Μια και είναι ο μήνας του… Τζέιμς Μποντ, είπαμε να μπούμε κι εμείς στο κλίμα. Η ταινία “Στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας” (On Her Majesty’s Secret Service), που γυρίστηκε το 1969, θεωρήθηκε από τους λάτρεις του 007 ως ένα από τα καλύτερα έργα του Ίαν Φλέμινγκ.
Πήγε… άπατη, όμως, καθώς αντί του Σον Κόνερι (ίσως ο κορυφαίος Τζέιμς Μποντ απ’ όσους ενσάρκωσαν τον ρόλο), πρωταγωνίστησε ο άοσμος και άχρωμος Τζορτζ Λέιζενμπι.
Ο Αυστραλός κέρδισε στο νήμα τον δικό μας Γιώργο Φούντα, που επίσης είχε προταθεί για να γίνει ο δεύτερος Τζέιμς Μποντ στην ιστορία, λόγω του ότι ο Έλληνας ηθοποιός δεν γνώριζε καλά αγγλικά. Ο αστικός μύθος θέλει τον αείμνηστο Φούντα να μην “ψήνεται” ιδιαίτερα για τον συγκεκριμένο ρόλο (ποιος γνώριζε τότε ότι θα κρατάει τόσα χρόνια η κολόνια του Βρετανού πράκτορα;)…
Διαχρονικά όσοι κλήθηκαν να παίξουν τον συγκεκριμένο ρόλο (του υπηρέτη της “Αυτής ή Αυτού Μεγαλειότητας”), απέτυχαν ως ηθοποιοί. Πόσο μάλλον αυτοί που δεν είναι κατ’ επάγγελμα, αλλά υποχρεώθηκαν. Γιατί διαιτητές είναι οι άνθρωποι, αλλά έπρεπε να υπηρετήσουν την “Αυτού Μεγαλειότητα“, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Δεν γράφουμε τίποτα στην τύχη. Για παράδειγμα ο Ντάβαρης ρώτησε (και πολύ καλά έκανε) πότε θα επιστραφούν τα 100 ευρώ, που οι διαιτητές είχαν δώσει, προκειμένου να κλείσουν το ξενοδοχείο στη Λάρισα, για το σεμινάριο που… ματαιώθηκε.
Όταν, όμως, ο Ηλίας Καφφές ρώτησε τους παρισταμένους στη Γενική Συνέλευση της ΟΔΚΕ, αν τον εξουσιοδοτούν να διεκδικήσει τα 2.000.000 ευρώ που τους οφείλει η ΕΟΚ (κι είναι δεδουλευμένα, δικά τους χρήματα) ο ίδιος άνθρωπος (ο Ντάβαρης) και οι υπόλοιποι , που κινούνται στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας, απάντησε “ουδέν σχόλιο“!
Μιλάμε για χρήματα. Από τη μια 100 ευρώ, από την άλλη 2.000.000 ευρώ. Διεκδικείς τα λίγα, αδιαφορείς για τα πολλά. Πλάκα κάνεις, ή πλάκα έχεις. Θα απαντούσα το δεύτερο, αν δεν με ενοχλούσε ένα γεγονός:
Αδιαφορώ αν θα πάρουν τα χρήματά τους οι διαιτητές από την ΕΟΚ. Πρόβλημά τους κι εγώ διαιτητής δεν είμαι, ούτε έχω ποσοστά. Όταν, όμως, σκύβουν μπροστά στις προσταγές της ΕΟΚ, ποιο είναι το εχέγγυο ότι θα ορθώσουν το ανάστημα απέναντι σε ισχυρούς οικονομικά και αθλητικά παράγοντες, οσάκις χρειαστεί να δώσουν δείγματα γραφής πάνω στο παρκέ;
Είναι δυνατόν αυτός που δεν τολμά να διεκδικήσει το μεροκάματό του, να μπορεί να αποδώσει τον πρώτο βαθμό δικαιοσύνης και να είναι αξιόπιστος κριτής; Την απάντηση δώστε την εσείς.
Άσχετο: Πώς το έλεγε ο Ηλίας Καφφές; “Εγκληματική οργάνωση“; Για να το λέει κάτι θα ξέρει…
Πηγή: We24.gr