Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα 23 “σημεία” του μεγαλείου του (pics, vid)

23 “σημεία” του μεγαλείου του (pics, vid)

jordan plati

jordan-plati

Ο σπουδαιότερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών έχει τα γενέθλια του σήμερα. Ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο του μπάσκετ και να το αλλάξει με τρόπο δραστικότερο (ίσως) από τον οποιονδήποτε, κλείνει το 53ο έτος της ζωής του.

Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει ειπωθεί για τον “His Airness” παρά μόνο κάποια μικρά αλλά επ’ ουδενί ασήμαντα στατιστικά στοιχεία. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, άλλωστε, και εν προκειμένω οι αριθμοί δεν αποτελούν τον επιστημονικότερο τρόπο για να πεις ψέμματα. Τουναντίον.

Σας παραθέτουμε, λοιπόν, 23 στατιστικά στοιχεία του θρυλικού “Air“, πολλά από τα οποία προκαλούν έκπληξη:

  • Ο Τζόρνταν δεν βρέθηκε ποτέ προ εκπλήξεως στα πλέι οφ. Συγκεκριμένα, με βάση την κατάταξη κατά τη regular season, καμία ομάδα που τερμάτισε σε χαμηλότερη θέση δεν κατόρθωσε να αποκλείσει ομάδα του Τζόρνταν στα πλέι οφ, με τον “Air” να έχει το απόλυτο και δη 24-0 σε τέτοια παιχνίδια.
  • Και στις 12 σεζόν που αγωνίστηκε με τους Μπουλς τερμάτισε στο Top 5 της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του MVP. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η ρούκι σεζόν του, όταν και έμεινε έκτος.
  • Στις 29 Δεκεμβρίου του 2001 και όντας εν μέσω του δεύτερου come back του, για λογαριασμό των Ουίζαρντς αυτή τη φορά, σημείωσε 51 πόντους και έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία που καταφέρνει κάτι τέτοιο, όντας 38 ετών! Δύο ημέρες αργότερα σταμάτησε στους 45, επιθετική συγκομιδή που αποτελεί την κορυφαία στην ιστορία ανεξαρτήτου ηλικίας, σε παιχνίδι που έγινε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
  • Την άνοιξη του 1989, ο Τζόρνταν σημείωσε 10 τριπλ-νταμπλ σε 11 παιχνίδια. Το αξιοσημείωτο έγκειται στο γεγονός πως δεν κατάφερε ποτέ ξανά στην καριέρα του να σημειώσει έστω δύο συνεχόμενα τριπλ-νταμπλ.
  • Ο Τζόρνταν και ο Χακίμ Ολάζουον είναι οι μοναδικοί παίκτες στην ιστορία του “μαγικού κόσμου”, που κατακτούν το βραβείο του MVP και του Κορυφαίου Αμυντικού, την ίδια σεζόν.
  • Ο MJ, ο Γκάρι Πέιτον, ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Κέβιν Γκαρνέτ είναι οι μόνοι που έχουν επιλεγή έξι φορές στην κορυφαία αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ.
  • Από τα 35 παιχνίδια τελικών που έχει αγωνιστεί, στα 32 αποτέλεσε το “πρώτο βιολί” της ομάδας του, με τους Σκότι Πίπεν και Τόνι Κούκοτς να του “κλέβουν” τη δόξα σε 2 και 1 ματς, αντίστοιχα.
  • Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία, που έχει κερδίσει τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, ένα στο NCAA και πολλαπλά χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.
  • Στους Τελικούς τους 1993, ο Τζόρνταν σημείωσε το 38.4% των πόντων που πέτυχαν συνολικά οι Μπουλς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο ποσοστό που έχει σημειωθεί ποτέ σε μια σειρά Τελικών από έναν παίκτη.
  • Μένοντας στην ίδια περίοδο, ο MJ είχε σημειώσει τουλάχιστον 40 πόντους σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια, των εν λόγω Τελικών και είναι ο μόνος που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Κανείς άλλος στην ιστορία δεν πέτυχε κάτι ανάλογο σε περισσότερα από δύο σερί ματς.

rodman-jordan-pippen

  • Κατάφερε να ηγηθεί ολόκληρου του ΝΒΑ σε πόντους και κλεψίματα, μέσο όρο, σε τρεις διαφορετικές σεζόν, κάτι που έχει καταφέρει μόνο ο Άλεν Άιβερσον, αλλά μόνο μια αγωνιστική περίοδο.
  • Φόρεσε μονάχα για ένα παιχνίδι το Νο12 (είχε κλαπεί η φανέλα του με το 23) στις 14 Φεβρουαρίου του 1990 και σημείωσε 49 πόντους. Ο μόνος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημείωσε περισσότερους πόντους φορώντας αυτό το νούμερο, ήταν ο Hall of Famer, Τζορτζ Γιάρντλεϊ.
  • Οι μισθοί έχουν περάσει σε αστρονομικά ποσά την τωρινή εποχή με αρκετούς παίκτες να αμείβονται δυσανάλογα με την αξία τους, όντες υποτιμημένοι ή υπερεκτιμημένοι. Τη σεζόν 1995-96, ο Τζόρνταν είχε λαμβάνειν 3.85 εκατομμύρια δολάρια, όντας ο 25ος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της λίγκας. Πάνω από αυτόν βρίσκονταν πολλοί παίκτες σαφώς μικρότερης αξίας, μεταξύ των οποίων οι Μπενουά Μπέντζαμιν, Μπράιαν Σο, Ντάνι Φέρι και Ντέιλ Ντέιβις.
    Σε μια αντιστοιχία με τα τωρινά δεδομένα, 25ος πιο ακριβοπληρωμένος είναι ο Τζον Ουόλ, με 15.85 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στα 3.87 εκατομμύρια ανέρχονται οι απολαβές του Χάρισον Μπαρνς (Ουόριορς) που είναι 192ος στη λίστα!
  • Ο Τζόρνταν είχε ευστοχήσει στα 9 από τα 18 σουτ που επιχείρησε, τα οποία έφερναν στα ίσα το ματς ή έβαζαν την ομάδα του σε θέση οδηγού, κατά τα τελευταία 24 δευτερόλεπτα της τέταρτης περιόδου ή της παράτασης σε παιχνίδια πλέι οφ. Είχε το απόλυτο και δη 3/3 σε περιπτώσεις που η ομάδα του βρισκόταν αντιμέτωπη με το φάσμα του αποκλεισμού και 4/7 όταν η νίκη σήμαινε και πρόκριση.
  • Αν υπάρχει ένα στοιχείο που χαρακτήριζε –περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πλην του “clutch factor”- το παιχνίδι του Τζόρνταν, αυτό ήταν το “mid-range game” και δη τα σουτ από μέση απόσταση. Μέχρι την ολοκλήρωση της πορείας του στους Μπουλς είχε εξελιχθεί στον κορυφαίο mid-range shooter του πρωταθλήματος. Όπως καταδεικνύουν και οι αριθμοί στις τελευταίες δύο σεζόν του στο Σικάγο, είχε ευστοχήσει σε 997 σουτ από μέση απόσταση, 250 παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο παίκτη.
  • Στην τελευταία σεζόν της καριέρας του κάρφωσε 21 φορές, όταν την ίδια στιγμή ο Κόμπι Μπράιαντ, το έχει καταφέρει μόλις τέσσερις, φέτος.

jordan-birthday

  • Ο Τζόρνταν ήταν ο παίκτης που συγκέντρωσε τον υψηλότερο βαθμό στο Player Efficiency Rating και Usage Percentage, σε πέντε σεζόν στο ΝΒΑ. Κάτι αντίστοιχο έχει επιτευχθεί μονάχα από τέσσερις παίκτες στην ιστορία, χωρίς κάποιος να το έχει κατορθώσει περισσότερες από μια φόρα.
    Για να γίνει κατανοητό, το PER είναι μια μονάδα μέτρησης (που αναπτύχθηκε από τον δημοσιογράφο του ESPN Τζον Χόλιντζερ) που συγκεντρώνει τα θετικά επιτεύγματα ενός παίκτη, αφαιρεί τα αρνητικά και, μέσα από έναν μαθηματικό τύπο, βγάζει μια εικόνα της εμφάνισης του παίκτη ανά λεπτό. Το USG%, επίσης μέσα από μαθηματικό τύπο, υπολογίζει το ποσοστό των συστημάτων μιας ομάδας που χρησιμοποιούνται από έναν παίκτη, ενόσω αυτός αγωνίζεται.
  • Ο Τζόρνταν μοίρασε 11.4 ασίστ μέσο όρο, κατά τη διάρκεια των αγώνων στους Τελικούς του 1991, όντας ο κορυφαίος πασέρ των Μπουλς και κατακτώντας, παράλληλα, το βραβείο του MVP των Τελικών. Ο μοναδικός παίκτης που πέτυχε κάτι ανάλογο και δη να αναδειχθεί MVP Τελικών, μοιράζοντας περισσότερες τελικές στην τελική φάση από ότι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σεζόν, ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον, το 1987.
  • Ο Τζόρνταν σούταρε με το απίστευτο 49.7% εντός παιδιάς στην καριέρα του. Ο Κόμπι Μπράιαντ δεν κατάφερε ποτέ να σκοράρει με ποσοστό άνω του 47% σε καμία σεζόν της 20ετούς πορείας του, ενώ ο MJ το κατάφερε σε 10.
  • Το τελευταίο “The Shot” του Μάικλ Τζόρνταν, σημειώθηκε στο έκτο παιχνίδι των Τελικών του 1998, όταν –αφού σκόραρε με λέι απ έκλεψε την μπάλα από τον Μαλόουν– πήρε το τελευταίο σουτ και (φυσικά) ευστόχησε “αδειάζοντας” τον Μπάιρον Ράσελ. Το σημείο από το οποίο ευστόχησε και δη από το ύψος των βολών ήταν το χειρότερο του καθώς είχε μόλις 33% ευστοχία κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Όταν έπρεπε, όμως, “εκτέλεσε”.

  • Μια ανεπαίσθητη λεπτομέρεια που όμως, πλέον, μας δείχνει την αλλαγή διακόπτη στους Μπουλς ήταν αυτή της 6ης Νοεμβρίου του 1990. Οι “ταύροι” ηττήθηκαν από τους Σέλτικς του Λάρι Μπερντ, γνωρίζοντας τρίτο διαδοχικό αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό ήταν το 430ο παιχνίδι του με τους Μπουλς και αποτέλεσε την τελευταία φορά που ως παίκτης τους, γνώρισε τρεις σερί διαδοχικές ήττες. Συνολικά αγωνίστηκε σε 930 ματς με το Σικάγο.
  • Οι Μπουλς κατέχουν το μεγαλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ (72-10) και μένει να δούμε αν θα παραμείνει τέτοιο ή θα σπάσει από τους Ουόριορς. Αμφότεροι, πάντως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό καθώς δεν επιτρέπουν στους αντιπάλους τους μεγάλες αντεπιθέσεις. Οι Μπουλς του Τζόρνταν, κατά τις 6 σεζόν που πήραν το πρωτάθλημα, είχαν ρεκόρ 42-0, στα πλέι οφ, και 210-5, στη regular season, όταν έμπαιναν στην τελευταία περίοδο με διψήφια διαφορά.
  • Συμπεριλαμβανομένων των πλέι οφ και της κανονικής διάρκειας, ο Τζόρνταν είχε σημειώσει τουλάχιστον 60 πόντους σε πέντε παιχνίδια, αλλά οι ομάδες του έχασαν στα 3 από αυτά. Ο MJ και ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν είναι οι μοναδικοί παίκτες στην ιστορία που έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλά παιχνίδια με τέτοια επιθετική συγκομιδή και οι ομάδες τους έχασαν. Η τελευταία “60αρα” του “Air” ήταν τον Ιανουάριο του 1993, όταν οι Μπουλς ηττήθηκαν από τους Μάτζικ του ρούκι, Σακίλ Ο’Νίλ, ο οποίος τελείωσε το ματς με 29 πόντους και 24 ριμπάουντ.

Χρόνια πολλά, Μάικλ “Air” Τζόρνταν!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Τενερίφη – Περιστέρι 97-93

Έφτασε μέχρι τέλους αλλά δεν τα κατάφερε το Περιστέρι… Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έφτασε …