Κεντρική Basket League Αγώνες Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 73-69

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 73-69

Gist Agravanis Panathinaikos Olympiacos

Gist-Agravanis-Panathinaikos-Olympiacos

Παρά το γεγονός πως ξεκίνησε πολύ νωθρά, ο Παναθηναϊκός επέβαλε ξανά τον νόμο του στο ΟΑΚΑ και επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 73-69. Οι “πράσινοι” βρέθηκαν πίσω ακόμα και με 15 πόντους αλλά με το “καμίνι” του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων να τον ωθεί, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του στο δεύτερο ημίχρονο και επιβλήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, του “αιωνίου” αντιπάλου του.

Οι γηπεδούχοι ήταν κακοί και στις δύο πλευρές του παρκέ την πρώτη περίοδο αλλά εν συνεχεία βελτιώθηκαν, έκοψαν το πικ εν ρολ του Ολυμπιακού, έβαλαν τα μεγάλα σουτ και πήραν το ροζ φύλλο. Η αρχική εξωπραγματική ευστοχία των “ερυθρολευκών” δεν συνεχίστηκε και βρέθηκαν πίσω με διψήφια διαφορά, 2 λεπτά πριν τη λήξη. Προσπάθησαν να επιστρέψουν με αξιώσεις αλλά όχι και να ανατρέψουν την κατάσταση.

Τέσσερις παίκτες σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων, από το συγκρότημα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, προεξάρχοντος του Τζέιμς Φελντίν με 12, και τους Αντώνη Φώτση, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να ακολουθούν, έχοντας από 11, έκαστος. Άξια αναφοράς η, για ακόμα μια φορά, καταλυτική παρουσία του Όγκνιεν Κούζμιτς που σημείωσε 8 καθοριστικούς πόντους και έπαιξε εξαιρετική άμυνα. Από το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου διακριθέντες ήταν οι Γιώργος Πρίντεζης και Ιωάννης Παπαπέτρου, αμφότεροι σημειώνοντας 13 πόντους.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καυτός από την περιφέρεια ευστοχώντας σε τρία τρίποντα, με Παπαπέτρου (2) και Μάντζαρη ενώ στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός χτύπησε εις διπλούν με τον Πάβλοβιτς και με ένα κάρφωμα του Φελντίν (6-9 στο 2’). Οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν το βιολί τους και μέσω της άμυνας, έφευγαν σωστά στο τρανζίσιον, οι “πράσινοι” δεν προλάβαιναν να οργανωθούν και, ως αποτέλεσμα, η διαφορά έφθασε το +8 (8-16 στο 4’), μετά από τρίποντο του Πρίντεζη.

Η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετική, κλείνοντας κάθε διάδρομο στους “πράσινους και “βραχυκυκλώνοντας” την κυκλοφορία τους. Στην αντίπερα όχθη οι Πειραιώτες συνέχισαν να είναι άκρως αποτελεσματικοί τόσο σε δίποντα όσο και σε τρίποντα (5/5 τρ.), χτυπούσε αποτελεσματικά στον αιφνιδιασμό και η ψαλίδα άνοιξε στους 12 πόντους (15-27 στο 7’) με καλάθι του Πρίντεζη.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να υποπίπτει σε λάθη, επιθετικά, και η διαφορά αυξήθηκε στους 15 (15-30 στο 8’) με γκολ-φάουλ του Λοτζέσκι, απόρροια της κακής αμυντικής αντιμετώπισης των “πρασίνων”, που επέτρεπε στον Ολυμπιακό να βρίσκει διαδρόμους προς το καλάθι μιας και ο Ραντούλιτσα δεν προστάτευε το ζωγραφιστό. Με 1/2 βολές, ο Σέρβος σέντερ διαμόρφωσε το 18-32, της εναρκτήριας περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να πετύχει δύο συνεχόμενα καλάθια (τουλάχιστον) χωρίς να απαντήσει ο Ολυμπιακός, ενδιάμεσα.

Το “τριφύλλι ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο με δύο σερί τρίποντα από Διαμαντίδη και Φώτση ρίχνοντας τη διαφορά σε μονοψήφιο επίπεδο (24-32 στο 11’). Ο Παναθηναϊκός δεν απέφυγε τα λάθη και στις δύο πλευρές του παρκέ αλλά έλεγξε τα ριμπάουντ και δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να ξεφύγει, του οποίου τα ποσοστά έπεσαν μεν (1/7 τρίποντα μετά το αρχικό 5/5) αλλά διατήρησε το προβάδισμα του σε ασφαλή επίπεδα χάρη στην άμυνα του.

Παρά το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε αμυντικά, τα λάθη συνέχισαν να αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του και δεν του επέτρεψαν να πλησιάσει περισσότερο από τους 8 πόντους (30-38 στο 16’), μετά από κάρφωμα του Γκιστ. Ο Ολυμπιακός έπεσε επιθετικά, όμως, και ο, κυρίαρχος στα ριμπάουντ, Παναθηναϊκός, βρήκε τον τρόπο να πλησιάσει περαιτέρω.

