Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε ένα καλύτερο πρόσωπο στη δεύτερη αναμέτρηση με τη Λαμποράλ Κούτσα στη Βιτόρια, σε σχέση με την κάκιστη εμφάνιση που πραγματοποίησε στον πρώτο αγώνα, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν ίδιο.
Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς ηττήθηκε ξανά και πλέον βρίσκεται για τα καλά με την πλάτη στον τοίχο, γνωρίζοντας πως για να προκριθεί στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, θα πρέπει να κάνει κάτι, το οποίο δεν έχει πραγματοποιήσει καμία ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Να επιστρέψει δηλαδή από το 2-0, πανηγυρίζοντας δύο νίκες στο ΟΑΚΑ και “σπάζοντας” την έδρα των Βάσκων στο τελευταίο παιχνίδι.
Κακά τα ψέμματα, εάν ο Παναθηναϊκός δεν αλλάξει την εικόνα του, τότε για ακόμα μία χρονιά μετά τη σεζόν 2011-12, θα μείνει εκτός φάιναλ φορ. Οι εμφανίσεις του “τριφυλλιού” ήταν κάτω του μετρίου στην Ισπανία και το 2-0 των Βάσκων είναι απόλυτα δίκαιο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι “πράσινοι” είναι η έλλειψη πρωταγωνιστών. Με εξαίρεση τον Δημήτρη Διαμαντίδη στο δεύτερο παιχνίδι, τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, τον Μαρκέζ Χέινς και τον Όγκνιεν Κούζμιτς, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες ήταν σκιά του εαυτού τους στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με τη Λαμποράλ.
Παίκτες όπως ο Έλιοτ Ουίλιαμς, ο Τζέιμς Φελντέιν και ο Νικ Καλάθης, οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει φέτος με τις εμφανίσεις τους, ήταν ουσιαστικά “απόντες” από τις πρώτες αναμετρήσεις με τους Βάσκους.
- Έλιοτ Ουίλιαμς
Ο Αμερικανός γκαρντ “εγκλωβίστηκε” στην καλά προσαρμοσμένη άμυνα των Βάσκων πάνω του. Ο Άνταμ Χάνγκα στο πρώτο παιχνίδι και ο Γιάκα Μπλάζιτς στο δεύτερο έκαναν εξαιρετική δουλειά. Πριν από τα παιχνίδια με τη Λαμποράλ Κούτσα, ο Ουίλιαμς σκόραρε μέσο όρο 14,4 πόντους (92,5% στις βολές, 50% στα δίποντα, 15,4% στα τρίποντα) ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα. Στις δύο πρώτες αναμετρήσεις με το σύνολο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς είχε μέσο όρο 9,5 πόντους με άσχημα ποσοστά (50% στις βολές, 33% δίποντα, 28,6% στα τρίποντα).
2. Τζέιμς Φελντέιν
Με την έλευση του Έλιοτ Ουίλιαμς στην ομάδα, η απόδοση του Τζέιμς Φελντέιν έπεσε. Ο Δομινικανός γκαρντ δεν έχει βοηθήσει τον τελευταίο καιρό την ομάδα του, όσο στους πρώτους μήνες της σεζόν. Ολοκλήρωσε το Top 16 με μέσο όρο 7,7 πόντους (76,5% στις βολές, 42,9% στα δίποντα, 28,3% στα τρίποντα), ενώ κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα ήταν σκιά του εαυτού του, μετρώντας μέσο όρο 3,5 πόντους με κακά ποσοστά ευστοχίας (33,3% στα δίποντα, 14,3% στα τρίποντα!).
3. Νικ Καλάθης
Ο Νικ Καλάθης τα πήγε καλά στον οργανωτικό τομέα, μοίρασε ασίστ (11 στο πρώτο παιχνίδι, 4 στο δεύτερος), απέφυγε τα λάθη (τρία και στα δύο παιχνίδια), αλλά δεν βοήθησε επιθετικά (9 πόντους και στα δύο παιχνίδια), όντας απελπιστικά άστοχος από την περιφέρεια (0/7 τρίποντα). Βέβαια, ο ρόλος του διεθνή Έλληνα γκαρντ δεν είναι να τραβάει το κουπί στην επίθεση, αλλά να οργανώνει αρμονικά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και να παίζει καλή άμυνα.
Μόνο που στα δύο πρώτα παιχνίδια με τους Βάσκους, ο Νικ Καλάθης δεν πήρε καλό βαθμό ούτε στα αμυντικά του καθήκοντα. Βλέπετε, ο προσωπικός του αντίπαλος, Ντάριους Άνταμς, πέτυχε 44 πόντους, 20 στο πρώτο παιχνίδι και 24 στο δεύτερο.
Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός πρέπει να βελτιώσει άρδην την εικόνα του, εάν θέλει να επιστρέψει στη Βιτόρια και να φύγει αλώβητος από την “καυτή” Φερνάντο Μπουέσα Αρένα. Παίκτες – κλειδιά, όπως ο Νικ Καλάθης πρέπει να βγουν μπροστά, ακολουθώντας το παράδειγμα του αρχηγού, Δημήτρη Διαμαντίδη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το “τριφύλλι” δεν θα επιστρέψει ούτε φέτος στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.