Ο Οκάρο Ουάιτ αποτελεί έναν εκ των “ακρογωνιαίων λίθων” της φετινής εκπληκτικής πορείας του Άρη, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Αμερικανός φόργουορντ παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ, μιλώντας για το ελληνικό πρωτάθλημα και την προσαρμογή του στα “θέλω” της ομάδας του, απάντησε στο δίλημμα “κάρφωμα ή τρίποντο” αλλά αναφέρθηκε και στο επαγγελματικό του μέλλον.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για τη σύγκριση ελληνικού και ιταλικού πρωταθλήματος: “Είναι εντελώς διαφορετικά πρωταθλήματα. Το ιταλικό περιέχει ένα παιχνίδι “run n’ gun” με λιγότερο πιεστικές άμυνες, περισσότερα σουτ και υψηλότερα σκορ. Στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να είσαι σκληρός, η άμυνα και η τακτική είναι τα βασικά συστατικά του πρωταθλήματος. Στην αρχή αντιμετώπισα προβλήματα προσαρμογής, κυρίως με τα φάουλ. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείς πολύ το μυαλό σου. Θα έλεγα ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα γίνεσαι εξυπνότερος.
Σε κάθε παιχνίδι μαθαίνω και κάτι παραπάνω. Ο κόουτς μου μιλάει πολύ, αλλά έχω και τη βοήθεια του Βασίλη (σ. σ. Σίμτσακ). Ξέρει πολύ καλά το πρωτάθλημα, πώς παίζει ο αντίπαλος, αλλά και τα χαρακτηριστικά των παικτών. Βασικά διαβάζει εκπληκτικά το παιχνίδι και σε κάθε τάιμ άουτ έχει να δώσει μια συμβουλή στον καθένα από τους υπόλοιπους. Ο Βασίλης είναι σαν να έχεις έναν προπονητή στο γήπεδο”.
Για το δίλημμα “κάρφωμα ή τριποντο”: “Το σουτ είναι κάτι που μπορείς να αποκτήσεις μέσα από τη δουλειά. Αυτό έκανα το περασμένο καλοκαίρι με διπλές προπονήσεις σε καθημερινή βάση. Έκανα τουλάχιστον 800 τρίποντα κάθε μέρα από κάθε σημείο. Στην αρχή κουράζονται οι ώμοι σου, μετά από ένα σημείο όμως η κίνηση που κάνεις είναι μηχανική.
Το τρίποντο σου δίνει τρεις πόντους, αλλά το κάρφωμα προσφέρει άλλο αίσθημα. Δε συγκρίνεται το συναίσθημα όταν καρφώνεις την μπάλα στο καλάθι κα βγάζεις όλα όσα έχεις μέσα σου. Συν τοις άλλοις, ο κόσμος θέλει να βλέπει καρφώματα, τον ενθουσιάζουν”.
Για την ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας: “Ακόμη έχουμε την αίσθηση ότι μπορούσαμε να προχωρήσουμε στο Γιούροκαπ, αλλά αυτή η ιστορία έχει τελειώσει, έχουμε συμβιβαστεί με τον αποκλεισμό. Έχουμε μπροστά μας τη συνέχεια του πρωταθλήματος, τα πλέι οφ που αποτελούν μια διαφορετική κατάσταση. Εκεί η ατμόσφαιρα των αγώνων είναι διαφορετική”.
Για τον Δημήτρη Πρίφτη: “Ο κόουτς είναι εξαιρετικός αναλυτής του μπάσκετ. Ξέρει το παιχνίδι και τον σέβομαι απεριόριστα για τις γνώσεις του αλλά και για τον χαρακτήρα του. Υπάρχουν προπονητές που σε πιέζουν, άλλοι συνηθίζουν να σε κοροϊδεύουν όταν δεν αντιλαμβάνεσαι κάτι, ο κόουτς Πρίφτης βασίζεται στις γνώσεις του και στην τακτική. Μπαίνει στο μυαλό των παικτών και σου μεταδίδει όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις για τον αντίπαλο, σου δίνει να καταλάβεις αυτά που πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις. Αυτό που κάνει ο κόουτς Πρίφτης στην Αμερική το λέμε “studying the game“.
Για τη ζωή στην Ελλάδα και τους οπαδούς: “Περνάω καλά στον Άρη. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, έχω εντυπωσιαστεί. Είναι μόλις η 2η επαγγελματική χρονιά μου, δεν έχω μεγάλη εμπειρία, αλλά δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιες καταστάσεις. Αναφέρομαι κυρίως στους φίλους του Άρη που σε υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση. Περάσαμε ένα κακό διάστημα αλλά ήταν στο πλευρό μας. Όπου κι αν παίξαμε ήταν εκεί και φώναζαν για μας. Πραγματικά, δεν μπορώ να βρω λέξεις για να περιγράψω αυτό που νιώθω”.
Για τις σχέσεις και το κλίμα εντός της ομάδας: “Οι σχέσεις εμπιστοσύνης υπάρχουν και βασίζονται στην ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ διοίκησης, προπονητών και παικτών. Η διοίκηση δίνει την κατεύθυνση, την εισπράττουν οι προπονητές που με τη σειρά τους τη μεταδίδουν στους παίκτες. Όλα όμως έχουν να κάνουν με τις επιλογές που κάνεις το καλοκαίρι. Τότε φτιάχνονται οι ομάδες. Αν κάνεις τις σωστές επιλογές δεν χρειάζεται να προχωρήσεις σε αλλαγές”.
Για τα κριτήρια που ακολουθεί όταν αποφασίζει σε ποια ομάδα θα αγωνιστεί: “Ευτυχώς ο Άρης ήρθε στο τέλος γιατί αν ερχόταν στην αρχή ήταν σίγουρο ότι θα έπρεπε να έχει υπομονή. Γενικά δεν είμαι από τους ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το καλοκαίρι είχα αμφιβολία για το κατά πόσο θα έπρεπε να έρθω για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην Ευρώπη.
Σκέφτηκα να εξαντλήσω κάθε περιθώριο για το ΝΒΑ μέσω των training camp. Ημουν μπερδεμένος. Η πρόταση του Άρη ήρθε όταν πια είχα σχεδόν καταλήξει στην απόφαση να παίξω στην Ευρώπη, μου έκανε αίσθηση ο τρόπος που με προσέγγισε και απάντησα θετικά στην πρόταση”.