Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Εφές 83-78

Παναθηναϊκός – Εφές 83-78

miroslav radjulica panathinaikos efes anandolu

miroslav radjulica - panathinaikos - efes anandolu-

Κυρίαρχος…
Ο Παναθηναϊκός δεν πραγματοποίησε ιδανικό ξεκίνημα, όμως στην πορεία βρήκε τον καλό του εαυτό, επέβαλε πλήρως τον νόμο του και επιβλήθηκε της Εφές με 83-78, κλείνοντας με θετική νότα τον πρώτο γύρο του Top 16. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν πιο δυνατά την αναμέτρηση αλλά το τριφύλλι επέδειξε εξαιρετική αμυντική χρόνια για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και μέσω αυτής έφθασε στη νίκη που τον θέτει εντός τετράδας και πρόκρισης.

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ήταν ξανά καταπληκτικός, στήνοντας “πάρτι” στο ζωγραφιστό και εκθέτοντας όλους τους αντιπάλους που κλήθηκαν να τον περιορίσουν. Σημείωσε 23 πόντους (8/12 διπ.-7/10 βολές) και κατέβασε 8 ριμπάουντ, έχοντας συμπαραστάτη τον “πανταχού παρών Νικ Καλάθη, των 12 πόντων, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Από την Εφές, διακριθείς ήταν ο Ντάριο Σάριτς με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ, με τους Τόμας Ερτέλ (15π.-7ασ.) και Ντέρικ Μπράουν (16π.-7ρ.) να τον πλαισιώνουν.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι στοχεύοντας κυρίως στο λόου ποστ, από όπου προήλθαν σχεδόν όλοι οι πόντοι του στην πρώτη περίοδο, με τον Πάβλοβιτς να ξεχωρίζει. Δεν κατάφερε να ξεφύγει παρ’ όλα αυτά καθώς η Εφές διάβασε και χτύπησε τις αμυντικές αδυναμίες των πρασίνων, έτσι το σκορ ήταν ισόπαλο (12-12) ύστερα από επτάμιση  λεπτά αγώνα. Οι Τούρκοι χτύπησαν αποτελεσματικά στον αιφνιδιασμό και βρήκαν διαδρόμους στο καλάθι για να προηγηθούν (15-18 στο 9’).

Όμως, ο Ραντούλιτσα ήταν κυρίαρχος κάτω από τη ρακέτα της Εφές νικώντας τόσο τον Ντουβερίογλου όσο και τον Ντάνστον, κρατώντας το τριφύλλι σε απόσταση αναπνοής (17-18), προτού ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού διαμορφώσει το 17-20, της εναρκτήριας περιόδου.

Άσχημο το ξεκίνημα των πρασίνων στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ήταν άστοχοι επιθετικά, πήγαν σε δύσκολες ενέργειες και άφησαν πολλά κενά στην άμυνα τους, τα οποία χτύπησαν αποτελεσματικά οι φιλοξενούμενοι, τρέχοντας ένα γρήγορο 5-0, για να προηγηθούν με 5 πόντους (17-25 στο 11:30). Ο Ραντούλιτσα αποτέλεσε τη μοναδική επιθετική απειλή του Παναθηναϊκού (20-25 στο 12’, με γκολ-φάουλ), αλλά οι αμυντικές ολιγωρίες ήταν εξόφθαλμες και συνεχείς, τις οποίες οι Τούρκοι επωφελήθηκαν και ξέφυγαν με +8 (21-29 στο 14’).

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε την ένταση στον αμυντικό τομέα, κάτι που απέδωσε καρπούς καθώς απενεργοποίησε την Εφές, αλλά στην επίθεση η εικόνα δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο και σπαταλήθηκαν αρκετές ευκαιρίες ώστε να αλλάξει στρατόπεδο το προβάδισμα (28-29 στο 17’).

