Όπως οι φαντάροι και οι φυλακισμένοι μετράνε τις μέρες έτσι και οι φίλοι του NBA για την έναρξη της νέας σεζόν, η αναμονή όμως έφτασε στο τέλος της, με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο να αρχίζει σήμερα. Λίγες ώρες μας χωρίζουν μόνο από τον μαγικό κόσμο του NBA και την νέα σεζόν η οποία θα είναι η 71η.
Θα καταφέρουν οι Καβαλίερς να κάνουν το μπακ του μπακ ? Οι Ουόριος με τον Κέβιν Ντουράντ στο ρόστερ τους θα σπάσουν το ρεκόρ νικών ? Μπορεί ο Πόποβιτς και οι Σπερς να ζήσουν χωρίς τον Ντάνκαν ? Είναι ικανός ο Γουέστμπρουκ να πάρει από το χέρι τους Θάντερ και να τους οδηγήσει στη κορυφή ? Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά θα απαντηθούν σε μία ακόμη συναρπαστική σεζόν του NBA.
Η παρουσίαση των μονομάχων :
ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο προπονητής : Τάιρον Λου
Το αστέρι : Λεμπρόν Τζέιμς
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Κέι Φέλντερ, Κρις Άντερσεν, Μάρκελ Μπράουν, Τζον Χόλαντ, Έρικ Μόρελαντ, Μάικ Ντανλίβι
Έφυγαν : Τιμοτέι Μόζγκοφ, Μάθιου Ντελαβεντόβα, Σάσα Καούν, Νταντέι Τζόουνς, Μο Γουίλιαμς
Όλοι στο Οχάιο ήθελαν την κατάκτηση ενός δαχτυλιδιού και ο ηγέτης τους, Λεμπρόν Τζέιμς, έκανε το όνειρο τους πραγματικότητα. Ο μεγάλος στάρ της ομάδας πιο σοβαρός και ουσιαστικός από ποτέ (29,7 πόντοι / 11,3 ριμπ. / 8,9 ασίστ μ.ο. στους τελικούς) οδήγησε τους Καβαλίερς να γράψουν ιστορία με το τρομερό comeback, αφού έγιναν έτσι η πρώτη ομάδα στο ΝΒΑ που επιστρέφει σε τελικό από το 1-3 και στέφεται πρωταθλήτρια. Για την φετινή σεζόν ο στόχος είναι και πάλι ο ίδιος η κατάκτηση του τίτλου και το μπακ του μπακ με δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα.
Τορόντο Ράπτορς
Ο προπονητής : Ντγουέν Κάσυ
Το αστέρι : ΝτεΜαρ Ντε Ρόζαν
Το πάρε-δώσε :
Ήρθαν : Τζέικομπ Ποέλτλ, Πασκάλ Σιάκαμ, Τζάρεντ Σάλιντζερ
Έφυγαν : Μπίσμακ Μπιγιόμπο, Τζέιμς Τζόνσον, Λουίς Σκόλα, Τζέισον Τόμσον
Πέρσι έκαναν ίσως μία από τις καλύτερες τους σεζόν στο πρωτάθλημα με 56-26 σερί νικών και έφτασαν μέχρι τον τελικό όπου έχασαν από τους μετέπειτα πρωταθλητές. Την φετινή σεζόν όπως και τις προηγούμενες πυλώνες για την ομάδα θα είναι οι Λάουρι και ΝτεΡόζαν χωρίς όμως να υπάρχουν λύσεις για ανάσες στους δύο σταρ. Στόχος τους είναι πάλι οι τελικοί της Ανατολής με την πρωτιά να φαντάζει αρκετά δύσκολη, αλλά οι Ράπτορς με το γνωστό τους die-hard στυλ θα παλέψουν για ότι καλύτερο.
Μαϊάμι Χιτ
Ο προπονητής : Έρικ Σποέλστρα
Το αστέρι : Χασάν Γουάιτσαιντ
Το πάρε-δώσε :
Ήρθαν : Γουέιν Έλινγκτον, Τζέιμς Τζόνσον, Γουίλι Ριντ, Μπένο Ούντριχ, Ντιόν Γουέιτερς, Ντέρικ Γουίλιαμς, Λουκ Μπάμπιτ
Έφυγαν : Λουόλ Ντενγκ, Τζέραλντ Γκριν, Τζόε Τζόνσον, Αμάρε Σταντεμάιρ, Ντουέιν Γουέιντ, Ντόρελ Ράιτ
Την προηγούμενη σεζόν τερμάτισαν τρίτοι στην Ανατολή και ήθελαν να φτάσουν μέχρι τους τελικούς όμως οι Ράπτορς δεν τους το επέτρεψαν και έμειναν εκτός τελικών για μία νίκη. Σε πολλές στιγμές ο Γουέιντ φαινόταν να παλεύει μόνος του απέναντι στα θηρία. Η μετά Γουέιντ εποχή θα είναι ίσως μία από τις δυσκολότερες για την ομάδα του Μαϊάμι που ίσως να έχουν ως στόχο μόνο την είσοδο στα πλέι οφ.
Ατλάντα Χοκς
O προπονητής : Μάικ Μποντνχόλζερ
Το αστέρι : Ντουάιτ Χάουαρντ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Τάουριν Πρινς, ΝτεΑντερ Μπέμπρι, Ισάια Κορντίνιερ, Γουίλ Μπάινουμ, Μάλκολμ Ντιλέινι, Ντουάιτ Χάουαρντ, Τζάρετ Τζακ, Ράιαν Κέλι
Έφυγαν : Αλ Χόρφορντ, Τζεφ Τιγκ, Λαμάρ Πάτερσον
Η φιλοσοφία τους παρέμεινε αναλλοίωτη με την εξαιρετική αμυντική λειτουργία και το ξεκάθαρο επιθετικό πλάνο να τους εξασφαλίζει και πάλι το πλεονέκτημα έδρας. Εύκολα μπήκαν στα πλέι οφ όμως εκεί έπεσαν πάλι πάνω στον κακό τους δαίμονα, τον Λεμπρόν που τους άφησε χωρίς νίκη (4-0) και εκτός συνέχειας. Η σεζόν δεν αναμένεται εύκολη για τους Χοκς, οι οποίοι καλούνται να φανούν ανταγωνιστικοί έχοντας χάσει παίκτες-κλειδιά όπως οι Χόρφορντ και Τιγκ, με τους Σρόντερ και Χάουαρντ να λαμβάνουν τον άτυπο τίτλο των διαδόχων τους. Η λογική λέει πως θα πάρουν ένα εισιτήριο για τα πλέι οφ, όμως από εκεί και πέρα τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Μπόστον Σέλτικς
Ο προπονητής : Μπράντ Στίβενς
Το αστέρι : Ισάια Τόμας
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Τζάιλεν Μπράουν, Γκουέρσχον Γιαμπουσελέ, Άντε Ζίζιτς, Ντεμέτριους Τζάκσον, Μπεν Μπέντιλ, Αμπντέλ Νάντερ, Τζέραλντ Γκριν, Αλ Χόρφορντ
Έφυγαν : Τζάρεντ Σάλιντζερ, Έβαν Τέρνερ
Πέρσι πήραν το εισιτήριο για τα πλέι οφ όμως απέναντι στους Χοκς μέτρησε πολύ η απειρία τους χάνοντας τη σειρά με 4-2. Ο Στίβενς έχει δημιουργήσει μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, με τον Τόμας να κάνει το ξεπέταγμα του και να χρίζεται για πρώτη φορά all star. Αυτή τη σεζόν σε συνδυασμό με την ωρίμανση κατά ένα χρόνο της πιτσιρικαρίας αλλά και του ίδιου του νεαρού προπονητή τους δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός.
Σάρλοτ Χόρνετς
Ο προπονητής : Στιβ Κλίφορντ
Το αστέρι : Κέμπα Γουόκερ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Ρόι Χίμπερτ, Μπράιαν Ρόμπερτς, Ραμόν Σεσιόνς, Κρίστιαν Γουντ, Μάρκο Μπελινέλι
Έφυγαν : Χόρχε Γκουτιέρεζ, Αλ Τζέφερσον, Κόρτνει Λι, Τζέμερι Λιν, Τρόι Ντάνιελς
Ο Κέμπα Γουόκερ και η παρέα του ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις πέρσι και με 48 νίκες παρουσιάστηκαν άκρως ανταγωνιστικοί φτάνοντας μία ανάσα από το να αφήσουν εκτός τους Χιτ. Οι αλλαγές στο ρόστερ τους ήταν λίγες αλλά προσεγμένες και μας προϊδεάζουν για κάτι παραπάνω από αμυντικά αξιοπρεπείς εμφανίσεις. Οι ”σφήκες” ελπίζουν σε μία ανάλογη πορεία με την περσινή και θέλουν να αποδείξουν πως δεν ήταν μία ομάδα πυροτέχνημα.
Ιντιάνα Πέισερς
Ο προπονητής : Νέιτ Μακμίλαν
Το αστέρι : Πολ Τζορζτ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Τζορτζ Νιάνγκ, Άαρον Μπρουκς, Αλ Τζέφερσον, Κέβιν Σεραφιν, Τζέρεμι Έβανς, Τζεφ Τιγκ, Ταντέους Γιάνγκ
Έφυγαν : Τζόρνταν Χιλ, Τάι Λόουσον, Σόλομον Χιλ, Ίαν Μαχίνμι, Τζορτζ Χιλ, Σέιν Γουίτινγκτον
Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου επέστρεψαν στα πλέι οφ τερματίζοντας στην 7η θέση της περιφέρειας τους. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Ράπτορς, δεν τα κατάφεραν αλλά πάλεψαν μέχρι και το 7ο ματς. Ρεαλιστικός στόχος να βρεθούν στην πρώτη 4αδα της Ανατολής, με την πρώτη θέση καπαρωμένη να θέλουν να κυνηγήσουν μία από τις υπόλοιπες προνομοιούχες που θα τους δώσουν το πλεονέκτημα έδρας. Με τις πολύ ποιοτικές προσθήκες που έκαναν ίσως να κρυφοκοιτάζουν και λίγο πιο μακριά αλλά ο καιρός θα δείξει μέχρι που μπορούν να φτάσουν.
Ντιτρόιτ Πίστονς
Ο προπονητής : Σταν Βαν Γκάντυ
Το αστέρι : Αντρέ Ντράμοντ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Χένρι Έλλεσον, Μάικλ Γκμπινίγε, Τζον Λιούερ, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, Αις Σμιθ, Κάμερον Μπέιστοου
Έφυγαν : Άντονι Τόλιβερ, Σπένσερ Ντινγουίντι, Τζόντι Μικς, Τζόελ Άντονι, Κάμερον Μπειρστόου
Το κοινό της «Motor City» παρακολούθησε ξανά την αγαπημένη του ομάδα να παίζει αγώνες πλέι-οφ, οι Πίστονς πήραν το τελευταίο εισιτήριο της Ανατολής με τον χειρότερο πάγκο του NBA όσον αφορά την παραγωγικότητα τους επιθετικά. Στα πλέι οφ δεν κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια τους μετέπειτα πρωταθλητές Καβαλίερς στον πρώτο γύρο και αποκλείστηκαν εύκολα. Αν βελτιώσει την ευστοχία του στις βολές ο Ντράμοντ και παραμείνουν υγιείς όλοι οι βασικοί οι Πίστονς δείχνουν ικανοί για να τα πάνε περίφημα και φέτος. Βέβαια θα προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο από την 8η θέση που θα τους οδηγήσει απέναντι στον πρώτο της Ανατολής.
Σικάγο Μπουλς
Ο προπονητής : Φρεντ Χόιμπεργκ
Το αστέρι : Τζίμι Μπάτλερ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Ντένζελ Βαλεντάιν, Πολ Ζίπσερ, Ισάια Κάνααν, Ράζον Ρόντο, Ντουέιν Γουέιντ, Ρόμπιν Λόπεζ, Τζέριαν Γκράντ
Έφυγαν : Άαρον Μπρουκς, Πάου Γκασόλ, Ετουάν Μουρ, Γιοακίμ Νόα, Κάμερον Μπειρστόου, Μάικ Ντανλίβι, Ντέρικ Ρόουζ, Τζάστιν Χόλιντει
Τρομερή αποτυχία η μη συμμετοχή τους στα πλέι-οφ, για πρώτη φορά μετά από το 2008 και η 9η θέση της Ανατολής. Αρκετά ελπιδοφόρο το project πλαισίωσης του Μπάτλερ με τους Ρόντο και Γουέιντ. Στο Σικάγο ελπίζουν να αποδειχτεί ευεργετική η αποχώρηση του Ρόουζ, μιας και η συνύπαρξη με τον Μπάτλερ μόνο αρμονική δεν ήταν. Με αρκετές αξιόλογες λύσεις στο ρόστερ τους αλλά χωρίς σουτέρ-σκόρερ, οι Μπουλς κρατάνε χαμηλά τους στόχους τους και δεν κοιτάζουν πολύ μακριά παρά μόνο να ξεπεράσουν την κάκιστη περσινή σεζόν και να αποδώσει τα μέγιστα τον νέο τους πλάνο.
Ουάσινγκτον Ουίζαρντς
Ο προπονητής : Σκοτ Μπρούκς
Το αστέρι : Τζον Γουόλ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Τόμας Σατοράνσκι, Άντριου Νίκολσον, Τζόνι Ο’Μπράιαν, Τζέισον Σμιθ
Έφυγαν : Άλαν Άντερσον, Τζάρεντ Ντάντλει, Νενέ, Ραμόν Σέσσιονς, Γκάρετ Τέμπλ
Οι ”μάγοι” δεν κατάφεραν να μπουν στα πλέι οφ και η χρονιά τους κρίνεται αποτυχημένη καθώς στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν αυτός ήταν ο στόχος τους. Η άμυνα τους ήταν από τις χειρότερες της περσινής σεζόν με μόνο τους Νετς και τους Νικς να δέχονται περισσότερους από τους 104,6 πόντους που δέχονταν οι Γουίζαρντς. Αλλαγή σελίδας στην άκρη του πάγκου φέτος για τους πρωτευουσιάνους με τον Σκοτ Μπρούκς να αντικαθιστά τον Ράντι Γουίτμαν. Το αμυντικογενές περσινό στυλ θα αντικατασταθεί από το γρήγορο και επιθετικό που αρέσει στο νέο προπονητή της ομάδας. Στο ρόστερ υπάρχουν ποιοτικές λύσεις και υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης καθώς και εισόδου στην προνομιούχο πρώτη οκτάδα της περιφέρειας.
Ορλάντο Μάτζικ
Ο προπονητής : Φρανκ Βόγκελ
Το αστέρι : Σέρτζ Ιμπάκα
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Στέφεν Ζίμερμαν, Κλιφ Αλεξάντερ, Ντι Τζέι Όγκουστιν, Μπισμάκ Μπιγιόμπο, Τζεφ Γκριν, Νταμγιάν Ρούγεζ, Σερτ Ιμπάκα, Τζόντι Μικς, Σι Τζέι Γουίλκοξ
Έφυγαν : Ντουέιν Ντεντμον, Μπράντον Τζένινγκς, Άντριου Νίκολσον, Τζέισον Σμιθ, Σαμπάζ Ναμπιέρ, Βίκτορ Ολαντίπο
Οι «Μάγοι» ξεκίνησαν με ιδανικό τρόπο τις υποχρεώσεις τους όμως κάπου στην πορεία χάλασε η δουλειά, η αλλαγή προπονητή δεν έφερε τρομερά αποτελέσματα και κάπως έτσι επιβεβαίωσαν όσους τους ήθελαν να μένουν σχετικά άνετα εκτός πλέι-οφ. Νέο πρόσωπο στην άκρη του πάγκου ο Φράνκ Βόγκελ, αν και οι αλλαγές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με το ρόστερ. Οι πιθανότητες να κάνουν την υπέρβαση και να εισέλθουν στην πρώτη οκτάδα της περιφέρειας δεν είναι σίγουρα υπέρ τους, όμως η έλευση των Ιμπάκα και Μπιγιόμπο σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον υλικό, το οποίο πέρσι άφησε έστω και για μικρό χρονικό διάστημα τα διαπιστευτήρια του, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους φίλους της ομάδας, με την αμυντική τους λειτουργία να είναι φέτος το μεγάλο τους ατού.
Μιλγουόκι Μπακς
Ο προπονητής : Τζέισον Κιντ
Το αστέρι : Γιάννης Αντετοκούνμπο
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Θον Μέικερ, Μαλκολμ Μπρογκντομ, Μίρζα Τελέτοβιτς, Τζέισον Τέρι, Μάικλ Μπείζλι, Μάθιου Ντελαβεντόβα, Τόνι Σνελ
Έφυγαν : Τζέριντ Μπέιλις, Γκρέιβις Βάσκεζ, Τάιλερ Ένις, Νταμιέν Ίνγκλς, Τζόνι Ο’Μπράιαν, Ο Τζέι Μέγιο, Μάικλ Κάρτερ Γουίλιαμς
Μετά την προπέρσινη πολύ καλή πορεία τους (6η θέση) οι προσδοκίες είχαν ανέβει από όλους στο Μιλγουόκι όμως έμειναν εκτός 8άδας και απογοήτευσαν ακόμη και τους ίδιους. Τερμάτισαν στη 12η θέση της περιφέρειας έχοντας την 6η χειρότερη επίθεση με 99 πόντους μέσο όρο. Φέτος θέλουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να μπουν στην πρώτη 8άδα, ομάδα με πολύ μέλλον αλλά και μεγάλο ταλέντο. Μπροστάρης στην φετινή προσπάθεια ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο που όπως έχει ανακοινώσει ο Κιντ προορίζεται για πόιντ γκαρτν. Ο σοβαρός τραυματισμός όμως του Μίντλετον, που θα μείνει τουλάχιστον 6 μήνες εκτός γηπέδων ίσως τους κρατήσεις πίσω καθώς δεν υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σουτέρ στο ρόστερ. Ο Γιάννης μαζί με τους Μονρόε και Πάρκερ θα τραβήξουν το κουπί στο σκοράρισμα και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να οδηγήσουν τους Μπακς όσο ψηλότερα γίνεται.
Νιού Γιορκ Νικς
Ο προπονητής : Τζεφ Χορνασέκ
Το αστέρι : Καρμέλο Άντονι
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Γουίλι Χερνανγκόμεζ, Μπράντον Τζένινγκς, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Κόρτνει Λι, Μαουρίς Νταλί Εντούρ, Γιοακίμ Νόα, Μάρσαλ Πλάμλι, Ντέρικ Ρόουζ, Τζάστιν Χόλιντει
Έφυγαν : Άρον Αφλάλο, Λάνγκστον Γκάλογουει, Κέβιν Σεραφίν, Τζέριαν Γκράντ, Ρόμπιν Λόπεζ, Τόνι Ρόουτεν
Μιλάμε για μια ομάδα που σχεδόν διπλασίασε τις νίκες της συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά (32 έναντι 17), βελτιώνοντας παράλληλα πολλά κομμάτια του παιχνιδιού της. Διεκδικούσαν στα ίσια της είσοδο τους στα πλέι οφ (22-22), με ένα σερί 1-9 όμως να οδηγεί στην απομάκρυνση του Φίσερ από τον πάγκο και τελικά στον πλήρη εκτροχιασμό της ομάδας που κατέληξε 13η στην Ανατολή με ρεκόρ 32-50. Όσων αφορά φέτος, την αισιοδοξία του Ρόουζ αλλά και πολλών φίλων των Νικς αρκετός κόσμος δεν την συμμερίζεται καθώς Ο πάγκος τους μοιάζει άδειος όσο λίγοι στη λίγκα, με τα προβλήματα τραυματισμών των Ρόουζ και Νόα ακόμα νωπά, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως δε θα χρειαστεί και πάλι να στηριχτούν σε παίκτες αμφιβόλου ποιότητας. Η είσοδος στα πλέι οφ φαίνεται να είναι το ταβάνι της ομάδας της Νέας Υόρκης.
Μπρούκλιν Νετς
Ο προπονητής : Κέννυ Άθκίνσον
Το αστέρι : Μπρουκ Λόπεζ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Κάρις Λεβέρτ, Ισάια Γουάιτχεντ, Άντονυ Μπενετ, Τρέβορ Μπούκερ, Τσέιζ Μπάντινγκερ, Ράντι Φογιέ, Χόρχε Γκουτιέρεζ, Τζάστιν Χάμιλτον, Τζόε Χάρις, Τζέρεμι Λιν, Λουίς Σκόλα, Γκρέιβις Βάσκεζ
Έφυγαν : Μάρκελ Μπράουν, Γουέιν Έλινγκτον, Σερτζέι Καράσεφ, Σέιν Λαρκίν, Γουίλι Ρίντ, Τόμας Ρόμπινσον, Χένρι Σιμς, Ντόναλντ Σλόαν, Ταντέους Γιάνγκ, Τζάρετ Τζακ
Μετά από τέσσερα χρόνια αλόγιστης και χωρίς προφανές πλάνο σπατάλης, για τα οποία οι Νετς ανταμείφθηκαν με μία νικηφόρα σειρά πλέι οφ, αποφασίστηκε πέρσι πως ήρθε η ώρα να μπει φρένο στη διαρροή, ρίχνοντας για πρώτη φορά το μπάτζετ της ομάδας κάτω από το salary cap. Το 21-61 ήρθε σχεδόν φυσιολογικά όντας καλύτερο μόνο από τα ρεκόρ των Σίξερς και Λέικερς. Οι Νετς θα είναι κακοί, πολύ κακοί, δεν έχουμε κανένα σοβαρό επιχείρημα να αντιτάξουμε σε όσους υποστηρίζουν πως θα είναι η χειρότερη ομάδα στο NBA. Η βασική τους 5άδα μάλλον είναι η χειρότερη μεταξύ των 30, ενώ προφανώς δεν κρατούν τα κρυφά τους όπλα στον πάγκο, όποιος θα έρχεται από εκεί θα ρίχνει ακόμα περισσότερο το επίπεδο.
Φιλαδέλφεια 76ερς
Ο προπονητής : Μπρέτρ Μπράουν
Το αστέρι : Μπεν Σίμμονς
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Μπεν Σίμμονς, Ντάριο Σάριτς, Φουρκάν Κορκμάζ, Τίμοθι Λαουάου Καμπαρότ, Τζέριντ Μπέιλις, Τζέραλντ Χέντερσον, Σέρχιο Ροντρίγκεθ,
Έφυγαν : Ισάια Κάναν, Αις Σμιθ, Κρίστιαν Γουντ, Κένταλ Μάρσαλ
Η περσινή σεζόν ήταν η χρονιά των αρνητικών ρεκόρ για τους Σίξερς, ισοφάρισαν το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία (0-18), είχαν τη δεύτερη χειρότερη άμυνα (107,6π.) κι επίθεση (97,4 π.) έκλεισαν τη χρονιά με σερί 2-27, γλιτώνοντας πάντως στο φινάλε από το χειρότερο ρεκόρ όλων των εποχών (έκαναν 10-72, 9-73 παραμένει το χειρότερο), που κρατάει από το 1973. Οι Σίξερς το είχαν κάνει πάλι. Τα όνειρα των οπαδών των Σίξερς για την πρώτη σεζόν μετά από τέσσερα χρόνια μακριά από τη μετριότητα τοποθετούνται αναγκαστικά στο περιθώριο μέχρι να γιατρευτούν τα κόκαλα στο πόδι του Σίμονς. Κακά τα ψέματα, οι υπόλοιποι νεαροί που υπάρχουν στο ρόστερ είναι αξιόλογοι και χωράνε στις περισσότερες ομάδες του ΝΒΑ, όμως ο μόνος που δείχνει να μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι ο Αυστραλός Νο.1 του φετινού ντραφτ.
ΔΥΣΗ
Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
Ο προπονητής : Στιβ Κερ
Το αστέρι : Στεφ Κάρι / Κέβιν Ντουράντ (η επιλογή δική σας)
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Ντάμιαν Τζόουνς, Πάτρικ ΜακΚάου, Κέβιν Ντουράντ, Τζαβάλ Μαγκί, Ζάζα Πατσούλια, Ντέιβιντ Γουέστ,
Έφυγαν : Λεάντρο Μπαρμπόσα, Χάρισον Μπάρνς, Άντριου Μπόγκουτ, Φεστούς Εζέλι, Μπράντον Ρας, Μαρές Σπέιτς
Μια ιστορική σεζόν από την καλή και την… ανάποδη βίωσαν οι «πολεμιστές», οι οποίοι από τον παράδεισο της κανονικής περιόδου βρέθηκαν ξαφνικά στην κόλαση των Καβαλίερς. Έκαναν μία εκπληκτική σεζόν και έσπασαν το ρεκόρ των Μπουλς με το κοντέρ να γράφει μία νίκη περισσότερη 73-9. Στους τελικούς όμως απέναντι στην παρέα του Λεμπρόν όλα στράβωσαν, οι «Splash Brothers» κινήθηκαν σε ρηχά νερά και ο κατά τα άλλα εξαιρετικός Γκριν να τιμωρείται στην πιο κρίσιμη καμπή της σειράς. Οι Καβαλίερς βρήκαν την ευκαιρία τους και ευτύχησαν να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα που γυρνάει από το 1-3 για να κατακτήσει το δαχτυλίδι. Η απόκτηση του Κέβιν Ντουράντ τάραξε για τα καλά τα νερά του μεταγραφικού παζαριού, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με την παραμονή των βασικών πυλώνων στο Όκλαντ, καθιστά δικαίως τους «πολεμιστές» φαβορί στη μάχη του τίτλου. Εδώ που τα λέμε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέραν αυτού θα είναι αυτομάτως αποτυχία για το συγκρότημα του Κερ.
Σαν Αντόνιο Σπερς
Ο προπονητής : Γκρεγκ Πόποβιτς
Το αστέρι : Καουάι Λέοναρντ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Λίβιο Ζαν Τσαρλς, Ντεγιούντε Μάρει, Ντάβις Μπέρτανς, Ράιαν Ρίτσαρτς, Ντεγουέιν Ντετμον, Πάου Γκασόλ, Ντέιβιντ Λι
Έφυγαν : Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, Ντέιβιντ Γουέστ, Μπορίς Ντιάο, Τιμ Ντάνκαν
Πραγματοποίησαν την καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους (67 νίκες – 15 ήττες) και αυτό με τον Πόποβιτς να συνεχίζει το rotation προκειμένου να είναι γεμάτες οι μπαταρίες και στα πλέι-οφ στους γερασμένους Σπερς. Βρέθηκαν στα ημιτελικά απέναντι στους Θάντερ. Πλεονέκτημα έδρας είχαν, προηγήθηκαν με 2-1, αλλά στη συνέχεια γνώρισαν τρεις συνεχόμενες ήττες και μοιραία αποκλείστηκαν πρόωρα. Η μεγαλύτερη είδηση είναι η αποχώρηση του 40αρη πλέον Τιμ Ντάνκαν, που για 19 συναπτά έτη έδωσε ψυχή και σώμα στην ομάδα του Σαν Αντόνιο. Το ζητούμενο για φέτος είναι να διατηρηθεί η αμυντική ισορροπία στη μετά Ντάνκαν εποχή, αφού ο καλύτερος franchise player στην ιστορία της ομάδας ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για το γεγονός πως δέχονταν τους λιγότερους πόντους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Επιβάλλεται επίσης να δώσει περισσότερες βοήθειες ο Μιλς, καθώς οι αντοχές του Πάρκερ εξαντλούνται.
Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
Ο προπονητής : Μπίλλυ Ντόνοβαν
Το αστέρι : Ράσελ Γουέστμπρουκ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Ντομάντας Σαμπόνις, Άλεξ Αμπρίνες, Σεμάι Κρίστον, Ντάνιελ Χάμιλτον, Ρόνι Πρινς, Ερσάν Ιλιασόβα, Βίκτορ Ολαντίπο
Έφυγαν : Κέβιν Ντουράντ, Ράντι Φογιέ, Ντιόν Γουέιτερς, Σερτζ Ιμπάκα
Όπως έδειξε ο καιρός μετέπειτα η ευκαιρία το δίδυμο Γουέστμπρουκ – Ντουράντ να πάρει το τίτλο ήταν η τελευταία τους, που όμως τους την στέρησαν οι φιναλίστ των τελικών Ουόριος. Ο Κλεί Τόμσον με τα 11 τρίποντα του στον έκτο τελικό ανέκοψε την πορεία των Θάντερ προς τον μεγάλο τους στόχο που δεν ήταν άλλος από τον τίτλο. Αυτή τη σεζόν η ομάδα του Ντόνοβαν πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον πρώην ηγέτη της, Κέβιν Ντουράντ, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς δεν αντικαταστάθηκε επάξια. Τα κλειδιά της ομάδας έχουν περάσει πλέον στον Γουέστμπρουκ από τα χέρια του οποίου θα περνούν τα πάντα στην επίθεση. Ο υγιής γκαρντ εγγυάται πως θα είναι ως το τέλος ανταγωνιστικοί για μια θέση στα πλέι οφ και κανείς δεν ξέρει ποιο μπορεί να είναι το ταβάνι της ομάδας των Θάντερ.
Λος Άντζελες Κλίπερς
Ο προπονητής : Ντοκ Ρίβερς
Το αστέρι : Κρις Πολ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Μπράις Τζόνσον, Κέβιν Μιτσινάου, Ντάιαμοντ Στόουν, Άλαν Άντερσον, Μπράντον Μπας, Ρέιμοντ Φέλτον, Ξαβιέρς Μάντφοντ, Μαρεί Σπέιτς, Ντόρελ Ράιτ, Ντέβιν Μάρμπλ
Έφυγαν : Κόουλ Άλντριχ, Τζεφ Όιρς, Τζέφ Γκριν, Πάμπλο Πριτζιόνι, Μπράντεν Ντόουσον
Στην πρώτη φάση των πλέι-οφ η παρέα του Κρις Πολ βάλθηκε να μας αποδείξει πως αδυνατεί να αποβάλλει την ταμπέλα του loser από πάνω της, με τον αποκλεισμό της από τους κατά τα άλλη μαχητικότατους Μπλέιζερς να αποτελεί από μόνος του μεγάλο κάζο (2-4). Οι Κλίπερς έχοντας ως βασικό τους όπλο την ομοιογένεια θα προσπαθήσουν να κάνουν επιτέλους την υπέρβαση και να διαψεύσουν όσους υποστηρίζουν πως κάθε χρόνο άδικα θεωρούνται φαβορί για κάτι καλό. Περιμένουμε να τερματίσουν κάπου ανάμεσα στην 3η και την 4η θέση της δυτικής περιφέρειας, με την πορεία τους στα πλέι-οφ να αποτελεί πραγματικό γρίφο. Όπως και να έχει προς το παρόν δείχνουν «λίγοι» ώστε να κοντράρουν στα ίσια Ουόριορς και Σπερς, μένει να δούμε αν θα αποδειχτεί στα παρκέ.
Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
Ο προπονητής : Τέρι Στοτ
Το αστέρι : Νταμιέν Λίλαρντ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Τζέικ Λέιμαν, Φεστούς Εζέλι, Έβαν Τέρνερ, Σαμπάζ Ναπιέρ
Έφυγαν : Τζέραλντ Χέντερσον, Μπράιαν Ρόμπερτς, Κλιφ Αλεξάντερ
Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία ομάδα για να πούμε ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία την περσινή σεζόν αυτή θα ήταν οι Μπλέιζερς. Πολλοί πίστεψαν πως η περσινή σεζόν θα ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αλλά η ομάδα του Λίλαρντ τους διέψευσε όλους. Το μπάσκετ που έπαιξαν ήταν μια μικρογραφία των Ουόριορς, με χαμηλά σχήματα, καλή κυκλοφορία της μπάλας και πολλά τρίποντα, τον ΜακΚόλουμ να κάνει το ξεπέταγμα (20,8 π., 4,3 ασ.) κερδίζοντας το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της χρονιάς και τον Λίλαρντ να αποδεικνύει πως είναι ο πόιντ γκαρντ του μέλλοντος με το εκπληκτικά ώριμο και ποιοτικό παιχνίδι του. Το δίδυμο στα γκαρντ, Λίλαρντ και ΜακΚόλουμ, θα σηκώσει και πάλι όλο το βάρος σε σκοράρισμα και δημιουργία. Το ελαφρώς βελτιωμένο και πιο έμπειρο πλέον ρόστερ μπορεί να κάνει μια ακόμα καλύτερη χρονιά, όμως έχοντας στο μυαλό μας ότι πέρσι πέτυχαν πολλά περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε, κρατάμε μια πισινή για το πού μπορεί να φτάσει το Πόρτλαντ.
Ντάλας Μάβερικς
Ο προπονητής : Ρικ Καρλίσλι
Το αστέρι : Ντιρκ Νοβίτσκι
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : ΕιΤζέι Χάμμονς, Κουίνσι Έισι, Χάρισον Μπαρνς, Σεθ Κάρι, Άντριου Μπόγκουτ
Έφυγαν : Ρέιμοντ Φέλτον, Ντέιβιντ Λι, Ζάζα Πατσούλια, Τσάντλερ Πάρσονς, Τζέρεμι Έβανς, ΤζαΒάλ ΜακΓκι
Φόρτσαραν στο τέλος και κατέλαβαν την 6η θέση στη Δύση με ρεκόρ 42-40. Έπεσαν πάνω στους Θάντερ, πέφτοντας ηρωικά μαχόμενοι (αποκλείστηκαν με 4-1) λόγω και της εμπειρίας τους σε τέτοιους αγώνες. Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για τους φετινούς Μάβερικς. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την υγεία των βασικών τους μονάδων. Κυρίως των Μπόγκουτ, Μάθιους και Ντερόν Γουίλιαμς που είναι επιρρεπείς στους τραυματισμούς, ενώ μην ξεχνάμε πως πλέον ο Νοβίτσκι έχει πατήσει τα 38. Περιμένουμε μια μικρή βελτίωση τους στον αμυντικό τομέα, αφού οι δύο νεοεισελθόντες στην πεντάδα μπορούν να προσφέρουν την ισορροπία που προσδοκά ο προπονητής. Οι ομάδες που έμειναν εκτός πλέι όφ πέρσι φέτος δυνάμωσαν αρκετά και έτσι στο Ντάλας η λογική λέει πως θα παλέψουν για τα δύο τελευταία εισιτήρια της 8άδας.
Μέμφις Γκρίζλις
Ο προπονητής : Ντέιβιντ Φιζντέλ
Το αστέρι : Μαρκ Γκασόλ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Γουέιντ Μπαλντγουίν, Ντειόντα Ντέιβις, Άντριου Χάρισον, Ρέιντ Ζάγκορατς, Γουάνγκ Ζελίν, Τζέιμς Ένις, Τσάντλερ Πάρσονς, Τρόι Ντάνιελς
Έφυγαν : Κρις Άντερσεν, Ματ Μπαρνς, Μπράις Κόττον, Τζόρνταν Φάρμαρ, Ξαβιέρς Μάνφορντ, Λανς Στέφενσον, Τόνι Ρόουτεν
Πέρσι η χρονιά στιγματίστηκε από τους πολλούς τραυματισμούς των βασικών τους παικτών, με σοβαρότερο φυσικά αυτόν του Μαρκ Γκασόλ, που έχασε τα 30 τελευταία ματς της κανονικής περιόδου και τα τέσσερα του πρώτου γύρου των πλέι-οφ. Λόγω αυτής της κακοδαιμονίας τους έφτασαν στο σημείο να κατεβάζουν ομάδα με επτά διαθέσιμους παίκτες, ενώ έγιναν η πρώτη ομάδα στο NBA που αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει 28 διαφορετικούς παίκτες μέσα σε μία σεζόν. Κατέλαβαν την 7η θέση στη Δύση (42-40 ρεκόρ), πέφτοντας στον πρώτο γύρο πάνω στους Σπερς που κυριολεκτικά τους διέλυσαν. Αν υπάρχει μία ομάδα που παίζει το πιο ορθολογικό μπάσκετ στο NBA αυτή είναι οι Γκριζλς. Πολλές φορές μάλιστα με το αγωνιστικό στιλ που εφαρμόζουν (και τα χαμηλά σκορ) οι «αρκούδες» θυμίζουν ομάδα βγαλμένη από την Ευρωλίγκα. Με το ευρωπαϊκό τους στυλ μοιάζουν σίγουρα μέσα στην 8αδα χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσουν.
Χιούστον Ρόκετς
Ο προπονητής : Μάικλ Ντ’ Αντόνυ
Το αστέρι : Τζέιμς Χάρντεν
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Τσινάνου Ονουάκου, Ζου Κι, Ράιαν Άντερσον, Έρικ Γκόρντον, Νενέ, Πάμπλο Πριτζιόνι, Τάιλερ Έννις
Έφυγαν : Ντουάιτ Χάουαρντ, Τέρενς Τζόουνς, Τζέισον Τέρι, Μάικλ Μπίζλι, Άντριου Γκάουντλοκ
Σε μία σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα και κυρίως λόγω της απειρίας και ανικανότητας των Τζαζ κέρδισαν το τελευταίο εισιτήριο της Δύσης για τα πλέι οφ. Εκεί προφανώς δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με τους Ουόριορς, για την τιμή των όπλων έκαναν και μια νίκη (1-4). Ο προπονητής των Ρόκετς είναι λάτρης του run n’ gun και όχι τόσο λάτρης της αμυντικής λειτουργίας, κάτι που ταιριάζει γάντι στην ομάδα του. Ανεξέλεγκτος ο ρυθμός με τον Χάρντεν να κατεβάζει μπάλα και οι επιθέσεις τους να ολοκληρώνονται στα 10-15 δευτερόλεπτα, θα επιχειρούν αμέτρητα τρίποντα, το τελευταίο ήδη φάνηκε και στα δύο πρώτα φιλικά προετοιμασίας, που σούταραν αθροιστικά 82 (41 & 41). Οριακά μάλλον θα κριθεί και φέτος η συμμετοχή τους ή μη στα πλέι-οφ.
Γιούτα Τζαζ
Ο προπονητής : Κιν Σνίντερ
Το αστέρι : Γκόρντον Χέιγουορντ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Τζόελ Μπολομπόι, Μάρκους Πέιτζ, Τάιρον Γουάλας, Τζόε Τζόνσον, Μπόρις Ντιάο, Τζορτζ Χιλ, Χένρι Σιμς
Έφυγαν : Τρεβόρ Μπούκερ, Τιμπόρ Πλέις, Κένταλ Μάρσαλ
Έφτασαν κοντά, πολύ κοντά στην πρώτη τους συμμετοχή στα πλέι οφ ύστερα από τρία χρόνια ξηρασίας, μένοντας όμως την τελευταία αγωνιστική εκτός 8άδας. Συνολικά η χρονιά ήταν ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως αν δεν υπήρχαν οι τραυματισμοί κομβικών παικτών για αρκετά παιχνίδια, θα πετύχαιναν στο τέλος το στόχο των πλέι οφ. Η στιγμή για την επιστροφή της Γιούτα στη συνείδηση μας ως υπολογίσιμη δύναμη στη Δύση έχει φτάσει και αυτό το κατάλαβαν καλά και στην ομάδα φέρνοντας παίκτες με την εμπειρία και την ποιότητα των Χιλ, Τζόνσον και Ντιάο. Στην πιο αμφίρροπη περιφέρεια του ΝΒΑ (Northwest) αυτοί που ξεκινούν έστω και οριακά πιο μπροστά από τους υπόλοιπους είναι οι Γιούτα και έχουν προβάδισμα για να την κατακτήσουν και να επιστρέψουν στα πλέι οφ.
Σακραμέντο Κίνγκς
Ο προπονητής : Ντέιβ Γιργκερ
Το αστέρι : ΝτεΜάρκους Κάζινς
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Γιώργος Παπαγιάννης, Μαλάσι Ρίτσαρντσον, Σκαλ Λαμπισιέρ, Ισάια Κάζινς, Άρον Αφλάλο, Ματ Μπαρνς, Τζόρνταν Φάρμαρ, Τάι Λόσον, Γκάρετ Τέμπλ, Άντονι Τόλιβερ, Λαμάρ Πάτερσον
Έφυγαν : Κουίνσι Έις, Τζέιμς Άντερσον, Σεθ Κάρι, Έρικ Μόρελαντ, Ράζον Ρόντο, Μάρκο Μπελινέλι, Καρόν Μπάτλερ, Ντουγιέ Ντουκάν
Η συνήθεια που έγινε λατρεία στο Σακραμέντο είναι να μένουν εκτός πλέι όφ, καθώς αυτή ήταν η δέκατη συνεχόμενη σεζόν που δεν τα κατάφεραν οι Κίνγκς. Το κοντέρ σταμάτησε τελικά στις 33 νίκες και 49 ήττες, με την άμυνα τους να είναι μακράν η χειρότερη της Δύσης αλλά και ολόκληρης της Λίγκας (109,1 πόντοι κατά μ.ο.). Αρκετές οι αλλαγές που έλαβαν φέτος χώρα στο στρατόπεδο των Κίνγκς, με την κατάσταση να μη δείχνει όμως πως βελτιώνεται αισθητά. Η αβεβαιότητα επικρατεί στις τάξεις των «βασιλιάδων» με παίκτες όπως ο Ρούντι Γκέι να επιθυμούν διακαώς να μετακομίσουν για άλλες πολιτείες. Πάνω-κάτω περιμένουμε να κινηθούν στα περσινά στάνταρ και να μείνουν πάλι εκτός πλέι οφ.
Ντένβερ Νάγκετς
Ο προπονητής : Μίχαελ Μαλόνε
Το αστέρι : Κένεθ Φαρίντ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Τζαμάλ Μάρει, Χουάν Χερνανγκόμεζ, Μαλίκ Μπίζλι, Πετρ Κορνιέλι,
Έφυγαν : ΝτιΤζέι Όγκουστιν, Τζόφρει Λοβέρν
Στα ίδια επίπεδα με τις δύο προηγούμενες σεζόν κυμάνθηκαν και πέρσι οι Νάγκετς, 33-49 το ρεκόρ τους και 10η θέση στη Δύση, 30 νίκες είχαν κάνει ένα χρόνο πριν, 36 προ διετίας, όντας σταθερά μέτριοι. Υπάρχει πλέον καλός προπονητής, με τον Μάικ Μαλόουν να είναι τουλάχιστον μία κλάση πάνω από τον λίγο Μπράιαν Σο, ενώ αρκετοί από τους νεαρούς παίκτες της ομάδας έδειξαν ικανοί να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Με τον ίδιο προπονητή για δεύτερη χρονιά στο τιμόνι πιστεύουμε πως θα τους δούμε βελτιωμένους συγκριτικά με πέρσι, όμως υπάρχουν δύο στοιχεία που μας δείχνουν πως δύσκολα θα κάνουν το βήμα παραπάνω φέτος. Το πρώτο είναι το προφανές, η απειρία, που σίγουρα θα τους στερήσει κάποια οριακά παιχνίδια, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με τη συμμετοχή τους στη μακράν πιο δύσκολη division της λίγκας, όπου όλες οι υπόλοιπες ομάδες περιμένουμε να βρίσκονται ή να διεκδικήσουν ως το τέλος την παρουσία τους στα πλέι οφ.
