Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Αμυντική και επιθετική “Λερναία Υδρα” στο Κάουνας

Αμυντική και επιθετική “Λερναία Υδρα” στο Κάουνας

Euroleague 9

euroleague-seibutis-birch-papanikolaou-olympiakos-olympiacos-zalgirisΑν ένα στοιχείο “βάρυνε” περισσότερο στη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στο Κάουνας, αυτό ήταν η πολυφωνία καθώς η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου εμφάνισε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Είναι η κορυφαία φετινή επίδοση του καθώς είχε από πέντε στα ματς με Μιλάνο και Γαλατασαράι. Ίσως έτσι να εξηγούνται μερικώς και τα 26 κερδισμένα φάουλ που επίσης είναι η μεγαλύτερη επίδοση των 12 αγώνων των Πειραιωτών στη φετινή Ευρωλίγκα. Στον αντίποδα πάντως με τις 14 ασίστ ισοφάρισαν τη χειρότερη εκτός έδρας επίδοση τους αφού τόσες είχαν και με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε αξιοσημείωτη συνέπεια από τη γραμμή του φάουλ έχοντας 22/26 βολές. Αυτό το 84,6% είναι η κορυφαία φετινή επίδοση του στην Ευρωλίγκα, αφού η προηγούμενη ήταν το 80% (12/15) του αγώνα με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Ύψωσαν τοίχο

Η πολυφωνία ήταν “κλειδί” στην επίθεση όμως ανάλογο στοιχείο είχε ο Ολυμπιακός και στην άμυνα όπου σημείωσε ρεκόρ κοψιμάτων και την κορυφαία εκτός έδρας επίδοση του στα κλεψίματα.

Πέντε παίκτες του σταμάτησαν οχτώ αντίπαλα σουτ, δύο περισσότερα από τα παιχνίδια με την Εφές και την Μπασκόνια ενώ έκλεψαν 10 φορές την μπάλα, περισσότερες από τα πέντε προηγούμενα παιχνίδια του μακριά από το ΣΕΦ -είχαν επτά με την Νταρουσάφακα.

Οι ερυθρόλευκοι έδωσαν ελάχιστες ευκαιρίες στη Ζαλγκίρις για δεύτερες επιθέσεις μαζεύοντας 28 αμυντικά ριμπάουντ και ισοφαρίζοντας την κορυφαία φετινή, εκτός έδρας επίδοση τους αφού τόσα είχαν και στα παιχνίδια με την Μπασκόνια και τη Γαλατασαράι.

Ρεκόρ για τα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας είναι και το 40% στο οποίο υποχρέωσε την αντίπαλο της στα δίποντα (18/45), ποσοστό κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερο από το προηγούμενο καλύτερο -η Νταρουσάφακα είχε 20/46 και 43,4%. Αμυντικό ρεκόρ μακριά από το ΣΕΦ είναι και το 33% στο οποίο κράτησε ο Ολυμπιακός τη Ζαλγκίρις από το τρίποντο. Οι Λιθουανοί είχαν 8/24 σουτ πίσω από τα 6,75, επίδοση χειρότερη και από εκείνη που είχε απέναντι στον Ολυμπιακό η Ρεάλ Μαδρίτης (10/24).

Παράλληλα η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις ριμπάουντ τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά μεταξύ εκείνων που έπαιξαν στις έδρες τους με τους ερυθρόλευκους, μαζεύοντας 20 αμυντικά -όσα είχαν Μπασκόνια και Γαλατασαράι– και μόλις έξι επιθετικά -10 είχε η Ρεάλ. Έτσι έμεινε στα 26 συνολικά, ένα λιγότερο από εκείνα που είχε η Γαλατασαράι (27).

Εν κατακλείδι, η Ζαλγκίρις έκανε, στατιστικά τουλάχιστον, τη χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των ομάδων που έπαιξαν ως τώρα εντός έδρας με τον Ολυμπιακό έχοντας συνολικά 57 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, 15 λιγότερους από την προηγούμενη χειρότερη (η Νταρουσάφακα είχε 72).

Ο καλύτερος Παπανικολάου

Ο Κώστας Παπανικολάου έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του στη διοργάνωση. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι αριθμοί του καθώς είχε 23 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκα, περισσότερους από κάθε άλλον συμπαίκτη του. Έτσι κέρδισε για πρώτη φορά φέτος και τον άτυπο τίτλο του MVP του Ολυμπιακού. Το έκανε μάλιστα σημειώνοντας ρεκόρ περιόδου με τους 16 πόντους του, έναν περισσότερο από το παιχνίδι με την Μπασκόνια.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θα δώσουμε το 100% στο επόμενο»

Στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ομάδα του το παιχνίδι, στάθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Ολυμ…