Η κατάσταση ισορρόπησε στο 18ο λεπτό, όταν ο Ραντούλιτσα τροφόδοτησε τον Φελντέιν που πυροβόλησε από το τρίποντο (31-31)  και, εν συνεχεία, ο Σέρβος νίκησε και τον Τάιους, με ωραίο χουκ, για να επαναφέρει την πρωτοκαθεδρία στην πλευρά της ομάδας (33-31 στο 19’). Ο 27χρονος σέντερ του Παναθηναϊκού έκανε ό,τι ήθελε στην επίθεση, διαλύοντας και τους τρεις σέντερ που έριξε πάνω του ο Ίβκοβιτς και έδωσε διαφορά 3 πόντων (36-33) στο τριφύλλι, με κάρφωμα και μια συμπληρωματική βολή, φθάνοντας τους 16 πόντους! Στην τελευταία επίθεση του πρώτου μέρους, ο Γκρέιντζερ νίκησε τον Φώτση και έκανε το 36-35.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με δύο εύκολα καλάθια που χάθηκαν, από πλευράς Παναθηναϊκού, αλλά ακολούθησε μια εξαιρετική στιχομυθία καλών αμυντικών και επιθετικών φάσεων που έδωσε αέρα 10 πόντων (50-40 στο 24’) με αποκορύφωμα τα τρίποντα των Φελντέιν και Πάβλοβιτς. Η Εφές δεν κατάφερε να πλησιάσει περισσότερο από τους 6 πόντους (54-48 στο 26’) καθώς οι Ραντούλιτσα και Φελντέιν δήλωσαν παρών (58-50 στο 27’). Όμως, η αμυντική συγκέντρωση του τριφυλλιού έπεσε και οι Τούρκοι τιμώρησαν κάθε λάθος, πλησιάζοντας στους 5 (58-53) με τρίποντο του Ερτέλ.

Η επιστροφή του Καλάθη στο παρκέ, έδεσε την άμυνα του Παναθηναϊκού και ο Φελντέιν, με 2/2 βολές, επανέφερε τη διαφορά σε απόσταση ασφαλείας (62-53 στο 28’). Ο Σάριτς τιμώρησε επανειλημμένα την πράσινη άμυνα και ο Ερτέλ νίκησε τον Μποχωρίδη (που ήταν άφαντος αμυντικά) στην τελευταία επίθεση της περιόδου (64-59).

Οι διαιτητές έχασαν αρκετές φάσεις στην τελευταία περίοδο αλλά η Εφές δεν κατάφερε να ισοφαρίσει ή να περάσει μπροστά (66-64 στο 33′). Ακολούθησε ένα τρομερό λεπτό, όμως, για τους γηπεδούχους, οι οποίοι έσφιξαν την άμυνα τους και βρήκαν σκορ στην επίθεση για να χτίσουν μια διαφορά 7 πόντων (71-64 στο 34′), με μπροστάρη τον εκπληκτικό Ραντούλιτσα. Με όπλο την άμυνα συνέχισε το τριφύλλι, που έπνιξε την Εφές και παράλληλα βρήκε ρυθμό στην επίθεση καταφέρνοντας να ξαναφύγει με 10 πόντους (79-69 στο 37′) με δύσκολο τρίποντο του Γιάνκοβιτς.

Μια τραβηγμένη προσπάθεια του Καλάθη και ένα γκολ-φάουλ του Σάριτς, ύστερα από δικό του επιθετικό ριμπάουντ, έκλεισαν την ψαλίδα στο -5 (81-76) ένα λεπτό πριν το τέλος, αλλά δεν κατόρθωσαν να πετύχουν κάτι περισσότερο.

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 36-35, 64-59, 83-78.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 9 (1), Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 7 (1), Ραντούλιτσα 23, Φελντέιν 10 (2), Διαμαντίδης, Γκιστ 11 (1), Καλάθης 12 (1), Κούζμιτς 2.
ΕΦΕΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ (Ίβκοβιτς): Τάιους 2, Μπαλμπάι, Μπράουν 16, Οσμάν 4, Μπατούκ 2, Σάριτς 18 (1), Κορκμάζ, Γκρέιντζερ 11 (1), Ερτέλ 15 (1), Ντίμπλερ 2, Ντάνστον 6, Ντουβερίογλου 2.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…