Νιου Ορλίνς Πέλικανς
Ο προπονητής : Αλβίν Τζέντρυ
Το αστέρι : Άντονι Ντέιβις
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Μπάντι Χιλντ, Σέικ Ντιάλο, Κρις Κόουπλάντ, Λάνγκστον Γκάλογουει, Σόλομον Χιλ, Τέρενς Τζόουνς, Ετουάν Μουρ, Ρόμπερτ Σακρέ, Λάνς Στέφενσον
Έφυγαν : Ράιαν Άντερσον, Τζέιμς Ένις, Έρικ Γκόρντον, Τζόρνταν Χάμιλτον, Λουκ Μπάμπιτ, Τόνει Ντάγκλας
Όλη η χρονιά συνοψίζεται σε μία δήλωση του ”Δεν έχω συναντήσει κάτι αντίστοιχο στα 38 χρόνια προπονητικής μου καριέρας, πραγματικά αν είχα τη δυνατότητα θα έφερνα έναν βουντού γιατρό”, ήταν η δήλωση του Αλβίν Τζέντρυ. Αυτός ήταν και ο λόγος που είδαμε 42 φορές διαφορετική αρχική πεντάδα. Το πόσο πολύ έχουν κοστίσει στην ομάδα οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί κομβικών παικτών αποτυπώνεται στο γεγονός πως τις δύο τελευταίες σεζόν υπάρχει μόνο ένας παίκτης, ο Ασίκ, που έπαιξε πάνω από 68 αγώνες. Με μόλις 30 νίκες σε 82 ματς δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες και τερμάτισαν 12οι στην κατάταξη της Δύσης. Όπως και οι Γκρίζλς έτσι και οι Πέλικανς επηρεάστηκαν πολύ από τους απανωτούς τραυματισμούς κομβικών τους παικτών. Σε μεγάλο βαθμό αυτή είναι η κύρια αιτία για την κάκιστη σεζόν (30-52) που πραγματοποίησαν πέρσι. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί ούτε φέτος, καθώς και φέτος η σεζόν ξεκινά με απουσίες και τραυματισμούς. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα τα πάνε τόσο χάλια όπως πέρσι, θέσεις πλέι-οφ προφανώς και δεν μπορούν να διεκδικήσουν αφού πολλές μικρομεσαίες ομάδες της Δύσης παρουσιάζονται πιο δυνατές.
Μιννεσότα Τίμπεργουλβς
Ο προπονητής : Τομ Τιμποντό
Το αστέρι : Καρλ-Άντονι Τάουνς
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Κρις Νταν, Κόουλ Άλντριχ, Ρασουάλ Μπάτλερ, Τζόρνταν Χιλ, Μπράντον Ρας
Έφυγαν : Νταμιάν Ρόυντεζ, Κέβιν Γκαρνέτ, Γκρέγκ Σμιθ
Τα λυκάκια μεγαλώνουν και είναι έτοιμα να δαγκώσουν όποιoν βρεθεί εμπόδιο στην επιτυχία τους. Η χρονία ξεκίνησε με το θάνατο του προπονητή – προέδρου της ομάδας αλλά και φοβερά αγαπητού προσώπου Φλιπ Σάουντερνς, λίγες μέρες πριν το τζάμπολ της σεζόν. Το κενό στην άκρη του πάγκου κλήθηκε να καλύψει ο βοηθός του, Σαμ Μίτσελ. Μικρή σημασία είχε η 11η διαδοχική χρονιά με αρνητικό ρεκόρ (29-53), που προφανώς τους άφησε ξανά εκτός πλέι οφ. Οι Τίμπεργουλβς ξεπρόβαλαν ως “η ομάδα που έρχεται” στο ΝΒΑ, όλος ο κόσμος έψαχνε τρόπους να τους δει να παίζουν. Ο λόγος; Ταλέντο. Πολύ ταλέντο. Και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του καλύτερου rookie της σεζόν Κάρλ-Άντονι Τάουνς, εξωπραγματικό ταλέντο. Δείχνουν ικανοί να χτυπήσουν την πόρτα των πλέι οφ και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάληξη τους.
Φοίνιξ Σανς
Ο προπονητής : Ερλ Ουάτσον
Το αστέρι : Ντέβιν Μπούκερ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Ντράγκαν Μπεντέρ, Μαρκές Κρις, Τάιλερ Ούλις, Λεάντρο Μπαρμπόσα, Τζάρεντ Ντάντλι
Έφυγαν : Τσέιζ Μπάντινγκερ, Τζον Λέουερ, Ρόνι Πρις, Μίρζα Τελέτοβιτς
Σε ρηχά νερά κινήθηκαν για ακόμα μια χρονιά, την έκτη στη σειρά χωρίς πλέι-οφ, με το ρεκόρ τους (23 νίκες – 59 ήττες) να είναι το δεύτερο χειρότερο της Δύσης πίσω από αυτό των Λέικερς και ταυτόχρονα το χειρότερο εδώ και πάρα πολλά έτη. Όπως όλα δείχνουν θα κινηθούν και φέτος στη μετριότητα των τελευταίων ετών, όμως με την περσινή αποτυχία και το ιστορικό χαμηλό των 23 ηττών φαίνεται πως έπιασαν πάτο. Το ρόστερ μπορεί να μην εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά τουλάχιστον είναι σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι το αντίστοιχο περσινό, ενώ αν δεν υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί τότε τα περιθώρια βελτίωσης αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Δεν γίνεται λόγος καν για τα πλέι οφ στους Σανς.
Λος Άντζελες Λέικερς
Ο προπονητής : Λουκ Γουόλτον
Το αστέρι : Ντι Άντζελο Ράσελ
Το πάρε-δώσε
Ήρθαν : Μπράντον Ίνγκραμ, Ίβιτσα Ζούμπατς, Λουόλ Ντενγκ, Τιμοφέι Μόζγκοφ, Τόμας Ρόμπινσον, Γι Ζιανλιάν
Έφυγαν : Μπράντον Μπας, Ρόι Χίμπερτ, Ράιαν Κέλι, Ρόμπερτ Σακρέ, Κόμπε Μπράιαντ
Η ζωή χωρίς τον Κόμπε κανείς στο Λος Άντζελες δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί. Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους «Λιμνανθρώπους», οι οποίοι αυτή τη φορά κινήθηκαν πιο κάτω από τη μετριότητα των τελευταίων ετών, με τις 17 νίκες σε 82 αγώνες να αποτελούν ιστορικό χαμηλό στην ένδοξη ιστορία του συλλόγου. Εδώ και τρία χρόνια τα πλέι-οφ καταλήγουν σε άπιαστο όνειρο από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, συνεπώς η εν λόγω πορεία δεν μπορούμε να πούμε πως αποτέλεσε τεράστια έκπληξη. Όπως επίσης δεν ήταν εκείνη η οποία σημάδεψε την περασμένη χρονιά, καθώς η αποχώρηση του Κόμπε Μπράιαντ από την ενεργό δράση επισκίασε όλο το μαγικό κόσμο του NBA. Ο Ράσελ έχει ήδη αναλάβει το άτυπο χρίσμα του ηγέτη, ο οποίος θα καθοδηγήσει ένα νεανικό ρόστερ με απώτερο σκοπό να πρωταγωνιστήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η πρόσληψη του Λουκ Γουόλτον θα επιφέρει αναμφίβολα αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού, συνεπώς οι φίλοι των Λέικερς θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή μιας και πολύ δύσκολα θα δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη.