Η FIBA παρουσίασε το πλάνο της για τη δημιουργία του Basketball Champions League, χθες στην Ελβετία (03/11), το οποίο προσφέρει σχεδόν διπλάσια κέρδη στις ομάδες, από ότι η Ευρωλίγκα. Στη συνάντηση που έγινε υπό την αιγίδα του αντιπροέδρο της FIBA, Τουργκάι Ντεμιρέλ, και του γενικού γραμματέα, Πάτρικ Μπάουμαν, το “παρών” έδωσαν αντιπρόσωποι μερικών εκ των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρωλίγκα και δη ο Ολυμπιακός (Σκινδήλιας), η Φενέρμπαχτσε (Γκεραρντίνι), η Μακάμπι (Μιζράχι, Φέντερμαν), η Ρεάλ Μαδρίτης (Σάντσεθ, Καράσκο), καθώς και της Ευρωλίγκα και συγκεκριμένα ο πρόεδρος αυτής, Τζόρντι Μπερτομέου, και ο εκτελεστικός διευθυντής, Έντουαρντ Σκοτ.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία παρουσίασε ένα δελεαστικό -οικονομικά- πακέτο, που θα μοιράσει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες (όταν η Ευρωλίγκα θα μοιράσει 16-17 εκατ. φέτος) με πολλά υψηλά μπόνους.
Πιο συγκεκριμένα, για τις οκτώ που θα συμμετέχουν αυτόματα τη διοργάνωση (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Εφές, Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ) έχουν λαμβάνειν, για τη συμμετοχή τους και μόνο, από 1.687.500, έκαστη, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες (οι πρωταθλητές Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Λιθουανίας και οι τέσσερις των προκριματικών που θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου) θα πάρουν από 375.000 ευρώ.
Κάθε νίκη αποφέρει ένα ποσό της τάξεως των 37.500 ευρώ, στο οποίο αν προσθέσουμε και τα έσοδα των εισιτηρίων, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για σημαντικό κέρδος μονάχα από την regular season της διοργάνωσης.
Οι σύλλογοι που θα προκριθούν στα προημιτελικά, τα οποία θα έχουν τη μορφή των πλέι οφ και θα κρίνονται στις δύο νίκες, και θα πάρουν το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ θα εισπράξουν 360.000 ευρώ ενώ οι ηττημένες 240.000 ευρώ. Οι ομάδες που έχασαν στους ημιτελικούς του Φ4, θα πάρουν από 432.000 ευρώ ενώ οι φιναλίστ 648.000 ευρώ. Τέλος, ο ηττημένος του μεγάλου τελικού θα εισπράξει, επιπλέον, 432.000 ευρώ και η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο, 1.008.000 ευρώ!
Με πρόχειρους υπολογισμούς καταλήγουμε στο γεγονός πως η ομάδα που θα κατακτήσει την κορυφή -έχοντας νικήσει την πλειοψηφία των αγώνων της- θα έχει συνολικό κέρδος περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ!
Όσον αφορά τη διοικητική δομή, η διοργάνωση θα διαχειρίζεται κατά 50%, από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και κατά το, υπόλοιπο, 50% από τη FIBA και τους επενδυτές. Μάλιστα, προβλέπεται και ετήσια αύξηση της τάξεως του 2.5%, στα έσοδα των ομάδων, κάτι που θα είναι σε συνάρτηση με το οικονομικό όφελος της διοργάνωσης και τις επενδύσεις σε αυτή.
Πρόθεση της Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι οι αγώνες να διεξάγονται μόνο Πέμπτη, ώστε να μην επηρεάζεται το πρόγραμμα των εθνικών και διεθνικών πρωταθλημάτων. Υπάρχει η βούληση να πραγματοποιηθούν κάποια παιχνίδια και άλλες ημέρες (Τρίτη ή Τετάρτη) για το διάστημα που οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ) έχουν διακοπή. Τέλος, προβλέπεται από τη σεζόν 2017-18, διακοπή της αγωνιστικής δράσης των ομάδων, ώστε να διεξαχθούν τα προκριματικά των εθνικών ομάδων και, συγκεκριμένα, του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.
Αναμφίβολα, μιλάμε για ένα άκρως δελεαστικό πακέτο, που ενδέχεται να αλλάξει την στάση των μεγαλύτερη ευρωπαϊκών συλλόγων. Περισσότερες εξελίξεις αναμένονται από το καλοκαίρι καθώς η FIBA υπολογίζει να λανσάρει το μπασκετικό Champions League από τη σεζόν 2016-17.