Κεντρική Basket League Ρέθυμνο Το όραμα του Ρεθύμνου

Το όραμα του Ρεθύμνου

skourtopoulos

skourtopoulos

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Ο τεχνικός του Ρεθυμνού έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς, μέχρι στιγμής, στάθηκε στα στοιχεία που οδήγησαν στην άσχημη εικόνα του πρώτου γύρου αλλά και την μεταμόρφωση στο δεύτερο, αναφέρθηκε στο όραμα του συλλόγου αλλά και στον Εθνική ομάδα, εν όψει Προολυμπιακού τουρνουά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

“Για μας η σεζόν ως τώρα είχε δύο φάσεις. Την πρώτη, από την έναρξη του πρωταθλήματος με κάποια αρνητικά αποτελέσματα, που οφείλονται και σε λάθη επιλογών παικτών αλλά και σε δύο σοβαρούς τραυματισμούς, αυτούς των Καμπερίδη και Ματαλόν που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τους αξιοποιήσουμε ως τώρα.

Φέτος κάναμε και μία επιλογή μείωσης του ελληνικού στοιχείου, ενώ μετά τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα κάναμε προσπάθεια με διορθωτικές κινήσεις στο έμψυχο υλικό αλλά και με πολύ δουλειά. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η ανάκαμψη της ομάδας και μία πορεία προς τα πλέϊ οφ, η οποία είναι ο στόχος που μας ικανοποιεί”.

– Στην διάρκεια της βελτίωσης απόδοσης και αποτελεσμάτων ποια ήταν τα “κλειδιά”;
“Είχαμε καλύτερη χημεία. Ήρθαν και νέα παιδιά στην ομάδα, άπειρα, αλλά σαν χαρακτήρες και σαν παίκτες είχαν καλύτερη ποιότητα. Βελτιώθηκαν οι σχέσεις μεταξύ τους, αυξήθηκε η ένταση στις προπονήσεις, βρεθήκαμε σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Και δείτε αυτό… Προτιμήσαμε να πάρουμε παίκτες όχι “καθαρόαιμους” σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως στο “1”, αλλά φέραμε τους καλύτερους που είχαμε την δυνατότητα να αποκτήσουμε. Και σαν παίκτες και σαν χαρακτήρες”.

– Και “φτερά” για να “πετάξετε” για τα πλέϊ οφ σας δίνει ήδη η νίκη επί του ΠΑΟΚ…
“Ήταν καθοριστική από άποψης ψυχολογίας ενώ είχε και βαθμολογική σημασία. Μας βοήθησε πολύ, ήταν η μεγάλη νίκη που μας έλλειπε. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε έλλειψη εμπειρίας στις δύσκολες ελληνικές έδρες, ευνοηθήκαμε και σε κάποια σημεία, μα παίξαμε και καλό μπάσκετ. Από την άλλη μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ μαθαίνει να ζει με τα προβλήματά του.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η νίκη, διότι κάνοντας απολογισμό δεν έχουμε κάποια άσχημη ήττα εκτός προγράμματος. Ελάχιστα χάσαμε, διεκδικήσαμε και τρία ακόμη παιχνίδια με μικρή διαφορά κι όλα αυτά έχοντας πολλούς τραυματισμούς και αλλαγές. Και δεν είναι μόνο οι δύο παίκτες που προείπα αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα είχαμε προβλήματα με χτυπήματα που δεν μας άφηναν να δουλέψουμε σωστά και πηγαίναμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Θεωρώ όμως ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε 1-2 νίκες ακόμη”.

– Και μπορεί να είναι “ταβάνι” ή στόχος σε αυτή την πορεία και η 5η θέση;
“Στόχος μας είναι να πάμε στα πλέϊ οφ και όχι η 5η θέση. Θέλουμε να βρούμε το δρόμο για να πάμε εκεί που πρέπει. Δεν θέλουμε να αγχωθούμε. Παίζουμε για το καλύτερο δυνατό, ο στόχος των πλέϊ οφ παραμένει δύσκολος γιατί ήδη ισοβαθμούμε με άλλες τρεις ομάδες, έχουμε δύσκολα παιχνίδια και εντός και εκτός, ενώ τα δύο με ΑΕΚ και Άρη θα είναι τα τεστ αντοχής για μας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και στα πλέϊ οφ. Αν τα κερδίσουμε μπορούμε να τερματίσουμε και πάνω από την 7η και την 8η θέση! Πρόκληση φυσικά είναι για μας και μία νίκη μέσα στην Κηφισιά.

Γενικά όμως το πρόγραμμα δυσκολεύει για μας. Δεν είναι απίθανο να βρεθούμε ψηλότερα, αλλά όλα εξαρτώνται από μας. Από την υγεία μας και την δουλειά μας. Ποντάρουμε και στην δίψα που έχει η ομάδα μας για διάκριση. Είναι μία νεανική ομάδα, πλην του Ντελινινκάϊτις. Είναι μικροί σε ηλικία όλοι οι άλλοι, με φιλοδοξίες , γνωρίζουν ότι μέσα από το παιχνίδι μπορούν να διακριθούν και ότι το Ρέθυμνο είναι ένα βήμα στην καριέρα τους για κάτι άλλο καλύτερο. Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτή την συνθήκη, να δουλέψουμε και να πάρουμε τα αποτελέσματα που θα μας κάνουν όλους ευχαριστημένους”.

– Μοιάζει να έχει κλείσει κάπως η ψαλίδα ανάμεσα και στις διαφορετικές ταχύτητες ομάδων που είχαμε σε προηγούμενες σαιζόν.
“Το πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο και πολύ ανταγωνιστικό. Μεγάλωσε όμως το γκρουπ των ισχυρών με την ΑΕΚ και τον Άρη, ενώ δεν βγάζω από αυτό ούτε τον ΠΑΟΚ παρά τα προβλήματά του. Από εκεί και κάτω υπάρχουν εννιά ομάδες με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους. Εντάξει ίσως κάποιες εξανεμίστηκαν, αλλά στην πορεία έγιναν πολύ σκληρές μάχες σε όλα τα επίπεδα.

Δείτε ότι οι δύο μεγάλοι φέτος πάνε εκτός έδρας σε αναμετρήσεις με πολύ κλειστό σκορ και δεν κάνουν περίπατο όπως σε προηγούμενες σεζόν. Όλοι τους βάζουν κι ένα προβληματάκι και το πρωτάθλημα είναι τρομερό σε πίεση και ανταγωνισμό. Έτσι όμως ωριμάζουν όλες οι ομάδες”.

skourtopoulos1

– Αναδεικνύονται και παίκτες που αναλαμβάνουν πρώτη φορά ηγετικό ρόλο όπως ο Χάρης Γιαννόπουλος για την ομάδα σας.
“Ο Χάρης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ρέθυμνο. Ανταποκρίνεται σε αυτό που του αναθέσαμε και το κόνσεπτ αυτό ανάδειξης παικτών μέσα από το δυνατό πρωτάθλημα είναι το δυνατό χαρτί όλων των ομάδων κάθε καλοκαίρι, πλέον. Διότι στις διαπραγματεύσεις με παίκτες κι ενώ μειώθηκαν τα χρήματα που τους προσφέρουμε καθώς η χώρα μας έχει τεράστια προβλήματα και εξ αυτών και το μπάσκετ, προσελκύουμε Έλληνες και ξένους που γνωρίζουν ότι μέσα από την Basket League Σκρατς θα βρουν τον δρόμο τους! Αν μπορούν να παίξουν εδώ καλά, μπορούν να παίξουν παντού καλά”.

– Το Ρέθυμνο όμως κάθε χρόνο έχει να επιδείξει παραγωγική διαδικασία.
“Βγάλαμε παίκτες όλα τα τελευταία χρόνια κι αυτή είναι η πολιτική της διοίκησης που επενδύει σε νέα παιδιά από το εξωτερικό με απώτερο σκοπό και να βοηθήσουν την ομάδα αλλά και να έχει κέρδος η ομάδα και η καριέρα τους. Φέτος δώσαμε τον Κλουφ με σημαντικό όφελος και κάθε χρόνο επιστρέφονται έτσι από παίκτες χρήματα στην ομάδα. Είναι μία άλλη μικρή επιτυχία για μας, ειδικά επειδή είναι πολύ χρήσιμα και τα λίγα αυτά χρήματα που εισρέουν στην ομάδα”.

– Την προηγούμενη φορά που το Ρέθυμνο βρέθηκε στα… σύνορα για να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση τα έκλεισε μόνο του. Φέτος υπάρχει διαφορετική σκέψη;
“Εφόσον βρεθούμε στην εξάδα θα έχουμε και δικαίωμα, ενώ υπήρχαν και υπάρχουν προτάσεις όπως υπήρχαν και wild card, όπως και η κερδισμένη θέση που όμως δεν την χρησιμοποιήσαμε. Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει οτιδήποτε αλλά με τις νέες διοργανώσεις της FIBA θα είναι τέσσερις συνολικά και θα το δούμε. Δεν ξέρω τι διαθέσεις υπάρχουν, τι ικανότητες -είναι και θέμα εγκαταστάσεων και ταξιδιών- αλλά δυναμική υπάρχει. Δεν θα έχουμε πρόβλημα να συμμετάσχουμε, αρκεί να υπάρχει καλή οργάνωση, να γίνουν σωστά βήματα”.

– Φέτος η ομάδα σας άλλαξε το όνομά της προσπαθώντας να αγκαλιάσει και ολόκληρη την Κρήτη.
“Είναι ένα όραμα του ιδιοκτήτη της ομάδας, του κ. Κωστή Ζομπανάκη, κάναμε τα πρώτα βήματα και η χρονιά είναι ενδεικτική για το πώς θα λειτουργήσουμε στα επόμενα. Θέλουμε η προσπάθεια αυτή να έχει προεκτάσεις και στον κοινωνικό ιστό και ήδη βρίσκουμε ανταπόκριση μεγάλη. Η ομάδα θα μείνει στο Ρέθυμνο βέβαια, αλλά ήδη βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο η προσπάθεια αυτή και ήταν πολύ σωστή σκέψη.

Σιγά – σιγά η ομάδα θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί και σε επίπεδο νέων παιδιών παρακολουθούμε ταλέντα από ολόκληρη την Κρήτη. Έχουμε πλάνο, θα το αξιοποιήσουμε, έχουμε διασύνδεση με τις άλλες πόλεις με κατά τόπους ακαδημίες, θέλουμε να απλωθούμε στην Κρήτη και η ομάδα να ελέγχει σωστά το μπασκετικό κομμάτι του νησιού με υγιές πρόγραμμα”.

– Προσεχής αντίπαλος στα πλέϊ οφ η ομάδα της οποίας φορέσατε πολλά χρόνια την φανέλα και ιδρώσατε και πονέσατε γι΄ αυτήν, η ΑΕΚ.
“Τα μηνύματα που λαμβάνω από μακριά είναι πολύ αισιόδοξα. Γιατί μετά από πολλά χρόνια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αφού πέρασε από έναν υποβιβασμό που είναι ότι πιο λυπηρό, βρίσκεται σε νέα μονοπάτια χάρη σε έναν άνθρωπο, τον κ. Αγγελόπουλο. Αυτό μόνο ευχάριστο είναι, τα χρόνια αυτά τα πρώτα είναι φυσικά αναγνωριστικά διότι και ο επενδυτής είναι καινούργιος και χρειάζεται στήριξη από τον κόσμο ώστε να υπερασπιστούν την προσπάθεια και η ομάδα θα βρει το δρόμο της.

Για να έχει διάρκεια το εγχείρημα και για να μην απογοητευτεί ο επενδυτής κι αποχωρήσει όπως έγινε με πολλούς στο παρελθόν. Ευχή μου είναι τώρα που βρέθηκε σε τόσο δύσκολα χρόνια ένας τέτοιος άνθρωπος, αφού υπάρχει υγεία, η ομάδα να βγει και στους μεγάλους δρόμους της Ευρώπης“.

– Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ευρωλίγκα οι δύο εκπρόσωποί μας στο μεταξύ μάχονται για να πάρουν το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ.
“Στον Παναθηναϊκό οι αλλαγές του τελευταίου διαστήματος μεταμόρφωσαν την ομάδα στην κυριολεξία. Έχει αλλάξει τρόπο παιχνιδιού, έχει πολλές επιλογές και πιστεύω ότι θα προκριθεί σίγουρα. Βέβαια δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ματσάρισμα στην επόμενη φάση ούτε επιτρέπονται προβλέψεις αλλά βλέποντας τον άλλο όμιλο θα δώσουμε μεγάλο αγώνα για να έχουμε ελληνική ομάδα στο Φάιναλ Φορ.

Και στον Ολυμπιακό το ρεκόρ δεν είναι καλό, αλλά είναι μία ομάδα με δυνατότητες να ανατρέπει την κατάσταση. Ο όμιλος ήταν εξ αρχής δύσκολος, αν όμως προκριθείς έχεις μία πιο εύκολη πρόσβαση στο Φάιναλ Φορ καθώς οι άλλες ομάδες φαντάζουν πιο αδύνατες”.

– Ρέθυμνο αλλά και εθνική ομάδα για τον Θανάση Σκουρτόπουλο. Και η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων… τεράστια και ιστορική.
“Είναι όντως πολύ μεγάλη πρόκληση η προσπάθεια πρόκρισης, έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός, όχι σε παίκτες αλλά από άποψη προετοιμασίας, για να έχουμε το καταλληλότερο πρόγραμμα ενόψει Προολυμπιακού τουρνουά. Θέλουμε να προκριθούμε, θα είναι ότι καλύτερο μετά από δύο χρονιές με καλά μεν στοιχεία αλλά και με αποκλεισμούς που μας στεναχώρησαν.

Είναι μία σπουδαία ευκαιρία και ειδικά για μία ομάδα που θα είναι διαφορετική από το παρελθόν καθώς αποσύρθηκε ο Βασίλης Σπανούλης. Υπάρχει όμως ο Αντετοκούνμπο και ο Γιάννης είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα στηρίξει για πολλά χρόνια την εθνική μας ομάδα και το ελληνικό μπάσκετ”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ρέθυμνο

Δειτε επισης

Οριστικό! Στο τοπικό το Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο μετά την αποχώρηση του Κωστή Ζομπανάκη αποχώρησε από την Basket League, αλλά κα…