Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Επιστολή FIBA σε Ευρωλίγκα

Επιστολή FIBA σε Ευρωλίγκα

fiba

Επιστολή στην Ευρωλίγκα απέστειλε η ΦΙΜΠΑ, μέσα από την οποία πιστοποιεί την προσέγγιση της σε πολλά ζητήματα, αλλά και τη διαφωνία που αφορά το Γιούροκαπ. Επίσης προαναγγέλλει και νέο ραντεβού.

Αναλυτικά:
Δείξαμε τη σοβαρή μας πρόθεση να διαπραγματευτούμε επαγγελματικά και καλή τη πίστη στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης της FIBA/FIBA Europe με την ECA στο Μόναχο, όπου προτείναμε τα ακόλουθα, και για τα οποία υπήρχε αμοιβαία κατανόηση με εξαίρεση το τελευταίο σημείο που αγορά στις ομάδες στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας:

ECA (εταιρεία που διαχειρίζεται την Euroleague και το Eurocup) θα διοργανώνει την Ευρωλίγκα, ως πρώτη τη τάξη διοργάνωση. Οι 11 σύλλογοι μπορούν να διατηρήσουν το συμβόλαιό τους. Μια θέση θα παίρνει σε αυτή ο νικητής του Champions League, εφόσον πρόκειται για διοργάνωση με 16 ομάδες. Περισσότερες θέσεις θα είναι διαθέσιμες για το Champions League ανάλογα με την αύξηση των ομάδων της Ευρωλίγκας (μέχρι τέσσερις θέσεις αν πρόκειται για διοργάνωση με 24 ομάδες).

-H BCL SA (εταιρεία που συστήνεται για το Champions League) θα διοργανώνει το Champions League, ως δεύτερη τη τάξη διοργάνωση. Για τη συμμετοχή σε αυτή η κατάταξη στις εγχώριες διοργανώσεις θα είναι καθοριστικής σημασίας. Στόχος του Champions League είναι να αποτελεί μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση και ένα βιώσιμο προϊόν για τους συλλόγους που δεν είναι μεταξύ των 11 ομάδων με κλειστό συμβόλαιο και οι οποίες δεν προκρίνονται εκεί με αθλητικά κριτήρια.

FIBA Europe θα διοργανώνει το FIBA Europe Cup ως τρίτη τη τάξη διοργάνωση.

-Θα δημιουργηθεί ένα κοινό καλεντάρι, λαμβάνοντας υπόψη τα καλεντάρια των διασυλλογικών διοργανώσεων θα σέβονται εκείνα των εγχώριων πρωταθλημάτων (ειδικότερα, δεν θα διεξάγονται τα σαββατοκύριακα αγώνες των διεθνών διασυλλογικών διοργανώσεων) και των εθνικών ομάδων. Η FIBA/FIBA Europe θα είναι έτοιμη να συζητήσει μικρές τροποποιήσεις (όπως μιας εβδομάδας) για να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις για το πρόγραμμα, ειδικά στα ‘παράθυρα’ του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου.

Όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις θα διαθέτουν τους παίκτες τους για τις εθνικές ομάδες με βάση το υπάρχον πλαίσιο κανονισμών.

FIBA/FIBA Europe και οι εθνικές ομοσπονδίες μέλη της θα παρέχουν επαρκή ασφάλιση στους παίκτες στο διάστημα που είναι στη διάθεση των εθνικών ομάδων, ακόμη και στους παίκτες εκτός Ευρώπης. Πρόσφατα έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον κανονισμό της FIBA για αυτό το σκοπό.

FIBA επίσης τροποποίησε τους κανονισμούς της για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος των εσόδων της από τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων θα δίνεται στις ομάδες που διαθέτουν τους παίκτες τους για αυτούς τους αγώνες.

ECA θα καταβάλλει ένα ποσό ετησίως για την ανάπτυξη της δεύτερης και τρίτης τη τάξει διοργάνωσης. Το ακριβές ύψος του ποσού θα συζητηθεί.

-Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε το επιχειρηματικό μοντέλο της ECA και τις δεσμεύσεις της με την IMG, που προβλέπουν αυτή τη στιγμή ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων στην Ευρωλίγκα για τη σεζόν 2016/17, με πιθανή αύξηση των ομάδων στις 24.

-Εκφράζουμε πάντως την σαφή διαφωνία μας στην αντιπρόταση της ECA για ‘περίπου 40 συλλόγους– που πρέπει να ‘παραμείνουν μαζί της’, καθώς θεωρούμε ότι δείχνει μια ριζική διαφορά στο πώς προσεγγίζουμε αυτή τη συνεργασία και μοιάζει με ξεκάθαρη προσπάθεια να μετονομαστεί το Eurocup σε κάτι σαν ‘Β’ Κατηγορία της Ευρωλίγκας’.

Η FIBA και η FIBA Europe γνωρίζουν την ευθύνη τους ως διεθνείς ομοσπονδίες του αθλήματος, είναι σταθερές στις αρχές τους και έτοιμες να τις υπερασπιστούν με κάθε δυνατό μέσο, αλλά είναι επίσης έτοιμες να συζητήσουν και να έρθουν σε συμβιβασμό για το καλό του μπάσκετ, όπως αποδείχτηκε την Τρίτη.

Ενώ και οι δύο πλευρές χρειάζονται λίγο χρόνο να σκεφτούν τα παραπάνω, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, είμαστε πρόθυμοι να προγραμματίσουμε μια νέα συνάντηση σύντομα, όπου το μόνο θεμελιώδες ζήτημα που παραμένει ανοιχτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να υπάρξει συμφωνία”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σταύρος Ιωακείμ
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Βαθμολογία Ευρωλίγκα: Χάνει έδαφος ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός έχασε μέσα από τα χέρια του το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας, και πλέ…