Νίκη – “διαμάντι”…
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και η εικόνα του προμήνυε μια οδυνηρή ήττα από την Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε διαφορετική άποψη. Ο εμβληματικός αρχηγός του “Τριφυλλιού” πραγματοποίησε επική εμφάνιση και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 84-79, χωρίς να προλάβει να καλύψει και τη διαφορά της πρώτης αναμέτρησης.
Ο “3D” τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους (4/5 διπ.-2/5 τρ.-1/1 βολή), 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα, με τους Τζέιμς Γκιστ (16π.-6ρ.) και Έλιοτ Ουίλιαμς (16π. με 10/10 βολές), να τον πλαισιώνουν. Εκ της Κουμπάν, κορυφαίος ήταν ο Ματ Τζάνινγκ με 16 πόντους και ο Άντονι Ράντολφ ακολούθησε με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ.
Αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν νωχελικά, με άσχημο μπάσκετ, αρκετά λάθη και χαμένα καλάθια. Ο Παναθηναϊκός έσπασε το ρόδι με εντυπωσιακή εναέρια συνεργασία του Καλάθη με τον Γκιστ, με την Κουμπάν να αστοχεί σε συνεχόμενα αμαρκάριστα τρίποντα. Ύστερα από πέντε λεπτά το σκορ ήταν ισόπαλο (6-6) με τους δύο μονομάχους να ψάχνουν τα πατήματα και το ρυθμό τους. Οι πράσινοι βρήκαν σκορ με δύο συνεχόμενα άλεϊ-ουπ από Καλάθη και Γκιστ, ενώ λύσεις έδωσε και ο Ραντούλιτσα. Στον αμυντικό τομέα όμως τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα καλά για το τριφύλλι, που άφηνε πολλά αμαρκάριστα σουτ και έχανε ριμπάουτ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πίσω (12-16), ενάμισι λεπτό πριν το τέλος της πρώτης περιόδου.
Οι αλλαγές του Παναθηναϊκού στην άμυνα συνέχισαν να είναι κακές αλλά δεν τιμωρήθηκαν από τους Ρώσους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν στόχο ακόμα και αμαρκάριστοι, ενώ την ίδια στιγμή το τριφύλλι σκόραρε μόνο με λέι-απ και βολές μη καταφέρνοντας να βρει στόχο ύστερα από σουτ. Η εναρκτήρια περίοδος ολοκληρώθηκε στο 19-19, ύστερα από λέι-απ του Ουίλιαμς στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Η επιθετική δυσλειτουργία και οι αμυντικές ολιγωρίες των γηπεδούχων συνεχίστηκαν και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η Κουμπάν έβρισκε διαδρόμους προς το καλάθι και ελεύθερα σουτ, καταφέρνοντας να προηγηθεί με 6 πόντους (30-36 στο 16’), έχοντας απροσδόκητο πρωταγωνιστή τον Ζούμπκοφ, και ο Τζόρτζεβιτς κάλεσε τάιμ άουτ μετά από ακόμα ένα λάθος της ομάδας του.
Ύστερα από πέντε λεπτά ανομβρίας οι πράσινοι σκόραραν με ½ βολές του Καλάθη (31-36 στο 17:30), κάτι που επαναλήφθηκε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, για να έρθει στο 19’ ο Τζάνινγκ και να δώσει αέρα 7 πόντων (34-41) στην Κουμπάν, με τρίποντο. Ο Ουίλιαμς με 2 βολές μείωσε σε 36-41, το οποίο ήταν και το σκορ του ημιχρόνου, καθώς ο Ντρέιπερ αστόχησε μπροστά από τα υψωμένα χέρια του Γκιστ και ο Καλάθης έφυγε στον αιφνιδιασμό, προτιμώντας να τελειώσει με λέι-απ και όχι να πασάρει στον Φελντέιν που περίμενε στο τρίποντο.
Η Κουμπάν άνοιξε το δεύτερο μέρος με καλάθι του Βορόνοφ (36-43), αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε με επιμέρους 7-2, με αποκορύφωμα το τρίποντο του Καλάθη, για να μειώσει στους 2 πόντους (43-45 στο 23’). Αλλεπάλληλα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ του τριφυλλιού και λάθη του, απαθούς, Ραντούλιτσα δεν επέτρεψαν στην ελληνική ομάδα να πλησιάσει περαιτέρω ή να προσπεράσει (43-48). Ακόμα ένα ακόμα άλεϊ-ουπ μεταξύ Καλάθη και Γκιστ ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ αλλά αντεπίθεση δεν επιτελέστηκε. Ο Ραντούλιτσα ήταν ανύπαρκτος επιθετικά και μαύρη τρύπα αμυντικά, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να χτίσουν ξανά διαφορά ασφαλείας (45-52 στο 25’).
