεγονότα θα μας οδηγήσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκεί όπου οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, στις 20 Ιουνίου του 2016, στέφθηκαν πρωταθλητές NBA για πρώτη φορά στην ιστορία τους, επικρατώντας στον 7ο τελικό των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς τους πήρε από το χέρι κι έγιναν η πρώτη ομάδα που γυρνάει από το 3-1. Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια που ομάδα από το Κλίβελαντ κέρδισε τίτλο σε ομαδικό σπορ. Πρωταγωνιστής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον “Βασιλιά”, ο οποίος στο τελευταίο παιχνίδι με τους Ουόριορς σημείωσε 27 πόντους, 11 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 3 τάπες και 2 κλεψίματα, καταγράφοντας μόλις το τρίτο τριπλ-νταμπλ στην ιστορία των έβδομων τελικών.

antetokounmpo

Κάποια χιλιόμετρα πιο μακριά στο Μιλγουόκι ένα δικό μας παιδί εξακολουθεί να κάνει περήφανη την Ελλάδα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τους Μπακς τη χρονιά που (σχεδόν) μας πέρασε, κάνοντας τους διοικούντες την ομάδα να θέλουν να τον κρατήσουν για τέσσερα ακόμη χρόνια στην ομάδα τους, δίνοντας του να υπογράψει συμβόλαιο με το μυθικό ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μόλις 22 ετών Γιάννης μάλιστα είναι υποψήφιος για το All Star Game που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Το “αντίο” των Κόμπι Μπράιντ και Τιμ Ντάνκαν

kobe-bryant

Και λίγο πριν αφήσουμε το NBA δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε στην αποχώρηση του Κόμπι Μπράιαντ και του Τιμ Ντάνκαν. Η τελευταία σεζόν της καριέρας του Κόμπι μπορεί να μην ήταν αυτή που φανταζόταν, καθώς η πορεία των Λέικερς ήταν επιεικώς κακή, ο “Black Mamba”, όμως, έφυγε με το κεφάλι ψηλά, αφού στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στους Τζαζ πέτυχε 50 πόντους, κάνοντας ένα επικό φινάλε.

duncan

Μετά τον θρυλικό Κόμπι Μπράιαντ, ακολούθησε ο Τιμ Ντάνκαν. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ έγινε ντραφτ από τους Σπερς στο νούμερο 1 το 1997 και από τότε δεν άλλαξε ποτέ ομάδα στο NBA. Ο Ντάνκαν μέτρησε συνολικά 26.496 πόντους, 15.091 ριμπάουντ, 4.225 ασίστ και 3.020 κλεψίματα, ενώ κατάφερε να κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και αμέτρητες ατομικές διακρίσεις. Αναδείχθηκε τρεις φορές MVP των Τελικών, 2 φορές MVP της χρονιάς, 15 φορές All Star, 10 φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας και 8 φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας.

Η ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης

dimitris-itoudis-cska-moscow-mosxas-team-omadiki-omada

Οχτώ χρόνια χρειάστηκε η ΤΣΣΚΑ για να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Η “ρωσική αρκούδα” κατέκτησε το έβδομο τρόπαιο στην ιστορία της, επικρατώντας της Φενερμπαχτσέ στο Βερολίνο με 101-96. Η επιστροφή της στην κορυφή είναι φυσικά έργο του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος έγινε ο δεύτερος Έλληνας προπονητής, μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που κατέκτησε το τρόπαιο της Ευρωλίγκα.

“Χρυσοί” Αμερικάνοι

usa

Θα ήταν άδικο να κλείσουμε αυτή την ανασκόπηση και να μην αναφερθούμε στην ομάδα μπάσκετ των Η.Π.Α, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στο Ρίο. Οι Αμερικανοί ισοπέδωσαν τη Σερβία με 96-66 και κατέκτησαν το 15ο μετάλλιο στην ιστορία τους.

Στη “γειτονιά των αγγέλων”

sager_jordan

Κλείνοντας αφήσαμε ένα γεγονός, που αφορά έναν άνθρωπο που θα μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη μας. Πριν από τρία χρόνια, ο Κρεγκ Σέιγκερ διαγνώστηκε με λευχαιμία. Έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες (15 Δεκεμβρίου) σε ηλικία 65 ετών, όντας ένας από τους πιο αγαπητούς δημοσιογράφους στις ΗΠΑ κι όχι μόνο. Ολόκληρο το ΝΒΑ θρηνεί για τον αξιαγάπητο Αμερικανό, ο οποίος είχε κερδίσει από όλους την εμπιστοσύνη και τα κολακευτικά σχόλια, όχι μόνο λόγω των περίεργων κοστουμιών, αλλά και λόγω της τρομερής του συμπεριφοράς κι ευγένειας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νάνσυ Μητσοστέργιου
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Αταμάν: «Ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ευρώπη»

Ως τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ευρώπης, χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρ…