Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 69-67

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 69-67

kinsey kalathis erithros panathinaikos

kinsey-kalathis-erithros-panathinaikos

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε σθεναρά αλλά δεν κατάφερε να περάσει από την καυτή Κόμπανκ Αρένα, γνωρίζοντας και δεύτερη ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο Top 16 με 69-67, ύστερα από ένα καθηλωτικό ντέρμπι, χάνοντας την ευκαιρία να αγγίξει τη δεύτερη θέση. Οι “πράσινοι” ήταν εξαιρετικοί στα πρώτα 15 λεπτά κυρίως λόγω της άμυνας τους αλλά η παροιμιώδης αστοχία τους δεν επέτρεψε να ξεφύγουν. Οι Σέρβοι πήραν προβάδισμα 13 πόντων στο δεύτερο μέρος, το οποίο εξανεμίστηκε μεν αλλά δεν ολοκληρώθηκε και η υπόθεση πρόκριση παραμένει ανοικτή.

Ο Έλιοτ Ουίλιαμς ήταν “χάρμα ιδέσθαι” για ακόμα ένα παιχνίδι, γυρνώντας μόνος του τον αγώνα από το -13, έχοντας 17 πόντους (3/5 διπ.-1/4 τρ.-8/9 βολές), αλλά δεν έφθανε για να φέρεις εις πέρας την ολική ανατροπή. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ, αποτέλεσε τον συμπαραστάτη του, σε μια εν γένει κακή επιθετική βραδιά για το “τριφύλλι“. Μοιραίοι ήταν οι Νικ Καλάθης (5π.-2ρ.-2ασ.) και Τζέιμς Γκιστ (9π.-2ρ.) που έχασαν καθοριστικά καλάθια και βολές στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο Τάρενς Κίνσεϊ ηγήθηκε της επικράτησης του Ερυθρού Αστέρα με 19 πόντους, έχοντας συνοδοιπόρο τον Κουίνσι Μίλερ των 16 πόντων και 5 ριμπάουντ, ενώ μαζί είχαν 15/15 βολές (από τις 28/35 που είχε συνολικά η ομάδα τους).

Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι λεπτά εκατέρωθεν αστοχίας και λαθών, προτού σπάσει το ρόδι στην αναμέτρηση. Ο Κίνσεϊ με δύο βολές σημείωσε τους δύο πρώτους πόντους του Ερυθρού Αστέρα και του αγώνα, ο  Ντάνγκουμπιτς έκανε το 4-0 και κάπου εκεί έφθασε η ώρα του Παναθηναϊκού να συνδεθεί με το καλάθι. Ο Καλάθης ύψωσε από μακρινή απόσταση για τον Γκιστ ο οποίος ολοκλήρωσε το άλεϊ-ουπ (4-2 στο 3:30). Η είσοδος του Ραντούλιτσα έδωσε ώθηση στο “τριφύλλι” τόσο στον επιθετικό όσο και στον αμυντικό τομέα, καθώς με δύο πόντους, δύο κλεψίματα και μια ασίστ στον Καλάθη, το προβάδισμα πέρασε για πρώτη φορά στο στρατόπεδο των φιλοξενουμένων (6-8 στο 6’).

Ο Διαμαντίδης μπήκε για πρώτη φορά στο 6:30 και είχε άμεση συνεισφορά. Στην πρώτη άμυνα έκλεψε την μπάλα πριν περάσει το κέντρο και πάσαρε στον Γκιστ, ο οποίος κάρφωσε, όπως και στην αμέσως επόμενη επίθεση –μετά από τρίποντο του Μίλερ– με ωραία εναέρια συνεργασία (9-14 στο 7’). Ο Πάβλοβιτς έκανε το 9-16 αλλά ο αρχηγός έχασε δύο απανωτά τρίποντα και δεν μπόρεσε να ωθήσει την ψαλίδα σε διψήφιο νούμερο. Ο Χέινς έκανε δύο διαδοχικά λάθη, όμως οι Μίλερ και Μίτσιτς τον μιμήθηκαν και ο Ερυθρός δεν πλησίασε. Αντιθέτως, η διαφορά έφθασε το +8 (10-18 στο 9:30) μετά από καλάθι του Κούζμιτς, που ήταν και το σκορ της εναρκτήριας περιόδου.

Οι “πράσινοι” δεν ήταν εύστοχοι στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπως και ο Ερυθρός, αλλά κατάφεραν να προηγηθούν με +9 (11-20 στο 11:30) μετά από επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι του Ραντούλιτσα. Ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός αμυντικά αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει, καθώς αδυνατούσε να σκοράρει και αστοχούσε σε ελεύθερα σουτ. Μοιραία οι Σέρβοι πλησίασαν στους 6 (14-20 στο 13:30). Αμφότερες οι ομάδες σούταραν με άσχημα ποσοστά από οποιαδήποτε απόσταση με τα τρίποντα να μη βρίσκουν στόχο εκατέρωθεν και την ελληνική ομάδα να έχει 0/9. Το πρώτο εύστοχο ήρθε από τον Γκιστ (16-25 στο 16’) ο οποίος κέρδισε και το φάουλ αλλά δεν μπόρεσε να ωθήσει τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο.

Ο Ερυθρός Αστέρας έβρισκε σκορ, σχεδόν, αποκλειστικά από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, την ίδια στιγμή που οι “πράσινοι” με όπλο την καλή κυκλοφορία και τον Χάντερ να ξεκινάει με θετικό τρόπο την ευρωπαϊκή του καριέρα (ένα φόλοου καλάθι και ένα κάρφωμα) προηγούνταν με 31-24, δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου. Τέσσερις βολές από Κίνσεϊ και Τσίρμπες διαμόρφωσαν το 28-31, του πρώτου μέρους. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός πως οι 11 από τους 18 πόντους των γηπεδούχων στο δεύτερο δεκάλεπτο προήλθαν από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, κάτι που καταδεικνύει και την καλή αμυντική συμπεριφορά των “πρασίνων”.

Το ξεκίνημα του δευτέρου εικοσαλέπτου ήταν άσχημο για τον Παναθηναϊκό. Στην πρώτη επίθεση ο Κούζμιτς έκανε βήματα, όπως και ο Ουίλιαμς λίγο αργότερα, ενώ ο Καλάθης συνέχισε να είναι απελπιστικά άστοχος. Οι Σέρβοι ξεκίνησαν να βρίσκουν ρυθμό και οι Κίνσεϊ, Γιόβιτς και Μίλερ έδωσαν το προβάδισμα στην ομάδα τους (36-32 στο 23’).

Οι κακές επιθετικές επιλογές του Παναθηναϊκού ήταν συνεχόμενες, την ίδια στιγμή που ο Ερυθρός έπαιρνε τα πάνω του. Το τρίποντο του Ντάνγκουμπιτς ακολούθησαν ένα σουτ από μέση απόσταση του Κίνσεϊ και ένα από κοντινή δια χειρός Τσίρμπες, που έδωσαν αέρα 8 πόντων στους γηπεδούχους (43-35 στο 25’). Το μομέντουμ και ο έλεγχος του αγώνα βρίσκονταν στα χέρια των παικτών του Ράντονιτς και η διαφορά έφθασε για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (51-40 στο 29’). Ο Χέινς μείωσε προσωρινά (51-42) και ο Μίλερ με 2/2 βολές έγραψε το 53-42 της τρίτης περιόδου.

Η ψαλίδα αυξήθηκε στους 13 πόντους (55-42) στα πρώτα δευτερόλεπτα του τελευταίου δεκαλέπτου αλλά η “πράσινη” απάντηση δεν άργησε να έρθει και ήταν από τα χέρια του εκπληκτικού Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός με 5/6 βολές κι τρία δύσκολα τζαμπ σουτ καθώς και ο Καλάθης που σκόραρε στον αιφνιδιασμό μετά από δικό του κλέψιμο, συνετέλεσαν σε σερί 13-0 που ισοσκέλισε τους λογαριασμούς (55-55), έξι λεπτά πριν την κόρνα της λήξης.

Το “τριφύλλι” δεν μπόρεσε να περάσει μπροστά μιας και δεν είχε τρόπο να συνδεθεί με το καλάθι αν η επίθεση δεν κατέληγε στα χέρια του Ουίλιαμς. Ο Παναθηναϊκός “κόλλησε”, ο Γκιστ έκανε ένα σερί άσχημων επιθετικών επιλογών και χαμένων βολών και ο Κίνσεϊ έδωσε ανάσα 6 πόντων (63-57), με 1:18 να απομένουν. Ένας λάθος του Ραντούλιτσα και φάουλ του στον Τσίρμπες, στη συνέχεια, έδωσε την ευκαιρία στον σέντερ του Ερυθρού Αστέρα να κάνει το 64-57 αλλά ο Σέρβος γίγαντας του Παναθηναϊκού πήρε το αίμα του πίσω με γκολ-φάουλ, γράφοντας 64-60, 42.6 δεύτερα πριν την κόρνα της λήξης.

Ο Ουίλιαμς έκανε το κλέψιμο και στην εξέλιξη της επίθεσης πυροβόλησε από τα 6.75μ, για να κάνει το 64-63, με το χρονόμετρο να δείχνει 26 δευτερόλεπτα για το τέλος. Ο Αμερικανός έκανε το πέμπτο φάουλ του, ο Ντάνγκουμπιτς έβαλες τις δύο βολές (66-63) όχι όμως κι ο Καλάθης (66-64 με 21″ να απομένουν). Οι “πράσινοι” αποφάσισαν να παίξουν άμυνα στην τελευταία επίθεση, το πρέσινγκ δεν απέδωσε και ο Μίλερ έβαλε το καλάθι και μια συμπληρωματική βολή  για να κλειδώσει το θετικό αποτέλεσμα.

Τα δεκάλεπτα: 10-18, 28-31, 53-42, 69-67.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Κίνσεϊ 19 (1), Ντάνγκουμπιτς 9 (1), Λάζιτς 2, Μίτσιτς 6, Σιμόνοβιτς 2, Γκούντουριτς 2, Γιόβιτς 4, Μίλερ 16 (1), Τσίρμπες 6, Στίματς 3.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 5 (1), Πάβλοβιτς 7 (1), Γιάνκοβιτς, Φώτσης, Ραντούλιτσα 11, Φελντέιν 4, Διαμαντίδης, Γκιστ 9 (1), Καλάθης 5, Κούζμιτς 5, Ουίλιαμς 17 (1), Χάντερ 4.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

ΑΕΚ: Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ΚΑΕ

Ανακοίνωση για την τιμωρία στο BCL με τον Προμηθέα έβγαλε η ΚΑΕ ΑΕΚ. Με ανακοίνωση η ΚΑΕ Α…