Κεντρική Διεθνή Προολυμπιακό “Τεράστια κρίση, αλλά θα παλέψουμε”

“Τεράστια κρίση, αλλά θα παλέψουμε”

Katsikaris

ÊÁÔÓÉÊÁÑÇÓ ÅËËÁÄÁ - ÉÑÁÍ (ÐÑÏÏËÕÌÐÉÁÊÏ ÔÏÕÑÍÏÕÁ 2016)

Ο Φώτης Κατσικάρης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε πως μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα σε τεράστια κρίση, όμως βρίσκεται στο Τορίνο για να παλέψει για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αναλυτικά:
Σίγουρα, ξέρουμε πόσο ξεχωριστό είναι αυτό το τουρνουά. Ξέρουμε τους δύο αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουμε στο μίνι γκρουπ. Έχουμε διαφορετική ομάδα, σε σχέση με αυτή που ήξερε όλος ο κόσμος ως Εθνική. Αυτό συνέβη μετά την απόσυρση κάποιων παικτών και μερικούς τραυματισμούς. Έχουμε αλλάξει το προφίλ της Εθνικής κι αυτό που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι Έλληνες. Σε λίγο καιρό αλλάξαμε πολλά πράγματα στην ομάδα. Όταν έχουμε την ευκαιρία να τρέξουμε, το κάναμε στο ματς. Είμαι ικανοποιημένος. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην ομάδα. Πρέπει να μελετήσουμε τα λάθη μας και να προχωρήσουμε. Μπορούσα να μοιράσω τον χρόνο στους παίκτες, αυτό είναι σημαντικό”.

Για το Ιράν: “Από το scouting μέχρι σήμερα μου αρέσει αυτό που κάνει ο κόουτς Μπάουερμαν. Παίζει με αρχές στην άμυνα, παίζει σκληρά στην άμυνα και στην επίθεση. Είναι επικίνδυνη ομάδα αν τους αφήσεις να τρέξουν. Κάναμε καλή δουλειά και καλό scouting. Ήμασταν έτοιμοι και συγκεντρωμένοι να παίξουμε καλή άμυνα. Το Ιράν είναι ομάδα με πειθαρχία και νέους παίκτες. Βρίσκεται σε στάδιο που θέλει να φέρει νέους παίκτες. Έχει μέλλον μπροστά του και μπορεί να μπει στον μπασκετικό χάρτη”.

Για το στυλ της Εθνικής: “Είναι πρόκληση για εμένα. Δεν είναι εύκολο. Η Εθνική είναι η αγάπη των Ελλήνων. Είναι προσηλωμένοι με αυτή την ομάδα και περνούν στην άλλη πλευρά. Είχαμε την καλύτερη γραμμή γκαρντ που έπαιξαν μαζί: Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς, Ζήσης, Χατζηβρέττας. Είχαμε ένα στυλ παιχνιδιού πάνω σε αυτά τα παιδιά. Είμαι οπαδός αυτού του μπάσκετ που παίζουμε τώρα. Πιστεύω σε αυτό το μπάσκετ που με το τρέξιμο και τα κλεψίματα. Μπορούμε να αλλάξουμε το μπάσκετ μας. Να παίξουμε μοντέρνο μπάσκετ. Να έχουμε παίκτες που παίζουν σε διαφορετικές θέσεις. Το μπάσκετ αλλάζει. Μην ξεχνάτε πως είμαστε μια μικρή χώρα σε τεράστια κρίση. Αλλά είμαστε εδώ για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου και την εκφράζουν οι παίκτες μου στο παρκέ”.

Για τον Γιάννη και τον Θανάση: “Ο Θανάσης ήταν μια όμορφη έκπληξη. Ήταν το πρώτο του επίσημο παιχνίδι. Δεν είχε τόσες εμπειρίες σε διοργανώσεις της FIBA. Προσαρμόστηκε εξαιρετικά. Είδατε τι μπορεί να κάνει. Δίνει ενέργεια στην ομάδα και ριμπάουντ. Μπορεί να βρίσκεται παντού. Ο Γιάννης έχει μια μεγάλη ευκαιρία με τους Μπακς, παίρνει την μπάλα στα χέρια του. Τους ακολουθούμε κι εμείς. Το κάνουμε γιατί το πιστεύουμε. Είναι καλό όταν παίζει 10 μήνες με έναν τρόπο, να συνεχίσει να παίζει έτσι. Δεν είναι εύκολο για τον Γιάννη ότι έχει τελείως διαφορετικούς συμπαίκτες στους Μπακς και στην Εθνική. Η προσαρμογή του όμως είναι πλεονέκτημα για εμάς. Προσαρμόζεται γρήγορα, ενώ είναι νεαρός. Θέλει να κάνει το καλύτερο για την ομάδα. Θέλουμε να του δώσουμε περισσότερες ευθύνες σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τουρνουά, αλλά θέλουμε να συνεχίσει να κλέβει, να παίζει άμυνα και να κάνει αυτά που κάνει. Ξεκινήσαμε με τον Γιάννη στο “2”. Σε κάθε ματς θα είναι όλο και καλύτερος”.

Για το ότι κάποιες καλές ομάδες θα λείψουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού θα αποκλειστούν στα προολυμπιακά τουρνουά: “Συμφωνώ, δεν είναι δίκαιο. Αλλά το σύστημα είναι διαφορετικό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα παγκόσμιο τουρνουά δύο εβδομάδων. Υπάρχουν πολλές δυνατές που θα μείνουν έξω. Ίσως είναι άδικο, αλλά αυτό είναι το σύστημα. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε. Εύχομαι να ήταν καλύτερο. Αλλά εκείνοι που κάνουν το πρόγραμμα ξέρουν καλύτερα από εμάς. Του χρόνου θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση. Υπάρχουν παίκτες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις ομάδες τους. Οι παίκτες έρχονται από γεμάτες σεζόν και πρέπει να βρεις ισορροπία και χημεία. Είναι δύσκολο για έναν προπονητή. Μετά, πρέπει να τους κάνεις να βρουν την καλύτερη κατάσταση για τα ματς της Παρασκευής και του Σαββάτου. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”.

Για το Μεξικό: “Δεν είναι εύκολο παιχνίδι. Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος. Στην Ελλάδα κάνουμε αυτό το λάθος. Πιστεύουμε ότι είμαστε μόνο εμείς. Όλοι εδώ έχουν ελπίδες και βρίσκονται εδώ για να κερδίσουν. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Με συγκέντρωση και ένταση να πάρουμε την νίκη. Το Μεξικό είναι επικίνδυνη ομάδα. Έχει μαχητές. Αλλά έχουμε χρόνο μέχρι τότε”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σταύρος Ιωακείμ
Περισσότερα σε Προολυμπιακό

Δειτε επισης

Γερμανία – Γεωργία 100-73

Η Γερμανία ισοπέδωσε τη Γεωργία του Ηλία  Ζούρου. Η Γερμανία έκανε το 4/4 στο MundoBasket …