Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Νταρουσάφακα – Παναθηναϊκός 84-86

Νταρουσάφακα – Παναθηναϊκός 84-86

calathes erden darussafaka panathinaikos

calathes-erden-darussafaka-panathinaikos

Από την “κόλαση”, στον “παράδεισο”…
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 13 πόντους, στο πρώτο ημίχρονο, όμως “γύρισε” το διακόπτη στη συνέχεια και με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Έλιοτ Ουίλιαμς επιβλήθηκε της Νταρουσάφακα με 86-84 και βρίσκεται μισό βήμα πριν την πρόκριση του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα.

Οι “πράσινοι” έδειχναν να “καθαρίζουν” τον αγώνα με ενάμισι λεπτό να απομένει, όμως απανωτές κακές αμυντικές ενέργειες και επιθετικές επιλογές έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να ισοφαρίσουν με τον Σκότι Ουίλμπεκιν. Ο Αμερικανός γκαρντ αποδείχθηκε, εν τέλει, μοιραίος καθώς μετά από τεράστιο τρίποντο του Ουίλιαμς, έχασε το λέι-απ και έκανε φάουλ στον συμπατριώτη του παίκτη του Παναθηναϊκού, ο οποίος χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, τελειώνοντας τον αγώνα με 19 πόντους (3/6 διπ.-1/1 τρ.-10/10 βολές).

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ήταν εξαιρετικός επιθετικά, σημειώνοντας 21 πόντους αλλά αμυντικά κακός, ωστόσο στα τελευταία λεπτά έβαλε καθοριστικά καλάθια και κατέβασε σημαντικά ριμπάουντ. Ο ασταμάτητος Σεμίχ Ερντέν του πρώτου ημιχρόνου (16 πόντοι) έβαλε 2 σε ολόκληρο το δεύτερο, με τους Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι (12π.) και Εμίρ Πρέλντζιτς (11π. με 3/3 τρ.) να πρωτοστατούν.

Ο Ερντέν έδωσε λύσεις στην ομάδα του από το λόου ποστ, κόντρα στον Ραντούλιτσα, η αμυντική αντιμετώπιση των Τούρκων ήταν καλή με τον Γκόρντον να πρωτοστατεί και ως αποτέλεσμα το σκορ ήταν 12-6, μετά από τρία λεπτά. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με Ραντούλιτσα και Γκιστ για να πλησιάσει στο καλάθι (12-10 στο 4’). Ο Γιαγκμούρ ευστόχησε σε τρίποντο και ο Ουίλιαμς ήταν αλάνθαστος από τις βολές (15-12 στο 5’), όμως επήλθε μπλακ άουτ για το τριφύλλι.

Ο Αμερικανός καθώς και ο Καλάθης αστόχησαν σε δύσκολα λέι-απ και η Νταρουσάφακα το εκμεταλλεύτηκε αποκτώντας αέρα 7 πόντων (19-12 στο 6’) μετά από δύο συνεχόμενα καρφώματα του Ερντέν, που βρήκε άπλετο ελεύθερο χώρο στην καρδιά της πράσινης ρακέτας. Ο Τούρκος σέντερ έκανε ό,τι ήθελε στο λόου ποστ, έχοντας 13 πόντους με 5/6 δίποντα μέχρι το 8o λεπτό και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η μεγαλοπρεπέστατη τάπα στον Ραντούλιτσα και, στη συνέχεια, το +12 (27-15) μετά από λέι άπ, ύστερα από κλέψιμο, του Ρέντιγκ με θύμα τον Πάβλοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο από τους 9 πόντους (28-19 στο 9’) προτού έρθει το τρίποντο του Διαμαντίδη στα τελευταία δευτερόλεπτα, για να διαμορφώσει το 30-22.

gist-panathinaikos

Η συνέχεια ήταν άσχημη για την ελληνική ομάδα. Χρειάστηκε να περάσουν τρία αγωνιστικά λεπτά και 0/4 σουτ έως ότου το συγκρότημα του Σάσα Τζόρτζεβιτς κατορθώσει να συνδεθεί με το καλάθι (35-24), όπερ και έγινε δια χειρός Ραντούλιτσα. Την ίδια στιγμή, οι γηπεδούχοι βρήκαν σκορ από τους Πρέλντζιτς (τρίποντο) και Σλότερ (κάρφωμα) για να προηγηθούν ακόμα και με +13 (35-22). Η εικόνα των φιλοξενουμένων ήταν κακή τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, η ευστοχία των Τούρκων απίστευτη (72% στα δίποντα) και μοιραία η ψαλίδα δεν έκλεινε (42-29 στο 17’).

Τότε ξεκίνησε μια πράσινη αντεπίθεση. Με τους Ραντούλιτσα και Χέινς να πρωτοστατούν και τον Διαμαντίδη να δίνει πνοή σε άμυνα και επίθεση (τρίποντο και εξαιρετική άμυνα στον Ερντέν) το “τριφύλλι” έτρεξε επιμέρους 11-0 μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια όντας πίσω με 42-40.

Ο Παναθηναϊκός ήταν εμφανώς βελτιωμένος αμυντικά στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου. Απέδωσε καλά στην περιφερειακή άμυνα, ενώ στο ζωγραφιστό κατάφερε να περιορίσει τον Ερντέν, όχι και να τον σβήσει. Επιθετικά βρήκε χώρο στο τρανζίσιον και σκορ με Ραντούλιτσα και Ουίλιαμς για να περάσει μπροστά (44-46 στο 22’).

vince-hunter-panathinaikos

Ο Χαρανγκόντι και Μαρκοϊσβίλι αποτέλεσαν το επιθετικό αντίβαρο της Νταρουσάφακα και με τρία σερί τρίποντα επανέφεραν την πρωτοκαθεδρία στην ομάδα τους (52-50 στο 24’ και 55-52 στο 28’). Οι Τούρκοι βρίσκονταν σταθερά σε θέση οδηγού παρά τις προσπάθειες του Διαμαντίδη, του Φελντέιν και του Χάντερ να ανατρέψουν την κατάσταση (60-59 στο 28’), ενώ το 4ο φάουλ του Καλάθη προσέθεσε έναν επιπλέον πονοκέφαλο στον “Σάλε“.

Ο Φώτσης ευστόχησε, λίγο αργότερα, από τα 6.75μ και -μετά τη 1/2 βολές του Σλότερ– ο Φελντέιν τον μιμήθηκε, με δύο δεύτερα να μένουν, για να “γράψει” το 63-65 από τη γωνία.

Συνεχόμενες κακές επιθετικές επιλογές έδωσαν στην Νταρουσάφακα την ευκαιρία να περάσει, εκ νέου, μπροστά (67-65 στο 33′) στις αρχές της τελευταίας περιόδου, αλλά και να χτίσει διαφορά 5 πόντων (75-70 στο 35′) με ακόμα ένα τρίποντο του Πρέλντζιτς. Ο Ραντούλιτσα νίκησε δύο αμυντικούς της Νταρουσάφακα για να μειώσει (75-72) για να έρθει ο Φελντέιν να ευστοχήσει από το τρίποντο και να φέρει το ματς στα ίσα (75-75) στο 36′.

Ο Έλιοτ αποτελούσε μόνιμη πηγή κινδύνων για την αντίπαλη άμυνα και ο Ραντούλιτσα, παρά τα αβίαστα λάθη, σημείωσε σημαντικούς πόντους για να δώσει ανάσα 4 πόντων (77-81) στον Παναθηναϊκό, με 1:36 λεπτά να απομένουν για την κόρνα της λήξης. Ο Γκόρντον με ένα, σχετικά, εύκολο λέι απ μείωσε και στη συνέχεια η πίεση σε όλο το γήπεδο απέδωσε με το “τριφύλλι” να μην προλαβαίνει να περάσει τη γραμμή του κέντρου σε 8 δευτερόλεπτα. Ο Αμερικανός γκαρντ της Νταρουσάφακα ισοφάρισε, ο Σλότερ έπαιξε καλή άμυνα στον Ραντούλιτσα και, στη συνέχεια, ο Ουίλμπεκιν έκανε το 3/3 από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας”.

Ο Ουίλιαμς δήλωσε ξανά “παρών”, όμως, και με ένα μεγάλο τρίποντο ισοσκέλισε τους λογαριασμούς (84-84), 25 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Ουίλμπεκιν ανέλαβε την ευθύνη της τελευταίας επίθεσης αλλά αστόχησε στο λέι απ και ο Ουίλιαμς έφυγε στον αιφνιδιασμό, με τον προαναφερθέντα να του κάνει φάουλ! Ο Αμερικανός του “τριφυλλιού” έβαλε και τις 2 βολές, σφραγίζοντας το θετικό αποτέλεσμα.

Τα δεκάλεπτα: 30-22, 42-40, 63-65, 84-86.
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (Μαχμούτι): Ουίλμπεκιν 13 (2), Γιαγκμούρ 3 (1), Ρέντινγκ 6, Ερντέν 18, Μαρκοϊσβίλι 12 (2), Αλντεμίρ, Γκόρντον 9, Αρσλάν, Σλότερ 3, Χαρανγκόντι 3 (1), Μπιέλιτσα 6, Πρέλντζιτς 11 (3).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 5, Πάβλοβιτς, Φώτσης 3 (1), Ραντούλιτσα 21, Φελντέιν 12 (2), Διαμαντίδης 8 (2), Γκιστ 10, Καλάθης 1, Ουίλιαμς 19 (1), Χάντερ 7.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Η παρακάμερα της νίκης επί του Προμηθέα (vid)

Όσα έγιναν στον αγώνα με τον Προμηθέα, μέσα από την κόκκινη παρακάμερα Ο Ολυμπιακός άνοιξε…