Κεντρική Ασίστ Shadow Αλήθεια γιατρέ; Αλήθεια, αλήθεια!

Αλήθεια γιατρέ; Αλήθεια, αλήθεια!

tsoukas1

tsoukas1

Ο Δημήτρης Τσούκας δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο το άρθρο του Ευστράτιου Κωσταλά, το οποίο δημοσίευσε στο eBasket.gr με τίτλο “Αλήθεια γιατρέ;“. Ο διακεκριμένος επιστήμονας απάντησε στον Ευστράτιο Κωσταλά, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Αναλυτικά όσα έγραψε:
“Περίμενα πολύ καιρό το σχόλιο του Efstratios Costalas σχετικά με την ανάρτησή μου στις 7/2/16 σχετικά με τα ιατρικά επιτελεία ομάδων στην Ελλάδα. Το σχόλιο αυτό δημοσιεύτηκε σήμερα στον οικείο χώρο του ebasket του φίλου και συνεργάτη δημοσιογράφου Κογκαλίδη Γιώργου και αξίζει να το αναζητήσετε. Κι αυτό γιατί είναι εντυπωσιακό πως ένας ικανός και πολύπειρος άνθρωπος του αθλητισμού ειναι δυνατό να λέει τόσο άστοχα και ατεκμηρίωτα πράγματα!

Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι κάποια πράγματα μπορούν και πρέπει να ειπωθούν δημόσια θα απαντήσω από το βήμα αυτό αφού πλέον δεν αρθρογραφώ στο blog του eΒasket. Αγαπητέ φίλε, ποτέ δεν κατηγορώ ιατρούς, ποτέ δεν αναφέρομαι προσωπικά , ποτε δεν εκθέτω συναδέλφους. Δεν μπορώ όμως να αποδεχθώ τον τρόπο αξιολόγησης, επιλογής και διατήρησης η αντικατάστασης ιατρικών επιτελείων σε ομάδες στην Ελλάδα. Τα κριτήρια για τα παραπάνω είναι αντικειμενικά, παγκόσμια αποδεκτά και τα αναφέρω στην επίμαχη ανάρτησή μου.

Αγωνίζομαι χρόνια επιτέλους να θεσμοθετηθεί εταιρεία ιατρών ομάδων που θα καθορίζει τα κριτήρια για το ποιός μπορεί να είναι ιατρός αθλητικής ομάδας με τεκμηριωμένες ικανότητες, υποχρεώσεις αλλά και απολαβές και δικαιώματα. Αναρωτιέμαι κ.Κωσταλά στην κορυφαία ρωσική ομάδα μπάσκετ που δουλεύετε χρόνια, η επιλογή σας και η επιλογή όλου του επιτελείου εγινε επειδή είστε κολλητοί με τον πρόεδρο της ομάδας; Μήπως επειδή ένας πολιτικός μίλησε για εσάς; Η μήπως επειδή είστε ευλύγιστος και “ανεκτικός“; Οχι βέβαια! Επιλεχθήκατε επειδή είστε άξιος! Πως αποδέχεστε λοιπόν να αναλαμβάνουν ομάδες στην Ελλάδα ιατροί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ με ομάδες , με αθλητές και η χειρουργική τους εμπειρία αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους όπου εκεί είναι πράγματι εξαιρετικοί.

Επιτρέψτε μου να γνωρίζω καλύτερα από εσάς ότι σαφώς και δεν φταίει πάντα και μόνο το ιατρικό επιτελείο όταν συμβαίνουν συχνοί τραυματισμοί όχι βέβαια όπως αυτοί που περιγράφετε και κυρίως όχι όπως το ατυχές αστείο για το ναυάγιο του Τιτανικού… Ποιός φταίει όμως όταν υπάρχουν 20 μυικοί τραυματισμοί σε μία ομάδα σε συνάρτηση βέβαια με τον τρόπο προπόνησης , τη γηπεδική κατάσταση κλπ. Ποιός φταίει όταν αποκτούνται παίκτες που αγωνίζονται μετά από μήνες η καθόλου και αλλάζουν άμεσα και σωρηδόν; Ποιός φταίει όταν καθυστερεί η διάγνωση , η αντιμετώπιση και η θεραπεία και χάνεται η αγωνιστική και χρηματιστηριακή αξία του παίκτη και οι στόχοι της ομάδας; Ποιός φταίει όταν αποδέχεται άσχετους να παρεμβαίνουν στο έργο του υπό το φόβο της αντικατάστασής του;

Η ιατρική κύριε Κωσταλά είναι αξιοπρέπεια, εμπειρία, ικανότητες, συναισθηματική νοημοσύνη, διαφάνεια αλλα και εξειδίκευση , συνεχής επιμόρφωση, προσφορά και αγάπη. Και σίγουρα δεν είναι η αντίληψή σας περί συντεχνιακού υποστηρίγματος ” … όπως κάνουν οι Γιουγκοσλάβοι προπονητές…” ! Απίστευτη παρατήρηση. Εντάξει λοιπόν όλα εν κρυπτώ, ο ένας ανασφαλής αδαής καλύπτει τον άλλο και όλα καλά. Οχι αγαπητέ μου! Αυτή η νοοτροπία οδήγησε την Ελλάδα στα σημερινά χάλια! Δεν μπορεί, κάτι θα πληροφορείστε γι’αυτά.

Εδώ ο Γκουαρντιόλα έδιωξε τον επι 20 χρόνια ιατρό της Bayern λόγω υποτροπής τραυματισμών παικτών. Ο Μουρίνιο απέπεμψε την ιατρό της Chelsea Εύα Καρνέιρο ιδιαίτερα αγαπητή στους παίκτες και τον κόσμο της ομάδας,λέγοντας ότι όποιος κάθεται στον πάγκο αθλητικής ομάδας θα πρέπει να καταλαβαίνει το παιχνίδι!

Και κάτι τελευταίο: είμαι πάρα πολλά χρόνια ιατρός, χειρουργός , υπεύθυνος ομάδων στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλλευ, το χάντμπολ, το στίβο κλπ. Η τελευταία φορά που ομάδα με πλήρωσε για τις υπηρεσίες μου προσφέροντας ψωμάκι σε εμένα και την οικογένειά μου, όπως γράφεται, ήταν το εκπληκτικό μπασκετικό Μαρούσι του Αρη Βωβού! Στα βάθη των αιώνων δηλαδή. Αντίθετα στις πλάτες τις δικές μου και άλλων άξιων και ικανών συναδέλφων μου έχουν φάει πολύ ψωμάκι όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου: αδαείς ιατροί και φυσικοθεραπευτές, μανατζαραίοι, παίκτες, παραγοντίσκοι και προσκολυόμενοι ανεύθυνοι παρατρεχάμενοι. Αυτός όμως είναι ο χώρος μου κύριε.

Ημουν αθλητής μπάσκετ, προπονητής, δοικητικός , ιατρός. Δεν έπεσα με αλεξίπτωτο για να αρπάξω . Γιαυτο και παραμένω στον αθλητισμό ανεχόμενος όσα περιέγραψα. Και αγωνίζομαι να τον αλλάξω προς το καλύτερο. Οι γνώσεις σας θα βοηθούσαν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τιμά τον Νίκο Γκάλη

Ακόμα μία στιγμή αναγνώρισης και σεβασμού στον Νίκο Γκάλη. Ο Νίκος Γκάλης θα βρεθεί τις επ…