Ο Ηλίας Καφφές ήταν ο πρώτος που ζήτησε την παραίτηση της ΚΕΔ/ΕΟΚ. Εντάξει, θα πει κάποιος, δεν μετράει γιατί έχει… προσωπικά μαζί τους. Η αλήθεια είναι πως τον δρόμο του προέδρου της ΟΔΚΕ ακολουθεί σύσσωμο το ελληνικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός ζήτησε πριν τον τρίτο τελικό να παραιτηθούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Νικόλαος Λάσκαρης συντάχθηκε (μαζί του πρόδηλα κι ο Άρης) και προχώρησε ένα βήμα πιο μακριά, ζητώντας επαγγελματική διαιτησία.
Ήρθε σήμερα ο Παναθηναϊκός να θέσει θέμα ΚΕΔ. “Ρεσιτάλ αλητείας από τους “Κόκκινους Λύκους” της ΚΕΔ, που εξέλαβαν ως αδυναμία την επίδειξη ανωτερότητας της πράσινης ΚΑΕ” ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η “Πράσινη“. Άλλωστε και στην επίσημη ανακοίνωση έγινε αναφορά: “Τελικά ήταν εντάξει ο ορισμός της ΚΕΔ για την οποία φώναζε η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Συγχαρητήρια στους κυρίους Σκινδήλια και Σταυρόπουλο“.
Αν με την ΚΕΔ/ΕΟΚ δυσφορούν οι τρεις εκ των τεσσάρων κατά τεκμήριο κορυφαίων ομάδων, η ΟΔΚΕ, αλλά και οι περισσότεροι εκ των διαιτητών πρώτης γραμμής, υπάρχουν δύο ερωτήματα:
- Τι άλλο περιμένει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος για να ανακοινώσει την αντικατάστασή τους; Πρέπει να το ζητήσει επίσημα ο Βλαδίμηρος Πούτιν (μια και είναι στα μέρη μας), για να αντιληφθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή του (γιατί με τις ευλογίες του πήραν θέση στην… πεντάδα) έχει αποτύχει παταγωδώς;
- Τι άλλο περιμένει ο Σταύρος Κοντονής για να βγάλει τον Αθλητικό Νόμο, αίροντας το προνόμιο της ΕΟΚ να ορίζει την ΚΕΔ; Γιατί δεν είναι τόσο ζήτημα προσώπων, όσο είναι θεσμικό. Γιατί δεν μπορεί πέντε άνθρωποι να ορίζονται από έναν.
Θα ήταν σαφώς πιο δίκαιο και με μικρότερη επισφάλεια ως προς το αποτέλεσμα, ένα σύστημα όπου οι πέντε της ΚΕΔ θα ορίζονταν: Τρεις από την ΟΔΚΕ, ένας από την ΕΟΚ κι ένας από τον ΕΣΑΚΕ.