Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ”Πολύ σημαντικό κομμάτι ο Γκιστ, θα προσπαθήσει να ελέγξει το ρυθμό ο Ολυμπιακός”

”Πολύ σημαντικό κομμάτι ο Γκιστ, θα προσπαθήσει να ελέγξει το ρυθμό ο Ολυμπιακός”

papanikolaou dimitris

papanikolaou-dimitris

Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στο Πρακτορείο Sport για τις λεπτομέρειες που θα κρίνουν το ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Στάθηκε στην απουσία του Γκιστ, στην καλύτερη εικόνα πλέον των ”πρασίνων” αλλά και στον κορμό των πιο έτοιμων ”ερυθρόλευκων”.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρωην άσσος των δύο ομάδων : 

Για το νέο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας και το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ήδη από την 8η αγωνιστική:

”Κατ’ αρχάς, η Ευρωλίγκα από φέτος είναι… μαραθώνιος με το νέο σύστημα διεξαγωγής. Για όλους είναι πρωτόγνωρο, ενώ δεν υπάρχει χρόνος για προπόνηση. Οι προπονητές δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη βελτίωση, γιατί η βελτίωση έρχεται μέσα από την προπόνηση”.

Για το πόσο επηρεάζει το σώμα του αθλητή και την ομάδα η αύξηση των αγώνων:

”Οι ομάδες γνωρίζουν από νωρίς το πρόγραμμα. Συνεπώς έκαναν ελαφρότερη προετοιμασία και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν καταφέρει να κρατήσουν τις ομάδες σε υψηλή ποιότητα. Μετράει και το βάθος. Οι προπονητές λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την καταπόνηση και κατανέμουν το χρόνο. Οι παίκτες αγωνίζονται λιγότερα λεπτά, ανάλογα με την κρισιμότητα του παιχνιδιού. Σε μια τόσο μακρά σεζόν, με τους τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν, σίγουρα παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη”.

Για το πώς είδε τους «αιώνιους» με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, αντίστοιχα:

”Παρ’ ότι πριν από το ντέρμπι «αιωνίων» η μία ομάδα μας ηττήθηκε, ενώ η άλλη νίκησε για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, θεωρώ πως πρέπει να είναι και οι δύο ευχαριστημένες: ο Παναθηναϊκός έδειξε καλό πρόσωπο απέναντι στη Ρεάλ στη Μαδρίτη αν και έχασε, ενώ βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει έναν σταθερό κορμό και τον ίδιο προπονητή. Λογικό είναι, λοιπόν, να είναι πιο έτοιμος σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει και βρίσκει τα πατήματά του, ύστερα από εκείνη την ήττα στο ΣΕΦ για το ελληνικό πρωτάθλημα. Με την αλλαγή προπονητή άλλαξε και η ψυχολογία, το οποίο αντικατοπτρίζεται και βαθμολογικά. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού βρίσκουν σιγά σιγά ρόλους. Εάν έμενε ο Πεδουλάκης μπορεί να έπαιζε πάλι καλά ο Παναθηναϊκός σήμερα (18/11), αφού εύλογα θα υπήρχε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου. Κρίθηκε, όμως, από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού ότι έπρεπε να αλλάξει κάτι ψυχολογικά και αγωνιστικά. Ο Πασκουάλ έχει δείξει ότι θέλει αθλητικούς παίκτες και στο πέντε πέντε να κινούνται πολύ γρήγορα, και με μπάλα και χωρίς μπάλα. Έτσι είχε «χτιστεί» και η Μπαρτσελόνα την τριετία κατά την οποία διατέλεσε προπονητής της”.

Για την παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα ύστερα από τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, στο ΟΑΚΑ, το 2014:

”Κάποιος είχε πει ότι υπάρχουν δύο ειδών προπονητές: ”αυτοί που απολύθηκαν και αυτοί που θα απολυθούν”. Ένας προπονητής σπάνια μένει μακροπρόθεσμα σε μια ομάδα, όπως συνέβη π.χ. στην περίπτωση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό. Όταν χρειαστεί να αλλάξει κάτι, αναλώσιμος είναι ο προπονητής και ίσως κάποιοι παίκτες. Το παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό επηρεάζει πολύ τους φιλάθλους. Μια ήττα μπορεί να σε… ρίξει στα Τάρταρα, να μεσολαβεί αυτό το παιχνίδι και να αλλάξει πολλά. Είναι, λοιπόν, κομβικό σε ποιο χρονικό σημείο πέφτουν αυτά τα παιχνίδια στην κλήρωση. Μπορεί να φτιάξουν την ψυχολογία ή να τη χαλάσουν. Σε περίπτωση ήττας, δε ,ο κόσμος ζητάει αλλαγή, υπάρχει γκρίνια στην Ελλάδα. Βέβαια, υπάρχουν και εσωτερικά θέματα που εμείς που είμαστε εκτός ομάδας ίσως να μην τα γνωρίζουμε. Από την προετοιμασία, τα φιλικά παιχνίδια ίσως να έχουν συμβεί κάποια πράγματα και ο πρόεδρος να είναι ή να μην είναι ευχαριστημένος. Η ζωή συνεχίζεται και το ίδιο ισχύει και στον αθλητισμό. Οι δύο ομάδες… συνεχίζουν. Πέρυσι, ο Ολυμπιακός δεν προχώρησε στην Ευρώπη, αλλά κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας και η χρονιά θεωρήθηκε επιτυχημένη. Αυτό είναι η τελευταία εντύπωση που μένει, το πρωτάθλημα”.

