Κεντρική Ελλάδα Κύπελλο Παναθηναϊκός – Άρης 90-69

Παναθηναϊκός – Άρης 90-69

pao aris oaka kypello

pao - aris oaka kypello

Καθολική “πράσινη” υπεροχή και πρόκριση…
Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε για μια περίοδο κόντρα στον Άρη αλλά, εν συνεχεία, επέβαλλε πλήρως τον “νόμο” του, επιβλήθηκε με 90-69 και προκρίθηκε για 12η συνεχόμενη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να προηγηθούν μονάχα σε δύο περιπτώσεις στην τρίτη περίοδο, όταν έθεσαν πολλά προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Το “τριφύλλι” όμως βγήκε φουριόζο στην επανάληψη. Τιμώρησε αδυσώπητα τα μακρινά σουτ που του επέτρεψε ο Άρης, ως απόρροια της “ζώνης” και μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου “καθάρισε” το παιχνίδι.

Ο Τζέιμς Γκιστ ξεκίνησε το παιχνίδι καυτός, σημειώνοντας και τους 8 πρώτους πόντους της ομάδας του, με 2/2 τρίποντα και ένα κάρφωμα, για να έρθει ο Φελντέιν (μετά από επιθετικό ριμπάουντ και ασίστ του Κούζμιτς) να ξαναχτυπήσει από τα 6.75μ. και να κάνει το 11-6 (στο 3’). Το τριφύλλι είχε σβήσει όλα τα επιθετικά ατού των Αρειανών, αναγκάζοντας τους φιλοξενούμενους, ως επί το πλείστον, σε δύσκολες και τραβηγμένες ενέργειες. Την ίδια στιγμή, στην αντίπερα όχθη του παρκέ με όπλο την καλή κυκλοφορία χτύπησε τις ολιγωρίες της άμυνας του Άρη, βρήκε τους διαδρόμους και προηγήθηκε με 17-8 (στο 5’) με κάρφωμα του Γκιστ στον αιφνιδιασμό.

O Δημήτρης Πρίφτης κάλεσε τάιμ άουτ και οι παίκτες του επανήλθαν, ύστερα, στο παρκέ με 5-0 (17-13 στο 6’) αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Ο Διαμαντίδης με τρίποντο και ο Ραντούλιτσα με τέσσερις βολές, έδωσαν στην απόσταση διψήφιο νούμερο (24-13 στο 9’). Αυτό θα ήταν το σκορ του ημιχρόνου αλλά ο ΜακΝίλ πρόλαβε την κόρνα της λήξης και, με 2.3 δεύτερα να απομένου, ευστόχησε από τα 6.75μ. στην εκπνοή (24-16).

Οι πράσινοι συνέχισαν να κρατούν σε απόλυτο βαθμό τα ηνία του αγώνα και να διατηρούν τη διαφορά σε ασφαλή απόσταση (31-23 στο 13’). Ο Άρης δεν μπορούσε να βρει εύκολα τον δρόμο προς το καλάθι, αλλά χάρη στην άμυνα του δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να ξεφύγουν. Αντ’ αυτού πλησίασε στον πόντο (34-33 στο 18’) επωφελούμενος τις κακές επιθετικές επιλογές του τριφυλλιού και εκμεταλλευόμενος τις φορές που βρέθηκε στη γραμμή της φιλανθρωπίας. Δεν σταμάτησε εκεί αλλά κατάφερε να πάρει το προβάδισμα, για πρώτη φορά στο παιχνίδι (34-35) έχοντας χάσει τη συγκέντρωση του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Γκιστ ήταν ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που έδειχνε το απαραίτητο πάθος, κλέβοντας, καρφώνοντας, μαζεύοντας ριμπάουντ. Κράτησε την ομάδα του και ο Διαμαντίδης έβαλε δυο βολές για να κάνει το 38-35, 52.5’’ πριν το τέλος του ημιχρόνου. Το σκορ αυτού διαμορφώθηκε στο 38-37, μετά από καλάθι του Χάγκινς στην εκπνοή, προερχόμενο από όμορφη ασίστ του ΜακΝίλ.

Οι πράσινοι πραγματοποίησαν δυνατό ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος και δη τρέχοντας σερί 8-0, με δύο τρίποντα από τον Φελντέιν και ένα φλόουτερ του Καλάθη (46-37 στο 21:30). Ο Γκιστ τον μιμήθηκε λίγο αργότερα, ο Δομινικανός συνέχισε το κρεσέντο και η ψαλίδα άνοιξε στους 12 πόντους (54-42 στο 23:30). Το μομέντουμ βρισκόταν στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, ο οποίος βρήκε ρυθμό και αυτοπεποίθηση μέσα από την άμυνα του. Έκλεψε πολλές φορές, χτύπησε στον αιφνιδιασμό με τον Γκιστ ενώ ο Φελντέιν συνέχισε να πυροβολεί από μακριά. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +17 (59-42 στο 25′) και ο Πρίφτης κάλεσε τάιμ άουτ για να παγώσει τον ρυθμό.

Η εικόνα όμως δεν άλλαξε. Η αμυντική απόδοση των πρασίνων ήταν καταπληκτική, ο Καλάθης έκλεψε ακόμα μια μπάλα και στην εξέλιξη της φάσης, ο Γκιστ ευστόχησε από τα 6.75μ., δίνοντας αέρα 20 πόντων (62-42 στο 26:30) στο τριφύλλι. Ο Τζόρτζεβιτς έριξε στο παρκέ και τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος σκέπασε τη ρακέτα και μοίρασε τρεις μεγαλοπρεπέστατες τάπες. Παράλληλα, στην επίθεση οι πράσινοι έβρισκαν εύκολα ή δύσκολα τον δρόμο προς το καλάθι και η διαφορά έσπασε το φράγμα των 20 πόντων (69-48), μέχρι τη συμπλήρωση 30 λεπτών αγώνα.

Το μοτίβο δεν άλλαξε στην τελευταία περίοδο. Ο Παναθηναϊκός έλεγχε απόλυτα την αναμέτρηση και στις δύο πλευρές του παρκέ, με τον Άρη να μην είναι σε θέση να επιστρέψει με αξιώσεις στο παιχνίδι. Μάλιστα, η διαφορά έφθασε ακόμα και το +28 (85-57).

Διαιτητές: Πηλοΐδης – Κορομηλάς – Μητσόπουλος.
Τα δεκάλεπτα
: 24-16, 38-37, 69-48, 90-69.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 9 (3), Ραντούλιτσα 9, Παππάς, Φελντέιν 22 (6), Διαμαντίδης 15 (3), Γκιστ 20 (4), Καλάθης 6, Παπαγιάννης 2, Κούζμιτς 4.
ΆΡΗΣ (Πρίφτης): Ξανθόπουλος 2, Πελεκάνος 3 (1), Φλιώνης, Ουάιτ 13 (1), Ουότερς 3 (1), Ζάρας 7 (1), Χάγκινς 16, Κοέν 5 (1), Μούρτος 3 (1), Σίμτσακ, Μακ Νιλ 17 (1).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Κύπελλο

Δειτε επισης

Στην Κροατία για θεραπεία ο Μπάλντγουιν

Προσπάθεια να προλάβει το game 3 κάνει ο Ουέιντ Μπάλντγουιν. Εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται…