Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 63-74

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 63-74

pao erithros asteras raduljica

pao - erithros asteras - raduljica

Επικίνδυνη γκέλα…
Ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε στα τελευταία δευτερόλεπτα την περασμένη εβδομάδα, αλλά όχι και σήμερα. Οι “πράσινοι” πραγματοποίησαν πολύ άσχημη εμφάνιση και γνώρισαν την ήττα με 74-63 από τον Ερυθρό Αστέρα, στο ΟΑΚΑ. Το ακόμα χειρότερο είναι πως η διαφορά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και μόνο εύκολο δεν θα είναι να υπερκαλυφθεί στο ματς του δευτέρου γύρου στην καυτή έδρα των Σέρβων.

Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν κατάφερε να πιάσει καλά στάνταρ απόδοσης σε κανένα σημείο και πλήρωσε ακριβά τις αμυντικές του ολιγωρίες αλλά και την κάκιστη επιθετική του συμπεριφορά. Πλέον, η ανάγκη για “διπλά” αποκτά κάτι παράπανω από επιτακτικό χαρακτήρα για το “τριφύλλι“, ώστε να καλύψει το αποψινό άσχημο αποτέλεσμα.

Ο Τζέιμς Γκιστ αποτέλεσε το “πρώτο βιολί” των γηπεδούχων, με 15 πόντους και οι Τζέιμς ΦελντέινΜίροσλαβ Ραντούλιτσα ακολούθησαν με 12, έκαστος. Ο Σέρβος σέντερ ήταν η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση του “τριφυλλιού“, έχοντα το απόλυτο και δη 5/5 δίποντα και 2/2 βολές. Από τους νικητές, ηγήθηκε ο Μάικ Τσίρμπες, με 12 πόντους και ο Βλάντιμιρ Στίματς με τον Μπράνκο Λάζιτς τον πλαισίωσαν, σημειώνοντας από 11.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νωχελικά, χάνοντας πολλά σουτ, κάνοντας αρκετά λάθη και, ως αποτέλεσμα, το σκορ ήταν πολύ χαμηλό και ισόπαλο (4-4) στα πρώτα πέντε λεπτά της αναμέτρησης. Ο ρυθμός ήταν εξαιρετικά αργός αλλά η κυριαρχία σταδιακά πέρασε από τα χέρια των πρασίνων σε αυτά των ερυθρόλευκων. Οι Σέρβοι πήραν για πρώτη φορά το προβάδισμα στο 7:30, με τρίποντο του Γιόβιτς (9-11) και το διατήρησαν μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου, η οποία διαμορφώθηκε στο 14-16, μετά από ωραία πάσα του Διαμαντίδη στον Παπαγιάννη και κάρφωμα του τελευταίου.

Το τριφύλλι είχε πρόβλημα στον επιθετικό τομέα και δη στην κυκλοφορία. Η κίνηση της μπάλας αλλά και των παικτών μακριά από αυτή δεν ήταν αρκετή ώστε να ξεκλειδώσει εύκολα και αποτελεσματικά η άμυνα του Ερυθρού Αστέρα, ενώ και αμυντικά οι ολιγωρίες δεν έλειψαν.

Η εικόνα στο πίσω μέρος του παρκέ βελτιώθηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι πράσινοι έβγαλαν κάποιες καλές κι, ενίοτε, εντυπωσιακές άμυνες (τάπα από Παπαγιάννη και Φώτση) αλλά μπροστά το πρόβλημα παρέμενε. Ο Παναθηναϊκός ήταν στατικός και, μοιραία, προβλέψιμος μη μπορώντας να βρει σκορ, παρά μόνο σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Παρ’ όλα αυτά δεν επέτρεψε στους Σέρβους να ξεφύγει (24-24 στο 15’).

Ο Τσίρμπες δέσποζε κάτω και από τις δύο ρακέτες. Ανέκοψε διεισδύσεις των γηπεδούχων, προστατεύοντας αποτελεσματικά το καλάθι της ομάδας, τελείωνε τις φάσεις στο ζωγραφιστό (από όπου χτύπησε κατ’ εξακολούθηση), ενώ ήταν και εύστοχος στις βολές, διατηρώντας τον Ερυθρό Αστέρα σε θέση οδηγού (30-33 στο 18’). Η διαφορά έφθασε μέχρι το +7 (30-37 στο 19:30) προτού ο Γκιστ, νικήσει τον Μίλερ και προλάβει την κόρνα της λήξης, για να γράψει το 34-38 του πρώτου μέρους.

Η έναρξη της επανάληψης ήταν εφιαλτική για τον Παναθηναϊκός. Οι Σέρβοι ξεκίνησαν με σερί 6-0, με 2 τρίποντα του Γιόβιτς (το δεύτερο εκ των οποίων σε νεκρό χρόνο και από πολύ μακριά), εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +10 (34-44 στο 22’). Το τριφύλλι χρειάστηκε τρεισήμισι λεπτά για να ξεκολλήσει (36-44) με τον Φελντέιν, ενώ προηγουμένως αλλά κι αμέσως μετά ο Καλάθης έχασε δύο εύκολα εύκολα λέι απ, δείγμα της γενικότερης άσχημης κατάστασης που βρέθηκε η ομάδα του.

Ο Ραντούλιτσα επέστρεψε στο παρκέ και αποτέλεσε την (επιθετική) σπίθα που έψαχνε η ομάδα του. Νίκησε κατά κράτος τον Στίματς, πραγματοποιώντας και ένα εντυπωσιακό ανάποδα κάρφωμα από τη baseline (44-48 στο 27’). Η ψαλίδα έκλεισε μέχρι το -2 (48-50 στο 28:30) με τον Ραντούλιτσα να κάνει πάρτι στο ζωγραφιστό αλλά η άμυνα πρόδιδε επανειλημμένα τον Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι δέχθηκαν τρεις συνεχόμενες φορές την ίδια φάση, με τον Μίσιτς να βρίσκει τον Στίματς μόνο ή με μις ματς κάτω από τη ρακέτα, απόρροια των κακών αλλαγών στα σκριν, και τον τελευταίο να διατηρεί το προβάδισμα στο στρατόπεδο της ομάδας του (48-54 στο 30’).

Η αντεπίθεση δεν είχε συνέχεια, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας ξεκίνησε την τελευταία περίοδο με τρίποντο του Μίσιτς και κάρφωμα του Γκούντουριτς, στον αιφνιδιασμό, για να ξεφύγει με 11 πόντους (48-59 στο 31’). Η άμυνα εξακολοθούσε να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής ομάδας, ενώ επιθετικά τα ελεύθερα τρίποντα που βρέθηκαν δεν μετουσιώθηκαν σε πόντους (με εξαίρεση ένα του Φελντέιν) και ο Ραντούλιτσα ήταν ο μοναδικός που τραβούσε “κουπί” (53-61 στο 33′). Ο Παναθηναϊκός είχε παροιμιώδη αστοχία, πήγαινε σε τραβηγμένες και βιαστικές επιθέσεις και, μοιραία, δεν μπορούσε να πλησιάσει περαιτέρω και να επωφεληθεί μερικές καλές άμυνες που έβγαλε, κυρίως μετά την είσοδο του Γκιστ στο “5“, στη θέση του Ραντούλιτσα.

Ο Διαμαντίδης έχασε δύο βολές (!) 4:20 πριν το τέλος και αμέσως μετά ο Λάζιτς βρέθηκε αμαρκάριστος και τιμώρησε το “τριφύλι” από τα 6.75μ., επαναφέροντας την απόσταση σε διψήφιο νούμερο (53-64 στο 36′) και ψαλιδίζοντας τις πιθανότητες νίκης του Παναθηναϊκού. Οι “πράσινοι” προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν τον άσχημο εαυτό τους και να πετύχουν κάποιο μεγάλο καλάθι.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 34-38, 48-54, 63-74.
Διαιτητές: Ρίζικ – Κόντε – Μπάλακ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς 3 (1), Φώτσης, Ραντούλιτσα 12, Φελντέιν 12 (1), Διαμαντίδης 5 (1), Γκιστ 15, Καλάθης 7, Παπαγιάννης 4, Κούζμιτς 5.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Κίνσεϊ 9, Ντάνγκουμπιτς 6, Λάζιτς 11 (2), Μίσιτς 5 (1), Σιμόνοβιτς 5 (1), Γκούντουριτς 2, Γιόβιτς 9 (3), Μίλερ 4, Τσίρμπες 12, Στίματς 11.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…