Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Τέταρτη φορά στην Ουγγαρία

Τέταρτη φορά στην Ουγγαρία

paok eurocup 2015 16 team omadiki

paok-eurocup-2015-16-team-omadiki

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει αύριο (18/11) την Σζολνόκι στην Ουγγαρία στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του Eurocup, με τον “Δικέφαλο του Βορρά”, να στοχεύει στο “διπλό” που θα του ανοίξει και το δρόμο για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αυτό το ταξίδι όμως του ΠΑΟΚ στην Ουγγαρία, δεν είναι το πρώτο της ιστοράις του, καθώς οι “ασπρόμαυροι”, έχουν αντιμετωπίσει εκτός έδρας ουγγρικές ομάδες άλλες τέσσερις φορές. Σε αυτά τα ταξίδια και τις αναμετρήσεις έκανε αφιέρωμα η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, με εκτενές κείμενό της στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Αναλυτικά:
“Στο Szolnok της Ουγγαρίας, μία μικρή επαρχιακή πόλη, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βουδαπέστης βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι ο ΠΑΟΚ, στο τέταρτό του ταξίδι στη συγκεκριμένη χώρα, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα ακόμη σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η Szolnoki Olaj είναι η τέταρτη διαφορετική ομάδα από την Ουγγαρία την οποία θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ, προσθέτοντας ένας ακόμη κεφάλαιο στην ιστορία αυτών των αναμετρήσεων που ξεκίνησαν πριν από 31 χρόνια.

Ήταν αρχές Οκτωβρίου του 1984, ο ΠΑΟΚ που ως Κυπελλούχος Ελλάδας συμμετείχε στο Κύπελο Κυπελλούχων, ταξίδεψε στην Ουγγαρία για να αντιμετωπίσει την Csepel SC. Ο ΠΑΟΚ που προηγήθηκε 51-38 στο ημίχρονο έφτασε σε μία άνετη νίκη (99-73) και έβαλε τις βάσεις της πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά αυτό ακριβώς το παιχνίδι που έγινε στις 2 Οκτωβρίου 1984, έμεινε στην ιστορία, καθώς επρόκειτο για τον πρώτο επίσημο αγώνα όπου ο ΠΑΟΚ είχε στο ρόστερ του ξένους παίκτες.

Ο Αμερικανός Billy Varner μάλιστα ήταν και ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα, πετυχαίνοντας 34 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν ο Παναγιώτης Φασούλας με 21 και ο Νίκος Σταυρόπουλος με 18. Το παιχνίδι που ακολούθησε στη Θεσσαλονίκη, απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα και ο ΠΑΟΚ με μία ακόμη άνετη νίκη (116-81) προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, όπου παρεμπιπτόντως τέθηκε αντιμέτωπος με την πανίσχυρη τότε Bosna Sarajevo, επί της οποίας μάλιστα επέτυχε μία επική πρόκριση!!

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια για να αντιμετωπίσει και πάλι μία ομάδα από την Ουγγαρία ο ΠΑΟΚ. Ήταν η σειρά της Debreceni για την φάση των ομίλων του Uleb Cup. Με πρώτο σκόρερ τον Κώστα Βασιλειάδη που 20 πόντους, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 77-69 στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στην Ουγγαρία, ενώ και στο παιχνίδι που έγινε στη Θεσσαλονίκη νίκησε 95-76, έχοντας και πάλι σαν πρώτο σκόρερ τον Βασιλειάδη (18).

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην Ουγγαρία και πριν δύο χρόνια, όταν στα τέλη Οκτωβρίου του του 2013 αντιμετώπισε στους ομίλους του Eurocup την Alba Fehervar. Ήταν η πρεμιέρα των ομίλων και ο ΠΑΟΚ μπήκε στη διοργάνωση με το δεξί, κερδίζοντας 89-88, με πρώτους σκόρερ τους Τσαϊρέλη (21), Χαραλαμπίδη (19) και Payne (13). O κέρδισε και στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στη Θεσσαλονίκη με 68-64 και εάν υπολογίσουμε και τη νίκη του ΠΑΟΚ στον αγώνα του πρώτου γύρου με την Szolnoki στη Θεσσαλονίκη, τότε συμπληρώνεται ένα σερί 7 νικών απέναντι σε Ουγγρικές ομάδες!

Στον ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί και ένας Ούγγρος καλαθοσφαιριστής. Πρόκειται για τον Zoltan Horvath, που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ σε 4 αγώνες πρωταθλήματος στο ξεκίνημα της σεζόν 2007-08 και στη συνέχεια αποχώρησε από την ομάδα. Ο Horvath βρήκε τραγικό θάνατο τέλη Δεκεμβρίου του 2009 σε τροχαίο δυστύχημα”.

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • Γιάννης Καστρίτης

    Basket League: Αυλαία στην 4η αγωνιστική του Top 6

    Ολοκληρώνεται σήμερα η 4η αγωνιστική του Top 6. Με το παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον Κο…
  • levin porter jr paok

    ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 85-70

    Νίκη για ΠΑΟΚ με “όργια” του Κέβιν Πέτερ Τζούνιορ Ακόμη ένα βήμα για την είσοδ…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

ΚΑΕ ΠΑΟΚ: «Εμείς μαζί για μια ζωή»

Πολύ ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή για τον ΠΑΟΚ καθώς συμπληρώνει 98 χρόνια ζωής. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ …