Και τώρα τρέχει…
Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 77-71 από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, μέσα στο ΟΑΚΑ, και η επόμενη αγωνιστική, στη Σμύρνη, κόντρα στην Καρσίγιακα θα κρίνει, εν πολλοίς, την πρόκριση του στο Top 16, με ένα τεράστιο “πρέπει” να συνοδεύει το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Οι “πράσινοι” βρέθηκαν πρωτοπόροι μόνο για λίγα λεπτά στην τρίτη περίοδο, έχοντας επιστρέψει από το -12. Όμως, δεν μπόρεσαν να διατηρηθούν σε θέση οδηγού, λόγω του ασταμάτητου Ντιλέινι αλλά και των δικών του άσχημων επιλογών στην επίθεση και ολιγωριών στην άμυνα, που δεν του επέτρεψαν να βγει νικητής.
Ο Τζέιμς Φελντέιν αποτέλεσε το “πρώτο βιολί” των γηπεδούχων, με 14 πόντους και οι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Τζέιμς Γκιστ ακολούθησαν με 11, έκαστος. Ο Μάλκολμ Ντιλέινι αποτέλεσε τον MVP της αναμέτρησης, σταματώντας στους 23 πόντους, έχοντας ακόμα 5 ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ και όντας ο κύριος υπαίτιος για την αλλαγή του μομέντουμ στην τρίτη περίοδο. Καθοριστική και η συμβολή του Βίκτορ Κλαβέρ (13π.-7ρ.), που “μίλησε” στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε άσχημα, με τις αμυντικές ολιγωρίες να είναι αρκετές και τα box out να απουσιάζουν, ενώ επιθετικά η ομάδα ήταν στατική, γεγονός που καθιστούσε δυσλειτουργική την κυκλοφορία. Ως αποτέλεσμα, η Λοκομοτίβ προηγήθηκε με 7-0 (στο 2:30) και λίγο αργότερα αύξησε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (2-12 στο 4:30), αναγκάζοντας τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να καλέσει τάιμ άουτ, για να συνετίσει τους παίκτες του.
Η άμυνα βελτιώθηκε αλλά στην αντίπερα όχθη το τριφύλλι συνέχισε να κολλάει και να μη βρίσκει εύκολα καλάθια ή σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, με τη στατιστική να γράφει 0/4 τρίποντα, 0/2 βολές, 5/10 δίποντα και 3 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο. Το σκορ αυτής διαμορφώθηκε στο 10-21, μετά από τρίποντο του Ζούμπκοφ και καλάθι του Ραντούλιτσα, στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Τα ποσοστά της Κουμπάν έπεσα στο δεύτερο δεκάλεπτο, απόρροια και της βελτιωμένης αμυντικής αντιμετώπισης του τριφυλλιού, που εξακολουθούσε, όμως, να χωλαίνει επιθετικά. Παρά το γεγονός πως καθάριζε αμυντικά τις φάσεις αλλά και τα ριμπάουντ, και στις δυο πλευρές, καταφέρνοντας να τρέξει σερί 5- 0 (15-21 στο 14’), το οποίο θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο. Αυτό διακόπηκε από ένα τρελό τρίποντο του Ντρέιπερ από τα 9 μέτρα –υπό πίεση χρόνου και αντιπάλων- ενώ ακολούθησε δεύτερο χτύπημα από μακρινή απόσταση, του ίδιου παίκτη, για να επαναφέρει τη διαφορά στο +12 (15-27 στο 15’).
Την ίδια στιγμή οι γηπεδούχοι είχαν 0/8 τρίποντα, με τον Γιάνκοβιτς να σπάει το ρόδι και να μειώνει σε 20-27 (στο 17’), για να έρθει ο Φελντέιν και να ρίξει την ψαλίδα στο -5 (22-27) με δύο βολές. Ακολούθησε ασφυκτικό πρέσινγκ του Παναθηναϊκού που δεν επέτρεψε στους Ρώσους να περάσουν έγκαιρα τη μεσαία γραμμή και, στη συνέχεια, ο Ραντούλιτσα δεν λάθεψε από τη γραμμή της φιλανθρωπίας (24-27 στο 17:30). Η πίεση σε όλο το γήπεδο απέδιδε αλλά οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς συνέχισαν να είναι άστοχοι και ήρθε ξανά ο Ντρέιπερ (3/3 τρ.) από τα 6.75μ., να αυξήσει την ψαλίδα στους 6 (24-30).
Ο Φελντέιν οδηγήθηκε, εκ νέου, στις βολές και ήταν εύστοχος, και το τρίποντο του Καλάθη έφερε τον Παναθηναϊκό μια ανάσα από την ισοφάριση (29-30), 33 δεύτερα πριν το τέλος του ημιχρόνου. Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν ξανά τη λύση από μακρινή απόσταση, με τον Μπρόεκχοφ, σημείωσαν το 7ο τρίποντο τους (έχοντας επιχειρήσει 14) και διαμόρφωσαν το 29-33 του πρώτου μέρους, καθώς ο Διαμαντίδης δεν μπόρεσε να απαντήσει στην τελευταία επίθεση.
Ο Καλάθης μείωσε στο καλάθι (31-33) με το “καλημέρα” της τρίτης περιόδου και στη συνέχεια ο Καλάθης κέρδισε το επιθετικό φάουλ από τον Φεσένκο, ο οποίος χρεώθηκε με τεχνική ποινή λόγω διαμαρτυριών. Ο Φελντέιν ευστόχησε στη βολή και στη συνέχεια ο Ραντούλιτσα νίκησε τον Σίνγκλετον για να δώσει στην ομάδα του το πρώτο προβάδισμα στο ματς (34-33 στο 22′). Ο Αμερικανός σέντερ υπέπεσε σε βήματα και στην επόμενη επίθεση, ο Φελντέιν χτύπησε από το τρίποντο, κάνοντας το 37-33.
Ο Ντιλέινι πήρε το “όπλο” του και με 8 σερί πόντους (μετά το καλάθι του Σίνγκλετον) ισοφάρισε (43-43 στο 27′), ενώ ο Μπρόεκχοφ με κάρφωμα, επανέφερε την ομάδα του σε θέση οδηγού (43-45). Ο Ντιλέινι είχε πάρει μπροστά και ισοφάρισε σε τρίποντο ενώ κέρδισε και το φάουλ, για να κάνει το 44-49 (στο 28′). Ο Φελντέιν τότε ανέλαβε δράση, χτύπησε εις διπλούν από τα 6.75μ. και ο Παναθηναϊκός πλησίασε στον πόντο (50-51).
Η στιχομυθία με τον Αμερικανό γκαρντ της Λοκομοτίβ συνεχίστηκε, με τον τελευταίο ευστοχεί σε ακόμα δύο τρίποντα και δύο βολές, δίνοντας αέρα 7 πόντων (52-59 στο 29) στην Κουμπάν. Συνολικά σημείωσε 20 πόντους (από τους 26 της ομάδας του) μόνο στην τρίτη περίοδο, η οποία διαμορφώθηκε στο 54-59, μετά από μπάζερ μπίτερ φλόουτερ του Καλάθη.
Δύο βολές του Ραντούλιτσα και ένα τρίποντο του Καλάθη έφεραν το ματς στα ίσα (59-59) στο πρώτο λεπτό της τέταρτης περιόδου. Ο Παναθηναϊκός έβγαζε, σπασμωδικά, καλές άμυνες αλλά επιθετικά η δυστοκία συνεχίστηκε. Οι Ρώσοι είχαν καλύτερη κυκλοφορία, έκαναν την παραπάνω πάσα και έβρισκαν τον ελεύθερο παίκτη, διατηρώντας σταθερά την πρωτοκαθεδρία (61-65 στο 33:30). Οι “πράσινοι” έκαναν πολλά φάουλ με αποτέλεσμα να συμπληρώσουν πέντε ομαδικά μέχρι το 34ο λεπτό.
Η “Λόκο” συνέχισε να βρίσκει τον δρόμο προς το καλάθι με οποιονδήποτε τρόπο, παίρνοντας κρίσιμους πόντους και από τον Κλαβέρ, οι “πράσινοι” να αστοχούν ακόμα και στα εύκολα και η ψαλίδα άνοιξε στους 8 (64-72 στο 35′). Γκιστ και Ραντούλιτσα (1/2 βολές) μείωσαν στους 5 (69-74 στο 38:30). To “τριφύλλι” σπατάλησε καθοριστικές επιθέσεις, έκανε πολλά λάθη και δεν κατάφερε να επιστρέψει με αξιώσεις στη διεκδίκηση της νίκης.
Τα δεκάλεπτα: 10-21, 29-33, 54-59, 71-77.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 5, Γιάνκοβιτς 9 (1), Φώτσης, Ραντούλιτσα 11, Φελντέιν 14 (3), Διαμαντίδης 4, Γκιστ 11 (1), Καλάθης 10 (2), Κούζμιτς 7.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ (Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 23 (4), Σίνγκλετον 6, Ντρέιπερ 10 (3), Κλαβέρ 3 (1), Μπίκοφ, Βορόνοφ, Ζούμπκοφ 5 (1), Φεσένκο 4, Μπρόεκχοφ 16 (4).