Μετά το τάιμ άουτ του Σάλε ήταν η ώρα του αρχηγού. Ο Διαμαντίδης ευστόχησε σε τρίποντο και, στη συνέχεια, έκλεψε την μπάλα για να σκοράρει στον αιφνιδιασμό και να μειώσει σε 50-52 (στο 26’). Η αμυντική συγκέντρωση και ένταση του τριφυλλιού αυξήθηκε, οι πράσινοι έκαναν κάποια κλεψίματα αλλά δεν μπόρεσαν να προσπεράσουν. Οι Ρώσοι ξέφυγαν με 6 πόντους (57-63 στο 29:50) με τρίποντο του Τζάνινγκ, που απάντησε αναλόγως στον Φελντέιν. Ο εκπληκτικός Διαμαντίδης το πήρε πάνω του και στην τελευταία επίθεση έβαλε το λέι –απ παίρνοντας και το φάουλ από τον Τζάνινγκ, ευστόχησε στη συμπληρωματική βολή και διαμόρφωσε το 60-63 της τρίτης περιόδου.
Ο Χάντερ εισήλθε στην τέταρτη περίοδο και αφού ανάγκασε τον Σίνγκλετον σε βήματα, έβαλε τέσσερις σερί πόντους για να δώσει στο τριφύλλι το πρώτο προβάδισμα (64-63 στο 31′) μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Τότε ο Ντρέιπερ πήρε το όπλο του ευστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα κάτω ασφυκτική άμυνα και, εν συνεχεία, ο Ντιλέινι ευστόχησε στις 2 από τις 3 βολές που κέρδισε για να δώσει αέρα 7 πόντων (64-71 στο 33′) στην ομάδα του. Το 12ο επιθετικό ριμπάουντ των Ρώσων κατέληξε σε 1/2 βολές του Κλαβέρ και η εικόνα του τριφυλλιού δεν προμήνυε κάποια επική αντεπίθεση, παρά τις συγκλονιστικές προσπάθειες του Διαμαντίδη, που βρισκόταν παντού στο παρκέ.
Δύο καλές άμυνες, όμως, έδωσαν νέα πνοή στον Παναθηναϊκό. Ο Ραντούλιτσα νίκησε τον Σίνγκλετον και ο Καλάθης με τρίποντο -μετά από επιθετικό ριμπάουντ και ασίστ του Γκιστ– ισοσκέλισε τους λογαριασμούς (74-74), με 4 λεπτά να απομένουν. Ο Σίνγκλετον βρέθηκε μόνος του πίσω από τα 6.75μ και δεν λάθεψε, για να έρθει ο Γκιστ με κάρφωμα και να μειώσει στον πόντο (76-77 στο 37′) βάζοντας φωτιά στο ΟΑΚΑ. Ο Ραντούλιτσα συνέχισε, όμως, να “κρεμάει” την ομάδα του. Έκανε βήματα όμως οι πράσινοι έκαναν ακόμα ένα κλέψιμο και ο Ουίλιαμς κέρδισε φάουλ στον αιφνιδιασμό για να κάνει το 78-77, με 2:20 να απομένουν. Ο Αμερικανός έβγαλε καλή άμυνα, στη συνέχεια, και ευστόχησε κάτω από το καλάθι για το 80-77, με 1:17 να μένουν.
Οι πράσινοι είχαν το μομέντουμ, ο κόσμος ανέβασε την ψυχολογία τους στα ύψη. Απόρροια ήταν ακόμα μια καλή άμυνα κι ένα λέι-απ του Διαμαντίδη στον αιφνιδιάσμο για το 82-77, 22.4″ πριν το τέλος. Πλέον, η νίκη ήταν δική τους και στόχος ήταν η κάλυψη της διαφοράς των 9 πόντων του πρώτου αγώνα. Ο Ουίλιαμς ήταν αλάνθαστος από τις βολές (84-77) και στην επαναφόρα η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν πιεστική ωθώντας τους Ρώσους σε λάθος. Απέμεναν 15.4 δευτερόλεπτα και η τελευταία επίθεση ήταν στους παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Η μπάλα πήγε στα χέρια του αρχηγού, ο οποίος δεν ευστόχησε από το τρίποντο και ο Ράντολφ σκόραρε στον αιφνιδιασμό, διαμορφώνοντας το τελικό 84-79.
Τα δεκάλεπτα: 19-19, 36-41, 60-63, 84-79.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς, Πάβλοβιτς 5, Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 8, Φελντέιν 5, Διαμαντίδης 15, Γκιστ 16, Καλάθης 12, Κούζμιτς, Ουίλιαμς 16, Χάντερ 5.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ (Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 11, Σίνγκλετον 3, Ράντολφ 13, Ντρέιπερ 8, Κλαβέρ 13, Τζάνινγκ 16, Βορόνοφ 8, Ζούμπκοφ 7, Μπρόκχοφ.