Για το πού θεωρεί πως θα κριθεί το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ:

”Στο ρυθμό! Ο Ολυμπιακός θα τρέξει μόνο όταν έχει καθαρό αιφνιδιασμό. Θα κριθεί και στα ριμπάουντ. Η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας προσπαθεί να ελέγξει το ρυθμό. Αυτό θα κάνει και ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να τρέξει, κάτι που κάνει πολύ καλά. Σημαντικό είναι επίσης σε τι ημέρα θα βρεθούν οι περιφερειακοί των δύο ομάδων”.

Για την απουσία του τραυματία, Τζέιμς Γκιστ:

”Ο Γκιστ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στον Παναθηναϊκό, αλλά πάντα άλλοι παίκτες καλούνται να καλύψουν ένα κενό. Με παγίδες και άλλα τρικ οι προπονητές επιδιώκουν να καλύψουν τα κενά. Στο σύγχρονο μπάσκετ οι ομάδες έχουν βάθος στον πάγκο”.

Για τον Πάτρικ Γιανγκ, το Νίκολα Μιλουτίνοφ κι αν θεωρεί πως στη ρακέτα υπερισχύει ο Παναθηναϊκό λόγω και της παρουσίας του Γιάννη Μπουρούση:

”Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ένας σέντερ που είναι και πασέρ. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός θα βρει ελεύθερα σουτ. Ο Ολυμπιακός προέρχεται από ένα ματς απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ που τον βοηθάει, καθώς ήταν κλειστό, με πιεστικές άμυνες και με έναν παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων (σ.σ. Σπανούλης). Ο Ολυμπιακός επικεντρώνεται εν γένει στην άμυνα και έχει ψηλά γκαρντ, όπως ο Μάντζαρης που μπορεί να βοηθήσει στα ριμπάουντ”.

Για το εάν αλλάζει η προετοιμασία για ένα ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό:

”Αγωνίστηκα σε πολλά ντέρμπι ”αιωνίων” και με τις δύο ομάδες. Είναι μεγάλο το κίνητρο για τους παίκτες. Για αυτό και οι προπονητές σε τέτοια παιχνίδια ασχολούνται με τη συγκέντρωση των παικτών και την ηρεμία στην ομάδα”.

Για τις διαφορές που εντοπίζει στα ντέρμπι «αιωνίων» της εποχής του με αυτά των ημερών μας:

”Τη δεκαετία του ‘90 ήταν υπερβολική η πίεση. Δεν έβγαινες από το σπίτι, όχι να… πιεις ποτό ή να φας το βράδυ! Όλη η Ελλάδα ασχολείτο με αυτό το παιχνίδι. Τώρα, έχουν γίνει πιο ανθρώπινα τα πράγματα. Αγωνιστικά, τα παιδιά σήμερα είναι πιο αθλητικά εν συγκρίσει με εμάς. Είναι πιο γρήγορα. Οι εποχές αλλάζουν και προχωρά και το μπάσκετ”.

Για τα φαινόμενα βίας από την εξέδρα:

”Ο αθλητισμός είναι μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ο κόσμος δεν είναι καλά, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Κι αυτό αντανακλάται και στα γήπεδα. Πάντως, σε ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» είναι πιο δύσκολο να σημειωθούν επεισόδια, όπως έχει παρατηρηθεί. Αυτό, βέβαια πρέπει να μας προβληματίσει! Γιατί στα ευρωπαϊκά ντέρμπι «αιωνίων» οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν κόσμια συμπεριφορά και επιδεικνύουν σεβασμό, ενώ στις ελληνικές διοργανώσεις όχι;”.

Για το εάν θα ήθελε να είναι παίκτης σήμερα, εάν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει:

”Εκείνη την εποχή βρήκαμε έτοιμα πολλά από την επιτυχία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Σε οικονομικό επίπεδο είχε ευημερία το μπάσκετ στην Ελλάδα. Σήμερα, βέβαια, είναι περισσότερες οι αγωνιστικές ευκαιρίες για τους νεαρούς Έλληνες παίκτες, λόγω της κρίσης. Δεν έρχονται τα μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό κι έτσι μπορούν οι Έλληνες να αναδείξουν το ταλέντο τους. Εμείς είχαμε παίκτες εκατομμυρίων μπροστά μας!”.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ταβάρες: «Στόχος μου να παραμείνω στη Ρεάλ»

Απαντά στα μεταγραφικά σενάρια ο Έντι Ταβάρες. Το όνομα του Έντι Ταβάρες είναι ίσως ένα απ…