Κεντρική NBA “I have a dream” (vids)

“I have a dream” (vids)

MARTIN LUTHER KING

MARTIN LUTHER KINGΣήμερα στις ΗΠΑ γιορτάζουν την μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η “Martin Luther King, Jr Day” γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Η επιλογή της ημέρας έχει γίνει, διότι πέφτει κοντά στα γενέθλια της μεγάλης αυτής προσωπικότητας (15 Ιανουαρίου 1925).

Ο αγώνας του πολιτικού, ακτιβιστή, εφημέριου, αλλά κυρίως του ανθρώπου αυτού έχει ταυτιστεί με την ισότητα ανάμεσα στους πολίτες αυτού εδώ του κόσμου. Μιας ισότητα που ξεπερνά το χρώμα του δέρματος και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Μιας ισότητας οικουμενικής. Ο Λούθερ Κινγκ πραγματοποίησε από το 1955 μέχρι το 1968 περιοδείες σε όλη την Αμερική κηρύσσοντας τον λόγο της ισότητας. Στις 3 Απρίλη του 1968 (μία μέρα πριν την δολοφονία του) έδωσε την τελευταία ομιλία του με τίτλο “Έφτασα στην κορυφή του βουνού”. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ένας νεαρός αφροαμερικάνος σε επεισόδια στα οποία ο Κινγκ ήταν παρόν. Το γεγονός αυτό λύγισε την ψυχή του σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί.

Ο Κινγκ πίστευε πως ο Θεός είναι μία εμπρόσωπη δύναμη η οποία οδηγεί τον άνθρωπο. Θεωρούσε την αγάπη ταυτόσημο της Βασιλέιας Του. Είχε πολλούς εχθρούς, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν η CIA και το FBI. Δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 από τον Τζέιμς Ερλ Ρέυ στο Μέμφις.

Το NBA και ο Dr. Martin

lloydΤο σύγχρονο ΝΒΑ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του έργου του Λούθερ Κινγκ. Τόσο στο ΝΒΑ, όσο και στο παγκόσμιο αθλητισμό (με βασικό παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες) αθλητές διαφορετικών εθνικοτήτων και κοινωνικού υποβάθρου αγωνίζονται και συναγωνίζονται με σκοπό την προαγωγή του “ευ αγωνίζεσθε” και της προσωπικής δόξας (και για τα χρήματα βέβαια).

Ο “μαγικός κόσμος” αναμένεται να τιμήσει σήμερα την μνήμη του σπουδαίου αυτού ανθρώπου. Όλες οι αναμετρήσεις θα έχουν αναφορά στο πρόσωπο του Dr. King.

Η κουλτούρα του ΝΒΑ εξ’ άλλου, όσον αφορά τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, ξεκινάει το 1950, όταν ο Ερλ Λόιντ έγινε ο πρώτος αφροαμερικάνος που αγωνίστηκε στην Λίγκα με την φανέλα των Ουάσιγκτον Κάπιτολς. Στην συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι. Ο Μπιλ Ράσελ το 1966 έγινε ο πρώτος αφροαμερικάνος κόουτς στο NBA, Ο Ουάνγκ Ζίζι το 1999 ήταν ο πρώτος Κινέζος αθλητής, ενώ ο Σιμ Μπιουλάρ το 2015 υπέγραψε με τους Κινγκς ως ο πρώτος αθλητής με Ινδικές ρίζες.

Όλοι οι παραπάνω αποτέλεσαν πρωτεργάτες και μαχητές κόντρα στην “ποινικοποίηση” του διαφορετικού. Επιπλέον, η Ομοσπονδία των ΗΠΑ επέλεξε την σημερινή ημέρα για να ανακοινώσει την προεπιλογή της Εθνικής Ομάδας της για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Τα 3/4 των παικτών είναι αφροαμερικανικής καταγωγής.

Τα βίντεο που ακολουθούν είναι μόνο ένα κομμάτι του φόρου τιμής προς το πρόσωπο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του “προφήτη” της ισότητας.

Απολαύστε τα βίντεο:

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χρήστος Κολλάρος
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Η «κόκκινη» παρακάμερα από τη Stark Arena (vid)

Η παρακάμερα του Ολυμπιακού κατέγραψε όσα έγιναν στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελι…