Κεντρική Basket League ΑΕΚ Ντέρμπι δύο κόσμων (pics & vids)

Ντέρμπι δύο κόσμων (pics & vids)

aek osfp kikilias femerling

aek-osfp-kikilias-femerling

Πρόκειται για δύο ομάδες με τεράστια ιστορία. Έχουν κατακτήσει εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Η διαφορά κουλτούρας είναι μεγάλη, όμως η αγάπη για το άθλημα και το πάθος για τη νίκη είναι μεγαλύτερα.

Κάθε τους αναμέτρηση καθηλώνει χιλιάδες φίλους του αθλήματος, ακόμα και σε εποχές που η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής. Δεν υπάρχει αγώνας που να μην έχει το δικό του παρασκήνιο, τη δική του “ιστορία“. Σήμερα το απόγευμα (13/03, 17:00), άλλη μία δική τους μάχη θα λάβει χώρα στο παρκέ του ΟΑΚΑ με δεδομένο ότι και αυτή θα γράψει τη δική της ιστορία.

Κυρίες και κύριοι, ΑΕΚ-Ολυμπιακός…

Ρέλφορντ λαμπρός την οδηγεί

Ξεκινάμε την περιήγηση μας στα παλαιότερα παιχνίδια του ζευγαριού ΑΕΚ-Ολυμπιακός από την σεζόν 1990-91. Την αγωνιστική του Πρωταθλήματος, η “Ένωση” υποδέχθηκε τους “ερυθρολεύκους” στο κατάμεστο “Γ. Μόσχος”. Με τον Ρίτσαρντ Ρέλφορντ να κάνει ένα απίστευτο παιχνίδι (25 πόντοι, 15 ριμπάουντ), η ΑΕΚ θα διασύρει τον Ολυμπιακό με 96-75 σε μια χρονιά που βρήκε εν τέλει τους Πειραιώτες εκτός Ευρώπης και ΑΕΚ-Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Κόρατς και εκτός πλέι οφ διεκδίκησης του Πρωταθλήματος.

Ο Αμερικανός άσσος πάντως αγωνίστηκε με το “Δικέφαλο” στο στήθος μόλις 8 παιχνίδια, καθώς αποχώρησε για την ισπανική Χιρόνα. Ωστόσο, έμεινε για πάντα στις καρδιές των φίλων της ΑΕΚ μιας και κατά μ.ο είχε 23,1 πόντους, 10,1 ριμπάουντ και 1,5 τάπες ανά αγώνα.

Ο Ολυμπιακός το Πρωτάθλημα, η ΑΕΚ τις εντυπώσεις

Με τον Σωκράτη Κόκκαλη στη διοίκηση από το 1991, ο Ολυμπιακός κατακτά 4 συνεχόμενα Πρωταθλήματα (1993, 1994, 1995, 1996) και οδεύει ασταμάτητος προς τον 5ο σερί τίτλο. Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να υπερπηδήσει το εμπόδιο της ΑΕΚ που με τον Γιάννη Φιλίππου πλέον στο τιμόνι της είχε δημιουργήσει ένα σύνολο ικανό να καθαιρέσει το “δαφνοστεφανωμένο έφηβο” από το θρόνο του.

Ο Ολυμπιακός (όντας ήδη Πρωταθλητής Ευρώπης) θα κάνει το 1-0 (68-62), όμως στο 2ο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ηττήθηκε μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στην παράταση με 78-77. Το ματς πηγαίνει πόντο-πόντο και λίγα δευτερόλεπτα πριν την λήξη, η “Ένωση” προηγείται με 71-70. Ο Ρίβερς μόλις 1” πριν το άκουσμα της κόρνας για τελευταία φορά κερδίζει φάουλ και δικαίωμα για 2 βολές. Ευστοχεί στην πρώτη, αστοχεί στην δεύτερη με τον Έντουαρντς να κάνει την καθοριστική παρέμβαση και να απομακρύνει την μπάλα από το καλάθι.

Με τον Αμερικανό σμολ φόργουορντ να επιτυγχάνει τελικώς νταμπλ-νταμπλ (19 πόντοι, 13 ριμπάουντ) η ΑΕΚ θα κάνει το 1-1. Ο τίτλος κατέληξε, βέβαια, και πάλι στο λιμάνι, με τον Ολυμπιακό να επιτυγχάνει το τριπλ κράουν, όμως η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας απέδειξε ότι είχε επιστρέψει για τα καλά στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.

aek-osfp-2002

“Break” μετά από δύο παρατάσεις

Μετά από 5 χρόνια, οι δύο ομάδες βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες στους Τελικούς του ελληνικού Πρωταθλήματος, μόνο που τώρα το πλεονέκτημα ανήκει στην ΑΕΚ. Κανένα πρόβλημα για τους παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς που θα “σπάσουν” την έδρα της “Ένωσης” κι ας έκαναν τα… εύκολα δύσκολα.

Με σκληρή άμυνα για 34 λεπτά ο Ολυμπιακός δείχνει έτοιμος για το “διπλό” αφού προηγείται με 52-42. Η ΑΕΚ όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Με σερί 12-5, μειώνει στους τρεις πόντους (54-57) και ο Χόλντεν κερδίζει φάουλ 13” πριν το τέλος. Ευστοχεί στην πρώτη βολή, αστοχεί στη δεύτερη, όμως θα υπάρξει επιθετικό ριμπάουντ και φάουλ στον Κικίλια που θα τον οδηγήσει εκτός αγώνα τραυματία. Ο Καρ θα εκτελέσει εύστοχα τις 2 βολές και το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση.

Οι εναλλαγές στο σκορ ήταν συνεχείς, όμως η μπίλια θα κάτσει και πάλι στην ισοπαλία (66-66). Στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο, η ΑΕΚ θα προηγηθεί με 70-69 αλλά θα πάθει μπλακ άουτ. Παπανικολάου και Ντε Μιγκέλ μοιάζουν ασταμάτητοι και οι Πειραιώτες θα κάνουν το “break” με 82-74.

aek-protathitria-2002

Η ανατροπή του αιώνα

Το φιλμ των Τελικών του 2002 μοιάζει βγαλμένο από θρίλερ, με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 2-0 κι όμως να μην κατακτά τον τίτλο. Η ΑΕΚ επιχειρεί την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς, θα μαζέψει τα κομμάτια της στο 3ο παιχνίδι (85-78) και στο ΣΕΦ θα κάνει το “break” στο “break” του Ολυμπιακού (60-61). Πλέον, το 5ο παιχνίδι ήταν αυτό που θα έκρινε τον Πρωταθλητή.

Μπροστά σε 15.000 κόσμο (και των δύο ομάδων), η ΑΕΚ εμφανίζεται πιο ψυχωμένη από ποτέ. Το πρώτο μέρος θα την βρει μπροστά στο σκορ με 43-31 και όλοι πίστεψαν ότι ο τίτλος κρίθηκε. Ο Σούμποτιτς ανακάτεψε την τράπουλα, ρίσκαρε και δικαιώθηκε, καθώς ο Ολυμπιακός ανέτρεψε την εις βάρος του διαφορά και προηγήθηκε με 65-62 4’57” πριν το τέλος, με τον Παπανικολάου να κάνει το ματς της ζωής του. Εκεί, όμως, μίλησε το άστρο του Δήμου Ντικούδη.

Ο άσσος της ΑΕΚ με άξιο συμπαραστάτη του τον αρχηγό Νίκο Χατζή θα φέρουν και πάλι την ΑΕΚ στη θέση του οδηγού και θα την στέψουν Πρωταθλήτρια Ελλάδος μετά από 32 ολόκληρα χρόνια, με σκορ 79-70 και 3-2 στις νίκες.

aek-osfp-2005

Η τελευταία νίκη

Για να βρει κάποιος την τελευταία νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού είτε εντός είτε εκτός έδρας, θα πρέπει να ταξιδέψει στο μακρινό (πλέον) 2004. Ο Ολυμπιακός αποδεκατισμένος (αγωνιστικά και διοικητικά) προσπαθούσε να βρει ρυθμό για να απομακρυνθεί από την τελευταία θέση στην οποία είχε βρεθεί μετά από τις μόλις 3 νίκες του σε 9 αγώνες. Από την άλλη, η ΑΕΚ προσπαθούσε να κρατηθεί στις υψηλές θέσεις και να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο στα πλέι οφ.

Στο κλειστό του Γαλατσίου στις 19/12 η ΑΕΚ θα κερδίσει με 86-75 τους Πειραιώτες που παρουσιάστηκαν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί στο ημίχρονο με 39-38, αλλά από εκεί και έπειτα ανέλαβαν οι Νίτσεβιτς και Μπέιλι (αμφότεροι πέτυχαν 18 πόντους) που “καθάρισαν” τη νίκη για την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη. Από την άλλη πλευρά, Πέρι και Ζορόφσκι πάλευαν μόνοι τους, καθώς οι 38 πόντοι που πέτυχαν μαζί δεν ήταν ικανοί να χαρίσουν τη νίκη στην ομάδα τους.

aek-osfp-opados-basketa

Χάος στο Σπόρτινγκ

Η ΑΕΚ μετά την αποχώρηση του Γιάννη Φιλίππου από το προσκήνιο και το φιάσκο Δρόσου, είχε περάσει σε μία κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τη σεζόν 2008-09, με ένα ρόστερ που αποτελούνταν από έμπειρους αθλητές (Χατζή, Παπανικολάου, Ταπούτο) και οικονομικούς –πλην ταλαντούχους– ξένους (Ντι Τζέι Τόμπσον, Νέμεθ κ.α) έδινε τη δική της μάχη με τα οικονομικά προβλήματα, θέτοντας ως στόχο την είσοδο στα πλέι οφ.

Ο Ολυμπιακός έχοντας τους αδερφούς Αγγελόπουλους από το 2006 στον προεδρικό θώκο είχε δημιουργήσει ένα σύνολο που θα ζήλευαν όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες (Παπαλουκάς, Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς, Σχορτσανίτης, Μπουρούσης κ.α.) και έθετε φυσικά ως στόχο το νταμπλ.

Στις 18/02 η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στο κατάμεστο κλειστό του Σπορτινγκ που χρησιμοποιούσε σαν έδρα. Με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου (20-23), ένας οπαδός της ΑΕΚ θα ανέβει στην μπασκέτα (!) και στο γήπεδο θα επικρατήσει χαμός. Ίδιο σκηνικό και στο τέταρτο δεκάλεπτο, όταν 9′ πριν τη λήξη και με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 18 πόντους (54-72), θα εκτοξευτούν δεκάδες αντικείμενα στον πάγκο των Πειραιωτών και ο ίδιος φίλος της ΑΕΚ θα σκαρφαλώσει και πάλι στην μπασκέτα. Οι διαιτητές διέταξαν εκκένωση του γηπέδου και μετά από πολύωρη διακοπή οι “ερθρόλευκοι” θα πάρουν το “διπλό” με 95-75.

aek-osfp-2011-zwfria

Η αρχή του τέλους

Τη σεζόν 2010-11, ο Ολυμπιακός όντας Κυπελλούχος Ελλάδος και φιναλίστ της Ευρωλίγκα ξόδεψε ακόμα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές με σκοπό να κερδίσει – επιτέλους – αυτό που επιζητούσε εδώ και 14 χρόνια: το Πρωτάθλημα. Στο πλαίσιο αυτό προσλήφθηκε και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, με σκοπό να δημιουργήσει ένα σύνολο ικανό να μαγέψει το μπασκετικό κοινό

Από την άλλη πλευρά, στην ΑΕΚ, ο Μηνάς Γκέκος αποχώρησε στο μέσο της σεζόν μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματα και στη θέση του ήρθε ο Άγγελος Κορωνιός, με στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού. Έργο διόλου εύκολο (και τελικά ανέφικτο), με το ντεμπούτο μάλιστα του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή στον “κιτρινόμαυρο” πάγκο να είναι κόντρα στον Ολυμπιακό του Ίβκοβιτς.

Στο κλειστό της “Ζωφριάς” η ΑΕΚ θα κάνει κατάθεση ψυχής και παρ’ ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ ακόμα και με 13 πόντους θα επιστρέψει. 6′ πριν το φινάλε θα περάσει μπροστά με 64-63, με τον Ολυμπιακό να απαντά με τον Νίλσεν (66-71). Η ΑΕΚ μείωσε εκ νέου στο καλάθι (71-73) και τότε έφτασε η ώρα του μεγάλου αρχηγού. Ο Βασίλης Σπανούλης με ένα τρίποντο-μαχαιριά “σκότωσε” τους γηπεδούχους (71-76), και διατήρησε το αήττητο του Ολυμπιακού σε ένα παιχνίδι που σκόραρε μόλις 5 πόντους, όμως όταν τον χρειάστηκε η ομάδα του φώναξε “παρών”.

aek-olympiacos-sarikopoulos-spanoulis

Εύκολα και στην επιστροφή

Η χρονιά της επιστροφής της ΑΕΚ στα σαλόνια της Basket League (2014-15) έμελλε να συμπέσει με την επιστροφή του Πρωταθλήματος στον λιμάνι του Πειραια.

Την 4η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο του, θα περάσει σαν σίφουνας από το ΟΑΚΑ μην αφήνοντας περιθώρια στην ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου που ακόμα δεν είχε πραγματοποιήσει τις προσθήκες που θα την έφερναν εν τέλει στην 5η θέση της κανονικής περιόδου. Ο παίκτης που υπέγραψε το “διπλό” ήταν ο Βασίλης Σπανούλης που σκόραρε 22 πόντους με 2 τρίποντα, τη στιγμή που για την ΑΕΚ ξεχώρισε ο Ντούσαν Σάκοτα με 15.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/3)

Τα «φώτα» στην Ιταλία και τον Παναθηναϊκό «Πλούσιο» είναι και το σημερινό τηλεοπτικό πρόγρ…