Έβγαλε τρεις εξαιρετικές άμυνες τις οποίες μετουσίωσε σε σερί 9-0, ο Κούζμιτς (5π.) με τον Φελντίν και η ψαλίδα έκλεισε στους 2 πόντους (39-41 στο 19’). Το κάρφωμα του Πάβλοβιτς, μετά από ωραία κυκλοφορία της μπάλας και ασίστ του Κούζμιτς, έκανε το 41-43 του πρώτου ημιχρόνου.

Ρίχνοντας μια ματιά στην στατιστική, οι γηπεδούχοι σούταραν με 67% (14/21) και 30% (3/10) σε δίποντα και τρίποντα, αντίστοιχα, ενώ μάζεψαν 20 ριμπάουντ, μοίρασαν 13 ασίστ και έκαναν 10 λάθη. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι αριθμοί ήταν 44% (8/18), 50% (6/12), 15, 13 και 7, αντιστοίχως.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να είναι δυσλειτουργικός στην επίθεση αλλά η αστοχία του Ολυμπιακού και η κυριαρχία τους στους αιθέρες του επέτρεψε να διατηρηθεί στους 2 πόντους (45-47 στο 24’) και να φέρε το ματς, για πρώτη φορά, στα ίσα (47-47), λίγα δευτερόλεπτα αργότερα χάρη στον Γκιστ που ρόλαρε ωραία πάνω στο κορμί του Γιανγκ και έβαλε ένα όμορφο λέι απ ενώ δύο λεπτά αργότερα πήρε και το προβάδισμα με τρίποντο του Γιάνκοβιτς μπροστά από τα υψωμένα χέρια του Λοτζέσκι (50-49 στο 26’).

Η αναμέτρηση πήγαινε πόντο-πόντο από εκείνο το σημείο και έπειτα. Με τις άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο, και τα λάθη με την αστοχία να μην εκλείπουν από κανένα στρατόπεδο, η πρωτοκαθεδρία ήταν στην πλευρά των γηπεδούχων (56-55 στο 29’, που ήταν και το σκορ της τρίτης περιόδου) με την παρουσία του Ραντούλιτσα να δεσπόζει κάτω και από τις δύο ρακέτες.

Ο τελευταίος συνέχισε να είναι καταλυτικός και στην τελευταία περίοδο. Η διαφορά του “τριφυλλιού αυξήθηκε στο +3 (58-55 στο 31′) ύστερα από κλέψιμο του Σέρβου, ο οποίος πάσαρε πίσω από την πλάτη στον Διαμαντίδη και αυτός έδωσε ασίστ στον Γκιστ, που κάρφωσε στον αιφνιδιασμό.

Τα λάθη είχαν την τιμητική τους, εκατέρωθεν, όπως και η αστοχία με αποτέλεσμα να σημειωθούν μόλις δύο πόντοι (58-57 στο 33′) μέσα στα επόμενα τέσσερα λεπτά. Τότε ο Κούζμιτς ανέλαβε ξανά δράση και με γκολ-φάουλ έδωσε στον Παναθηναϊκό τη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του (61-57 στο 35′) προτού ο Φώτσης την αυξήσει στο +7 (64-57) με τρίποντο και αναγκάσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να καλέσει τάιμ άουτ.

Το μομέντουμ ήταν στην πλευρά του Παναθηναϊκού ξεκάθαρα και αυτό δεν άλλαξε. Οι “πράσινοι” ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, οι “ερυθρόλευκοι” έχασαν την ψυχολογία τους (χαρακτηριστικό το άστοχο λέι απ του Σπανούλη χωρίς άμυνα) και το τρίποντο του Φελντίν εκτόξευσε τη διαφορά στους 10 πόντους (67-57), τρία λεπτά πριν το τέλος, που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του.

Οι Πειραιώτες όμως δεν τα παράτησαν και με τον Παπαπέτρου να σημειώνει πέντε σερί πόντους, μετά το καλάθι του Σπανούλη, έτρεξαν σερί 7-0 και η απόσταση μειώθηκε στο τρίποντο (67-54), με 1:46 να μένουν για την κόρνα της λήξης. Ραντούλιτσα και Πάβλοβιτς ανέλαβαν δράση (71-64 στο 39′) αλλά ο Σπανούλης με τρίποντο και ο Παπαπέτρου με δύο βολές, μετά από κακό φάουλ του Κούζμιτς μείωσαν 71-69, χωρίς όμως να καταφέρουν κάτι παραπάνω.

Διαιτητές: Γκόντας – Κορομηλάς – Παναγιώτου.
Τα δεκάλεπτα: 18-32, 41-43, 56-55, 73-69.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Φελντίν 12 (2), Γκιστ 7, Καλάθης 2, Κούζμιτς 8, Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 11 (2), Ραντούλιτσα 11, Διαμαντίδης 5 (1).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 13 (3), Σπανούλης 7 (1), Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 13 (1), Μάντζαρης 8 (2), Γιανγκ 6, Στρόμπερι 4, Αγραβάνης  3 (1), Χάκετ 2, Λοτζέσκι 11 (2), Αθηναίου.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Αγώνες

Δειτε επισης

Euroleague: Ο Γιάννης Φούφης στη λίστα για τα play off

Με έναν Έλληνα διαιτητή η λίστα για τα play off της Euroleague. Ο Γιάννης Φούφης είναι ο μ…