Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη Όταν η τέχνη συναντάει τον αθλητισμό (pics, vids)

Όταν η τέχνη συναντάει τον αθλητισμό (pics, vids)

tatoo

tatoo

Πολλοί θα πουν πως το τατουάζ δεν είναι τέχνη και όμως όταν συναντήσεις τον Γιάννη Καραμπέτσο (γνωστό και ως Sake) και δεις όλα αυτά που έχει δημιουργήσει σε ανθρώπινα κορμιά τότε θα καταλάβεις πως αυτό που κάνει είναι τέχνη. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μεγάλος ντόρος στην Ελλάδα καθώς τα τατουάζ του Sake με αθλητές έχουν γίνει πασίγνωστα ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το είδος.

Όπως μας είπε και ο ίδιος παρά την μεγάλη καριέρα του, 16 χρόνια, δεν ήταν συνηθισμένο να ζητήσει κάποιος να του δημιουργήσει ολόκληρο τον αθλητή με την εμφάνιση της ομάδας ή μία ιδιαίτερη στιγμή από κάποιο συγκεκριμένο αγώνα. Όσα χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά είχε κάνει μόλις δύο προσωπογραφίες αθλητών και οι δύο του Μάικλ Τζόρνταν.

Η αρχή αυτής της “παράνοιας” έγινε πέρσι το καλοκαίρι όταν κάποιος του ζήτησε ολόκληρο τον Λιονέλ Μέσι, μετά ακολούθησαν πολλά όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Ζλάταν Ιμπαχίμοβιτς, ο Ντένις Ρόντμαν, ο Σκότι Πίπεν, κάποιες ανανεωμένες “εκδόσεις” του Μάικλ Τζόρνταν, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, Ο Βασίλης Σπανούλης αλλά και ο Κόμπι Μπράιαντ.

Επίσης μας αποκάλυψε και κάποια σχέδια τα οποία ετοιμάζει για το άμεσο μέλλον, ο Γιώργος Πρίντεζης σ’ έναν Έλληνα κάτοικο Γερμανίας, ο Κριστόφ Βαζέχα αλλά και ο Ερίκ Καντονά.

diamantidis

Εμείς βρεθήκαμε στο στούντιο του στο Χαλάνδρι και μιλήσαμε μαζί του για όλα.

-Υποστηρίζεις κάποια ομάδα;
“Δεν θα ήθελα να αποκαλύψω τι ομάδα υποστηρίζω. Προσπαθώ ακόμα να είμαι όσο πιο αντικειμενικός μπορώ, αλλά είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο στη σημερινή εποχή”.

spanoulis

-Παρακολουθείς ελληνικό αθλητισμό;
“Παρακολουθώ αρκετά συχνά όταν δεν δουλεύω αλλά έχω ένα αρκετά βεβαρημένο πρόγραμμα που δεν μου επιτρέπει 100 % αλλά παραμένω ενημερωμένος. Καθημερινά επισκέπτομαι τα σάιτ, όπως το eBasket.gr, για να ενημερωθώ. Είναι λίγο δύσκολο προσπαθώ να βρω χρόνο τις Κυριακές και να πάω να δω κάποιους αγώνες από κοντά. Έχω όμως και δύο υπέροχα αγγελούδια, τα παιδιά μου, στο σπίτι και θέλω να αφιερώνω και σε αυτά όσο περισσότερο χρόνο διαθέτω”.

-Θα ήθελες να έχεις κάποιο από αυτά που έχεις κάνει, ή να έχεις κάποιου άλλου αθλητή;
“Θα μπορούσα να πω ότι ζηλεύω αρκετά δύο συγκεκριμένα που έχω κάνει σε κάποιους άλλους, το ένα είναι του Λιονέλ Μέσι και το άλλο του Μάικλ Τζόρνταν και θα ήθελα να τα έχω και εγώ”.

jordan

-Πως νιώθεις που άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τα τατουάζ πλέον σε έχουν γνωρίσει από όλα αυτά που έχεις κάνει το τελευταίο καιρό;
“Μπορώ να πω πως με εξιτάρει ιδιαίτερα πως με έχουν γνωρίσει άνθρωποι μέσω αυτών των τατουάζ, ενώ δεν έχουν γνώσεις επάνω στο αντικείμενο ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν μικροδιαφορές από την κανονική φωτογραφία, όπως για παράδειγμα το τσάκισμα του σήματος της ομάδας πάνω στην εμφάνιση που είναι σε μικρότερο μέγεθος από μισό εκατοστό ή τα πρόσωπα των αθλητών που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν το μέγεθος ενός νομίσματος.

Κάποιοι από αυτούς είναι τόσο ταυτισμένοι με σημαντικές στιγμές της ομάδας τους που καταλαβαίνεις από τα σχόλια κατά πόσο τους έκανες να ξανανιώσουν και να ξαναθυμηθούν κάτι από αυτό. Γενικότερα μου αρέσει που μπορούν να με κρίνουν όλοι είτε είναι γνώστες είτε όχι. Αυτό με κάνει να προσπαθώ διπλά και τριπλά την επόμενη φορά και να αφήνω ένα κομμάτι της ψυχής μου πάνω σε αυτά”.

zlatan

-Από πού ξεκίνησε όλη αυτή η “μόδα” και ξαφνικά σχεδόν κάθε μήνα χτυπάς και διαφορετικό αθλητή;
“Κάνω αυτή την δουλειά περίπου 16 χρόνια και μέσα σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είχα κάνει μόλις 3, εκ των οποίων τα 2 ήταν του Μάικλ Τζόρνταν και το ένα του Ντιέγκο Μαραντόνα. Η αρχή της παράνοιας αυτής έγινε το καλοκαίρι όταν ήρθε κάποιος και μου ζήτησε να του κάνω τον Λιονέλ Μέσι, μετά από αυτό ούτε κ εγώ μπορώ να το εξηγήσω αλλά συχνά είχα πελάτες που μου ζητούσαν να τους κάνω κάποιο αθλητή.

Κοίτα τώρα πλέον είναι σημαντικό που ξαφνικά δεν βλέπεις μόνο το πρόσωπο του αθλητή αλλά πλέον βλέπεις και την εμφάνιση της ομάδας αλλά και την κίνηση του αθλητή που αυτό ανατρέπει τα πάντα γιατί από θέμα τεχνικής είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Πλέον παίζει μεγάλο ρόλο η εμφάνιση και τα χρώματα της ομάδας για τον φίλαθλο και αποτυπώνεται πολύ καλύτερα στο μάτι του”.

messi

-Βλέπω πως συνέχεια αναφέρεσαι στα χρώματα και στις εμφανίσεις των ομάδων ποια είναι η δικιά σου προτίμηση; Πιστεύεις πως διαλέγουν μετά από πολύ σκέψη τον αθλητή που θα τους σχεδιάσεις;
“Από μικρός όπως όλα τα παιδιά έπαιζα μπάλα σε μικρές ομάδες και προέρχομαι από μία άκρως φίλαθλη οικογένεια και παρέες, νομίζω πως ξέρω τι πρέπει να τονίσω ώστε να αγγίξω τα συναισθήματα του συλλέκτη. Εγώ βέβαια από την μεριά μου και ως λίγο μεγαλύτερος έχω μία αδυναμία στις παλιότερες εμφανίσεις με ρίγες αλλά αυτό ίσως είναι λόγω δικών μου αναμνήσεων.

Το σημαντικό είναι να κάνουν πάνω τους πρότυπα με σωστούς χαρακτήρες ως ανθρώπους πρώτα και μετά ως αθλητές. Αυτό πρέπει να συμβαίνει ώστε να περνούν σωστά παραδείγματα στους νεότερους και όχι αναγκαστικά για τατουάζ αλλά και σαν παραδείγματα ζωής, τώρα πλέον που έχω αποκτήσει δύο παιδιά δίνω πολύ σημασία σε αυτά τα θέματα κάτι που δεν έκανα παλαιότερα”.

kobe

-Είσαστε κατά γενική ομολογία η πιο επιτυχημένη ομάδα που κάνει τατουάζ. Πως νιώθεις γ’ αυτόν τον ανεπίσημο τίτλο;
“Δεν νιώθω έτσι ούτε το ένιωσα ποτέ, με νοιάζει περισσότερο να είμαι καλά με τον εαυτό μου αφού τελειώσω ένα τατουάζ και να ξέρω πως έκανα ότι καλύτερο μπορούσα χωρίς να με ενδιαφέρει το τίμημα. Είναι κάποιες φορές που το κάθε τατουάζ κρατάει πολλές ώρες και σίγουρα υπάρχει και η κούραση, όταν όμως βλέπω τη χαρά, το χαμόγελο και κάποιες φορές ακόμα και δάκρυα από συγκίνηση τότε τα ξεχνάω όλα.

Νιώθω μεγάλη τιμή για μένα που άνθρωποι μου εμπιστεύονται το σώμα τους και τους κάνω ένα τατουάζ το οποίο θα έχουν για όλη τους την ζωή. Όλο το Sake Tattoo Crew έχει γνωρίσει και γνωρίζει πολλές διακρίσεις σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, σε πολιτείες της Αμερικής, ακόμη και στο Νεπάλ. Αυτό όμως που μετράει για εμάς είναι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε κάθε τατουάζ”.

Δείτε τον Sake εν δράσει:

Μπορείτε να βρείτε τον Καραμπέτσο Ιωάννη (γνωστό και ως Sake) στο Sake Tattoo Studio στο Χαλάνδρι Κολοκοτρώνη 9 & Γκίνη Ανδρέα 6 και στο site http://www.saketattoo.com.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 87-91 (vid)

Χειρότερα δεν μπορούσε να ξεκινήσει ο Παναθηναϊκός. Υπάρχει ένας τρόπος να σταματήσεις τη …