Κεντρική Ασίστ Basketbase Ασυνήθιστος o “αιώνιος” ημιτελικός

Ασυνήθιστος o “αιώνιος” ημιτελικός

Euroleague 4

euroleague-birch-kalathes

petridis-giorgosΟ τελικός του Κυπέλλου θα χωρέσει μόνο έναν από τους δύο “αιώνιους” αντιπάλους του ελληνικού μπάσκετ μετά τη σημερινή κλήρωση που τους έφερε αντιμέτωπους στα ημιτελικά μόλις για 5η φορά στην ιστορία.

Η πρώτη ήταν στις 4 Ιουλίου 1980 όταν ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος επικράτησε με 62-60 για να πάρει στη συνέχεια τον τίτλο κόντρα στην ΑΕΚ με 85-80 ενώ έπρεπε να περάσουν 21 χρόνια για να τεθούν οι δυο τους αντίπαλοι στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ήταν 28 Απριλίου 2001 όταν ο Παναθηναϊκός “επιβίωσε” από τον ημιτελικό του final four νικώντας με 79-69 για να χάσει ωστόσο στον τελικό από την ΑΕΚ με 66-64.

Μεσολάβησε λιγότερο από ένας χρόνος για την επόμενη συνάντηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στα ημιτελικά αφού έγινε στις 5 Απριλίου 2002 όταν οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 83-75 για να στεφθούν κυπελλούχοι κόντρα στο Μαρούσι με 74-66.

Η τέταρτη και τελευταία συνάντηση των “αιωνίων” στα ημιτελικά του Κυπέλλου ήταν πριν τρία χρόνια, στις 23 Δεκεμβρίου 2013 με τον Παναθηναϊκό να ισοφαρίζει τις νίκες (2-2) επικρατώντας με 67-59 για να πάρει τον τίτλο στο Ηράκλειο με το 90-53 επί του Άρη.

Ανεξαρτήτως της φάσης πάντως στην οποία αναμετρήθηκαν στον θεσμό, ο Παναθηναϊκός υπερέχει ξεκάθαρα με 16 νίκες έναντι επτά του Ολυμπιακού σε μία ιστορία που άρχισε να γράφεται στις 14 Ιουνίου 1976 (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 60-64).

Αρης-ΑΕΚ για 9η φορά

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η συνάντηση Άρη και ΑΕΚ στον θεσμό καθώς θα αναμετρηθούν για 9η συνολικά φορά. Οι “κίτρινοι” της Θεσσαλονίκης έχουν πέντε και εκείνοι της Αθήνας τρεις. Αυτή όμως θα είναι η πρώτη φορά που το “έπαθλο” θα είναι το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (28/3)

Τα φώτα στο Βελιγράδι και τον Ολυμπιακό «Πλούσιο» είναι το σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα (…