Κεντρική Διεθνή Η FIBA κατήγγειλε την Ευρωλίγκα

Η FIBA κατήγγειλε την Ευρωλίγκα

baumann bertomeu

baumann-bertomeuΗ FIBA κατέθεσε επίσημη καταγγελία κατά της Ευρωλίγκας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ ισχυρίζεται πως η Ευρωλίγκα έχει εκβιάσει τις λίγκες κι εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων εμπορικά ομάδων.

Αναλυτικά η καταγγελία της FIBA:

“Η FIBA, την Τρίτη (05/04), επιβεβαίωσε πως κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ευρωλίγκας.

Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν πως η πρόσφατη καταγγελία της ECA (εκτελεστική επιτροπή της Ευρωλίγκας) ήταν μόνο προπέτασμα καπνού, για να κρύψει τη δική της ενάντια σε κάθε έννοια ανταγωνισμού συμπεριφορά, η οποία περιλαμβάνει:

Καταχρηστική προσπάθεια επιβολής πίεσης σε λίγκες κι ομάδες, όπως κι απειλές αποβολής από την Ευρωλίγκα, εκτός κι αν δεσμευθούν στο Γιούροκαπ. Αυτές οι πρακτικές παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Αδριατικής Λίγκας και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

-Μια συμφωνία μορφής συνδικάτου, που έγινε ανάμεσα στις 11 ομάδες, οι οποίες έχουν άδεια τύπου Α στην Ευρωλίγκα και κατέχουν την πλειοψηφία των ψήφων στο συμβούλιο της ECA. Αυτό σημαίνει ότι έξι ομάδες ελέγχουν την ECA, που περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις για την Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ σε αθλητικά, αλλά κι εμπορικά ζητήματα.

Αυθαίρετη επιλογή ομάδων για Ευρωλίγκα και Γιούροκαπ, κάτι που σημαίνει καταστροφή οποιασδήποτε εμπορικής κι αθλητικής αξίας των εγχώριων πρωταθλημάτων κι υποτίμηση της ανταγωνιστικότητας και της ισορροπίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Καταχρηστικές διακρίσεις εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, με αποτέλεσμα να τις τοποθετούν με ένα περαιτέρω μειονέκτημα στο θέμα του ανταγωνισμού.

Επί της ουσίας, η ECA επιθυμεί να καρπωθεί τα οφέλη, που αναπτύχθηκαν στο οικοδόμημα του μπάσκετ, από τις εθνικές ομοσπονδίες (παίκτες, προπονητές, διαιτητές, χιλιάδες άλλες ομάδες) χωρίς να συμβάλλει στα θεμέλια της αθλητικής πυραμίδας και να κρατά ομήρους τις εθνικές ομάδες, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα έξι ισχυρών εμπορικά ομάδων.

Από την πρώτη στιγμή, όταν η FIBA παρουσίασε τις προτάσεις της στην ECA τον Ιούλιο του 2015 και ξανά τον Νοέμβριο του 2015, η FIBA ήθελε να να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών συλλόγων χωρίς καμία πρόθεση να ελέγξει, να μονοπωλήσει, ή να οργανώσει όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη. Αυτή, όμως, είναι η ξεκάθαρη πρόθεση όλων των ενεργειών της ECA.

Η καταγγελία υποβλήθηκε, ύστερα από την πρόσκληση στην ECA να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες, με μία επιστολή που στάλθηκε στις 16/3/2016. Από τη στιγμή που δεν λάβαμε καμία απάντηση από την ECA σε αυτή την επιστολή, το Συμβούλιο της FIBA Europe αποφάσισε να ενεργήσει παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα και την εκκίνηση διαδικασίας κατάθεσης επίσημης καταγγελίας για τις ενέργειες της ECA ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Σαρηγιαννίδης
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Καθοριστική η ένταση των Γκος και Ουόκαπ»

 Στην εξαιρετική άμυνα των παικτών του στάθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο προπονητής του Ολυμ…