Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ και καθηγητής διαιτησίας κ. Ηλίας Καφφές, ο οποίος διακρίνεται για την πολύπλευρη δράση του στον αθλητισμό και ως αθλητής και σήμερα ως παράγοντας και ομοσπονδιών και συλλόγων που στοχεύουν στη διάδοση του υγιούς αθλητισμού.
Η συζήτηση ξεκίνησε από το 29ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Αθλητών Στίβου που διεξήχθη στα Τρίκαλα για το οποίο ο κ. Καφφές επεσήμανε: “Εγώ απ’ την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι το βετερανικό κίνημα και ότι η δια βίου άθληση δεν προσφέρει μόνο σωματική, αλλά και ψυχική ανάταση και ευεξία. Στον σημερινό τρόπο ζωής με τα σημερινά οικονομικά προ-βλήματα και όχι μόνο και το συνεχές στρες, ο διαχρονικός αθλητισμός θα έλεγα ότι είναι απολύτως αναγκαίος και απαραίτητος, διότι ο αθλητισμός όπως συχνά λέει ο κ. Αγοραστός δεν δίνει μόνο χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια.
Αυτό όμως που βλέπει ο Περιφερειάρχης μας και το έκαμε πράξη στη περιοχή μας, πρέ-πει να το αντιληφθεί και η πολιτεία και να καταλάβει ότι η δια βίου άθληση των πολιτών δεν προσφέρει μόνο στους ίδιους τους αθλούμενους αλλά και στην ίδια τη χώρα μας πολ-λαπλά οφέλη. Διότι μια χώρα με υγιείς ανθρώπους έχει όπως είναι φανερό και πολλαπλά οικονομικά οφέλη και αυτό σας πληροφορώ το έχουν αντιληφθεί όλες οι πραγματικά πολιτισμένες χώρες του κόσμου.
Στον αθλητισμό όμως ξέρετε, τα χειροκροτήματα περνάνε, τα κύπελλα και τα μετάλλια σκουριάζουν και οι νικητές ξεχνιούνται. Αυτό που μας μένει είναι σήμερα κιόλας γιατί αύριο μπορεί να μην μπορούμε, να βάλουμε τις φόρμες μας και η δια βίου άθληση να μπει στη ζωή μας“.
Το επόμενο ερώτημα αφορούσε τη διαιτησία στο μπάσκετ για την οποία επεσήμανε τα εξής : “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην διαιτησία Μεγαλώσαμε διαφορετικά, με άλλες μνήμες, διαφορετικές αρχές και πιστεύω και σήμερα έχουμε ξεκάθαρα διαφορετικούς σκοπούς και στόχους.
Έχω δώσει πολλές μάχες στη ζωή μου και μεγάλωσα έτσι χωρίς να μπορώ σήμερα μετά από μια έντιμη διαδρομή ζωής να μην μπορώ, ούτε να συρθώ, ούτε να υποκύψω εύκολα, ούτε να συμβιβαστώ αλλά ούτε να εκβιαστώ από κανένα, όποιος και αν είναι και όσο ψηλά και αν βρίσκεται.
Έχουν προσπαθήσει πολύ τον τελευταίο καιρό αλλά σε μένα λάσπη δεν κολλάει και το έχουν καταλάβει αυτό. Διάλεξα την ανηφόρα όπως έκανα πάντα στη ζωή μου και όχι τον εύκολο κατηφορικό δρόμο κάποιων που θα διαπιστώσουν σύντομα πόσο ολισθηρός και επικίνδυνος είναι.
Εμείς στην ΟΔΚΕ χωρίς ίχνος φόβου θα ακολουθήσουμε το έντιμο μονοπάτι της καρδιάς μας και θα πάμε μέχρι τέλους. Είναι βέβαιο ότι αυτά τα “νέα ήθη” που δοκιμάστηκαν εδώ και πολλά χρόνια στο ποδό-σφαιρο, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και ότι να πούμε σήμερα είναι πολύ ήπιο σε σύ-γκριση με αυτό που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες διαιτητές.
Οι διαιτητές που εκβιαζόμενοι δεν ψηφίζουν τον οικονομικό απολογισμό της Ομοσπονδίας μας χωρίς να έχουμε ούτε Ταμειακό έλλειμμα, ούτε εικονικές συναλλαγές, ούτε βέβαια κάποιο λογιστικό σφάλμα. Τι είχαμε ρωτάω τους διαιτητές. Εντολή άνωθεν.
Ανέβηκαν χωρίς καμιά αξιολόγηση 27 διαιτητές στην Α1,. Μέχρι φέτος στα 37 χρόνια της ΟΔΚΕ μέχρι 5 ανέβηκαν. Όποιος έβριζε τον Καφφέ τον τελευταίο χρόνο ανέβηκε στην Α1.
Σήμερα δυστυχώς στο χώρο μας δεν έχουμε ανάγκη από ύφος αλλά από ήθος, όπως εύστοχα είπε ο κ. Κουρέτας.
Για κάποιους σαν εμένα η εξουσία δεν είναι παρά μόνο ευθύνη και δεν προσδοκώ απ τη θέση του προέδρου της ΟΔΚΕ κανένα προσωπικό όφελος και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Εγώ θα παραμείνω αμετακίνητος στις αρχές μου που με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου όταν φύγω, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα στη ζωή μας έχουν ένα τέλος κάποια στιγμή.
Ο κύριος στόχος τους πλέον, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας, είναι να ρίξουν την νόμιμα εκλεγμένη ΟΔΚΕ πριν την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου του κ. Κοντονή, με απώτερο στόχο να ελέγχουν και πάλι οι ίδιοι την διαιτησία.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου (υφυπουργός μαζί με τον ΓΓΑ) πιστεύουμε ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν μέσω του αθλητικού νόμου το οπλοστάσιο της πολιτείας, με κόστος προσωπικό και πολιτικό, προκειμένου να καταπολεμήσουν τη βία στους αθλητικούς χώρους και να αποκαταστήσουν αισθήματα δικαιοσύνης ανάμεσα στους φιλάθλους της χώρας.
Εμείς, σαν συνομοσπονδία διαιτητών είμαστε στο πλευρό κάθε παρόμοιας υγιούς προσπάθειας καθώς εκτιμούμε ότι η ειλικρίνεια των προθέσεων και η γνώση του χώρου σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν πρόκειται να αλλάξει σύντομα το βεβαρημένο αθλητικό σκηνικό της χώρας μας.
Αυτό πλέον που εγώ θέλω να πετύχω, για να νοιώσω ότι άφησα κάτι στο πέρασμά μου απ’ την διαιτησία, είναι το μεγάλο, το συντριπτικά μεγάλο υγειές κομμάτι της διαιτησίας επιτέλους να βγει μπροστά και να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Κλείνοντας θα πω ότι δυστυχώς για κάποιους που ζουν απ τον αθλητισμό, εμείς ζούμε και αναπνέουμε για τον αθλητισμό.
Ποια η σχέση σας σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΟΚ κ. Γ. Βασιλακόπουλο;
Την άποψή μου για τον πρόεδρο της ΕΟΚ τον Γ. Βασιλακόπουλο, την γνωρίζετε. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας στο χώρο της καλαθοσφαίρισης , ο οποίος παραμένει αμετακίνητος σε κάποιες αρχές που τον χαρακτηρίζουν απ΄ το ξεκί-νημα της καριέρας του. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του ότι ο αθλητισμός δεν είναι εμπορική πράξη, αλλά είναι κοινωνικό αγαθό. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του στα θέματα του ντόπινγκ και του στοιχήματος. Είμαι από εκείνους που συμφώνησα μαζί του, κόντρα στο ρεύμα της εποχής και σε ένα θέμα που είχε πάρει έναν πανεθνικό χαρακτήρα, όπως ήταν η διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 ένα θέμα που τότε είχε για άλλους προσωπικό για άλλους κοινωνικό και για άλλους πολιτικό ρίσκο.
Έχω όμως την άποψη ότι τέτοιες προσωπικότητες πρέπει να τις σεβόμαστε και να τις προστατεύουμε μέχρι τέλους, ακόμα και για την υστεροφημία τους, αρκεί βέβαια να το θέλουν και οι ίδιοι.
Ξέρετε στον Αθλητικό εισαγγελέα υπάρχει καταγγελία από διαιτητές που κατέθεσαν ότι μέλη της ΚΕΔ έστειλαν SMS σε ημίχρονο παιχνιδιού που ήταν μάλιστα στο στοίχημα να κερδίσει οπωσδήποτε η γηπεδούχος ομάδα. Εγώ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, ζήτησα την παραίτηση των μελών της ΚΕΔ. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να τους παραιτήσει ο κ. Βασιλακόπουλος που τους όρισε. Αν δεν το κάνει είναι και αυτός συνυπεύθυνος.
Ρωτήστε όμως και τον ίδιο να σας πει. Εγώ είμαι και σήμερα το διαμάντι της Ελληνικής διαιτησίας και ο άνθρωπος που μπορεί να εκπροσωπήσει και να διαχειριστεί καλύτερα την ΟΔΚΕ και τους διαιτητές, όπως έλεγε παλαιότερα στις συνεντεύξεις του.
Να αφήσουμε τη διαιτησία και να περάσουμε στον Πελασγό όπου είστε πρόεδρος ενός συλλόγου που ανέδειξε και συνεχίζει και σήμερα να αναδεικνύει σπουδαίους αθλητές –τριες.
“Δυστυχώς σήμερα ο αθλητισμός παρουσιάζεται σαν εμπορική πράξη και όχι σαν κοινω-νικό αγαθό όπως τον γνωρίσαμε πριν από πολλά χρόνια. Πιστεύω όμως ότι αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία και ο ένας χρειάζεται τον άλλο.
Στόχος μας είναι να ανέβει η πόλη αθλητικά και να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος πάνω στην πρότασή μας σε κάθε άθλημα μια πρωταγωνίστρια ομάδα.
Να πάρετε κ. Μητρούσια πρωτοβουλία εσεις και η ΕΡΤ για την υλοποίηση του εγ-χειρήματος
“Οι φορείς της Λάρισας (Περιφέρεια , Δήμος ) που τους διοικούν άνθρωποι του αθλητι-σμού, που κατά καιρούς έδωσαν πολλά στις ομάδες μας η μεσολάβησαν για να βρεθούν χορηγοί πρέπει να βοηθήσουν να αλλάξει το μοντέλο και να γίνει στην πόλη μας και πρωταθλητισμός. Δηλαδή να υπάρχει μια ομάδα πρωταγωνίστρια σε κάθε άθλημα. Στο ποδόσφαιρο η ΑΕΛ,. στο μπάσκετ ο ΓΣΛ παράδειγμα που μεγάλωσε γενιές που όταν διαλύθηκε νόμιζαν ότι έχασαν το παρελθόν τους, στο βόλει η ΕΑΛ, στο στίβο ο Πελασγός ΦΑΝΗ ΧΑΛΚΙΑ-ΜΑΚΗΣ ΚΟΡΚΙΖΟΓΛΟΥ-ΑΣΗΜΙΝΑ ΒΑΝΑΚΑΡΑ-ΛΙΛΗ ΑΛΕΞΟΥΛΗ, η ΓΕΛ στη ρυθμική γυμναστική κλπ.
Οι υπόλοιπες ομάδες με απόλυτο σεβασμό στην αθλητική τους ιστορία θα συνεχίσουν την παραγωγή παικτών με τις ακα-δημίες τους, θα παίζουν όμως σε μικρότερες κατηγορίες. Στη ομάδα που θα είναι πρωταγωνίστρια να υπάρχουν οι καλύτεροι Λαρισαίοι παίκτες και στη εφηβική αυτής τα επίλεκτα παιδιά”.
Πείτε μας τι πρέπει να γνωρίζουμε για το μπριτζ.
“Πιστεύουμε ότι παρά τη σφοδρότητα της σημερινής κρίσης και ακόμη πιο πολύ σήμερα ο αθλητισμός παραμένει ουσιαστική διέξοδος της νεολαίας μας στα αδιέξοδά της και βοηθά στην συνολική υγεία και στάση ζωής των όλων ανθρώπων. Ο υγιής αθλητισμός μπορεί να μας ενώνει όλους, να προάγει την άμιλλα, να διαμορφώνει χαρακτήρες και οι άνθρωποί του να βρίσκουν κοινή γλώσσα επικοινωνίας και στο Μπριτζ να ξέρεις ότι επικοινωνούμε με αγάπη, συντροφικότητα και ευγένεια. H περιφέρεια είναι κοντά σε όλα τα αθλήματα και όχι μόνο στα δημοφιλή, αλλά και στα πνευματικά αθλήματα όπως το Μπριτζ και το σκάκι”.
Αφήσαμε τελευταία την ΑΕΛ όπου θέλουμε να μας σκιαγραφήσετε τον ιδιοκτήτης της κ. Αλέξη Κούγια και τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στις τάξεις της.
“Κούγιας. Μακράν ο πιο ευφυής πρόεδρος στη Super League. Το διαπιστώσαμε στην γιορτή της ΑΕΛ. Μπορεί όμως και να παρασύρθηκε από άλλους στην υπόθεση με τον κ. Τσιώλη. Όταν δεν είμαστε μπροστά στη συνομιλία δεν έχουμε και άποψη. Αλλά ο κ. Τσιώλης έχει ένα προβάδισμα έναντι οποιουδήποτε προπονητή. Όπως και οι συνεργάτες του Λάζαρος Κυριλίδης – Κώστας Κολομητρούσης- Ηλίας Σελιώνης και Κοσμάς Στράτος (κορυφαίος αθλητής 1982- Γυμναστής στον ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Όσο για τους Λαρισαίους φιλάθλους θα το πω με μια φράση “μυστήρια τραίνα”. Αποδοκίμαζαν ακόμα και τον πρωταθλητή πρόεδρο Στέλιο Καντώνια.
Η Λάρισα έχει μια ιδιαιτερότητα αν δεν την πιάσεις δεν μπορείς να τους καταλάβεις. Θυμάμαι αυτό που είπε ο Γιάννης Παλλάτος (πρόεδρος σωματείων μπάσκετ του Πειραιά. Η καταγωγή του είναι από το Μακρυχώρι Λάρισας) σε μια εκδήλωση “ότι για μας του Λαρισαίους “στην γκορτσιά το σύνορο”. Αυτό δείχνει πόσο ασυμβίβαστοι είμαστε. Τελευταία να σας πω ότι η Λάρισα ανέδειξε πολλούς αθλητές – τριες και μάλιστα κάποιοι διαδραματίζουν ακόμη και σήμερα σπουδαίο ρόλο στον τομέα που βρίσκονται. Παράδειγμα φέρνω τον Ζώη τον Τζήμα από το χώρο του μπάσκετ και θα μπορούσα να αριθμήσω κι άλλους”.