Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 82-75

Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 82-75

nick calathes panathinaikos athens

nick-calathes-panathinaikos-athens

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε σαν λιοντάρι στην Πόλη, κοίταξε στα μάτια την πανίσχυρη Φενέρμπαχτσε, αλλά λίγο η έλλειψη καθαρού μυαλού στα τελευταία λεπτά και λίγο ένα αμφισβητούμενο σφύριγμα των διαιτητών με το σκορ στο 77-72, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Τούρκων, οι οποίοι επικράτησαν με 82-75 και μπήκαν με το δεξί στο Top 16 της Ευρωλίγκα.

Οι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (14π.-6ρ.) και Τζέιμς Γκιστ (14π.) ηγήθηκαν του “τριφυλλιού”, ενώ τα αντίπαλα δέη αποτέλεσαν οι Έκπε Ούντο και Λουίτζι Ντατόμε, με 16 και 15 πόντους αντίστοιχα.

Η Ulker Sports Arena ήταν υπερβολικά κατηφορική στο ξεκίνημα του αγώνα για τον Παναθηναϊκό, με τη Φενέρμπαχτσε να μπαίνει πολύ δυνατά στην αναμέτρηση και να χτυπάει κάτω σαν χταπόδι τους παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς, οι οποίοι δεν ήξεραν που βρισκόντουσαν. Οι Τούρκοι προηγήθηκαν με 14-0 στο 4’, επιβάλλοντας ολοκληρωτικά τον ρυθμό τους.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έριξε στο παρκέ εσπευσμένα τον Δημήτρη Διαμαντίδη, αντικαθιστώντας τον Νικ Καλάθη, ο οποίος δεν είχε καθαρό μυαλό. Ο “3D” έβαλε σιγά σιγά μία τάξη στο παρκέ, ο Γκιστ πέτυχε τους πρώτους τρεις πόντους του Παναθηναϊκού στο 5’ και σταδιακά το τριφύλλι άρχισε να βρίσκει ρυθμό, με τον Ραντούλιτσα να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επίθεση. Το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τον Παναθηναϊκό πίσω στο σκορ με 28-18.

Η ψυχολογία γύρισε στρατόπεδο, με τους παίκτες του Τζόρτζεβιτς να πατούν πολύ καλύτερα στο παρκέ στο δεύτερο δεκάλεπτο, βελτιώνοντας αισθητά την άμυνα τους. Όταν, δε, άρχισαν να μπαίνουν και τα τρίποντα, ο Παναθηναϊκός ψαλίδισε τη διαφορά στους 4 πόντους (39-35) στο 16’, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με την Φενέρμπαχτσε μπροστά στο σκορ με 43-40.

Κορυφαίοι του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος ήταν μακράν οι Διαμαντίδης, Ραντούλιτσα και Γιάνκοβιτς, με τον Έλληνα φόργουορντ να δίνει αρκετές λύσεις στην περιφέρεια.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε. Οι άμυνες των δύο ομάδων έσφιξαν αρκετά, με τους παίκτες να “ματώνουν” για να πετύχουν καλάθια. Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, κάτι που ευνόησε τον Παναθηναϊκό, ο οποίος “μπλόκαρε” τα ατού της Φενέρμπαχτσε, παρότι αγωνιζόταν χωρίς τον αρχηγό του, Δημήτρη Διαμαντίδη που τραυματίστηκε στο πρώτο ημίχρονο.

Οι Τούρκοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν στο σκορ (51-44) στο 22’, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν την άφηνε. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, μέσα από την άμυνα της, έμενε κοντά στο σκορ, ενώ πήρε για πρώτη φορά τα ηνία της αναμέτρησης στο 28’, με τον Πάβλοβιτς να κάνει το 58-56 υπέρ του “τριφυλλιού”. Η Φενέρμπαχτσε, όμως, αντέδρασε άμεσα και με σερί 6-0, έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 62-58.

Στην καθοριστική τέταρτη περίοδο, οι Τούρκοι μπήκαν πιο δυνατά, προηγήθηκαν με 70-64 στο 33′ και ξέφυγαν με 73-66 στο 35′. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός δεν πέταξε λευκή πετσέτα. Ανέβασε στροφές στην άμυνα και κατάφερε να πλησιάσει στους 3 πόντους (75-72) στο 33′. Ο Ντίξον έκανε το 77-72 με ένα τρομερό εκτός ισορροπίας σουτ, ενώ κάπου εκεί οι διαιτητές έβαλαν το χεράκι τους στο παιχνίδι, χρεώνοντας με φάουλ τον Γκιστ σε μία διεκδίκηση της μπάλας με τον Άντιτς, όπου ο Σκοπιανός ήταν αυτός που έκανε την παράβαση.

Οι Τούρκοι επωφελήθηκαν του εκνευρισμού των παικτών του Παναθηναϊκού και με σερί 5-0, ξέφυγαν με 82-72, στο 39′, “καθαρίζοντας” την υπόθεση νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 28-18, 46-43, 62-58, 82-75.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 2, Ούντο 16, Άντιτς 12 (3), Μπόγκντανοβιτς 12 (2), Σλούκας 4, Βέσελι 12, Κάλινιτς, Ντίξον 9 (1), Ντατόεμ 15 (2).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Γιάνκοβιτς 8 (2), Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 14, Παππάς 6, Φελντέιν, Διαμαντίδης 5 (1), Γκιστ 14 (3), Καλάθης 9 (1), Κούζμιτς 3.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (23/4)

Τα «φώτα» στο ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό Δύο παιχνίδια περιλαμβάνει το σημερινό τηλεοπτικό π…